Huisarts

Opleidingsniveau:

Vanaf Wo

Salarisindicatie:

€ 5000 - € 8000

Arbeidsmarkt:

Onbekend

In het kort ...

Ontdek de ins en outs van het beroep van huisarts in Nederland. Leer over de vereisten, uitdagingen, beloningen en carrièremogelijkheden van deze essentiële rol in de gezondheidszorg. Dit artikel belicht niet alleen het financiële aspect, maar ook de persoonlijke voldoening en de positieve impact op de gezondheid van de patiënt.

Welke benaming gebruik jij voor een huisarts? Want ook voor dit beroep zijn er verschillende bewoordingen en gerelateerde beroepen te vinden. Hier vind je ons overzicht: praktijkarts, eerstelijnsarts, familiedokter.

Als je overweegt om huisarts te worden, ben je op de juiste plek. We kijken naar wat het beroep inhoudt, de vereiste opleiding en de vaardigheden die je nodig hebt. Maar natuurlijk ook wat voor mensen geschikt zijn om huisarts te worden en wat voor salaris je kunt verwachten.

Het beroep van huisarts is uitdagend en lonend. Als huisarts ben je de eerste medische contactpersoon voor patiënten. Je staat in de frontlinie van de gezondheidszorg, en dat is een grote verantwoordelijkheid.

Weet dat het een pad van hard werken en toewijding is. Maar als je gepassioneerd bent over het helpen van mensen en een verschil wilt maken in hun leven, kan het beroep van huisarts precies zijn wat je zoekt.

Belangrijkste punten

 • Huisarts is een uitdagend maar lonend beroep, waarin je een cruciale rol speelt in de eerstelijns gezondheidszorg.
 • Er zijn verschillende soorten huisartsen, waaronder algemene huisartsen, gespecialiseerde huisartsen en ZZP-huisartsen.
 • Het salaris van een huisarts varieert en is afhankelijk van ervaring, locatie en type praktijk.
 • Het takenpakket van een huisarts is divers en omvat onder andere patiëntenbeoordeling, medicijnvoorschriften, verwijzingen naar specialisten, en het bijhouden van medische dossiers.
 • De opleiding tot huisarts vereist hard werk en toewijding, en bestaat uit een studie geneeskunde gevolgd door een specialistische vervolgopleiding tot huisarts.
 • Naast medische vaardigheden, vereist het beroep van huisarts sterke communicatie- en interpersoonlijke vaardigheden, organisatorisch vermogen, en bereidheid tot voortdurende bijscholing.
 • Het beroep van huisarts is niet erg vatbaar voor automatisering en de vraag naar huisartsen zal naar verwachting toenemen door de groeiende bevolking.
 • Er zijn diverse carrièrepaden en specialisaties mogelijk binnen de huisartsgeneeskunde.
 • Om werk te vinden als huisarts is het belangrijk om een sterk professioneel netwerk op te bouwen en specifieke online platforms voor medische professionals in de gaten te houden.

Wat is een huisarts

Een huisarts, ook wel “praktiserend arts” genoemd, vormt vaak de eerste lijn van medische zorg voor patiënten. Het is een veelzijdige rol die vereist dat je breed opgeleid bent in verschillende aspecten van geneeskunde om te kunnen reageren op de gevarieerde gezondheidsproblemen van je patiënten.

Welke verschillende soorten zijn er?

Er zijn verschillende soorten huisartsen, elk met hun eigen specialiteiten en aandachtsgebieden:

 • Algemene huisarts: Dit is de meest voorkomende type huisarts. Ze behandelen een breed scala aan gezondheidsproblemen en sturen patiënten door naar specialisten indien nodig.
 • Huisarts met specialisatie: Sommige huisartsen kiezen ervoor zich te specialiseren in specifieke gebieden zoals ouderenzorg, kindergeneeskunde of sportgeneeskunde.
 • ZZP-huisart: Een ZZP’er of zelfstandig professional werkt niet voor een organisatie maar runt zijn eigen praktijk.

Als je overweegt om huisarts te worden moet je weten dat het gaat om hard werken en toewijding. De opleiding tot huisarts is intensief en uitdagend, maar ook zeer belonend als je passie hebt voor het vak en het helpen van mensen.

Het salarisindicatie voor een huisarts varieert afhankelijk van ervaring, locatie en type praktijk waarin ze werken. Over het algemeen ontvangt een huisarts een goed salaris in vergelijking met andere beroepen, maar de exacte loon kan variëren.

