Een kindercoach is een persoon die kinderen, en in sommige gevallen jongvolwassenen, begeleidt bij allerhande gedrags- of leerproblemen. Als kindercoach integreer je in het leven van een kind en zijn of haar ouders of voogden, om met behulp van jouw kennis en kunde deze kinderen te helpen stabiliteit in hun leven te krijgen en een aanspreekpunt te worden.
Het beroep van kindercoach is divers, omdat de problemen waar kinderen mee kampen uiteenlopend kunnen zijn. Over het algemeen worden deze onderverdeeld in gedrags- en leerproblemen. Bij deze eerste kun je denken aan agressief en boos gedrag, of juist teruggetrokken en bang gedrag. Bij leerproblemen kun je denken aan kinderen die zoveel spanning in hun leven of lichaam voelen en op die manier zich niet goed kunnen concentreren op school, of tijdens andere bezigheden. Afhankelijk van jouw interesses, en wellicht vooropleiding, kun je besluiten in welke richting jij jouw diensten als kindercoach aanbiedt.
Taken van een kindercoach
Kortgezegd ondersteun jij een gezin in een verandering in hun leven; in meerdere mate het kind zelf en in mindere mate de ouders. Als kindercoach zorg je ervoor dat je de ouders jouw kunde aanbiedt en hen leert om te gaan met de gedragsproblemen van hun kind. Met het kind zelf ga je juist in gesprek en bied je hem een luisterend oor. Je interesseert je in hem of haar, en wilt in kaart brengen met welke problemen het kind kampt en wilt met die informatie een behandelplan opstellen, dat je vervolgens bespreekt met de ouders.
Logisch is, dat het behandelplan afhangt van de conditie van het kind. Niet ieder kind heeft dezelfde problemen en heeft deze in dezelfde mate. Afhankelijk van de aard van de situatie besluit je jouw werktijd in te vullen, de juiste aanpak te hanteren en de juiste manier van benadering naar het kind toe te kiezen. Verder analyseer je ook de manier waarop de ouders omgaan met het gedrag dat het kind vertoont. Met jouw kennis beoordeel je of dit op de goede manier gebeurt en geef je hen tips om de volgende keer anders om te gaan met het gedrag. Dit observeren kun je doen tijdens de werkdag bij het kind en de ouders thuis, of op school, waar je in de klas plaatsneemt en het gedrag observeert en in gesprek gaat met de leerkracht.
Als kindercoach zul je kinderen treffen met uiteenlopende problemen. Zo kunnen er kinderen bij zitten die hoogsensitief zijn en hierdoor terughoudend gedrag vertonen, moeilijk zichzelf uit durven te spreken en snel moe en prikkelbaar zijn. Ook kun je kinderen treffen die juist heel druk zijn waarbij de ouders daar niet goed mee om kunnen gaan. Dit kunnen bijvoorbeeld kinderen zijn met ADHD of ADD. En verder kun je kinderen tegenkomen die juist een goede omgang met hun ouders hebben en oppervlakkig gezien weinig problemen hebben, maar onder de oppervlakte zich moeilijk kunnen concentreren op school. Je stelt je op als luisterend oor voor hen, en probeert op die manier een begeleider te zijn.
Vaardigheden en competenties van een kindercoach
Een kindercoach helpt kinderen met hun persoonlijke ontwikkeling en het overwinnen van specifieke uitdagingen. Dit vereist een unieke set competenties en vaardigheden:
- Empathie en inlevingsvermogen: Vermogen om zich te verplaatsen in de belevingswereld van kinderen en een veilige, vertrouwde omgeving te creëren waarin ze zich kunnen uiten.
- Communicatievaardigheden: Sterke verbale en non-verbale communicatievaardigheden, aangepast aan de leeftijd en het begrip van het kind. Het vermogen om complexe concepten op een kindvriendelijke manier uit te leggen.
- Luistervaardigheden: Actief en geduldig luisteren om de behoeften en gevoelens van het kind te begrijpen.
- Creativiteit: Het gebruik van creatieve en speelse benaderingen om met kinderen te werken, zoals spelletjes, kunst, en verhalen.
- Probleemoplossend vermogen: In staat zijn om praktische oplossingen en strategieën te bieden voor de uitdagingen waarmee kinderen worden geconfronteerd.
- Kennis van kinderontwikkeling: Begrip van de fysieke, mentale en emotionele ontwikkelingsstadia van kinderen.
- Geduld en flexibiliteit: Kinderen kunnen onvoorspelbaar zijn; geduld en de capaciteit om je aanpak aan te passen zijn essentieel.
- Vertrouwelijkheid en professionaliteit: In staat zijn om een vertrouwelijke en professionele relatie met zowel het kind als de ouders te onderhouden.
- Zelfbewustzijn en zelfzorg: Bewust zijn van je eigen houding en emoties en zorgen voor je eigen welzijn om effectief te kunnen zijn in je rol.
