Beroepen.nl » Pensioenadviseur

Pensioenadviseur

pensioenadviseur

Iedere Nederlander krijgt na een periode van lang werken een pensioen. Het pensioen kan gezien worden als een inkomensverzekering, waarmee men verzekerd is tegen het wegvallen van zijn of haar inkomen bij ouderdom, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van een partner. Het beroep pensioenadviseur adviseert mensen over de mogelijkheden om een pensioen op te bouwen of te gebruiken. Voor veel mensen blijkt het lastig om het overzicht te behouden in de verschillende pensioenen die worden aangeboden. Hoe zit het bijvoorbeeld met een ouderdomspensioen? Wanneer kan ik deze gebruiken, wat betekenen de verschillende pijlers? Kom ik in aanmerking voor een nabestaandenpensioen als mijn partner sterft? Enzovoorts.

Als pensioenadviseur krijg je dagelijks met verschillende cliënten te maken, die zich ieder in een unieke situatie bevinden. Per cliënt moet een persoonlijk pensioenadvies worden uitgebracht, zodat een cliënt precies weet waar hij of zij aan toe is. Niet alleen sta je als pensioenadviseur voor mensen klaar om hen te adviseren over de mogelijkheden die zij hebben, ook beantwoord je vragen van cliënten over pensioenen. Een grote kennis over de verschillende pensioenen in Nederland is dus essentieel! Daarbij moet je over grote sociale vaardigheden beschikken om cliënten van passend advies te kunnen voorzien.

De werkdag van een pensioenadviseur

Iedere werkdag van een pensioenadviseur ziet er anders uit! Je krijgt immers dagelijks met andere cliënten te maken, die ieder hun eigen aanpak vereisen. De ene cliënt wil een advies over de mogelijkheden die hij of zij heeft, terwijl een ander een uitgebreid antwoord verwacht over specifieke pensioenvragen. Tijdens je werkdagen breng je niet alleen advies uit, maar stel je ook offertes, contracten en reglementen op voor klanten. Hierbij bereken je hoe hoog het pensioen van cliënten wordt, vertel je cliënten meer over voordelige polissen en vertel je ze hoe ze gebruik kunnen maken van hun lijfrente. Heeft een cliënt een pensioenbreuk? In dit geval ben je als pensioenadviseur de aangewezen persoon om de problemen op te lossen.

Om een goed advies te kunnen geven is het essentieel dat je op de hoogte bent van de verschillende pijlers uit het pensioenstelsel van Nederland. Voor de eerste pijler komt iedere Nederlander in aanmerking, dit is namelijk het basispensioen en wordt de Algemene Ouderdomswet genoemd. De AOW wordt aangeboden om armoede onder ouderen tegen te gaan en wordt gefinancierd aan de hand van een omslagstelsel, waar iedere Nederlander zelf voor spaart in de periode voorafgaand aan de AOW-leeftijd. Het maakt hierbij niet uit of je in Nederland werkzaam bent of niet.

De tweede pijler is het aanvullend pensioen, wat kortweg pensioen genoemd wordt. Dit pensioen wordt opgebouwd in de periode dat men aan het werk is. Zowel de werknemer, als de werkgever draagt bij aan de opbouw van het pensioen. In feite wordt dus een deel van het loon van de werknemer ingehouden, om dit op een later moment weer uit te keren. Zo ben je ook nadat je stopt met werken verzekerd van een bepaald inkomen. Het is niet per definitie zo dat de AOW en het pensioen op hetzelfde moment gebruikt moeten worden door een (ex)-werknemer. Als pensioenadviseur adviseer je cliënten hierover, zodat zij op hun oude dag kunnen genieten van een eerder opgebouwde reserve.

Naast de eerste en tweede pijler zijn er nog verschillende andere pijlers die van invloed zijn op het pensioengeld wat iemand op zijn of haar oude dag krijgt.

Pensioenadviseur worden: welke opleiding volgen?

Het beroep pensioenadviseur is geen wettelijk beschermd beroep, wat betekent dat iedereen zich pensioenadviseur zou mogen noemen zonder hier een opleiding voor te hoeven volgen. Houd er echter rekening mee dat vrijwel ieder advieskantoor de vereiste zal hebben dat je in het bezit bent van een diploma voor pensioenadviseurs. Er is echter geen specifieke opleiding die aansluit bij het beroep pensioenadviseur. Vaak wordt gezocht naar mensen die een mbo- of HBO-diploma hebben op het gebied van het verzekeringswezen in Nederland. Ook mensen met een achtergrond op het gebied van accounting en financieel advies komen in aanmerking voor het beroep pensioenadviseur. Concreet zijn opleidingen als financiële dienstverlening, beleggen, consumptief krediet, schadeverzekeringen en levensverzekering het meest geschikt.

Om je baankansen te vergroten is het sterk aan te raden om na het afronden van een mbo- of HBO-studie een vervolgopleiding te volgen. Zeker voor iemand met een mbo-studie kan een vervolgopleiding zijn of haar kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroten. Met een vervolgopleiding kun je je kennis over pensioenen en andere soorten verzekeringen vergroten, waardoor het voor advieskantoren aantrekkelijker wordt om je aan te nemen. Heb je een HBO-studie op het gebied van verzekeringen en accounting afgerond? In dat geval kun je een masteropleiding volgen om je kennis te vergroten. Zo neemt niet alleen de kans op een baan als pensioenadviseur toe, maar kom je mogelijk ook voor andere banen in de financiële sector in aanmerking.

Past het beroep pensioenadviseur bij mij?

Voor het beroep pensioenadviseur zijn een aantal competentie essentieel. Zo moet een klantgerichte manier van werken vooropstaan, omdat de cliënt zo goed mogelijk geholpen wenst te worden. Hierbij is het erg belangrijk om voldoende geduld op te brengen en te luisteren naar de wensen en ideeën die cliënten zelf aandragen. Daarbij moet je een oordeel kunnen vormen over de mogelijkheden die een cliënt heeft voor zijn of haar pensioen.

Doordat de opleiding voor het beroep pensioenadviseur erg breed is en niet specifiek wordt toegespitst op dit beroep, kun je na verloop van tijd besluiten om over te stappen op een ander beroep in de verzekeringswereld. Het volgen van een opleiding tot pensioenadviseur biedt zodoende meer mogelijkheden dan het beroep pensioenadviseur alleen.

Vacatures voor het beroep pensioenadviseur

Wil je aan de slag als pensioenadviseur? Op internet vind je verschillende websites waarop vacatures voor pensioenadviseurs worden aangeboden. Houd er hierbij rekening mee dat het aantal vacatures steeds groter zal worden, door de vergrijzing van de Nederlandse samenleving. Na de vergrijzing zal het aanbod aan vacatures voor pensioenadviseurs afnemen, doordat de vraag naar pensioenadvies steeds kleiner wordt.

Veel pensioenadviseurs gaan na hun opleiding aan de slag voor een groot advieskantoor of een verzekeringsmaatschappij, waar zij ervaring op kunnen doen.

[kkstarratings]

Heb je vragen over Pensioenadviseur?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Pensioenadviseur', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren