Veel mensen dromen van een beroep als advocaat. Enerzijds vanwege het hoge salaris wat een advocaat toegekend krijgt, anderzijds vanwege de verdediging die je een verdachte kunt bieden. Een advocaat doet echter meer dan het verdedigen van verdachten of eisers in een rechtszaak. Denk bijvoorbeeld ook aan het advies wat een advocaat organisaties kan bieden in verschillende situaties.
Tijdens burgerlijke zaken of strafzaken wordt een advocaat of advocate ook wel een raadsman of raadsvrouw genoemd. Het beroep advocaat is wettelijk beschermd, wat betekent dat niet iedereen dit beroep kan beoefenen. Er moet een opleiding gevolgd zijn om als advocaat te mogen werken.
Niet alleen is het beroep advocaat erg divers, ook wordt er een groot aantal vacatures voor advocaten aangeboden. Dit komt mede door het feit dat het aantal burgerlijke zaken en strafzaken niet afneemt, maar juist licht groeit door het toegenomen aantal burgers in Nederland. Al deze burgers hebben het recht op een advocaat als zij opgepakt worden en voor de rechter moeten verschijnen. Als advocaat kun je een eigen advocatenbureau beginnen of je aansluiten bij een bestaand advocatenbureau.
Opleiding tot advocaat volgen
Om als advocaat of advocate aan de slag te mogen gaan moet je een bepaalde universitaire opleiding hebben gevolgd en dient er een beëdiging plaats te vinden bij een rechtbank. In de eerste drie jaar van je tijd als advocaat mag je niet zelfstandig het beroep advocaat uitoefenen. In deze periode word je een advocaat-stagiair, waarbij onder de begeleiding van een ervaren advocaat werkt. Zo’n ervaren advocaat noemen we ook wel een patroon. Als stagiair dien je in deze periode een beroepsopleiding te volgen, waarna je zelfstandig aan de slag mag met advocaatzaken.
In de afgelopen jaren is het aantal advocaten en advocates in Nederland sterk toegenomen, waardoor het steeds lastiger is geworden om een baan te vinden. Om deze reden wordt vaak aangeraden om na een algemene opleiding tot advocaat een verdere specialisatie te volgen in een specifiek juridisch gebied. Zo maak je je baankansen groter, omdat het voor advocatenkantoren aantrekkelijker is om je aan te nemen.
Na het afronden van een opleiding tot advocaat of advocate dien je lid te worden van de Nederlandse Orde van Advocaten. Dit is wettelijk vastgelegd in de zogenaamde Advocatenwet, die uit 1952 stamt. Naast het feit dat je aangemeld moet zijn bij de Nederlandse Orde van Advocaten dien je je tijdens het beoefenen van het beroep advocaat aan bepaalde gedragsregels te houden. Als je deze gedragsregels overtreedt kan dit er in het ergste geval toe leiden dat je het beroep advocaat niet langer mag beoefenen.
Ook tijdens de jaren dat je als advocaat werkzaam bent dien je jezelf verder te ontwikkelen. Advocaten moet zich ieder jaar verplicht laten bijscholen, wat door de Nederlandse Orde van Advocaten wordt gecontroleerd. Daarbij geldt dat een advocaat net als een notaris een wettelijk beroepsgeheim heeft.
Soorten Advocaat
Als advocaat heb je verschillende richtingen waar je jezelf in kunt specialiseren. Hieronder vind je het overzicht:
- Advocaat Arbeidsrecht
- Advocaat Contractenrecht
- Advocaat Mededingingsrecht
- Advocaat Medewerker Insolventierecht
- Advocaat Strafrecht
- Echtscheidingsadvocaat
- Letselschade Advocaat
De werkdag van een advocaat
Als advocaat kun je bij een of meerdere zaken betrokken zijn. In tegenstelling tot een notaris zal je als advocaat echter altijd enkel de belangen behartigen van één partij of meerdere partijen met een identiek belang. Een notaris werkt als een onpartijdig partij in zaken waar twee of meerdere partijen bij betrokken zijn. Vaak gaat het werk van een advocaat gepaard met veel onderzoek. Op basis van de zaken waarvoor de belangen van een persoon behartigd worden, zal een advocaat kijken wat het te volgen plan moet zijn tijdens een rechtszaak.
