Paraveterinair

Opleidingsniveau:

Vanaf Mbo

Salarisindicatie:

€ 1800 - € 2500

Arbeidsmarkt:

Onbekend

In het kort ...

Ontdek het belonende beroep van paraveterinair! Dit artikel bespreekt hoe u paraveterinair kunt worden en belicht de stabiliteit en diversiteit binnen het vakgebied. Leer over de empathische en onvervangbare aspecten van het werk, mogelijke carrièrepaden en het belang van netwerken in deze groeiende sector.

Welke benaming gebruik jij voor een paraveterinair? Want ook voor dit beroep zijn er verschillende bewoordingen en gerelateerde beroepen te vinden. Hier vind je ons overzicht: dierenartsassistent, diergeneeskundig assistent, veterinaire assistent.

Ben je gefascineerd door dieren en wil je graag een carrière waarin je ze kunt helpen? Dan is het beroep van paraveterinair misschien iets voor jou.

We gaan het hebben over de opleiding die je moet volgen, de taken die je kunt verwachten en de vaardigheden die je nodig hebt om dit beroep je eigen te maken. Voor iedereen die nu al jaren droomt van een carrière in de diergeneeskunde, of gewoon nieuwsgierig is naar dit prachtige beroep.

Belangrijkste punten

 • Een paraveterinair is een dierenartsassistent die helpt bij het verlenen van de beste zorg aan dieren.
 • Er bestaan diverse specialisaties binnen het beroep van paraveterinair, inclusief algemene praktijk, specialistische, grootdier en onderzoeks paraveterinairen.
 • Paraveterinairen voeren zowel directe zorg voor dieren uit als administratieve ondersteuning in de praktijk, zoals het uitvoeren van laboratoriumtests en het toedienen van medicijnen.
 • Het salaris van een paraveterinair kan variëren; ervaring, locatie, specialisatie en het werken als ZZP’er of consultant kunnen allemaal invloed hebben op het salaris.
 • Om paraveterinair te worden, dient men een relevante opleiding te volgen of, voor diegenen die al werken in een ander beroepsveld, een omscholing te ondergaan.
 • Het beroep paraveterinair is een duurzaam beroep met een stabiele vraag, waarbij technologische ontwikkelingen naar verwachting niet tot het verdwijnen van het hele beroep zullen leiden.
 • Het vinden van werk of klanten als paraveterinair kan op verschillende manieren, waaronder netwerken, het opbouwen van een persoonlijk merk en het gebruik van sociale media en online platforms.

Wat is een paraveterinair

Een paraveterinair is een dierenartsassistent die nauw samenwerkt met de dierenarts om zo de best mogelijke zorg aan dieren te bieden. Als paraveterinair word je betrokken bij een breed scala aan taken, variërend van directe zorg voor dieren tot administratieve ondersteuning in de praktijk. Of je nu geïnteresseerd bent in het werken als paraveterinair, of nieuwsgierig bent naar wat dit beroep inhoudt, we hebben alle informatie die je nodig hebt.

Welke verschillende soorten zijn er?

Er bestaan diverse specialisaties binnen het beroep van paraveterinair. Hieronder volgt een korte beschrijving van enkele typen:

 • Algemene praktijk paraveterinairen: Deze professionals werken meestal in een algemene diergeneeskundige praktijk waar ze dagelijkse taken uitvoeren zoals het helpen bij operaties, verzorgen van zieke of gewonde dieren en beheren van patiëntendossiers.
 • Specialistische paraveterinairen: Deze groep heeft extra training en opleiding gevolgd op specifieke gebieden zoals tandheelkunde, anesthesie, noodgevallen en intensieve zorg of gedragstherapie.
 • Grootdier paraveterinairen: Deze paraveterinairen richten zich voornamelijk op grootvee zoals paarden, koeien en schapen. Ze kunnen assisteren bij bevallingen, vaccineringsprogramma’s uitvoeren en helpen bij het behandelen van veel voorkomende kwalen bij deze dieren.
 • Onderzoeks paraveterinairen: Deze professionals werken vaak in laboratoria en zijn betrokken bij onderzoek naar ziekten, medicatie en behandelingen voor dieren. Ze kunnen ook betrokken zijn bij het verzamelen en analyseren van stalen.

