Bewindvoerder *aanrader

Wil je bewindvoerder worden? Je hebt een complexe en verantwoordelijke taak en dient daarom te beschikken over de juiste financiële en juridische kennis. Ook dien je als Bewindvoerder over uitstekende sociale vaardigheden te beschikken om cliënten (de “onderbewindgestelden”) te begeleiden naar een stabiele financiële situatie en zo een mogelijke terugval te voorkomen.

 • v.a. 799,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Het beroep bewindvoerder geeft veel voldoening, je helpt mensen met financiële problemen. Bewindvoerder worden doe je niet zomaar, hier is een goede vakopleiding voor nodig. Sinds 2014 is de bewindvoerder een beschermd beroep. Hierdoor is het niet meer mogelijk om zomaar aan de slag te gaan als bewindvoerder of assistent bewindvoerder. Bewindvoerder worden vraagt daarom een goede voorbereiding, niet alleen wat betreft de opleiding maar ook door middel van het verdiepen in de taken, beroepsvereniging en salaris.

Overzicht bewindvoerder opleidingen en studies

Bewindvoerder *aanrader

Wil je bewindvoerder worden? Je hebt een complexe en verantwoordelijke taak en dient daarom te beschikken over de juiste financiële en juridische kennis. Ook dien je als Bewindvoerder over uitstekende sociale vaardigheden te beschikken om cliënten (de “onderbewindgestelden”) te begeleiden naar een stabiele financiële situatie en zo een mogelijke terugval te voorkomen.

 • v.a. 799,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Verschil tussen bewindvoerder, schuldhulpverlener, mentor en curator

Het lijkt bijna allemaal hetzelfde, toch is er een duidelijk verschil tussen curatele, bewind en mentorschap. Alle maatregelen zijn bedoeld om mensen te beschermen tegen financiële problemen. Het gaat hier om mensen die niet hun eigen beslissingen kunnen nemen, vaak als gevolg van een lichamelijke of verstandelijke beperking, ziekte of verslaving. Zo kun je bijvoorbeeld bewindvoerder worden voor familie, zoals van je kind. Zo zijn er

De taken van een bewindvoerder en schuldhulpverlener liggen dicht bij elkaar. De schuldhulpverlener helpt de cliënt met het zoeken naar een oplossing bij financiële problemen. Dit gebeurt door contact te zoeken met de schuldeisers en een minnelijk traject te starten. Dit traject is een vrijwillige schuldregeling waarbij de schuldeisers een betalingsvoorstel krijgen voorgelegd.

Lukt dit niet, dan zit er niets anders op dan de rechter om hulp te vragen. Deze kan de cliënt in de WSNP zetten, de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen. Dit is een regeling van 36 maanden, met de bedoeling de cliënt schuldenvrij te maken. Schuldeisers zijn verplicht om hieraan mee te werken. Tijdens dit traject krijgt de cliënt of schuldenaar een bewindvoerder toegewezen. De bewindvoerder ziet toe op gemaakte afspraken en neemt financiële beslissingen. De bewindvoerder speelt een zeer belangrijke rol tijdens de WSNP.

De curator is er voor mensen die niet genoeg hebben aan beschermingsbewind. De curator beslist niet alleen over financiële zaken maar ook over verzorging en verpleging van de cliënt.

De mentor beslist alleen over persoonlijke zaken waaronder verzorging en verpleging, maar ook behandeling van de cliënt.

Verschil in salaris

Het verschil in salaris tussen bewindvoerder en schuldhulpverlener is niet zo groot. Het startsalaris van de bewindvoerder kan wat hoger liggen, aan de top wordt dit verschil een stuk kleiner. Het salaris is mede afhankelijk van de opleiding, werkervaring en het aantal cliënten dat je onder je hoede hebt. Dat laatste is vooral van toepassing wanneer je werkzaam bent als zelfstandige bewindvoerder. In loondienst verdien je gemiddeld tussen de €2000 en €4200 bruto per maand. De financiële vergoeding die de WSNP-bewindvoerder ontvangt wordt landelijk vastgesteld en jaarlijks geïndexeerd. Dus voor de vergoeding bewindvoerder worden, kan zeker zorgen voor een prima loon.

Taken van de bewindvoerder

Bij problematische schulden of het maken van verkeerde financiële beslissingen wordt soms beschermingsbewind ingesteld. In het openbare curatele en bewindsregister staan deze bewinden vermeld.

De bewindvoerder wordt door de rechtbank, oftewel door de kantonrechter benoemd. Hierbij is het belangrijk dat de bewindvoerder beschikt over de nodige kennis en ervaring, zodat er geen fouten worden gemaakt. De professionele bewindvoerder voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen en is aangesloten bij de branchevereniging professionele bewindvoerders en inkomensbeheerders.