Wat doet een huisarts

Als huisarts ben je een onmisbare speler in de gezondheidszorg. Maar wat doet een huisarts nu precies op dagelijkse basis? Laten we dat eens beter bekijken.

Hoe ziet de werkdag van een huisarts eruit?

Een typische werkdag voor een huisarts is zeer gevarieerd en kan behoorlijk hectisch zijn. Het begint vaak met het beoordelen van patiënten in de praktijk, waarbij je te maken krijgt met alles, van griepsymptomen tot ernstigere aandoeningen. Je moet snel kunnen denken en effectieve beslissingen nemen om ervoor te zorgen dat elke patiënt de juiste zorg krijgt.

Naast deze consultaties heb je ook taken zoals het voorschrijven van medicijnen, het doorverwijzen van patiënten naar specialisten indien nodig, en het bijhouden van medische dossiers.

Je rol als huisarts houdt echter niet op bij jouw praktijkdeuren. Vaak breng je bezoeken aan patiënten die niet in staat zijn om naar de praktijk te komen, zoals ouderen of chronisch zieken.

Wat is de werkomgeving van een huisarts

De meeste huisartsen werken in hun eigen praktijk of samen met andere artsen in een grotere kliniek. Deze werkplekken variëren sterk qua grootte en faciliteiten, maar hebben allemaal één ding gemeenschappelijk: ze zijn gericht op het bieden van kwalitatieve eerstelijnszorg aan patiënten.

Als huisarts zul je ook vaak samenwerken met andere gezondheidsprofessionals, zoals verpleegkundigen, specialisten en apothekers. Deze samenwerking is essentieel voor een effectieve gezondheidszorg en om ervoor te zorgen dat elke patiënt de best mogelijke behandeling krijgt.

Het is belangrijk te weten dat het werken als huisarts flexibiliteit vereist. Je moet bereid zijn om ’s avonds, in het weekend of tijdens feestdagen te werken om aan de behoeften van jouw patiënten te voldoen. Ook zal je soms geconfronteerd worden met urgente situaties die onmiddellijke actie vereisen.

Het beroep van huisarts biedt dus niet alleen persoonlijke voldoening door mensen te helpen bij hun gezondheid, maar heeft ook concrete professionele voordelen.

Salaris van een huisarts

Als je hebt besloten om huisarts te worden, is het belangrijk om te weten wat je financiële beloning zal kunnen zijn. Het salaris van een huisarts kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals ervaring, locatie en type praktijk.

Overweeg je de opleiding tot huisarts? Het is goed om op de hoogte te zijn dat beginnende huisartsen gemiddeld minder verdienen dan hun ervaren collega’s. Dit komt omdat het salaris vaak stijgt naarmate men meer ervaring in het vakgebied verkrijgt.

Eén ding dat zeker is: werken als huisarts kan financieel zeer lonend zijn. Een ZZP-huisarts heeft bijvoorbeeld meestal een hoger inkomen dan een huisarts in loondienst.

Type HuisartsGemiddeld Jaarsalaris
Beginnende Huisarts€60,000 – €70,000
Ervaren Huisarts€90,000 – €120,000
ZZP-Huisarts€130,000 – €180,000
Het bovenstaande overzicht geeft een indicatie van het gemiddelde jaarloon voor verschillende typen huisarsten in Nederland.

Als jij graag wilt weten hoeveel jij specifiek zou kunnen verdienen als huisarts dan kun je vacatures voor huisartsen raadplegen of contact opnemen met medische wervingsbureaus voor informatie over huidige markttarieven en salarisindicaties.

De opleidingseisen voor de huisartsgeneeskunde zijn streng, met meerdere jaren van medische opleiding en training. Maar als je gepassioneerd bent over gezondheidszorg en het helpen van mensen, kunnen de persoonlijke voldoening en professionele beloningen die komen met het beroep van een huisarts elke inspanning waard zijn.

Carrièremogelijkheden en specialisaties

Als huisarts zijn er diverse carrièrepaden die je kunt bewandelen. Je kunt ervoor kiezen om zelfstandig te werken of in dienst te gaan, je kunt doorgroeien en specialiseren, en de rol van voortdurende bijscholing en certificering is cruciaal. Dit deel van het artikel belicht deze aspecten.