- Ouderbetrokkenheid: Het vermogen om effectief met ouders te communiceren en hen te betrekken bij het proces.
Deze vaardigheden zijn cruciaal om kinderen effectief te begeleiden en te ondersteunen bij hun persoonlijke groei en het omgaan met hun uitdagingen.
Instanties en werkgevers
Kindercoach is dus een zeer variërend beroep, en afhankelijk van welke interesses jij hebt, kun je kiezen op welke manier jij werkzaam gaat worden. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij een publieke organisatie, zoals een stichting, die als dienst ouders begeleidt middels een kindercoach.
Dezelfde werkzaamheden zou je kunnen verrichten op bijvoorbeeld een school in het speciaal onderwijs, of op een reguliere school en dan in de vorm van vertrouwenspersoon of gedragscoach.
Daarnaast kun je uiteraard aan de slag gaan bij een commerciële organisatie die kindercoaches aanbiedt aan ouders. Je zult daar uiteraard dezelfde werkzaamheden verrichten als in elke andere organisatie. Bij deze organisaties zul je dikwijls ook samenwerken met andere beroepen uit jouw vakgebied, bijvoorbeeld kinderpsychologen.
Opleiding of cursus tot kindercoach
Er zijn in Nederland meerdere locaties waar je een cursus of opleiding kindercoach kunt volgen. Deze zijn vaak aangesloten bij vakverenigingen, waarmee je dus een erkend diploma kunt behalen. Dat is jouw entreebewijs voor een nieuwe carrière als kindercoach.
Verder is het ook heel goed mogelijk dat je vanuit je huidige opleiding een aanvullende cursus doet als kindercoach. Ben jij dus bijvoorbeeld al een bevoegd psycholoog? Dan kun je, als je jezelf graag wilt specialiseren in kinderen, een aanvullende cursus doen, om op die manier jouw werkveld te verbreden.
Salaris van een kindercoach
Het salaris van een kindercoach kan variëren. Dit hangt bijvoorbeeld af van de werkgever, jouw werkervaring en het veld waarin je werkt. Als jij jezelf bijvoorbeeld specialiseert in kinderen met PDD-NOS of andere soorten autisme, dan kan dat een ander salarisbeeld geven dan bijvoorbeeld iemand die een algemeen kindercoach is en juist interesse heeft in een groter aanbod aan gedragsproblemen.
Ga je bijvoorbeeld werken voor een commerciële organisatie? Dan zul je afhankelijk zijn van de werkgever. Deze zal bepalen, uiteraard in overeenstemming met jou, hoeveel uur je zult gaan werken, en op welke manier. De hoeveelheid aanvullende cursussen en aanvullende opleidingen die je gedaan hebt, hebben ook zeker invloed op jouw salaris.
Is kindercoach iets voor mij?
Het beroep van kindercoach is vrij uiteenlopend. Je hebt dus vrijheid in het kiezen van jouw werkveld. Op die manier kun je gedragsproblemen aanpakken waarmee jij jezelf verbonden voelt en een goed gevoel bij hebt. Logischerwijs kun je op die manier ervoor zorgen dat je een baan creëert die bij jou past. Het is dus belangrijk om bij jezelf na te gaan welke kinderen, met ieder hun eigen problemen, je wilt begeleiden. Heb jij bijvoorbeeld compassie met kinderen met autisme? Dan kun je jezelf daarin verdiepen en specialiseren, om op die manier jouw werkzaamheden naar jouw hand te zetten.
Je zult gaan integreren in het persoonlijk leven van een kind, en zijn ouders, en om die reden is het ook belangrijk om bij jezelf na te gaan of je daar iets voor voelt, wetende dat je voor wellicht een lange tijd een belangrijk onderdeel gaat zijn van het leven van meerdere mensen. En hierbij zal de manier waarop jij werkt, zorgen voor resultaten en de manier waarop een kind in het leven staat. Logischerwijs zal zulk werk dus veel voldoening geven en zal het rust kunnen brengen in het leven van zowel het kind als de ouders. Een kindercoach is dus een waardevolle aanvulling in hun leven.
Persoonstypen geschikt voor kindercoach
DISC-type
Wil jij graag weten of je wel het juiste DISC-type bent voor het beroep kindercoach? Houd er rekening mee dat sommige van deze aspecten, zoals Enneagram type, DISC kleur en MBTI type, subjectief en niet specifiek voor elk beroep zijn.
Geel (Invloed - I):
Kenmerken: Sociaal, enthousiast, overtuigend, optimistisch.
Geschikt voor beroepen waarin sociale interactie, overtuigingskracht en teamwerk essentieel zijn. Bijvoorbeeld: marketingprofessional, PR-medewerker, verkoper, leraar, evenementenplanner.
Groen (Stabiliteit - S):
Kenmerken: Geduldig, betrouwbaar, praktisch, behulpzaam.
Geschikt voor beroepen die stabiliteit, consistentie en een zorgzame houding vereisen. Bijvoorbeeld: verpleegkundige, administratief medewerker, klantenservice, maatschappelijk werker, HR-medewerker.
