Administratief medewerker

Opleidingsniveau:

Vanaf Array

Salarisindicatie:

Arbeidsmarkt:

In het kort ...

Welke benaming gebruik jij voor een administratief medewerker? Want ook voor dit beroep zijn er verschillende bewoordingen en gerelateerde beroepen te vinden. Hier vind je ons overzicht: administratief medewerker.

De administratief medewerker is een duizendpoot en onmisbaar. Heb jij interesse in administratieve werkzaamheden, vind je het geen probleem om verslagen uit te typen of de agenda bij te houden? Draai jij bovendien je hand niet om voor het maken van facturen of het beantwoorden van de telefoon, dan past het beroep administratief medewerker zeker bij jou. Je werkt zeer nauwkeurig, bezit over doorzettingsvermogen en geduld. Bovendien kun je goed communiceren met collega’s en klanten.

Als administratief medewerker ben je de spil van het bedrijf. Je bent breed inzetbaar en kan op verschillende afdelingen werkzaam zijn. Iedereen vertrouwt op jouw skills, zodat de administratie in goede banen wordt geleid.

De administratief medewerker is werkzaam op een groot of klein kantoor, zowel bij bedrijven met een afdeling administratie als bij de overheid of in de gezondheidszorg. Daarnaast kun je aan de slag als zelfstandig ondernemer, hierbij help je kleine en grote bedrijven met de administratie of andere administratieve werkzaamheden.

De werkdag van een administratief medewerker

Vaak werkt de administratief medewerker tijdens kantooruren, van 9 uur ’s morgens tot 5 uur ’s middags. Je werkt in parttime of fulltime dienstverband. Je dag begint met het beantwoorden of doorsturen van binnengekomen e-mails. Gedurende de dag controleer en beheer je de administratie en ligt de focus op secretariële taken. Je ondersteunt je collega’s op verschillende gebieden, ook de debiteurenadministratie behoort tot je takenpakket. Wat je taken precies zijn hangt mede af van de grootte van het bedrijf. Bij een klein bedrijf ben je een echte duizendpoot terwijl je bij een groot bedrijf specifieke taken krijgt toegewezen.

Naast administratieve taken ben je tevens het visitekaartje van het bedrijf. Je beantwoordt de telefoon en verbindt eventueel door naar de juiste collega. Je stelt brieven op, ontvangt klanten en maakt de vergaderzaal klaar. Kortom, elke dag biedt voldoende afwisseling. Aan het einde van de werkdag berg je dossiers op en zorg je dat alles klaarligt voor de volgende werkdag.

Opleiding tot administratief medewerker

Kijk je naar vacatures administratief medewerker, dan wordt er minimaal mbo-niveau gevraagd. Zoek je een baan hogerop, dan heb je zeker hbo-niveau nodig. Lees hier alles over de verschillende niveaus administratief medewerker.

Op mbo-niveau heb je de keuze uit de opleidingen bedrijfsadministrateur of medewerker financiële administratie. Hierbij leer je alles wat je moet weten om aan de slag te gaan als administratief medewerker. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor administratie, communicatie en correspondentie. Daarnaast bevat de lesstof onderwerpen als archivering, tarieven en voorraad. Uiteraard gaat de lesstof ook dieper in op computervaardigheden, snel typen en zakelijke correspondentie. Kortom, een opleiding die precies aansluit bij het beroep administratief medewerker.

Beschik je al over enige kennis of vaardigheden, dan is het mogelijk om te kiezen voor de verkorte mbo-opleiding basiskennis boekhouden, bedrijfsadministratie, medewerker financiële administratie of basiskennis calculatie. Deze mbo-opleiding volg je klassikaal of via een thuisstudie. Voor alle mbo-opleidingen heb je als vooropleiding minimaal vmbo nodig.

