Start Je Eigen Bouwbedrijf *aanrader

Binnen de bouwsector is altijd werk te vinden. Heb jij een passie voor een of meerdere vakgebieden binnen de bouw en droom je ervan om je eigen onderneming te starten? Met de cursus Start je eigen bouwbedrijf leer je stap voor stap hoe je je eigen onderneming vorm kunt geven. Zo ga je straks zelfverzekerd van start en bouw je een succesvol bedrijf op!

 • v.a. 249,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Heb je een uitgebreide interesse in alles wat te maken heeft met elektriciteit? Vind je het gaaf om elektrische netwerken te ontwerpen en deze vervolgens in de praktijk te brengen als bijvoorbeeld elektricien? Wellicht past een opleiding Elektrotechniek in dat geval bij je. Op deze pagina lees je alles over deze opleiding. Wat verstaan we onder elektrotechniek in algemene zin? Op welk niveau kun je een opleiding Elektrotechniek volgen? Is het mogelijk om voor een cursus Elektrotechniek te kiezen? Het helpt je een weloverwogen keuze te maken, wanneer je meer wilt doen met je interesse in elektriciteit.  

Overzicht opleidingen elektricien

Start Je Eigen Bouwbedrijf *aanrader

Binnen de bouwsector is altijd werk te vinden. Heb jij een passie voor een of meerdere vakgebieden binnen de bouw en droom je ervan om je eigen onderneming te starten? Met de cursus Start je eigen bouwbedrijf leer je stap voor stap hoe je je eigen onderneming vorm kunt geven. Zo ga je straks zelfverzekerd van start en bouw je een succesvol bedrijf op!

 • v.a. 249,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Start Je Eigen Klussenbedrijf *aanrader

Ben jij handig en doe je graag allerlei klusjes? Maak van jouw handigheid je beroep en start je eigen klusbedrijf met de cursus van Laudius. Met deze thuisstudie leer je alles wat je nodig hebt om een succesvolle onderneming te starten in de klussenbranche. Zo kun jij je concentreren op je klussen en weet je zeker dat met je bedrijf alles in orde is.

 • v.a. 199,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

De basis van elektrotechniek 

Onder elektrotechniek verstaan we eigenlijk alles, wat te maken heeft met de techniek achter elektriciteit. Het leuke aan beroepen gerelateerd aan elektrotechniek, is het feit dat dit zeer breed is. Je komt elektrotechniek tegen in de industrie, maar bijvoorbeeld ook bij particulieren thuis. In de industrie vind je elektrotechniek terug in de besturing en aandrijving van machines, gerobotiseerde processen, enzovoorts. Thuis zie je de elektrotechniek terug in de aansluitpunten voor de verlichting en stopcontacten. 

Vaak wordt onderscheid gemaakt tussen twee vormen van elektrotechniek, namelijk: industriële elektrotechniek (elektrische aandrijvingen en besturingen) en installatietechniek (elektrische installaties binnen gebouwen). Beide onderwerpen komen normaliter aan bod bij een opleiding Elektrotechniek.  

Mbo Elektrotechniek

Op het mbo Elektrotechniek opleidingen volgen kan op de niveaus 2, 3 en 4. Met een opleiding op mbo niveau 4 heb je de basis om een vervolgopleiding te starten op het hbo. Houd er rekening mee, dat hbo opleidingen doorgaans minder praktisch zijn dan een opleiding Elektrotechniek op het mbo. Waar je op het mbo meer leert over elektrotechnische installaties en de reparaties die binnen deze installaties kunnen worden uitgevoerd, gaat men op het hbo in op de natuurkundige kant van elektriciteit. 

De opleiding tot monteur voor elektrotechnische installaties is niet de enige mbo Elektrotechniek opleiding. Je zou ook een opleiding Technicus Engineering kunnen volgen, of bijvoorbeeld een opleiding Technicus Elektrotechniek. Deze opleidingen zijn breder, waardoor je hier meer kanten mee op kunt na je opleiding, qua vacatures voor elektriciens.

Opleiding Elektrotechniek voor volwassenen 

Ook als volwassene kun je een opleiding Elektrotechniek volgen. Verschillende instanties bieden opleidingen aan, die je naast je bestaande baan kunt volgen. Een voorbeeld van zo’n instantie is NCOI. Deze partij biedt een breed scala aan opleidingen aan op het gebied van techniek. De opleiding Monteur Elektrotechnische Installaties (niveau 2) is hier een voorbeeld van. 

Naast de mogelijkheid om een opleiding Elektrotechniek voor volwassenen te volgen, kun je ook kijken naar cursussen die op dit vlak worden aangeboden. Het voordeel van een cursus is het feit dat je jezelf verder kunt specialiseren in een specifiek onderdeel van elektrotechniek. Daarbij duren deze cursussen vaak minder lang dan een opleiding Elektrotechniek. 

BBL opleiding en avondschool mogelijkheden 

BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg, wat betekent dat je een groot deel van de BBL opleiding Elektrotechniek meeloopt bij een bedrijf binnen deze sector. Zo leer je vanuit de praktijk. Het voordeel van een BBL opleiding is onder meer, dat je een contract hebt bij de partij waar je meeloopt. Zo verdien je, terwijl je aan het leren bent! Zeker voor volwassenen kan dit een voordeel zijn. Zij hebben het inkomen nodig om in hun vaste lasten te kunnen voorzien. Bij een BBL opleiding leer je niet alleen in de praktijk. Je krijgt vaak een of twee dagen per week klassikaal les. 