Een advocaat zal om deze reden een groot deel van zijn of haar tijd in wetboeken naar wetten zoeken die van toepassing zijn op de zaak. Op basis van de geldende wetten zal een advocaat uitzoeken welke rechten zijn of haar cliënt heeft. In een strafzaak kan een advocaat een cliënt helpen bij het verkrijgen van een zo laag mogelijk straf, in een zaak om een vergoeding voor letselschade zal een advocaat een zo hoog mogelijk vergoeding eisen, enzovoorts. Door de diversiteit aan zaken en cliënten is het beroep advocaat zeer divers en blijft het uitdagend. Daarbij moet rekening gehouden worden met veranderende wetten en regelgeving omtrent verschillende zaken.
Met welk type zaken je tijdens een werkdag te maken krijgt is afhankelijk van welk type advocaat je wenst te worden. Er zijn advocaten die zich op het gehele strafrecht richten, maar ook advocaten die zich juist sterk specialiseren. Een specialisatie kan je baankansen vergroten en zorgt er daarbij voor dat je altijd zaken behandelt die passen bij je interesses.
Past het beroep advocaat bij mij?
Vind je het erg leuk om dikke boeken te lezen en meer te weten te komen over de Nederlandse regelgeving? Ben je communicatief erg sterk en vind je het geen probleem om verdachte personen te verdedigen? In dat geval is het beroep advocaat echt iets voor jou! Tijdens je jaren als advocaat of advocate kom je met tientallen organisaties of individuen in contact, waarvan je de belangen moet behartigen. In het ene geval zal je een eiser begeleiden, in het andere geval sta je aan de kant van de verdachte. Juist door de diversiteit aan cliënten die je tijdens je periode als advocaat tegenkomt, zal het beroep advocaat niet snel vervelen. Het is erg belangrijk dat je goed uit je woorden kunt komen, zodat je punten duidelijk op andere partijen over kunt brengen tijdens een rechtszaak.
Benodigde competenties en vaardigheden
Een advocaat heeft een breed scala aan competenties en vaardigheden nodig:
- Juridische kennis: Grondige kennis van de wet en juridische procedures.
- Analytisch vermogen: Het kunnen analyseren van complexe juridische kwesties en casussen.
- Communicatievaardigheden: Sterke mondelinge en schriftelijke vaardigheden voor pleidooien, onderhandelingen en advisering.
- Onderhandelingsvaardigheden: Effectief kunnen onderhandelen in het belang van cliënten.
- Aandacht voor detail: Nauwkeurigheid bij het omgaan met juridische documenten en contracten.
- Probleemoplossend vermogen: Creatief en praktisch oplossen van juridische problemen.
Afhankelijk van het type advocaat dat je wil worden, zul je ook daar je competenties en vaardigheden op af moeten stellen. Bedenk je dus goed wat bij je past en welke richting je op zou willen als advocaat.
Geschikte persoonstypen
DISC-type
Wil jij graag weten of je wel het juiste DISC-type bent voor het beroep advocaat? Houd er rekening mee dat sommige van deze aspecten, zoals Enneagram type, DISC kleur en MBTI type, subjectief en niet specifiek voor elk beroep zijn.
Rood (Dominantie - D):
Kenmerken: Assertief, resultaatgericht, vastberaden, risiconemend.
Geschikt voor beroepen waarin leiderschap, snelle besluitvorming en het overwinnen van uitdagingen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: CEO, manager, ondernemer, advocaat, verkoopdirecteur.
Blauw (Conformisme - C):
Kenmerken: Nauwkeurig, analytisch, systematisch, diplomatiek.
Geschikt voor beroepen waarin aandacht voor detail, nauwkeurigheid en analytisch denken belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: accountant, ingenieur, programmeur, wetenschapper, data-analist.
Het is belangrijk om op te merken dat hoewel bepaalde DISC-kleuren kunnen corresponderen met kenmerken die nuttig zijn in bepaalde beroepen, individuen met een verscheidenheid aan DISC-typen succesvol kunnen zijn in allerlei soorten werk. DISC is meer een hulpmiddel voor zelfbewustzijn en teamdynamiek, en minder een strikte richtlijn voor beroepskeuze.
Weet je niet zeker wat voor DISC-type jij bent, doe dan een DISC persoonlijkheidstest!
Enneagram Type
Of wil jij juist graag weten of je wel het ideale Enneagram-type bent voor het beroep advocaat?
Type 1 - De Perfectionist:
Kenmerken: Consciëntieus, verantwoordelijk, verbeteringsgericht.
Geschikt voor beroepen waar nauwkeurigheid en hoge kwaliteitsnormen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: auditor, redacteur, ingenieur, kwaliteitscontroleur.
Type 8 - De Uitdager:
Kenmerken: Zelfverzekerd, sterk, beschermend.
