Budgetcoach *aanrader

Jeuken jouw handen wanneer je dit soort situaties ziet: betalen op afbetaling, leningen afsluiten voor onverstandige uitgaven, geen geld voor boodschappen, maar wel een enorme televisie in de woonkamer? Denk dan eens aan de cursus budgetcoach. Want jij kunt het verschil maken. Geef mensen inzicht in hun inkomsten en uitgaven en zorg daarmee voor financiële stabiliteit.

  • v.a. 429,-
  • Thuisstudie
  • Laudius
  • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Het beroep budgetcoach is geen beschermd beroep. Dit betekent dat iedereen die zich bezighoudt met budgetbeheer, zich budgetcoach mag noemen. Dit beroep bestaat nog niet heel lang en is voortgekomen uit de schuldhulpverlening en schuldsanering. Om mensen goed te kunnen helpen met budgetbeheer, is het belangrijk om hier een opleiding voor te volgen. Dit geeft niet alleen de nodige kennis en informatie, ook wekt het meer vertrouwen. Cliënten die op zoek zijn naar een budgetcoach zullen meer vertrouwen hebben in iemand met een gedegen opleiding.

Overzicht budgetcoach opleidingen

Budgetcoach *aanrader

Jeuken jouw handen wanneer je dit soort situaties ziet: betalen op afbetaling, leningen afsluiten voor onverstandige uitgaven, geen geld voor boodschappen, maar wel een enorme televisie in de woonkamer? Denk dan eens aan de cursus budgetcoach. Want jij kunt het verschil maken. Geef mensen inzicht in hun inkomsten en uitgaven en zorg daarmee voor financiële stabiliteit.

  • v.a. 429,-
  • Thuisstudie
  • Laudius
  • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Voor wie is de opleiding?

De opleiding budgetcoach is voor iedereen die cliënten wil helpen met het voorkomen of oplossen van financiële problemen, ofwel budgetcoach wil worden. Een budgetcoach is iets anders dan de schuldhulpverlening en schuldsanering, veel mensen met financiële problemen kloppen eerst bij een budgetcoach aan. Ook na een traject van schuldhulpverlening of schuldsanering kan een budgetcoach de nodige ondersteuning bieden.

De opleiding budgetcoach is ook zeer geschikt voor iedereen die werkzaam is in de jeugdzorg, ouderenzorg, gehandicaptenzorg of daklozenopvang. Daarnaast is het een aanvulling voor medewerkers binnen de algemene maatschappelijke hulpverlening. De opleiding biedt kansen om het huidige beroep om te zetten tot budgetcoach. De opleiding is geschikt voor volwassenen van alle leeftijden.

Kan je je goed inleven in anderen en ga je nauwkeurig om met inkomsten en uitgaven, dan is de opleiding budgetcoach (nen 8048 iii) je op het lijf geschreven.

Opleiding of cursus budgetcoach

Je hebt de keuze tussen een opleiding budgetcoach of een cursus. Een opleiding verschilt van een cursus door de duur van het traject en de intensiteit. De opleiding budgetcoach (klassikaal) duurt gemiddeld 6 tot 12 maanden, terwijl een cursus gemiddeld tussen de 4 dagen en 3 maanden duurt. Een cursus is voornamelijk bedoeld om huidige kennis op te frissen of bij te schroeven. Heb je totaal geen ervaring als budgetcoach, dan past de opleiding budgetcoach beter bij jou.

Thuis of klassikaal studeren

Bij een opleiding kies je nagenoeg altijd voor klassikaal studeren, hoewel thuis studeren ook mogelijk is. Een cursus kent een kortere studieduur, ideaal voor wie weinig tijd beschikbaar heeft of snel aan de slag wil gaan als budgetcoach. Kies je voor thuis studeren, dan leer je op je eigen tempo. Je deelt zelf je tijd in en stemt dit af op je werkzaamheden of thuissituatie. Thuis studeren vraagt doorzettingsvermogen, toch vind je de nodige ondersteuning via een online leeromgeving. Je kunt dus simpelweg de cursus budgetcoach online volgen, dat maakt het wel ideaal voor velen.

Ontbreekt het je aan doorzettingsvermogen of heb je moeite met de lesstof, dan is klassikaal studeren zeker aan te raden. Je staat in direct contact met de docent, kunt vragen stellen of inspelen op de lesstof die op dat moment behandeld wordt.

Mbo of hbo-niveau

De opleiding budgetcoach is te volgen op mbo of hbo-niveau. De vakopleiding budgetcoach mbo behandelt dezelfde stof als studenten die een landelijk erkende mbo-opleiding volgen. Het verschil zit hem in de leerstof, algemene vakken ontbreken bij de opleiding budgetcoach. De opleiding budgetcoach mbo is alleen gericht op het werk als budgetcoach. Voor de mbo-opleiding is in de meeste gevallen geen vooropleiding vereist. Interesse in financiën en het uitgavenpatroon geeft voldoende motivatie.

