WFT basis

wft-basis

Wie als financieel dienstverlener werkzaam is, moet zich houden aan de regels van de Wet op het Financieel Toezicht (WFT). Deze wet stelt bepaalde eisen aan de financieel dienstverlener, waarbij de belangen van de cliënt voorop staan.

De cursus of opleiding WFT basis voldoet aan deze eisen, zodat je in aanmerking komt voor een WFT vergunning. Hiermee toon je aan dat je voldoende deskundig bent om op te treden als financieel dienstverlener. De WFT basis is verplicht voor alle dienstverleners en adviseurs die werkzaam zijn binnen de financiële sector.

Voor wie is de cursus of opleiding?

De basisopleiding WFT basis is geschikt voor financiële dienstverleners die werkzaam zijn in de verzekeringen, bij beleggingsinstellingen of banken. Ook tussenpersonen en adviseurs kunnen deze opleiding volgen. Niet alleen is dit aan te raden, tegenwoordig is het verplicht om binnen de financiële sector te beschikken over voldoende basiskennis. Alleen dan kom je in aanmerking voor een WFT vergunning. Zonder deze vergunning is het niet toegestaan om financiële diensten of advies aan te bieden.

De opleiding WFT basis is niet alleen geschikt voor mensen die al in de financiële sector werken, maar ook voor iedereen die een carrièreswitch wil maken. De cursus of opleiding is door iedereen te volgen op zowel mbo en hbo-niveau.

Cursus of opleiding WFT basis

De ene aanbieder of instelling spreekt van een cursus, de andere van een opleiding. De cursus WFT kent een gemiddelde studieduur van 2 tot 6 maanden. De opleiding WFT basis duurt wat langer, gemiddeld 6 tot 12 maanden. Zowel de cursus als opleiding is online als thuisstudie te volgen, vaak afgewisseld met enkele klassikale lessen, een praktijkdag of examentraining. Hiermee word je goed voorbereid op het examen.

WFT opleiding op mbo- of hbo-niveau

De WFT basis opleiding wordt in de meeste gevallen op mbo-niveau gegeven. Hiervoor is geen vooropleiding vereist, wel is het beter als je interesse hebt in de financiële dienstverlening en je hier ook volledig voor in wilt zetten. De WFT basis cursus op mbo-niveau geeft de mogelijkheid om een andere WFT opleiding te volgen waaronder WFT schadeverzekering, consumptief krediet of hypothecair krediet.

De hbo-opleiding WFT basis is moeilijker dan de mbo-opleiding. Bij deze opleiding ligt het leerniveau hoger, een vooropleiding op havo of mbo-niveau is gewenst. Na het afronden van de hbo-opleiding is het mogelijk te kiezen voor een vervolgopleiding, zoals de bacheloropleiding financial service management. Ook kan het behaalde certificaat ingebracht worden als vrijstellingsbewijs, waarbij het gaat om ongeveer 25 studiepunten.

WFT Basis *aanrader

Als financieel adviseur ben je verplicht om over een bepaalde basisdeskundigheid te beschikken. Zo kun je aantonen dat je kennis hebt van de verschillende financiële producten en mensen van een goed advies kunt voorzien. De erkende cursus WFT Basisdeskundigheid leidt je op voor dit diploma en biedt je een stevige basis om een mooie carrière op het gebied van financieel advies te starten.

 • v.a. 179,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

WFT basis studiebelasting

De studiebelasting van de opleiding WFT basis bedraagt gemiddeld 60 tot 70 uur. Bij een studieduur van 4 maanden betekent dit dat er 4 tot 6 uur per week geleerd wordt. Mensen die moeite hebben met de lesstof hebben mogelijk meer tijd nodig. Ook is het mogelijk om studiebegeleiding te zoeken, waardoor de studiebelasting niet te veel uitloopt.

Inhoud van de opleiding WFT basis

De cursus of opleiding WFT basis geeft je alle kennis die nodig is om cliënten te voorzien van financieel Advies. Een belangrijk punt is de financiële markt en het toezicht dat hierop gehouden wordt. Je leert alles over de organisatie binnen een financiële instelling en wat jouw rol hierin kan zijn.