Wat doet een paraveterinair

Als je overweegt om paraveterinair te worden, vraag je je wellicht af wat de dagelijkse werkzaamheden zijn. Deze baan is niet alleen over het werken met dieren, maar ook over het zorgen voor hun gezondheid en welzijn.

Hoe ziet de werkdag van een paraveterinair eruit?

Een paraveterinair, vaak ook (verkeerd) aangeduid als simpelweg dierenartsassistent, heeft diverse taken. De werkdag kan beginnen met het controleren van in-house patiënten, bijvoorbeeld door hun gewicht te meten of hun temperatuur op te nemen. Daarnaast speelt de paraveterinair een cruciale rol tijdens operaties. Ze helpen bij het voorbereiden van de operatiekamer, assisteren tijdens de ingreep en verzorgen na afloop de nazorg.

Verder voert een paraveterinair laboratoriumtests uit zoals bloed- en urinetests om dierziekten op te sporen. Ook kunnen ze medicijnen toedienen zoals vaccins of ontwormingsmiddelen.

Wat is de werkomgeving van een paraveterinair

De meeste paraveterinairen werken in privé-praktijken waar ze nauw samenwerken met dierenartsen. Echter kan men als paraveterinair zzp’er of consultant aan het werk gaan waarbij je meer vrijheid hebt in jouw keuze van werkplek en tijden.

Daarnaast zijn er mogelijkheden om te werken in specialistische klinieken, op boerderijen of zelfs in onderzoeksinstellingen. Het is afhankelijk van jouw eigen interesses en ambities waar je als paraveterinair terecht komt.

Om een goede indruk te krijgen van de taken van een paraveterinair, kan het handig zijn om eens een dagje mee te lopen in een praktijk. Zo kun je ervaren hoe het is om echt als paraveterinair aan de slag te gaan.

Salaris van een paraveterinair

Een belangrijk aspect dat je wellicht wilt overwegen bij het nastreven van een carrière als paraveterinair is het salaris. Wat verdient een paraveterinair nou eigenlijk? Het antwoord op deze vraag kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals ervaring, locatie en specialisatie.

Beginnende paraveterinair
Als beginnend paraveterinair kun je verwachten te starten met een gemiddeld jaarlijks bruto salaris rond de €20.000. Dit bedrag kan echter stijgen naarmate je meer ervaring opdoet in het veld en aanvullende opleidingen of certificeringen behaalt.

ErvaringGemiddeld Jaarlijks Bruto Salaris
Starter€20.000

Ervaring en specialisatie
Hoewel ervaring zeker invloed heeft op je potentiële inkomen, kan ook specialisatie aanzienlijke impact hebben. Zo kunnen specialistische paraveterinairen die zich richten op gebieden zoals chirurgie of interne geneeskunde vaak hogere salarissen verdienen dan hun collega’s in algemene praktijken.

ZZP paraveterinairen
Daarnaast biedt het werken als ZZP’er flexibiliteit en de mogelijkheid om mogelijk meer te verdienen, al zijn er natuurlijk ook risico’s aan verbonden zoals onzekerheid qua inkomen.

Het is nuttig om kennis te nemen van de verschillende factoren die het salaris van een paraveterinair kunnen beïnvloeden. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen over het al dan niet volgen van de opleiding paraveterinair, en of deze carrièrekeuze past bij jouw financiële doelen en verwachtingen.

Het salaris is slechts één aspect van het beroep dat je moet overwegen als je erover denkt om paraveterinair te worden. Het is even belangrijk om na te denken over wat een paraveterinair doet op dagelijkse basis, wat de taken van een paraveterinair zijn, en of deze passen bij jouw interesses en vaardigheden.

Carrièremogelijkheden en specialisaties

Als je paraveterinair wilt worden, biedt dit beroep verschillende carrièrepaden en specialisaties. Of je nu als zelfstandige aan de slag gaat of voor een werkgever kiest, het is belangrijk om te begrijpen wat elke optie te bieden heeft.

Zelfstandig paraveterinair versus in dienst

Als zelfstandig paraveterinair, ook wel ZZP’er genoemd, heb je de flexibiliteit om je eigen uren te bepalen en kan je mogelijk hogere inkomsten genereren. Echter, zoals bij elke onderneming brengt dit risico’s met zich mee. Aan de andere kant biedt werken in dienst stabiliteit, regelmatige uren en vaak extra voordelen zoals betaalde vakantiedagen en pensioenvoorzieningen. Welke keuze beter is hangt af van jouw persoonlijke situatie en ambities.