Zelfstandig huisarts versus in dienst

Het beroep van huisarts biedt twee belangrijke opties: zelfstandig werken als ZZP’er of als werknemer in een kliniek of ziekenhuis. Beide hebben hun eigen voordelen. Als ZZP-huisarts heb je meer controle over je werkuren, patiëntenbestand en inkomen. Echter, bij het nemen van deze route moet je ook bereid zijn om wat extra taken op je te nemen zoals administratie. Aan de andere kant biedt het werken in dienst vaak meer stabiliteit qua salaris en uren.

Doorgroeien als een huisarts

Als huisarts ben je niet beperkt tot één carrièrepad. Er zijn volop mogelijkheden om door te groeien binnen dit boeiende vakgebied! Bijvoorbeeld, na voldoende ervaring kan men zich specialiseren in een specifiek medisch gebied zoals geriatrie of pediatrie. Daarnaast kun je ook naar leiderschapsrollen springen zoals medisch directeur of hoofd van een afdeling.

Het belang van bijscholing en certificering

Om up-to-date te blijven met de nieuwste medische ontwikkelingen, is het belangrijk dat huisartsen zich regelmatig bijscholen. Zo zijn er in Nederland specifieke bijscholings vereisten waaraan moet worden voldaan om je licentie als huisarts te behouden.

Daarnaast kunnen extra certificeringen zoals die in spoedeisende geneeskunde of palliatieve zorg je carrière een boost geven en je praktijk diversifiëren. Het behalen van deze aanvullende kwalificaties vereist vaak enige investering in tijd en geld, maar de voordelen kunnen opwegen tegen deze kosten.

Hoe kun je huisarts worden

Opleiding volgen tot huisarts

Als je huisarts wilt worden, is het allereerst belangrijk om te weten dat er een specifieke opleidingsroute is die je moet volgen. Na het behalen van je VWO-diploma schrijf je je in voor de studie geneeskunde aan een universiteit. Deze studie duurt zes jaar en bestaat uit een driejarige bachelor en een driejarige masteropleiding.

Na het succesvol afronden van de master Geneeskunde, ben je basisarts (ook wel Anios genoemd). Maar je bent nog geen huisarts. Daarvoor moet je de driejarige specialistische vervolgopleiding tot huisarts volgen. Gedurende de opleiding krijg jij alle kennis en vaardigheden die nodig zijn om als huisarts te functioneren.

Omscholen tot huisarts

Misschien heb jij al een loopbaan achter de rug in een andere sector en vraag jij je af of “huisarts worden” nog wel mogelijk is? Het antwoord op die vraag is ja! Hoewel het proces langer kan duren dan bij traditionele studenten, biedt omscholing naar het beroep van huisarts vele voordelen waaronder stabiliteit, voldoening en natuurlijk ook salaris verbetering.

Om te starten met omscholing tot huisarts dien jij eerst de initiële geneeskundestudie af te ronden (zowel bachelor als master). Hierna kun jij starten met de vervolgopleiding tot huisarts. Voor meer informatie over het omscholen, kun je het beste contact opnemen met gespecialiseerde partijen. Want iedere situatie is weer anders, afhankelijk van je loopbaan.

Past het beroep van huisarts bij mij?

Het is essentieel om te overwegen of het beroep van huisarts echt bij je past voordat je de keuze maakt om huisarts te worden. Hieronder bespreken we enkele belangrijke aspecten die in overweging moeten worden genomen.

Huisarts persoonstypen

Er zijn verschillende soorten huisartsen, waaronder ZZP-huisartsen en huisartsen in dienst bij een kliniek. Maar ongeacht de werkplek, delen succesvolle huisartsen bepaalde persoonlijke kenmerken.

Eerst en vooral hebben ze een oprechte interesse in de gezondheid van mensen. Ze zijn geduldig, empathisch en kunnen goed luisteren. Dit stelt hen in staat om hun patiënten te begrijpen en effectieve zorgplannen op te stellen.

Ze zijn ook levenslange leerlingen, altijd bereid om bij te scholen en up-to-date te blijven met de nieuwste medische ontwikkelingen. Verder tonen ze veerkracht onder druk en beschikken ze over uitstekende probleemoplossende vaardigheden.

DISC-type

Wil jij graag weten of je wel het juiste DISC-type bent voor het beroep huisarts? Houd er rekening mee dat sommige van deze aspecten, zoals Enneagram type, DISC kleur en MBTI type, subjectief en niet specifiek voor elk beroep zijn.

Groen (Stabiliteit - S):

Kenmerken: Geduldig, betrouwbaar, praktisch, behulpzaam.