De hbo-opleiding budgetcoach kan mogelijk als vrijstelling in een hbo-bacheloropleiding worden ingebracht. Bij de hbo budgetcoach opleiding wordt uitgegaan van een vooropleiding op havo of mbo-niveau. Instappen vanuit een lager niveau blijkt in de praktijk vaak niet goed uit te pakken, en is ook af te raden. Het is wel mogelijk om eerst de mbo-opleiding budgetcoach en later de hbo-opleiding te volgen. Een opleiding budgetcoach hbo maakt in sommige gevallen deel uit van de volledige opleiding hbo-bachelor sociaal juridische dienstverlening.

Heb je moeite met het volgen van een opleiding op mbo-niveau, dan is studiebegeleiding een optie. Een andere mogelijkheid is om eerst een cursus te volgen, waarbij je al de nodige voorkennis opdoet.

Studieduur en vooropleiding

Een cursus budgetcoach of cursus budgetbeheer heeft een gemiddeld studietempo van 6 tot 12 maanden. Bij sommige opleidingsinstituten is het mogelijk verlenging van het studietempo aan te vragen. Ook een verkorte studieduur behoort tot de mogelijkheden.

Een specifieke vooropleiding voor de mbo cursus budgetcoach is niet altijd vereist. Voor de hbo cursus is een vooropleiding op mbo-niveau vereist.

Budgetcoach worden in de praktijk

Na het voltooien van de cursus of opleiding heb je voldoende kennis om aan de slag te gaan als budgetcoach. Om zelfstandig budgetcoach te worden heb je een inschrijving bij de Kamer van Koophandel nodig. Afhankelijk van andere zaken zal soms ook een ondernemersplan vereist zijn.

Heb je toch liever wat meer zekerheid, sluit je dan aan bij Mijn Budgetcoach. Dit is een landelijk netwerk van gecertificeerde budgetcoaches, die werken op franchise basis.

Budgetcoach worden kan ook in loondienst. Bij ons vind je verschillende vacatures, die goed aansluiten bij jouw budgetcoaching opleiding, ervaring of wensen. Wie in loondienst is krijgt te maken met de arbeidsvoorwaarden die door de werkgever zijn opgesteld.

Inhoud van de opleiding budgetcoach

Afhankelijk van de gekozen opleiding bestaat deze uit meerdere modules. Zowel de mbo als hbo-opleiding bestaat uit het inzichtelijk maken van een financieel overzicht. Je leert de financiële situatie in kaart brengen en een duidelijk overzicht te maken van inkomsten en uitgaven. Aan de hand hiervan leer je een budgetplan op te stellen. Daarnaast bestaat de lesstof uit het opdoen van kennis van wetten die van invloed zijn op de financiële situatie. Ook financiële tegemoetkomingsregelingen spelen een belangrijke rol bij het werk van de budgetcoach. Je leert de risico’s in kaart brengen en hoe je omgaat met financiële vraagstukken.

Een belangrijke module is de basisbeginselen schuldhulpverlening. Bij de hbo-opleiding bestaat deze uit de module SHV 3. De hbo-opleiding bereidt je voor op het examen SHV 3. Met het behaalde certificaat wordt je geregistreerd in het GBA-register SHV 3. De basisbeginselen schuldhulpverlening bespreekt de wettelijke regelingen omtrent incassobureaus en deurwaarders. Daarnaast komen schuldbemiddeling berekeningen aan bod. Hierbij wordt een berekening gemaakt van het beschikbare bedrag, ten behoeve van het terugbetalen van schuldeisers. Het is belangrijk om bij een schuldbemiddeling berekening rekening te houden met een vrij te laten bedrag. Dit wordt uitgebreid behandeld tijdens de opleiding.

Een van de belangrijkste werkzaamheden van de budgetcoach is het bevorderen van gedragsverandering bij de cliënt. Door de cliënt bewust te maken van zijn inkomsten- en uitgavenpatroon, kan deze meer invloed uitoefenen op zijn financiële situatie. Tijdens de opleiding leer je gedragingen te herkennen, gedragsveranderingen te stimuleren en de cliënt te begeleiden bij het vinden van een nieuwe of andere baan. Je leert je communicatieve vaardigheden te vergroten en je op te stellen als budgetcoach. Doel is om de financiële redzaamheid van de cliënt te stimuleren.

Theorie en praktijk

De opleiding tot budgetcoach bestaat uit een theoretisch gedeelte, afhankelijk van de gekozen opleiding. Vaak gaat het om een thuisstudie, soms vergezeld van een tot meerdere mondelinge lesdagen. Bij sommige opleidingen is er daarnaast sprake van een praktisch gedeelte, bestaande uit een of meerdere praktijkdagen. Tijdens de praktijkdagen wordt de geleerde stof behandeld en in de praktijk ten uitvoer gebracht.