Doorgroeien als een paraveterinair

De taken van een paraveterinair kunnen zeer divers zijn, maar er zijn altijd mogelijkheden om door te groeien binnen het beroep. Met ervaring kun je doorgroeien tot leidinggevende posities of specialistische rollen op gebieden zoals chirurgie waarbij het salaris vaak hoger ligt dan dat van een startend paraveterinair.

Het belang van bijscholing en certificering

In een snel evoluerende sector zoals diergeneeskunde is bijscholing essentieel voor iedere paraveterinair die up-to-date wil blijven met de nieuwste technieken en behandelingen. Certificering kan ook een belangrijke factor zijn bij het verbeteren van je salarisindicatie als paraveterinair, omdat het aantoont dat je over specifieke vaardigheden en kennis beschikt.

Het volgen van een opleiding tot paraveterinair is een uitstekende manier om te beginnen in dit veld. Het biedt niet alleen de nodige opleidingseisen voor toegang tot het beroep, maar legt ook de basis voor verdere groei en specialisatie in jouw carrière als paraveterinair.

Hoe kun je paraveterinair worden

Als je hebt besloten dat je paraveterinair wilt worden, dan is het noodzakelijk dat je weet welke stappen er nodig zijn om dit doel te bereiken. Er zijn namelijk enkele essentiële stappen die je moet nemen, zoals de juiste opleiding volgen en eventueel omscholen.

Opleiding volgen tot paraveterinair

Eén van de meest cruciale stappen om paraveterinair te worden, is door een opleiding paraveterinair te volgen. Deze opleiding leert jou alles wat je moet weten over het vakgebied, zoals wat een paraveterinair allemaal doet en welke taken bij deze functie horen.

Er zijn verschillende soorten paraveterinair opleidingen waaruit je kunt kiezen, afhankelijk van jouw specifieke interesses binnen dit veld. Het loon als afgestudeerde kan variëren maar met ervaring kan het salaris toenemen.

Het is ook belangrijk om op de hoogte te blijven van eventuele paraveterinair vacatures in jouw omgeving na afronding van de studie. Dit zal niet alleen helpen bij het vinden van werk, maar geeft ook een idee van wat er in de branche speelt.

Omscholen tot paraveterinair

Indien je al werkzaam bent in een ander beroepsveld maar graag zou willen werken als paraveterinair, dan is omscholing mogelijk. Hierdoor kan iemand zonder relevante diploma’s zich toch specialiseren tot paraveterinair. Het proces van omscholing kan uitdagend zijn, maar met vastberadenheid en doorzettingsvermogen is het zeker haalbaar.

In dit geval zou je kunnen overwegen om een cursus paraveterinair te volgen die gericht is op mensen die zich willen omscholen. Deze cursussen zijn vaak flexibeler dan reguliere opleidingen, waardoor ze beter passen bij de behoeften van iemand die al werkzaam is.

Past het beroep van paraveterinair bij mij?

Je bent geïnteresseerd in het worden van een paraveterinair. Maar je vraagt je af: past dit beroep wel echt bij mij? Om deze vraag te beantwoorden, is het nuttig om de persoonstypen en competenties die doorgaans goed aansluiten op dit beroep, onder de loep te nemen.

Paraveterinair persoonstypen

Als paraveterinair ben je vaak nauw betrokken bij zowel dieren als hun eigenaren. Hierdoor zijn bepaalde karaktereigenschappen en persoonstypen beter geschikt voor dit veld dan andere.

 • Je bent een dierenvriend: Dit spreekt misschien voor zich, maar een liefde voor dieren is essentieel. Als paraveterinair werk je dagelijks met verschillende soorten dieren – van huisdieren tot landbouwdieren.
 • Je hebt sterke interpersoonlijke vaardigheden: Hoewel dieren jouw belangrijkste patiënten zijn, moet je ook kunnen omgaan met hun eigenaren. Goede communicatievaardigheden en empathie zijn hierbij cruciaal.
 • Je kunt goed onder druk werken: In een klinische setting kan het er hectisch aan toe gaan, zeker in noodsituaties. Het vermogen om kalm te blijven en effectief te handelen onder druk kan heel waardevol zijn.