Geschikt voor beroepen waarin leiderschap en het vermogen om invloed uit te oefenen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: CEO, projectmanager, advocaat, coach.
Hoewel bepaalde Enneagramtypes goed passen bij sommige banen of beroepen, kan iedereen met elk Enneagramtype in veel verschillende beroepen succes hebben. Het Enneagram helpt vooral bij zelfkennis en kan je daarbij helpen bij kiezen van een baan.
Weet je niet zeker wat voor Enneagram-type jij bent, doe dan een Enneagram test!
MBTI Type
Ook als je wil weten of jij wel het MBTI-type bent voor het beroep advocaat vind je hier!
ENTJ (Bevelhebber):
Kenmerken: Assertief, efficiënt, strategisch.
Geschikt voor leiderschapsrollen, management, consultancy.
ESTJ (Uitvoerder):
Kenmerken: Praktisch, geordend, assertief.
Geschikt voor management, rechtshandhaving, financiën.
Het is belangrijk om te onthouden dat MBTI-persoonlijkheidstypen algemene richtlijnen zijn en dat individuen van elk type succesvol kunnen zijn in een breed scala aan beroepen. Persoonlijke interesses, vaardigheden en andere factoren spelen ook een grote rol bij het kiezen van een carrière.
Weet je niet zeker wat voor MBTI-type jij bent, doe dan een MBTI test!
Vacatures voor advocaten
Op internet vind je erg veel vacatures voor advocaten. Hoewel het aantal advocaten in de afgelopen jaren als flink is toegenomen, blijft er een grote vraag naar gespecialiseerde advocaten. Deze advocaten en advocates zijn gespecialiseerd in een bepaald rechtsgebied en hebben hier een specifieke opleiding voor gevolgd. Om aan de slag te kunnen gaan kun je je aansluiten bij een bestaand advocatenkantoor. Het advocatenkantoor zorgt er in dit geval voor dat je aan een bepaalde cliënt of zaak gekoppeld wordt.
Wanneer je meer ervaring in de advocatuur hebt kan je besluiten om zelf een advocatenkantoor op te starten, waarmee je zelf bepaalt welke zaken en cliënten je aanneemt. Door het belang van werkervaring in deze branche, is het aan te raden om dit pas na tien tot twintig jaar te overwegen.
Salaris van een advocaat
Het salaris van een advocaat hangt af van hoeveel ervaring ze hebben, waarin ze gespecialiseerd zijn en waar ze werken. Als je net begint als advocaat, kun je tussen de €2.500 en €3.500 per maand verdienen. In het begin leer je veel en word je steeds beter in je werk. Later, als je meer ervaring hebt en misschien bij een groot advocatenkantoor werkt of je eigen kantoor hebt, ga je meer verdienen. Ervaren advocaten verdienen soms wel €6.000 tot €7.000 of meer per maand. Hoeveel je verdient, hangt ook af van wat voor soort advocaat je bent, waar je werkt, hoe groot en bekend je kantoor is, en hoe goed je bent in je werk.
- Minimumsalaris: Een beginnende advocaat kan een startsalaris verwachten van ongeveer €2.500 tot €3.500 bruto per maand.
- Maximaal salaris: Met toenemende ervaring en expertise, vooral in grotere advocatenkantoren of met een succesvolle eigen praktijk, kan het salaris stijgen tot €6.000, €7.000 of meer per maand.
Deze salarissen kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals specialisatie, locatie, de omvang en het prestige van het advocatenkantoor, en individuele prestaties.
Veelgestelde vragen
Een advocaat vertegenwoordigt en adviseert cliënten in juridische zaken. Dit kan variëren van het geven van juridisch advies, het opstellen van documenten, tot het vertegenwoordigen van cliënten in de rechtbank.
Om advocaat te worden, moet je een rechtenstudie voltooien aan een universiteit en daarna de beroepsopleiding voor advocaten succesvol afronden.
Belangrijke vaardigheden voor een advocaat zijn sterke communicatieve vaardigheden, analytisch denkvermogen, overtuigingskracht, en een goed begrip van juridische principes en procedures.
Advocaten kunnen zich specialiseren in verschillende rechtsgebieden, zoals strafrecht, civiel recht, arbeidsrecht, familierecht, belastingrecht, of ondernemingsrecht.
De uitdagingen omvatten het werken met complexe juridische zaken en soms stressvolle situaties. De voldoening komt van het helpen van cliënten bij het oplossen van hun juridische problemen en het bijdragen aan het rechtsstelsel.