Het is belangrijk om op te merken dat hoewel bepaalde DISC-kleuren kunnen corresponderen met kenmerken die nuttig zijn in bepaalde beroepen, individuen met een verscheidenheid aan DISC-typen succesvol kunnen zijn in allerlei soorten werk. DISC is meer een hulpmiddel voor zelfbewustzijn en teamdynamiek, en minder een strikte richtlijn voor beroepskeuze.
Weet je niet zeker wat voor DISC-type jij bent, doe dan een DISC persoonlijkheidstest!
Enneagram Type
Of wil jij juist graag weten of je wel het ideale Enneagram-type bent voor het beroep kindercoach?
Type 2 - De Helper:
Kenmerken: Zorgzaam, interpersoonlijk georiënteerd, behulpzaam.
Geschikt voor beroepen waarin zorg en ondersteuning centraal staan. Bijvoorbeeld: verpleegkundige, leraar, klantenservice, maatschappelijk werker.
Type 9 - De Bemiddelaar:
Kenmerken: Vredelievend, receptief, ondersteunend.
Geschikt voor beroepen waarin harmonie, diplomatie en het verenigen van verschillende standpunten belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: counselor, HR-medewerker, onderwijzer, maatschappelijk werker.
Hoewel bepaalde Enneagramtypes goed passen bij sommige banen of beroepen, kan iedereen met elk Enneagramtype in veel verschillende beroepen succes hebben. Het Enneagram helpt vooral bij zelfkennis en kan je daarbij helpen bij kiezen van een baan.
Weet je niet zeker wat voor Enneagram-type jij bent, doe dan een Enneagram test!
MBTI Type
Ook als je wil weten of jij wel het MBTI-type bent voor het beroep kindercoach vind je hier!
ENFJ (Protagonist):
Kenmerken: Charismatisch, inspirerend, altruïstisch.
Past goed in rollen als coach, HR-manager, politicus.
INFP (Bemiddelaar):
Kenmerken: Idealistisch, creatief, empathisch.
Geschikt voor kunst, schrijven, psychologie.
Het is belangrijk om te onthouden dat MBTI-persoonlijkheidstypen algemene richtlijnen zijn en dat individuen van elk type succesvol kunnen zijn in een breed scala aan beroepen. Persoonlijke interesses, vaardigheden en andere factoren spelen ook een grote rol bij het kiezen van een carrière.
Weet je niet zeker wat voor MBTI-type jij bent, doe dan een MBTI test!
Vacatures voor kindercoach
Zoals gezegd kun je als kindercoach bij verschillende instanties aan de slag gaan. En binnen zowel publieke organisaties, zoals stichtingen en gemeenten, als commerciële bedrijven, zul je zien dat er volop groeimogelijkheden zijn en dat je kansen aangeboden krijgt om jezelf te specialiseren in een specifiek gedrags- of leerprobleem. Aan jou is het dus de keuze om jezelf te begeven in het commerciële of het publieke circuit, maar bij beide zul je dezelfde werkzaamheden gaan verrichten.
Spreekt de gedachte jou aan om als steunpilaar te gaan dienen in een gezin en als vertrouwenspersoon op te gaan treden voor een kind met problemen? En weet jij om te gaan met uiteenlopende gedrags- of leerstoornissen? Dan kan het waardevolle beroep van kindercoach zeker iets voor jou zijn. Bekijk in dat geval zeker de vacatures.
Veelgestelde vragen
Een kindercoach helpt kinderen bij het ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden en het omgaan met uitdagingen. Dit kan gaan over zaken als zelfvertrouwen, sociale vaardigheden, omgaan met emoties, en gedragsproblemen. De coaching is vaak speels en creatief, afgestemd op de leeftijd en behoeften van het kind.
Er is geen formele ‘kindercoach’ titel, maar een achtergrond in pedagogiek, psychologie, onderwijs, of een gerelateerd veld is nuttig. Er zijn diverse cursussen en opleidingen beschikbaar specifiek gericht op kindercoaching.
Kindercoaches kunnen kinderen helpen met een breed scala aan problemen, zoals faalangst, pesten, problemen met leeftijdsgenoten, gezinsproblematiek, en problemen met zelfbeeld en motivatie.
Hoewel de focus ligt op het kind, betrekken kindercoaches vaak ook de ouders in het proces. Dit is belangrijk voor het creëren van een ondersteunende omgeving thuis en het geven van advies en richtlijnen aan ouders over hoe zij hun kind het beste kunnen ondersteunen.
Een kindercoach richt zich meer op de ontwikkeling van vaardigheden en het omgaan met alledaagse problemen en uitdagingen, terwijl een kinderpsycholoog gespecialiseerd is in de diagnose en behandeling van diepere psychologische problemen en stoornissen. Coaching is vaak meer oplossings- en toekomstgericht, terwijl psychologische behandeling kan graven in diepere emotionele kwesties en gedragspatronen.