De taken van de bewindvoerder bestaan uit:

 • Beheren en beschermen van het vermogen van de cliënt
 • Controleren of de cliënt zich aan de afspraak houdt
 • De rechtbank informeren over de gang van zaken
 • Aanvragen toeslagen, heffingskorting, uitkering of bijzondere bijstand
 • Afsluiten van verzekeringen
 • Berekenen beslagvrije voet
 • Zorgen dat de cliënt leefgeld krijgt

Wil je zelfstandig bewindvoerder worden? Dan zul je natuurlijk ook nog taken moeten uitvoeren gericht op jou als zzp’er, denk hierbij aan boekhouding voor je eenmanszaak, marketing, klantcontact etc.

Hoe kan ik bewindvoerder worden?

Iedereen van 18 jaar en ouder kan benoemd worden tot bewindvoerder. Het is belangrijk dat diegene niet zelf onder bescherming staat of een strafblad heeft. De professionele bewindvoerder wordt benoemd wanneer iemand anders deze taken niet op zich kan nemen. Bovendien kan de vakkundige bewindvoerder terugvallen op kennis en ervaring, zodat alles in goede banen wordt geleid. Wil je een zelfstandige bewindvoerder worden, kijk dan vooral eens bij de opleiding of bewindvoerder cursus online.

Verschillende opleidingen leiden op tot bewindvoerder of beschermingsbewindvoerder. De praktijkgerichte bewindvoerder opleiding richt zich op alle taken die de bewindvoerder uitvoert, bovendien zal de bewindvoerder dankzij deze opleiding aan de kwaliteitseisen voldoen. Ook is er een keuze tussen verschillende cursussen, geschikt voor de bestaande bewindvoerder of beroepen die hier veel mee te maken krijgen. Een veelgemaakte keuze is bijv. de cursus bewindvoering van Laudius die je hierboven vermeld ziet staan.

De hbo-opleiding bewindvoerder

De opleiding bewindvoerder is op hbo-niveau. Het is aanbevolen om een vooropleiding mbo 4 te volgen, of een passend vwo- of havo-opleiding. De opleiding bestaat uit meerdere klassikale lesdagen, vaak gevolgd door een of meerdere praktijkdagen. Na het volgen van de hbo-opleiding ontvang je een certificaat van deelname of diploma, de Post hbo-opleiding wordt afgesloten met een certificaat met vermelding van de studielast. Na het afronden van de opleiding bewindvoerder of beschermingsbewindvoerder is het mogelijk om als zelfstandig bewindvoerder aan de slag te gaan. Het is wel belangrijk om te voldoen aan het besluit kwaliteitseisen, dit betekent een diploma van de juiste hbo-opleiding en een bewijs van inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Ook een bedrijfsplan en bewijs van goed gedrag zijn vereist.

Afhankelijk van de gekozen opleiding kent deze een studieduur van enkele weken tot enkele maanden.

Overige opleidingen en cursussen

De volgende opleidingen en cursussen zijn geschikt om de juiste kennis en ervaring op te doen voor het beroep bewindvoerder:

 • Basiscursus of basisopleiding beschermingsbewind
 • Verdiepingscursus beschermingsbewind
 • Opleiding civiele bewindvoerder
 • Beschermingsbewind in de praktijk
 • Assistent bewindvoerder opleiding
 • Opleiding tot beschermingsbewindvoerder
 • Cursus bewindvoerder

Verbreed je kennis met een opleiding beschermingsbewind voor WSNP-bewindvoerders indien je een wsnp bewindvoerder worden wil. Deze opleiding is geschikt voor starters of ervaren bewindvoerders.

Inhoud van de opleiding

Een opleiding tot bewindvoerder omvat gewoonlijk de volgende onderdelen:

 • Juridische basis: Inzicht in de relevante wet- en regelgeving, zoals het Burgerlijk Wetboek, met een focus op bewindvoering.
 • Financieel beheer: Onderwijs over financiële planning, budgettering, schuldenbeheer, en vermogensbeheer.
 • Communicatieve vaardigheden: Training in effectieve communicatie met cliënten, familieleden, en andere betrokken partijen.
 • Ethiek en professionaliteit: Les over de ethische aspecten van het beroep en het belang van professionaliteit.
 • Praktijkgerichte casussen: Toepassing van kennis door middel van praktijkgerichte opdrachten of casestudy’s.