Werk je in de financiële dienstverlening, dan kom je veel in contact met nieuwe en bestaande cliënten of klanten. Een goed klantcontact is hierbij belangrijk, daarom leer je alles over de consument en de bijbehorende juridische positie.

Het opstellen van een goed klantprofiel is een van je werkzaamheden. Tijdens de cursus wordt behandeld hoe je een intakegesprek met de klant voert, gegevens verzamelt, de identiteit vaststelt en de klant doorverwijst naar de juiste financiële adviseur.

De financiële dienstverlening is een breed werkgebied. Daarom bestaat de lesstof uit praktische kennis over hypotheken, pensioen, zorg, krediet, verzekeringen en sparen en beleggen. Daarnaast kan je de financiële situatie van de klant beoordelen. Met de basiskennis van de financiële dienstverlening toon je aan dat je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt om binnen deze branche werkzaam te zijn.

WFT basis is verplicht voor iedereen die zich bezighoudt met het geven van financieel advies. Het maakt hierbij niet uit of het gaat om hypothecaire kredieten, schadeverzekeringen of sparen en beleggen.

De WFT basis op hbo-niveau geeft een meer uitgebreide kennis van de financiële dienstverlening. Hierbij wordt er dieper ingegaan op de lesstof uit de mbo-opleiding. Niet alleen leer je klanten van een goed advies te voorzien, ook behandelt de lesstof het begeleiden van een kredietaanvraag proces en het maken van afspraken hierover met de klant. De opleiding financiële diensten WFT op hbo-niveau vormt samen met de WFT basis de beroepskwalificatie tot adviseur van vermogen, schadeverzekering, hypothecair krediet of consumptief krediet, afhankelijk van de modules die gevolgd worden. Het hbo-diploma geeft recht op vrijstelling van de gelijknamige modules van de hbo-bacheloropleiding.

Examen WFT basis

Het examen WFT basis wordt afgelegd via een erkend exameninstituut. Afhankelijk van de gekozen opleiding wordt een module afgesloten met een praktijkopdracht.

Na afloop van de opleiding

Wie de cursus WFT basis heeft gevolgd, is in staat om consumenten of bedrijven te voorzien van financieel advies, of hierin te bemiddelen. Hierbij houd je rekening met het belang van de cliënt, die altijd centraal staat. Het diploma WFT basis is verplicht voor iedereen die werkzaam is of wil gaan werken in de financiële sector. Met het diploma kun je in dienst treden bij een financiële instelling, of als zelfstandige aan de slag gaan.

Omdat de lijn tussen informeren en adviseren zeer dun is, moet iedereen die werkzaam is binnen de financiële sector en in direct contact met de klant komt, de opleiding WFT basis volgen. Deze wet is ingegaan vanaf januari 2013.

Kosten WFT basis

Een thuisstudie WFT basis varieert van €150 tot €600. In veel gevallen kan het lesgeld in termijnen worden betaald.

Werkgevers binnen de financiële dienstverlening mogen geen werknemers in dienst hebben zonder een diploma WFT basis. Nieuwe werknemers krijgen daarom vaak deze opleiding aangeboden. Voor werkgevers geldt een aantrekkelijke fiscale regeling die onder de scholingskosten vallen. Betaal je de studie zelf en is de opleiding gericht op je huidige of toekomstige beroep, dan zijn de kosten fiscaal aftrekbaar. Hierdoor betaal je netto een stuk minder aan studiekosten.

Veelgestelde Vragen

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen omtrent de Wft Basis. Mocht je zelf nog vragen hebben, laat ze achter in de reacties!

De basisopleiding WFT basis is geschikt voor financiële dienstverleners die werkzaam zijn in de verzekeringen, bij beleggingsinstellingen of banken. Ook tussenpersonen en adviseurs kunnen deze opleiding volgen.

