Activiteitenbegeleider opleidingen

Het werk van activiteitenbegeleider is zeer divers en daarom elke dag anders. Heb jij zin om in deze verfrissende wereld te gaan werken? Lees dan zeker verder over de opleiding activiteitenbegeleider, want met die opleiding kun je binnen een prima termijn aan de slag binnen deze branche, binnen zowel particuliere als overheidsinstellingen.

Werkzaamheden van een activiteitenbegeleider

Een activiteitenbegeleider is een algemene term voor een persoon die een groep mensen begeleidt in dagelijkse bezigheden of activiteiten. Deze groep mensen kan variëren tussen kinderen, ouderen of mensen met een verstandelijke beperking. Als activiteitenbegeleider zorg je dat zij aan de slag kunnen en bij vragen bij je terecht kunnen.

Wat doet een activiteitenbegeleider precies? Dat hangt van de groep af. Als je bijvoorbeeld een groep kinderen begeleidt, dan kun je bijvoorbeeld activiteiten organiseren, zoals knutselmiddagen of speurtochten. Hetzelfde geldt voor mensen met een handicap. Maar bij deze laatste groep is de opleiding anders ingericht, want hierbij wordt er meer nadruk gelegd op het omgaan met mensen met een (verstandelijke) handicap en hoe je het beste er voor hun kunt zijn.

De werkzaamheden lopen uiteen en daarom heb je ook veel vrijheid in wat je kunt organiseren. Dit komt terug in de te kiezen modules tijdens de opleiding activiteitenbegeleider. Met deze modules kies je namelijk je eigen richting en bepaal je zelf waar jouw interesses liggen en waar jij het liefste mensen mee wilt helpen.

Voor wie is de opleiding activiteitenbegeleider?

De opleiding activiteitenbegeleider is er voor iedereen die graag activiteiten organiseert en graag interactie heeft met mensen. Het is ook belangrijk dat je affiniteit hebt de doelgroep die je graag wilt begeleiden, dus dat kunnen personen zijn met een (verstandelijke) beperking of juist mensen met een psychische stoornis of ouderen in een verzorgingstehuis.

Er zijn bepaalde eigenschappen die belangrijk zijn tijdens die werkzaamheden en het is daarom ook fijn dat je die bezit, of jezelf aanleert. Voorbeelden hiervan zijn: openheid, creativiteit, transparantie en geduld. Het doel van de opleiding is de doelgroep zo goed mogelijk ondersteunen en zo veel mogelijk plezier geven tijdens de activiteiten en dat vereist een open houding en in sommige gevallen geduld.

Mbo-, of hbo-niveau?

Er zijn verschillende opleidingen tot activiteitenbegeleider en elke kan gegeven worden op verschillende niveaus. In het algemeen geldt dat meer algemenere opleidingen een mbo-niveau hebben en dat gespecialiseerde opleidingen activiteitenbegeleider juist een hbo-niveau hebben. Of deze opleidingen ingangseisen hebben hangt af van de hogeschool of onderwijsinstelling.

Bij onder andere het NTI zijn opleidingen activiteitenbegeleider te volgen. NTI biedt de opleiding aan met nadruk op communicatie, organisatie, planning en deskundigheid naar de doelgroep toe. Verder zit er ook een keuzedeel in, waarbij je zelf de invulling kunt kiezen.

Soorten opleidingen

Als het gaat om een opleiding activiteitenbegeleider, dan is er veel keuze. Ten eerste zijn er de algemene opleidingen, maar deze kunnen in een later stadium nog makkelijk aangevuld worden met andere cursussen en opleidingen. De keuze daarin is zeer groot.

Het fijne van deze opleidingsstructuur is dat je altijd een richting kunt kiezen die jou naar het hart ligt. Als je bijvoorbeeld graag werkt met kinderen, dan kun je ervoor kiezen een opleiding te volgen in het begeleiden van kinderen. Dit kan bijvoorbeeld op een basisschool zijn waarbij je activiteiten organiseert, zoals spelletjes of middagen, maar dit kan ook in het speciaal onderwijs zijn, waarbij je dus jouw geleerde specialiteiten in kan zetten om deze kinderen te helpen en te ondersteunen.

Er zijn ook veel kinderen, jongvolwassen en volwassenen met (licht) verstandelijke beperkingen die jouw hulp nodig hebben. Zo is er veel behoefte aan activiteitenbegeleiders binnen bijvoorbeeld inrichtingen of opvangtehuizen voor kinderen met autisme of een andere gedragsstoornis. Deze kinderen willen graag actief bezig zijn en jij kunt daarop inspelen door als activiteitenbegeleider leuke middagen voor hen te organiseren. Je kunt je creatieve kant erin kwijt en zult altijd voldoening halen uit de uiteindelijke eindresultaten.

Spreekt aan de andere kant de groep ouderen jou erg aan? Dan kun je ook zeker hen een goed gevoel geven door je aandacht en expertise in hen te steken. Veel ouderen in verzorgingstehuizen hebben behoefte aan leuk tijdverdrijf en jij als activiteitenbegeleider kunt de kennis en vaardigheden die je geleerd hebt tijdens de opleiding zo effectief mogelijk inzetten tijdens hun dagelijkse gang van zaken om deze spannend en interactief te maken. Je kunt daarmee hun dagelijkse sleur doorbreken en ze een tijd van ontspanning geven.

Theorie en praktijk

Het organiseren van activiteiten is vaak puur praktisch, dus de opleidingen activiteitenbegeleider zijn vooral praktisch gericht. Maar daarvoor is het wel belangrijk om de theorie erachter te kennen, dus daar wordt ook aandacht aan besteed. Het is natuurlijk belangrijk om te leren hoe je het beste bedrijven kunt benaderen en bijvoorbeeld zorgt dat producten of diensten op de juiste manier in huis worden gehaald. De opleidingen zijn dus een samenstelling van zowel theoretische als praktische lessen. Dit is belangrijk omdat tijdens de echte werkzaamheden deze lessen in praktijk moeten worden gebracht.

Na afronding van de opleiding

Als je de opleiding activiteitenbegeleider succesvol afrondt, dan krijg je een diploma dat de eerste stap is in je nieuwe carrière als activiteitenbegeleider. Fijn om te weten is dat dit diploma vrijwel altijd erkend wordt door officiële instanties en dus een geldig bewijs is en dus altijd een waardevolle aanvulling is op je cv.

Heb je dit diploma eenmaal in handen? Dan openen er zich allerlei deuren. De lijst van mogelijke werkgevers is namelijk lang. Zo kun je bijvoorbeeld bij een kinderdagverblijf aan het werk als je graag met kinderen werkt en activiteiten voor hen organiseert, of kun je dit juist doen voor ouderen in een verzorgingstehuis. Ook zijn er mogelijkheden om binnen gesloten inrichtingen of instellingen aan het werk te gaan en bijvoorbeeld cliënten te begeleiden in hun dagelijkse gang van zaken. Deze werkzaamheden vereisen in sommige gevallen wel meerdere certificaten, wat inhoudt dat je eerst nog door moet studeren.

Doorstuderen is echter geen probleem wat betreft activiteitenbegeleiding, want er zijn talloze cursussen en deelopleidingen te vinden die zich specialiseren in een bepaald gebied van de branche. Met deze aanvullende certificaten breid je je cv uit en heb je uiteindelijk meer keuze als je op zoek gaat naar vacatures. Raadpleeg zeker de vacatures als je de opleiding hebt afgerond.

Plaats een reactie