Kosten van de opleiding tot bewindvoerder

Wat betreft de kosten van een opleiding tot bewindvoerder, deze kunnen variëren:

 • Korte cursussen of trainingen: Dit kan variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s, afhankelijk van de duur en diepgang van de cursus.
 • Uitgebreide opleidingen: Voor meer uitgebreide opleidingen, zoals een HBO-opleiding, kunnen de kosten hoger zijn, vaak in de range van €2.000 tot €8.000 of meer, afhankelijk van de duur van de opleiding en de onderwijsinstelling.

Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van het opleidingsinstituut, de lengte van de opleiding en of er extra materialen of examenkosten zijn inbegrepen. Het is belangrijk om goed onderzoek te doen naar de beschikbare opleidingen en de kosten en inhoud ervan af te wegen tegen je eigen doelen en behoeften.

Na de opleiding

Na het voltooien van de opleiding ga je aan de slag als zelfstandig bewindvoerder, kijk hier voor de vacatures bewindvoerder. Daarnaast is het mogelijk om te solliciteren bij de schuldhulpverlening, deurwaarderskantoor, maatschappelijk werk of maatschappelijke zorg.

En ook doorstuderen is mogelijk. Een geschikte vervolgopleiding is de Post hbo-opleiding schulddienstverlener.

Aanmelden voor een opleiding of cursus

Een opleiding of cursus bewindvoerder is op verschillende momenten te volgen. Het is altijd mogelijk om je hiervoor aan te melden, de startdata liggen verspreid over het jaar. Sommige opleidingen starten uitsluitend in de periode september tot en met november, bekijk daarom vooraf de actuele startdata. Voor een thuisstudie kun je op elk gewenst moment inschrijven, vaak is het mogelijk om een thuisstudie ook in verkorte of verlengde studieduur te volgen.

Bij het aanmelden van een opleiding bewindvoerder wordt soms gevraagd naar een vooropleiding. Voldoe je hier niet aan, kies dan eerst voor een geschikte vooropleiding. In andere gevallen gaat het slecht om een geadviseerde vooropleiding. Informeer gelijk even naar eventuele vervolgopleidingen, doorstuderen bij hetzelfde opleidingsinstituut is wel zo prettig.

Veelgestelde vragen over bewindvoerder worden!

Wij ontvangen geregeld vragen van mensen zoals “Kan ik bewindvoerder worden voor mijn moeder?”of “Kan ik bewindvoerder worden voor mijn familie”en nog veel meer gerelateerde vragen. Je vindt ze hieronder. Mocht je zelf nog met vragen zitten, laat ze weten in de reacties, zodat wij je kunnen voorzien van een passend antwoord!

Een relevante vooropleiding op HBO-niveau is vaak vereist, met name in rechten, financiën of sociaal-juridische dienstverlening.

Een HBO-opleiding duurt gemiddeld vier jaar. Gespecialiseerde cursussen of trainingen kunnen variëren van enkele dagen tot enkele maanden.

Ja, er zijn online cursussen en trainingen beschikbaar die zich richten op bewindvoering en gerelateerde juridische en financiële onderwerpen.

Praktijkervaring op het gebied van financieel beheer, juridische dienstverlening of sociaal werk is zeer waardevol. Stages of werkervaringsplaatsen kunnen hierbij helpen.

Je kunt bewindvoerder worden door hier een specifieke opleiding/thuisstudie voor te gaan volgen. Lees er meer over in het artikel hierboven!

Zoals eerder vermeld, kun je bewindvoerder worden als je een 4-jarige MBO-opleiding hebt afgerond (met minimaal 2 jaar ervaring) of een HBO-opleiding hebt gevolgd in een economische of financiële richting.

Een familielid kan als bewindvoerder worden aangesteld, omdat je het recht hebt iemand die je vertrouwt door de rechter te laten benoemen als bewindvoerder. Dit betekent dat een vertrouwd familielid deze rol op zich kan nemen, mits ze door de rechtbank geschikt worden bevonden. Dit biedt de zekerheid dat de financiële belangen van de persoon onder bewind in goede handen zijn en door een bekende worden beheerd.

Niet iedereen kan bewindvoerder worden of is hier geschikt voor. Een bewindvoerder moet voldoen aan bepaalde eisen, zoals integriteit, betrouwbaarheid en financiële kennis. Daarnaast moet de persoon door de rechtbank geschikt worden bevonden om deze verantwoordelijkheid op zich te nemen.

Bewindvoerder *aanrader

Wil je bewindvoerder worden? Je hebt een complexe en verantwoordelijke taak en dient daarom te beschikken over de juiste financiële en juridische kennis. Ook dien je als Bewindvoerder over uitstekende sociale vaardigheden te beschikken om cliënten (de “onderbewindgestelden”) te begeleiden naar een stabiele financiële situatie en zo een mogelijke terugval te voorkomen.

 • v.a. 799,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Plaats een reactie