Jazeker, de cursus / opleiding Wft Basis kun je ook als thuisstudie volgen. Bekijk hierboven het overzicht van alle mogelijkheden!

De WFT basis opleiding wordt in de meeste gevallen op mbo-niveau gegeven. Hiervoor is geen vooropleiding vereist, wel is het beter als je interesse hebt in de financiële dienstverlening en je hier ook volledig voor in wilt zetten. 

De studiebelasting van de opleiding WFT basis bedraagt gemiddeld 60 tot 70 uur. Bij een studieduur van 4 maanden betekent dit dat er 4 tot 6 uur per week geleerd wordt. Mensen die moeite hebben met de lesstof hebben mogelijk meer tijd nodig. 

Een thuisstudie WFT basis varieert van €150 tot €600. In veel gevallen kan het lesgeld in termijnen worden betaald. Bekijk hierboven ons complete overzicht van alle mogelijkheden!

WFT Basis *aanrader

Als financieel adviseur ben je verplicht om over een bepaalde basisdeskundigheid te beschikken. Zo kun je aantonen dat je kennis hebt van de verschillende financiële producten en mensen van een goed advies kunt voorzien. De erkende cursus WFT Basisdeskundigheid leidt je op voor dit diploma en biedt je een stevige basis om een mooie carrière op het gebied van financieel advies te starten.

 • v.a. 179,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Doe mee met het gesprek! Er zijn al 6 reacties op: “WFT basis”

 1. Beste,
  Ik ben pas gezakt voor mijn wft examen basis.
  Ik denk dat het komt door de cases die voorbij komen
  Onduidelijk is nog de antwoorden omdat Duo achter loopt
  Nu had ik een vraag wat wel en niet mag met een WFT basis diploma als je werkzaam bent?
  Ik zou graag het onderscheid willen weten..
  Dank u!
  Mvg
  Sandra

  Beantwoorden
 2. Beste,

  Hierbij de volgende vragen. Is de Cursus WFT basis internationaal erkend? Of alleen voor Nederland aangezien elk land wat afwijkende regels hebben beteft banking etc??? Kan ik de cursus ook goed vanuit Spanje online volgen?

  Beantwoorden
 3. Ik heb intresse in deze opleiding maar behalve dat t dan veel theorie en dus stampen zal betekenen vraag ik mij af of er ook veel rekenwerk in zal zitten en hoe ziet dat er dan uit? Ik vind wel theorievragen maar geen rekenvragen op internet. Ik probeer te belalen of deze opleiding voor mij haalbaar kan zijn ook ivm de kosten. Misschien kunt u mij hierover informeren?

  Beantwoorden
  • Beste Chris,

   Vorige week heb ik de eerste keer WFT Basis examen gedaan en helaas gezakt.
   Ik dacht dat het examen veel theoretischer was.

   In het examen is het van belang om te weten hoe je geleerde stof uit het boek en/of e-learning moet toepassen in het examen.
   Het examen bestaat daarom ook veelal uit casussen. Zoals het berekenen van het netto gezamenlijk inkomen van een gezin, in het examen wordt dan de financiële situatie uiteraard toegelicht.
   Of hoeveel procent erfbelasting iemand moet betalen. Etc.

   Ik heb vanaf vorige week daarom alleen maar oefenexamens gedaan (gekocht, niet gratis van het internet, want deze geven een vertekend beeld van het werkelijk examen). De oefenexamens kan ik zeker aanraden te maken voor je het echte examen gaat doen.

   Veel succes!

 4. Waarom die prijsverschillen als het om dezelfde opleiding gaat.
  Graag meer info, zodat ik mijn beslissing kan nemen.
  Nha en Loi liggen qua prijs zeer hoog. Ligt dat aan de bekendheid?

  Beantwoorden
  • Beste Vaseur,

   De prijsverschillen hebben te maken met de manier waarop ze het lesmateriaal aanbieden, de bekendheid en wellicht de lesstof zelf. Mocht je een opleiding gevolgd hebben, horen wij uiteraard graag wat je ervan vond!

Plaats een reactie