Geschikt voor beroepen die stabiliteit, consistentie en een zorgzame houding vereisen. Bijvoorbeeld: verpleegkundige, administratief medewerker, klantenservice, maatschappelijk werker, HR-medewerker.

Blauw (Conformisme - C):

Kenmerken: Nauwkeurig, analytisch, systematisch, diplomatiek.

Geschikt voor beroepen waarin aandacht voor detail, nauwkeurigheid en analytisch denken belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: accountant, ingenieur, programmeur, wetenschapper, data-analist.

Het is belangrijk om op te merken dat hoewel bepaalde DISC-kleuren kunnen corresponderen met kenmerken die nuttig zijn in bepaalde beroepen, individuen met een verscheidenheid aan DISC-typen succesvol kunnen zijn in allerlei soorten werk. DISC is meer een hulpmiddel voor zelfbewustzijn en teamdynamiek, en minder een strikte richtlijn voor beroepskeuze.

Weet je niet zeker wat voor DISC-type jij bent, doe dan een DISC persoonlijkheidstest!

Enneagram Type

Of wil jij juist graag weten of je wel het ideale Enneagram-type bent voor het beroep huisarts?

Type 2 - De Helper:

Kenmerken: Zorgzaam, interpersoonlijk georiënteerd, behulpzaam.

Geschikt voor beroepen waarin zorg en ondersteuning centraal staan. Bijvoorbeeld: verpleegkundige, leraar, klantenservice, maatschappelijk werker.

Type 6 - De Loyalist:

Kenmerken: Betrouwbaar, hardwerkend, veiligheidsbewust.

Geschikt voor beroepen die stabiliteit en betrouwbaarheid vereisen. Bijvoorbeeld: systeembeheerder, HR-manager, politieagent, administratief medewerker.

Hoewel bepaalde Enneagramtypes goed passen bij sommige banen of beroepen, kan iedereen met elk Enneagramtype in veel verschillende beroepen succes hebben. Het Enneagram helpt vooral bij zelfkennis en kan je daarbij helpen bij kiezen van een baan.

Weet je niet zeker wat voor Enneagram-type jij bent, doe dan een Enneagram test!

MBTI Type

Ook als je wil weten of jij wel het MBTI-type bent voor het beroep huisarts vind je hier!

INFJ (Advocaat):

Kenmerken: Idealistisch, empathisch, visionair.

Geschikt voor rollen in counseling, gezondheidszorg, onderwijs.

ISTJ (Logistiek Medewerker):

Kenmerken: Praktisch, betrouwbaar, georganiseerd.

Geschikt voor boekhouding, administratie, IT-beheer.

Het is belangrijk om te onthouden dat MBTI-persoonlijkheidstypen algemene richtlijnen zijn en dat individuen van elk type succesvol kunnen zijn in een breed scala aan beroepen. Persoonlijke interesses, vaardigheden en andere factoren spelen ook een grote rol bij het kiezen van een carrière.

Weet je niet zeker wat voor MBTI-type jij bent, doe dan een MBTI test!

Competenties en vaardigheden van een huisarts

Enkele vereiste competenties voor het vakgebied zijn sterke communicatie- en interpersoonlijke vaardigheden. Een goede huisarts kan complexe medische informatie vertalen naar taal die patiënten gemakkelijk kunnen begrijpen.

Daarnaast moet elke aspirant-huisarts beschikken over uitstekende organisatorische vaardigheden om alle patiënten, consultaties en administratieve taken te beheren. Ze moeten ook in staat zijn om met verschillende soorten technologie om te gaan, van elektronische medische dossiers tot diagnostische tools.

Hoe groot is de kans dat het beroep huisarts verdwijnt?

In deze tijd van technologische vooruitgang en automatisering, vraag je je misschien af hoe veilig het beroep van huisarts is. Hoewel sommige banen kunnen worden geautomatiseerd, blijft de rol van huisarts cruciaal in onze samenleving.

Het menselijke aspect kan niet worden vervangen door machines of robots, zelfs niet met alle huidige en toekomstige technologische ontwikkelingen. Mensen hebben behoefte aan empathie, begrip en persoonlijk contact – iets wat alleen een echte huisarts kan bieden.

Zelfs als we kijk naar de taken van een huisarts, zoals diagnose stellen, behandeling voorschrijven en patiënten geruststellen tijdens hun ziekteproces – dit zijn allemaal dingen die specifieke menselijke vaardigheden vereisen. Het gaat hierbij om complexe besluitvorming op basis van kennis, ervaring en intuïtie. Dit maakt dat het beroep van huisarts minder vatbaar is voor automatisering dan veel andere beroepen.

