Wft – Wet Financieel Toezicht

wet op financieel toezicht

In de Wet op het financieel toezicht, vaak afgekort tot Wft, is vastgelegd dat banken en bijvoorbeeld verzekeraars onder toezicht staan van de Rijksoverheid. Op deze manier worden consumenten en bedrijven beschermd tegen wanpraktijken. Denk bijvoorbeeld aan het op verkeerde wijze afhandelen van declaraties bij verzekeraars, verkeerd verwerkte overboekingen bij banken, enzovoorts. De Wft vertelt deze financiële instellingen daarbij, op welke wijze er wordt toegezien op hun manier van handelen. 

Binnen de Nederlandse overheid zijn de Nederlandse Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet op het financieel toezicht. Hoewel je mogelijk verwacht dat dit ver bij je vandaan staat, hoeft dat niet zo te zijn! Wanneer je bijvoorbeeld solliciteert voor een baan bij dergelijke financiële instellingen, kan gevraagd worden om een Wft certificaat of een Wft diploma. Op deze pagina lees je meer over de Wft en hetgeen dit voor jou kan betekenen, wanneer je solliciteert op een bepaalde functie.  

Wat is Wft en wat betekent het? 

Zoals reeds beschreven werd, staat Wft voor Wet op het financieel toezicht. De Wft in de basis drie belangrijke doelen. Het draagt zorg voor de waarborging van de stabiliteit van financiële systemen in Nederland, het zorgt voor een efficiënte werking van de financiële markten en het beschermt consumenten. Niet alleen wanneer een schadeclaim op onjuiste wijze behandeld wordt, maar bijvoorbeeld ook wanneer een bank failliet dreigt te gaan. Bij een faillissement moet je er niet aan denken, dat je spaargeld verloren gaat. 

Met de Wft geeft de Nederlandse overheid financiële instellingen inzicht in de regels en eisen waaraan zij moeten voldoen. Voldoen zij hier niet aan, dan lopen zij het risico op de vingers te worden getikt door de Nederlandse Bank of de Autoriteit Financiële Markten.  

Voor welke beroepen is dit interessant?

De Wft is relevant voor financiële instellingen en daarmee voor een groot deel van het personeel van bijvoorbeeld banken en verzekeraars. Een consument moet erop kunnen vertrouwen dat je zijn of haar zaak op professionele wijze afhandelt. Dit kan een schadeclaim zijn, maar bijvoorbeeld ook advies over de wijze waarop deze een hypotheek af zou moeten sluiten bij de bank. Met een Wft diploma toon je als financieel adviseur aan, dat je vakbekwaam bent en daarmee over de juiste kennis en vaardigheden beschikt. 

Voorbeelden van beroepen met Wft certificaat 

Er zijn verschillende voorbeelden van beroepen, waarbij een Wft diploma verplicht wordt gesteld. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een Adviseur Zorgverzekering, een Adviseur Consumptief Krediet, een Adviseur Schadeverzekering particulier, een adviseur Schadeverzekering zakelijk, een hypotheekadviseur, een pensioenadviseur, enzovoorts. Het verschilt per beroep, hoeveel van de Wft modules behaald moeten worden. Welke Wft modules er zijn, wordt in het volgende stuk van dit artikel behandeld. Een Adviseur Schadeverzekering zakelijk moet relatief veel modules behalen. Daar waar een Adviseur Zorgverzekering voldoende heeft aan een losse specialisatie.  

Welke Wft modules zijn er? 

Er zijn verschillende Wft modules, die ieder hun eigen diploma hebben. Je kunt een van deze Wft diploma’s behalen, maar ook verschillende modules met elkaar combineren. Het is afhankelijk van je functie, welke van deze Wft diploma’s voor jou relevant zijn. Onderscheid wordt gemaakt tussen negen verschillende modules, namelijk: 

In de functieomschrijving van de vacature waarop je solliciteert zie je vaak staan welke van deze Wft diploma’s behaald moeten zijn. Soms is het mogelijk om vanuit je functie een volgend Wft diploma te behalen om je kennis op deze wijze verder uit te breiden. In veel gevallen dien je in ieder geval over het Wft Basis-certificaat te beschikken. Je kunt dit certificaat combineren met een van de andere acht specialisaties. 

Wft opleiding of Wft cursus volgen? 

Er zijn verschillende organisaties die de mogelijkheid bieden om een Wft opleiding of Wft cursus te volgen. Hierbij word je in een relatief korte periode klaargestoomd om het Wft certificaat te behalen. Zoals eerder al werd aangehaald, kun je voor verschillende soorten Wft diploma’s gaan. Start altijd met Wft Basis en breid dit vervolgens uit met een van de specialisaties, passend bij de functie die je wilt gaan bekleden. 

Vaak wordt een Wft opleiding aangeboden naast je vaste baan. Daarbij heb je bij partijen die deze cursussen aanbieden keuze uit een klassikale opleiding, een Virtual Classroom en bijvoorbeeld e-learning. Op de website van een aanbieder van een Wft opleiding vind je meer informatie over de exacte mogelijkheden. 