De bacheloropleiding op hbo-niveau sluit goed aan op het beroep administratief medewerker waarbij hogere eisen wordt gesteld. Kies uit de hbo-opleiding accountancy, SPD bedrijfsadministratie of office management. De hbo-bacheloropleiding duurt 3 tot 4 jaar. Afhankelijk van de gekozen opleiding loop je stage, waarbij je praktijkopdrachten uitvoert. Elke module van de opleiding wordt afgerond met een examen. De opleiding zelf wordt afgesloten met een afstudeeropdracht. Na het voltooien van de hbo-opleiding kun je niet alleen aan de slag als administratief medewerker maar ook als zelfstandig accountant of zelfstandig financieel adviseur. Met een hbo SPD-diploma verhoog je de kansen op de arbeidsmarkt, dus ook als je accountant wil worden is dit een goede keuze!

Wil je doorstuderen, dan kies je voor een post bacheloropleiding. Ook hierin zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de carrière die je wilt maken.

Met betrekking tot de kosten is er een duidelijk verschil tussen thuis studeren of klassikaal studeren. Voor een mbo-opleiding administratief medewerker betaal je gemiddeld €1200 voor thuis studeren tot €2000 voor klassikaal studeren. Een hbo-opleiding loopt nog verder in de kosten. Gemiddeld betaal je voor een hbo-opleiding €6000 tot meer dan €8000. Dit is het totaalbedrag van de opleiding, verdeeld over drie tot vier studiejaren.

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, dan krijg je te maken met vrijstelling van btw. Studiekosten ten behoeve van het huidige of toekomstige beroep zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Betaalt het bedrijf de opleiding, dan profiteert deze mogelijk van fiscaal voordeel. Meer informatie vind je op onze pagina over opleidingen administratief medewerker.

Past het beroep administratief medewerker bij mij?

Als administratief medewerker weet je van aanpakken. Je verricht verschillende werkzaamheden en kunt snel schakelen. Je werkt zeer nauwkeurig en hebt een klantgerichte houding. Soms wordt een administratief medewerker met HRM skills gevraagd. Hierbij bestaan je werkzaamheden gedeeltelijk uit personeelsbeleid of personeelszaken. In dit geval is een hbo-opleiding gewenst.

De administratief medewerker beschikt over een mbo/hbo werk- en denkniveau. Daarnaast ben je handig met standaard Microsoft programma’s of crm-systemen. Het is belangrijk dat jij je prettig voelt in een ondersteunende functie en prioriteiten stelt. Voldoe jij aan (bijna) al deze eisen, dan ben je zeker geschikt als administratief medewerker.

Wat verdient een administratief medewerker?

Het salaris van de administratief medewerker is afhankelijk van leeftijd, opleidingsniveau en aantal gewerkte uren. Het startsalaris bedraagt tussen de €1300 en €1500 bruto per maand. Dit kan al snel oplopen tot €2000 tot €2500 bruto per maand. De zelfstandig administratief medewerker (ZZP’er) hanteert een gemiddeld tarief van €30 per uur exclusief btw.

Vacatures administratief medewerker

De administratief medewerker met een afgeronde mbo- of hbo-opleiding gemakkelijker een geschikte baan vinden. Er is veel vraag naar administratieve medewerkers, zowel bij kleine als grote bedrijven, maar ook bij de overheid of zorginstellingen. Wil je doorgroeien, dan volg je intern of extern een extra opleiding.

Wij hebben de leukste administratief medewerker vacatures voor je op een rij gezet.

Daarnaast vind je geschikte vacatures vind je op het internet, online solliciteren biedt veel voordelen. Daarnaast kijk je bij het arbeidsbureau of uitzendbureau, ook hier is een breed aanbod aan vacatures. Stel een relevante cv op, voorzien van goede motivatiebrief. Stel de inhoud af op het gevraagde uit de vacature. Solliciteer gerust bij meerdere bedrijven tegelijk, dit vergroot de kans op jouw droombaan.

Plaats een reactie