Na afloop van de opleiding

Bij het succesvol voltooien van de opleiding ben je in staat om als budgetcoach aan de slag te gaan. Ook biedt het mbo-diploma budgetcoach de mogelijkheid om een opleiding schuldhulpverlening of financial service management te volgen.

Met een diploma budgetcoach op zak heb je betere kansen op de arbeidsmarkt. Het is mogelijk om als zelfstandige budgetcoach aan de slag te gaan, hiervoor is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel vereist. Het diploma geeft jouw cliënten meer zekerheid omtrent de opgedane kennis en ervaring. Ook is het mogelijk om budgetcoach in een franchiseonderneming te worden. Dit is vooral voor de startende budgetcoach ideaal. Je maakt gebruik van de kennis en ervaring van specialisten maar blijft wel zelfstandig ondernemer. Als laatste biedt het diploma budgetcoach je de mogelijkheid om in dienst te gaan bij een groot bureau voor budgetadvies en budgetbeheer.

Kosten van de opleiding Budgetcoach

De kosten of het lesgeld van de opleiding budgetbeheer varieert per geboden opleiding. Voor een thuisstudie betaal je gemiddeld 300 tot 800 euro, een klassikale opleiding kost tussen de €800 en €1600. Het examengeld komt er vaak nog apart bovenop, bij de duurdere opleidingen is deze soms inbegrepen. In veel gevallen is het mogelijk de budgetcoach opleiding in maandelijkse termijnen te betalen. Sommige opleidingsinstituten geven een korting wanneer je het lesgeld in één keer betaalt.

Is de budgetbeheer opleiding gericht op je huidige of toekomstige beroep, dan zijn deze kosten aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Het is hierbij belangrijk om te kijken of je wel of geen studiefinanciering krijgt. Ook met een vergoeding van de werkgever moet je rekening houden. Deze vergoedingen trek je af van de gemaakte kosten.

Je kunt eventueel ook nog kijken of je ergens een vacature vindt waar je de opleiding budgetcoach met baangarantie kunt volgen. Zodoende leer je budgetcoach te worden, maar heb je wel gelijk de garantie dat je na het afronden (of wellicht zelfs al tijdens de opleiding) een baan. Kijk ook of je een erkende opleiding budgetcoach moet gaan volgen en of dat dit nodig is voor je sollicitatie.

Mocht je wel graag de schuldhulpverlening in, maar niet als budgetcoach, kijk dan eens bij de cursus schuldhulpverlening! Daarnaast kan de ene cursus of opleiding ook de ander ondersteunen. Het is daarom nooit verkeerd om meer te leren.

Kosten van de cursus budgetcoach

Een cursus is over het algemeen goedkoper dan een opleiding. De kosten of het lesgeld voor de cursus budgetcoach bedraagt gemiddeld €300 tot €600 voor een thuisstudie en €500 tot €1000 voor klassikaal studeren. In veel gevallen heb je de keuze tussen betaling in één keer of in meerdere termijnen. Voor werknemers en werkgevers gelden diverse fiscale regelingen.

Aanmelden voor de cursus

Afhankelijk van de aanbieder is aanmelden voor de cursus op elk moment mogelijk. Klassikaal studeren kent een strakke tijdsplanning, de startdata staan altijd vermeld bij de desbetreffende cursus. Houd bij aanmelden rekening met inschrijfgeld of extra kosten voor praktijkdagen of examen. Iedere cursus vermeldt deze specifieke kosten, zodat je vooraf weet waar je aan toe bent.

Veelgestelde vragen over budgetcoach worden!

De duur kan variëren van enkele dagen tot enkele maanden, afhankelijk van het type en de intensiteit van de opleiding. MBO-opleidingen kunnen twee tot vier jaar duren.

Ja, er zijn diverse online cursussen en trainingen beschikbaar die flexibiliteit bieden aan degenen die zich willen kwalificeren als budgetcoach.

Dit varieert per opleidingsinstituut, maar vaak is minimaal een MBO-werk- en -denkniveau vereist. Sommige opleidingen kunnen specifieke voorwaarden hebben, zoals relevante werkervaring of eerdere opleidingen in een gerelateerd veld.

Ja, praktijkervaring is zeer waardevol. Veel opleidingen omvatten een praktische component, zoals een stage of case-studies, om de toepassing van geleerde vaardigheden in de praktijk te bevorderen.

Budgetcoach *aanrader

Jeuken jouw handen wanneer je dit soort situaties ziet: betalen op afbetaling, leningen afsluiten voor onverstandige uitgaven, geen geld voor boodschappen, maar wel een enorme televisie in de woonkamer? Denk dan eens aan de cursus budgetcoach. Want jij kunt het verschil maken. Geef mensen inzicht in hun inkomsten en uitgaven en zorg daarmee voor financiële stabiliteit.

  • v.a. 429,-
  • Thuisstudie
  • Laudius
  • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Plaats een reactie