WFT Basis *aanrader

Als financieel adviseur ben je verplicht om over een bepaalde basisdeskundigheid te beschikken. Zo kun je aantonen dat je kennis hebt van de verschillende financiële producten en mensen van een goed advies kunt voorzien. De erkende cursus WFT Basisdeskundigheid leidt je op voor dit diploma en biedt je een stevige basis om een mooie carrière op het gebied van financieel advies te starten.

 • v.a. 179,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

WFT Hypothecair Krediet *aanrader

De erkende cursus WFT Hypothecair Krediet van Laudius bereidt jou uitstekend voor op het officiële examen. Gedurende de thuisstudie maak je kennis met hypotheken en registergoederen, je verdiept je in de wet- en regelgeving rondom hypotheken en je bekijkt de belastingregels voor het kopen of verkopen van een woning. Na afronding ben jij in staat hypotheekaanvragers te adviseren!

 • v.a. 179,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

WFT Schadeverzekeringen *aanrader

De erkende cursus WFT Schadeverzekeringen van Laudius bereidt jou uitstekend voor op het officiële examen. Gedurende de thuisstudie leer je risico's in kaart te brengen en hierbij een vertaling te maken naar verzekeringsoplossingen. Na afronding van deze opleiding beschik je over vaardigheden en competenties om succesvol te adviseren bij de verkoop van schadeverzekeringen.

 • v.a. 179,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

WFT Vermogen *aanrader

De erkende cursus WFT Vermogen van Laudius bereidt jou uitstekend voor op het officiële examen. Gedurende de thuisstudie leer je klanten adviseren op het gebied van vermogensopbouw en nabestaanden- en oudedagsvoorzieningen. Na afronding van deze opleiding beschik je over vaardigheden en competenties om een correct adviesgesprek te kunnen voeren.

 • v.a. 179,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Wft examen 

Waar een Wft opleiding of Wft cursus online gevolgd kan worden, wordt het Wft examen altijd op locatie afgelegd. Het hangt van de aanbieder van de Wft opleiding af, waar je het diploma kunt behalen. Een bekende aanbieder van deze cursussen en opleidingen is NIBE-SVV. Deze partij biedt haar Wft examens op maar liefst 14 verschillende locaties aan. Het maakt de kans groot, dat dit op een locatie bij jou in de buurt is. 

Houd er rekening mee, dat de examens en leerstof ieder jaar op 1 april geactualiseerd wordt. Dit betekent dat het examen wat je nu aflegt heel anders kan zijn, dan hetzelfde examen dat een collega een jaar later behaalt.  

Wft diploma of Wft certificaat 

Het feit dat de leerstof voor het Wft examen verandert, maakt ook dat het examen niet onbeperkt geldig is. Het is van groot belang, dat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen rond de Wet op het financieel toezicht. Je Wft diploma is alleen geldig in de PE-periode waarin deze behaald is. Onder PE verstaan we Permanente Educatie. Deze PE-periode loopt vaak gedurende drie jaar. Verloopt je Wft diploma bijna? In dat geval is het zaak deze tijdig te actualiseren door een nieuwe Wft cursus te volgen.  

Veelgestelde vragen over Wet financieel toezicht 

Het kan best lastig zijn, om te begrijpen wat de Wet op het financieel toezicht voor jou betekent. In het bijzonder, wanneer je solliciteert op een functie waarvoor dit relevant is. Onderstaand vind je alvast het antwoord op vaak aan ons gestelde vragen. Je kunt je eigen vraag achterlaten in de reacties onder dit artikel. Wij proberen deze vervolgens op korte termijn voor je te beantwoorden.

Wft is een afkorting voor Wet op het financieel toezicht. In deze wet is vastgelegd aan welke regels en eisen financiële instellingen, zoals banken en verzekeraars, zich in Nederland moeten houden.

Burgers die voor een baan kiezen bij een financiële instelling, moeten mogelijk in het bezit zijn van een geldig Wft certificaat. Of dit ook voor jou geldt, vind je vaak terug in de vacature voor een functie.

Een Wft examen inplannen doe je vaak samen met de partij waar je de Wft cursus volgt. Je dient eerst de leerstof doorlopen te hebben, daar deze stof ieder jaar geactualiseerd wordt en dus per jaar kan verschillen.

Er zijn acht verschillende Wft diploma’s haalbaar. In totaal heb je de keuze uit negen modules, waarbij het gaat om één basismodule en acht verschillende specialisaties.

Het is afhankelijk van de functie die je wilt bekleden, welke Wft diploma’s benodigd zijn. In de vacature van de door jou geambieerde functie vind je welke Wft diploma’s verplicht worden gesteld.

WFT Basis *aanrader

Als financieel adviseur ben je verplicht om over een bepaalde basisdeskundigheid te beschikken. Zo kun je aantonen dat je kennis hebt van de verschillende financiële producten en mensen van een goed advies kunt voorzien. De erkende cursus WFT Basisdeskundigheid leidt je op voor dit diploma en biedt je een stevige basis om een mooie carrière op het gebied van financieel advies te starten.

 • v.a. 179,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Plaats een reactie