Opleidingen

opleidingen

Verschillende vacatures voor uiteenlopende opleidingen

Ieder mens is uniek, wat onder meer terug te zien is aan iemands achtergrond en gevolgde opleiding. De een is een administratieve duizendpoot, die niets liever doet dat dan cijfertjes bekijken en verwerken achter een computer, terwijl de ander liever zijn of haar armen uit de mouwen steekt in een magazijn of op een werkplaats. Welk type baan past het beste bij jou? Op onze website vind je een groot aantal vacatures voor werkzoekenden die uiteenlopende opleidingen hebben gevolgd. Het kan gaan om een MBO-, HBO-, of WO-opleiding, maar ook voor mensen die nog geen opleiding hebben afgerond bieden wij interessante vacatures aan.

Denk bijvoorbeeld aan een baan als callcentermedewerker, waarbij je producten probeert te verkopen aan de telefoon, of als inpakmedewerker in een groot magazijn. Hoewel je voor dergelijke banen geen opleidingen af hoeft te ronden, kunnen ook deze baantjes een leuke uitdaging bieden. Dergelijke vacatures zijn zeker voor jongeren en studenten erg interessant als bijbaantje naast de opleiding die zij momenteel volgen, of voor volwassenen die deze baantjes als tussenoplossing gebruiken om toch wat geld te verdienen.

Hoe kies jij uit het grote aantal beschikbare opleidingen?

Dat Nederland veel kennis in huis heeft zal je niet onbekend zijn. Nederland is een van de slimste landen op verschillende gebieden! Dit komt mede door het zeer brede scala aan opleidingen die binnen Nederland worden aangeboden. Daarbij is het bij veel hogescholen en universiteiten mogelijk om een beurs aan te vragen, waarmee je een deel van je studie in het buitenland kunt volgen. Dit biedt als voordeel dat je ook kennis uit andere landen op kunt doen, waar mensen bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in andere vakgebieden dan Nederlandse professoren en docenten.

Nadat je een middelbare school hebt afgerond kun je starten aan een vervolgopleiding. Als je bij het afronden van je middelbare school nog geen 18 jaar oud bent is het zelfs verplicht om aan een vervolgopleiding te beginnen. Dit noemt met de leerplicht voor Nederlandse jongeren. Vaak wordt de keuze voor je vervolgopleiding al gedurende je tijd op de middelbare school bepaald, doordat je na een aantal jaar een profiel zal moeten samenstellen. In dit profiel neem je vakken op die aansluiten bij je interesses en je vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan een profiel die zich richt op vakken die te maken hebben met cultuur, met economie, met wiskunde of natuurkunde, enzovoorts.

Op basis van het gekozen profiel kun je na het afronden van je middelbare school uit een groot aantal opleidingen kiezen. Deze opleidingen hebben allemaal iets te maken met de vakken die je op de middelbare school gehad hebt. Iemand die zich op de middelbare school gericht heeft op een economische of culturele hoek, zal geen opleidingen als scheikunde, ICT, of sterrenkunde volgen. Andersom zullen mensen met een technische achtergrond niet snel voor opleidingen als rechten, filosofie of godsdienstwetenschappen kiezen.

Breng een bezoek aan open dagen van opleidingen

Veel opleidingen bieden de mogelijkheid om een open dag te bezoeken, waarbij een opleiding je meer informatie geeft over de mogelijkheden die de opleiding je als beginnend student biedt. Zo krijg je meer informatie over de banen die je later zou kunnen beoefenen, over de vakken die je tijdens de opleiding volgt, enzovoorts. Zeker de mogelijke banen spelen hierbij een belangrijke rol, omdat je op basis van deze informatie alvast kunt kijken of er veel vacatures voor deze beroepen beschikbaar zijn. Mochten je baankansen erg klein zijn bij bepaalde beroepen, dan kan dit invloed hebben op de opleidingskeuze die je maakt.

Naast de informatieve open dagen die over het algemeen door opleidingen worden georganiseerd, bieden opleidingen vaak ook de mogelijkheid om een dagje met een bestaande student mee te lopen. Een bestaande student laat je zien in welke lokalen de verschillende vakken gegeven worden, neemt je mee naar een hoorcollege of werkcollege, laat je praktijkopdrachten zien die hij of zij gemaakt heeft, enzovoorts. Daarbij kun je gedurende deze dag vragen aan een bestaande student stellen. Er is vaak niets betrouwbaarder dan het advies wat een bestaande student je geeft! Docenten zullen je vragen in veel gevallen anders beantwoorden.