Bij de avondschool volg je lessen na je werkdag, in plaats van dat je gedurende de werkdag leert. Zo kun je blijven werken, terwijl je kennis vergaart over nieuwe onderwerpen. Ook een thuisstudie via NCOI kan een goede oplossing vormen, wanneer je een opleiding Elektrotechniek naast je bestaande werk wilt volgen.  

Cursus Elektrotechniek 

Eerder werd al ingegaan op de mogelijkheid om een cursus Elektrotechniek of een cursus tot elektricien te volgen. Deze cursussen zijn erop gericht je kennis over een specifiek onderwerp binnen elektrotechniek te vergroten. Vaak duren ze enkele weken en worden ze afgesloten met de mogelijkheid om een certificaat te behalen. Hiermee kun je aantonen, dat je kennis hebt over dit specifieke onderwerp. 

Een alternatief is een cursus Elektrotechniek in de breedste zin van het woord. Houd er hierbij rekening mee, dat de waarde van een certificaat na zo’n cursus vaak lager is dan die van een diploma. Het kan een reden zijn om een mbo opleiding Elektrotechniek te verkiezen boven een cursus Elektrotechniek. Daar komt bij dat je met een afgeronde mbo opleiding door kan groeien naar het hbo.  

Relevante opleidingen

Een opleiding Elektrotechniek kun je in verschillende richtingen volgen. Denk aan een opleiding Elektricien, een opleiding Technicus Elektrotechniek of een opleiding Monteur Elektrotechnische Installaties. In de basis zal de inhoud van deze cursussen overeenkomen. Met een afgeronde mbo opleiding kun je ook een hbo opleiding Elektrotechniek volgen. Hierbij wordt dieper ingegaan op de natuurkundige kant van elektriciteit, in plaats van enkel op de praktische kanten hiervan. Ook Electrical Engineering is een hbo opleiding, die goed aansluit op een mbo opleiding Elektrotechniek.  

Kosten van de opleidingen

De kosten van een opleiding of cursus tot elektricien kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie, het type opleiding, en of het een particuliere of openbare onderwijsinstelling betreft.

 1. MBO-opleiding Elektrotechniek: Voor een MBO-opleiding in elektrotechniek bij een openbare instelling kunnen de jaarlijkse kosten in Nederland variëren van ongeveer €1.000 tot €2.500. Deze kosten omvatten collegegeld en kunnen afhankelijk zijn van de leeftijd en vooropleiding van de student.
 2. Leerwerktrajecten (BBL): In een BBL-traject, waarbij je werken en leren combineert, kunnen de kosten lager zijn omdat je salaris ontvangt voor je werk. Echter, er kunnen nog steeds kosten zijn voor lesmateriaal en mogelijk collegegeld.
 3. Korte cursussen en certificaten: Voor specifieke korte cursussen of certificeringsprogramma’s kunnen de kosten variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s, afhankelijk van de duur en de diepte van de cursus.
 4. Extra kosten: Naast het lesgeld kunnen er extra kosten zijn voor studiematerialen, gereedschap en persoonlijke beschermingsmiddelen, afhankelijk van de specifieke eisen van de opleiding.
 5. Financieringsmogelijkheden: Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden beschikbaar, zoals studiefinanciering, leningen, en soms subsidies of vergoedingen van werkgevers als je een BBL-traject volgt.

Het is belangrijk om de specifieke kosten van de gewenste opleiding of cursus direct bij de aanbieder te controleren, aangezien deze kunnen variëren. Ook is het goed om te informeren naar eventuele beschikbare financiële ondersteuning of beurzen.

Veelgestelde vragen over de opleiding Elektrotechniek

Er worden regelmatig vragen gesteld over de opleiding Elektrotechniek. Onderstaand vind je het antwoord op de vragen die het meest gesteld worden. Staat het antwoord op je eigen vraag hier nog niet bij? Stel je vraag in dat geval in de reacties. We proberen deze zo snel mogelijk te beantwoorden.

Veelgestelde vragen

De duur van een opleiding tot elektricien kan variëren. MBO-opleidingen in elektrotechniek duren meestal tussen de 2 en 4 jaar, afhankelijk van het niveau en de studie-intensiteit.

Toelatingseisen voor een MBO-opleiding in elektrotechniek hangen af van het niveau van de opleiding. Voor een niveau 2 opleiding is vaak een VMBO-diploma of een gelijkwaardige kwalificatie vereist. Voor hogere niveaus zijn specifieke vooropleidingseisen van toepassing.

Terwijl sommige theoretische componenten van de opleiding online kunnen worden gevolgd, vereist het beroep van elektricien veel praktische training, die fysiek aanwezigheid vereist. Daarom worden de meeste opleidingen tot elektricien op locatie gegeven.

Ja, er zijn leerwerktrajecten (BBL-trajecten) beschikbaar waarbij je werken en leren combineert. In een leerwerktraject werk je bij een bedrijf als leerling-elektricien terwijl je één of twee dagen per week lessen volgt om je diploma in elektrotechniek te halen.

Start Je Eigen Bouwbedrijf *aanrader

Binnen de bouwsector is altijd werk te vinden. Heb jij een passie voor een of meerdere vakgebieden binnen de bouw en droom je ervan om je eigen onderneming te starten? Met de cursus Start je eigen bouwbedrijf leer je stap voor stap hoe je je eigen onderneming vorm kunt geven. Zo ga je straks zelfverzekerd van start en bouw je een succesvol bedrijf op!

 • v.a. 249,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Plaats een reactie