Daarnaast speelt de groeiende bevolking ook een rol. Er zijn steeds meer mensen die medische zorg nodig hebben. De vraag naar huisartsen zal dus waarschijnlijk alleen maar toenemen in de komende jaren.

Het lijkt er dus op dat het beroep van huisarts veilig is en in de toekomst niet snel zal verdwijnen. Toch blijft het belangrijk om je als huisarts te blijven ontwikkelen en bijscholen, zowel op medisch gebied als in het omgaan met patiënten en nieuwe technologieën. De wereld verandert snel, maar de behoefte aan goede, persoonlijke gezondheidszorg blijft bestaan.

Hoe vind je werk als huisarts?

Nu je weet wat het beroep van huisarts inhoudt, de taken die gepaard gaan met de rol en de opleidingseisen, zou je kunnen overwegen om deze carrière na te streven. Misschien heb je je studie zelfs al afgerond. Maar hoe vind je nu een baan in dit veld?

Netwerken en je eigen merk opbouwen

Netwerken is cruciaal in elk beroep en het is niet anders voor huisartsen. Het draait allemaal om wie je kent en wie jou kent. Begin met het bouwen aan relaties binnen de medische gemeenschap tijdens je opleiding tot huisarts. Neem deel aan seminars, conferenties en andere netwerkgelegenheden zodat je waardevolle contacten kunt leggen.

Je eigen merk opbouwen kan ook nuttig zijn. Jouw ‘merk’ houdt meer in dan alleen jouw naam – het gaat over wat jij representeert als professional. Heb jij een specifieke interesse of specialisatie binnen de geneeskunde? Laat dit zien! Of misschien heb jij wel sterke interpersoonlijke vaardigheden die jou onderscheiden van anderen? Maak dit kenbaar! Door jouw unieke kenmerken te benadrukken, kun jij aantrekkelijk worden voor potentiële werkgevers of patiënten.

De rol van sociale media en online platforms

Sociale media kunnen een krachtige tool zijn bij het zoeken naar werk als huisarts. Platforms zoals LinkedIn bieden uitstekende mogelijkheden om jezelf te profileren, connecties te maken binnen je vakgebied en op de hoogte te blijven van eventuele huisarts vacatures.

Daarnaast zijn er ook specifieke online platforms en jobboards voor medische professionals waar je vacatures kunt vinden. Voorbeelden hiervan zijn MedischContact of BKV.jobs.

Het is belangrijk om actief te blijven op deze platforms, regelmatig nieuwe connecties te maken en je profiel up-to-date te houden met je vaardigheden, ervaringen en ambities als huisarts.

Het vinden van werk als huisarts gaat niet alleen over het hebben van de juiste opleiding of kwalificaties – hoewel dat zeker belangrijk is! Het gaat ook over wie je bent als persoon en professional. Met geduld, doorzettingsvermogen en een beetje strategie kun je een succesvolle carrière opbouwen in dit lonende vakgebied.

Veelgestelde vragen

Huisartsen hebben verschillende carrièremogelijkheden, waaronder het werken als ZZP’er, werken in een kliniek, zich specialiseren in gebieden zoals geriatrie of pediatrie, en voortdurende bijscholing en certificering om up-to-date te blijven met medische ontwikkelingen.

Een huisarts moet sterke communicatie- en interpersoonlijke vaardigheden hebben, georganiseerd zijn, technologische bekwaamheid hebben, en een veerkrachtig en probleemoplossend vermogen hebben. Ze moeten ook een oprechte interesse in de gezondheid van mensen hebben, empathisch zijn, en zich inzetten voor levenslang leren.

Het pad naar het worden van een huisarts kan zowel voor traditionele studenten als voor zij-instromers bestaan uit jaren van toewijding, doorzettingsvermogen, en scholing. Het is een uitdagend maar lonend beroep voor degenen die over de juiste eigenschappen en vaardigheden beschikken.

De menselijke aspecten van het beroep, zoals empathie en persoonlijk contact, zijn niet vervangbaar door technologie. Met de groeiende bevolking en behoefte aan medische zorg, zal de vraag naar huisartsen waarschijnlijk blijven toenemen. Voortdurende ontwikkeling en bijscholing zijn essentieel om in te spelen op wereldwijde veranderingen en nieuwe technologieën.

Plaats een reactie