Op basis van de informatie die je krijgt bij een open dag of een dag waarop je met een student meeloopt, kun je uiteindelijk je keuze maken voor een bepaalde opleiding. Naast je toekomstige baankansen, de moeilijkheidsgraad van een studie en bijvoorbeeld de duur van de opleiding, is het vooral belangrijk dat je een studie leuk vindt. Vaak moet je de studie voor 3 tot 5 jaar volgen, waardoor het een lange weg kan zijn als je de studie achteraf niet leuk vindt.

Tip: het is verleidelijk om je te laten leiden door het salaris wat je in de toekomst met bepaalde beroepen kunt verdienen, maar kijk hier niet te veel naar! Als je een studie namelijk niet leuk vindt, zal het lastig worden om je opleiding af te ronden. De kans dat je het beroep met een hoog salaris dan uiteindelijk zal halen is erg klein.

Een opleiding volgen om je om te laten scholen

Naast de mogelijkheid om opleidingen te volgen na je middelbare school, kun je ook een omscholingsopleiding volgen. Deze opleidingen zijn bedoeld voor mensen die niet aan een baan kunnen komen met hun huidige achtergrond en voor mensen die iets geheel anders willen doen. Tijdens een omscholingstraject, die vaak een tot drie jaar duurt, leer je een heel ander beroep. Niet alleen zorgt dit ervoor dat je achtergrond breder wordt, ook nemen je baankansen met dergelijke opleidingen aanzienlijk toe.

Voor een omscholingstraject hoef je niet per definitie naar een MBO, HBO of universiteit te gaan om een opleiding te volgen. Er zijn verschillende andere instanties die dergelijke mogelijkheden aanbieden, waarbij je samen met andere volwassenen een cursus volgt. Informeer ook eens bij je huidige werkgever wat de mogelijkheden zijn om je om te laten scholen of om je kennis te verbreden. Sommige werkgevers bieden de mogelijkheid aan om naast je baan een extra cursus te volgen.[/vc_column_text][vc_column_text]

Selectie Opleidingen

Hieronder vind je een aantal van de opleidingen op Beroepen.nl. Ben je geïnteresseerd in een bepaald beroep, en wil je weten hoe de opleiding die je hiervoor nodig bent eruit ziet, kijk dan bij de volgende opleidingen!

Selectie Cursussen

Naast opleidingen hebben we ook cursussen op Beroepen.nl. Ben je geïnteresseerd in een bepaald beroep, en wil je weten hoe de cursus die je hiervoor nodig bent eruit ziet, kijk dan bij de volgende cursussen:

Beroep worden

Er wordt ook veel informatie gevraagd hoe je een bepaald beroep kunt uitvoeren en hoe je bijvoorbeeld agent wordt, of bewindvoerder. Daar hebben we onderstaande pagina’s voor gemaakt, waarin je ziet welke eisen en opleidingen er nodig zijn!

Zoek jij nog informatie over een bepaald beroep of wil je meer weten over bepaalde vacatures? Laat het ons weten in de reacties!

Doe mee met het gesprek! Er zijn al 3 reacties op: “Opleidingen”

 1. Goedendag, Ik ben al ongeveer 20 jaar tandartsassistente, waarvan de helft werkzaam als preventieassistente.
  en nu lijkt het mijn leuk om les te kunnen/mogen geven aan studenten tandartsassistentes.

  Ik zou heel graag iets meer informatie willen over wat de eisen zijn of eventuele opleidingen om dit te mogen doen?

  Groet, Ouche

  Beantwoorden
 2. Ik heb 4 jaar als FORIEGN Exchange Dealer in geldmarkten gewerkt en ik ben op zoek naar een opleiding in hetzelfde vakgebied in Nederland om hier certificaten te halen en een baan te vinden. zijn er cursussen in mijn hoofdvak of in Banks Treasury waar ik me voor kan inschrijven?

  Beantwoorden

Plaats een reactie