DISC-type

Wil jij graag weten of je wel het juiste DISC-type bent voor het beroep paraveterinair? Houd er rekening mee dat sommige van deze aspecten, zoals Enneagram type, DISC kleur en MBTI type, subjectief en niet specifiek voor elk beroep zijn.

Groen (Stabiliteit - S):

Kenmerken: Geduldig, betrouwbaar, praktisch, behulpzaam.

Geschikt voor beroepen die stabiliteit, consistentie en een zorgzame houding vereisen. Bijvoorbeeld: verpleegkundige, administratief medewerker, klantenservice, maatschappelijk werker, HR-medewerker.

Blauw (Conformisme - C):

Kenmerken: Nauwkeurig, analytisch, systematisch, diplomatiek.

Geschikt voor beroepen waarin aandacht voor detail, nauwkeurigheid en analytisch denken belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: accountant, ingenieur, programmeur, wetenschapper, data-analist.

Het is belangrijk om op te merken dat hoewel bepaalde DISC-kleuren kunnen corresponderen met kenmerken die nuttig zijn in bepaalde beroepen, individuen met een verscheidenheid aan DISC-typen succesvol kunnen zijn in allerlei soorten werk. DISC is meer een hulpmiddel voor zelfbewustzijn en teamdynamiek, en minder een strikte richtlijn voor beroepskeuze.

Weet je niet zeker wat voor DISC-type jij bent, doe dan een DISC persoonlijkheidstest!

Enneagram Type

Of wil jij juist graag weten of je wel het ideale Enneagram-type bent voor het beroep paraveterinair?

Type 2 - De Helper:

Kenmerken: Zorgzaam, interpersoonlijk georiënteerd, behulpzaam.

Geschikt voor beroepen waarin zorg en ondersteuning centraal staan. Bijvoorbeeld: verpleegkundige, leraar, klantenservice, maatschappelijk werker.

Type 6 - De Loyalist:

Kenmerken: Betrouwbaar, hardwerkend, veiligheidsbewust.

Geschikt voor beroepen die stabiliteit en betrouwbaarheid vereisen. Bijvoorbeeld: systeembeheerder, HR-manager, politieagent, administratief medewerker.

Hoewel bepaalde Enneagramtypes goed passen bij sommige banen of beroepen, kan iedereen met elk Enneagramtype in veel verschillende beroepen succes hebben. Het Enneagram helpt vooral bij zelfkennis en kan je daarbij helpen bij kiezen van een baan.

Weet je niet zeker wat voor Enneagram-type jij bent, doe dan een Enneagram test!

MBTI Type

Ook als je wil weten of jij wel het MBTI-type bent voor het beroep paraveterinair vind je hier!

ISFJ (Verdediger):

Kenmerken: Beschermend, toegewijd, warm.

Geschikt voor verpleegkunde, onderwijs, sociaal werk.

ESFJ (Consul):

Kenmerken: Sociaal, zorgzaam, praktisch.

Geschikt voor HR, klantenservice, gezondheidszorg.

Het is belangrijk om te onthouden dat MBTI-persoonlijkheidstypen algemene richtlijnen zijn en dat individuen van elk type succesvol kunnen zijn in een breed scala aan beroepen. Persoonlijke interesses, vaardigheden en andere factoren spelen ook een grote rol bij het kiezen van een carrière.

Weet je niet zeker wat voor MBTI-type jij bent, doe dan een MBTI test!

Competenties en vaardigheden van een paraveterinair

Naast de juiste persoonlijkheidstrekkken is het ook belangrijk om over de juiste vaardigheden en competenties te beschikken. De opleiding tot paraveterinair bereidt je voor op de diverse taken die je zult tegenkomen in dit beroep, zoals:

 • Medische kennis: Je moet een goed begrip hebben van diergeneeskunde, inclusief anatomie, fysiologie en pathologie.
 • Technische vaardigheden: Dit zijn de praktische vaardigheden die nodig zijn om medische procedures uit te voeren, zoals bloedafname of röntgenfoto’s maken.
 • Administratieve vaardigheden: Je zult waarschijnlijk ook administratieve taken moeten vervullen, zoals het bijhouden van dossiers en het plannen van afspraken.

Hoe groot is de kans dat het beroep van een paraveterinair verdwijnt?

Als je overweegt om paraveterinair te worden, vraag je je misschien af: is dit een duurzaam beroep? Hoewel geen enkel beroep 100% veilig is voor economische fluctuaties of technologische veranderingen, blijft de behoefte aan gekwalificeerde paraveterinairen relatief stabiel.

In feite heeft de snelle groei van huisdierbezit en dierenpraktijken geleid tot een toegenomen vraag naar paraveterinaire diensten. De taken van een paraveterinair variëren enorm en kunnen alles omvatten, van administratieve taken tot medische zorg voor dieren. Deze verscheidenheid maakt het minder waarschijnlijk dat het hele beroep zal verdwijnen door technologische veranderingen.

Verder kun je als ZZP paraveterinair werken wat flexibiliteit biedt en kansen opent in verschillende sectoren waar diergeneeskundige zorg nodig is. Ook zijn er diverse soorten paraveterinairen, zoals die gespecialiseerd zijn in bepaalde soorten dieren of specifieke medische procedures.

Interessant genoeg, hoewel sommige aspecten van het werk geautomatiseerd kunnen worden, kan niets de menselijke aanraking vervangen die zo essentieel is bij het werken met levende wezens. Bijvoorbeeld empathie tonen wanneer een eigenaar worstelt met de gezondheidstoestand van hun huisdier of vaardigheden tonen bij het hanteren van dieren.

Dus, als je overweegt om een opleiding tot paraveterinair te volgen of zelfs de overstap maakt naar deze rol vanuit een ander beroep, dan kun je gerust zijn. Dit is een beroep dat niet snel zal verdwijnen. Bovendien blijven er altijd paraveterinaire vacatures beschikbaar waardoor je kansen op de arbeidsmarkt hoog blijven.

Hoe vind je werk als paraveterinair?

Dus, je hebt besloten dat je paraveterinair wilt worden. Je bent al bezig met de opleiding tot paraveterinair, of misschien heb je deze al voltooid. Maar hoe vind je nu een baan in dit vakgebied? Met de juiste aanpak en tools kun je een succesvolle carrière opbouwen.

Netwerken en je eigen merk opbouwen

Eén van de belangrijkste stappen om werk of klanten te vinden als paraveterinair is door te netwerken. Dit betekent het aangaan van relaties met anderen in het veld, zoals dierenartsen, andere paraveterinairen en zelfs potentiële klanten. Het bijwonen van branche-evenementen, seminars en workshops kan hierbij helpen.

Je eigen merk opbouwen is ook cruciaal als zzp’er. Dit betekent simpelweg dat jouw naam bekend staat voor kwaliteit in jouw vakgebied. Zorg ervoor dat alles wat jij doet – van hoe jij communiceert tot het werk dat jij levert – weerspiegelt waarvoor jij staat als professional.

De rol van sociale media en online platforms

In deze moderne tijd kunnen sociale media en online platforms enorm nuttig zijn bij het zoeken naar banen of paraveterinaire vacatures. Websites zoals LinkedIn bieden uitstekende mogelijkheden om te netwerken met professionals uit dezelfde sector, terwijl platformen zoals Indeed vacatures verzamelen die specifiek gericht zijn op paraveterinairen.

Sociale media kan ook gebruikt worden om jouw persoonlijke merk te promoten. Je kunt bijvoorbeeld een professioneel profiel op Facebook of Instagram maken waarin je jouw ervaring, vaardigheden en passie voor dierenverzorging laat zien.

Veelgestelde Vragen

Ja, het artikel benadrukt de stabiliteit van het beroep door de groei in huisdierbezit en dierenpraktijken, wat leidt tot een verhoogde vraag naar paraveterinaire diensten.

Een paraveterinair heeft diverse taken en specialisaties binnen het vakgebied, die varieert van routinetaken tot meer complexe medische procedures.

Er zijn diverse carrièremogelijkheden, waaronder het werken als zelfstandige wat flexibiliteit biedt. Ook is het mogelijk om te specialiseren in bepaalde gebieden.

Voor het vinden van werk als paraveterinair wordt het belang benadrukt van netwerken, het opbouwen van je eigen merk, en het gebruik van sociale media en online platforms. Doorzettingsvermogen en initiatief zijn ook essentieel.

Plaats een reactie