Vind je het leuk om andere mensen te helpen en ga je een uitdaging niet uit de weg? In dat geval sluit de beveiliger opleiding wellicht goed op je interesses aan. Als beveiliger waak je over gebouwen, de veiligheid van bezoekers van grote evenementen en mogelijk zelfs individuen. Op deze pagina lees je meer over de beveiliger opleiding en de plekken waar je deze kunt volgen. Hoewel de opleiding tot beveiliger door de meeste geïnteresseerden op het mbo gevolgd wordt, is dit niet de enige mogelijkheid! Je vindt er in dit artikel meer informatie over.  

Hoe kun je beveiliger worden? 

Beveiliger worden kan in de basis op twee manieren: via een mbo opleiding tot beveiliger en via een interne opleiding bij een bedrijf. Later op deze pagina wordt op beide mogelijkheden ingegaan. Het hangt vaak onder meer van je leeftijd af, welke opleiding het meest geschikt is. Een mbo beveiliger opleiding is bijvoorbeeld voornamelijk interessant voor jongeren onder de 16 tot 18 jaar. Mede door het feit, dat je tot je 16e leerplichtig bent in Nederland. Dat ben je vaak nog niet, wanneer je het vmbo verlaat. Daarbij is het gezelliger om de opleiding samen met (nieuwe) vrienden te volgen op een roc. Daar waar een volwassene sneller voor een opleiding bij een bedrijf zal kiezen. 

De beveiliging in zonder diploma 

Wist je dat het afronden van een beveiliging opleiding geen vereiste is, om een beveiliger te kunnen worden? Het beroep van een beveiliger is niet wettelijk beschermd. Dit betekent dat in de basis iedereen zichzelf een beveiliger mag noemen. Houd er rekening mee, dat je als beveiliger zonder diploma veel minder makkelijk wordt aangenomen bij bedrijven. Je zou ervoor kunnen kiezen om zelf een beveiligingsbedrijf te starten. Naast het feit dat je lastiger wordt aangenomen zonder diploma, is het voor je eigen veiligheid goed om een opleiding tot beveiliger te volgen. De beveiliger opleiding duurt een of twee jaar, afhankelijk van de route die je volgt om beveiliger te worden.    

Mbo beveiliging opleiding 

De mbo beveiliging opleiding is ontzettend populair! De opleiding duurt twee jaar, waarin je van alles leert over de manier waarop je een gebouw, evenement of persoon kunt beveiligen. Hoe herken je iemand die kwaad in de zin heeft? Waarop moet je letten wanneer je tussen de mensen op een groot evenemententerrein loopt? Op welke manier voorkom je dat een conflictsituatie uit de hand loopt? Mag je geweld gebruiken als je vechtende mensen uit elkaar probeert te halen? De mbo beveiliger opleiding is ontzettend divers!  

Opleiding beveiliger niveau 2, 3 en 4 

Afhankelijk van je achtergrond kun je kiezen voor een mbo opleiding tot beveiliger op niveau 2, 3 en 4. Het voordeel van een mbo opleiding op niveau 4 is dat je het diploma van deze opleiding kunt gebruiken om te starten op het hbo. Mogelijk wil je op een later moment doorleren. Het hbo biedt hier voldoende mogelijkheden voor. Andersom kun je ook binnen het mbo doorgroeien. Start met een beveiliger opleiding op niveau 2 en groei door naar vergelijkbare opleidingen op niveau 3 en 4. Hierbij krijg je steeds meer verantwoordelijkheden.  

BBL en werken en leren in de beveiliging

Sommige mensen vinden het prettig om te leren tijdens het werken! Voor hen is een BBL opleiding beveiliging een interessante optie. Hierbij heb je een arbeidscontract bij een bedrijf, die je opleidt tot een waardig beveiliger. Wanneer je kiest voor BBL via een roc, dan heb je vaak nog een of twee dagen per week klassikaal les. Je kunt er ook voor kiezen om de opleiding volledig bij een bedrijf te volgen. Onder meer Securitas is een groot beveiligingsbedrijf met een eigen opleiding. Deze opleiding duurt een jaar.  

Cursus beveiliging 

Naast de mogelijkheid om een opleiding beveiliging te volgen, kun je ook voor een cursus beveiliging kiezen. Een cursus beveiliging wordt zowel op het mbo, als op het hbo aangeboden. Een hbo opleiding beveiliging is hierbij voornamelijk gericht op de online kant van beveiliging. Denk aan cyber security! Het voordeel van een cursus beveiliging is dat deze doorgaans minder lang duurt dan een volledige opleiding. Tegelijkertijd is het certificaat wat je na afloop van zo’n cursus krijgt minder waard dan het diploma van een mbo opleiding.  

Werken op Schiphol of persoonsbeveiliging? 

In Nederland is de Koninklijke Marechaussee verantwoordelijk voor het beveiligen van Schiphol en individuen. Officieel valt persoonsbeveiliging onder de DKDB, de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. Je dient de politieacademie te hebben doorlopen om te kunnen solliciteren op deze baan. De moeilijkheidsgraad van de opleiding tot politieagent ligt op mbo niveau 4. 

Veelgestelde vragen over de beveiliging opleiding 

Regelmatig worden er vragen gesteld over de opleiding beveiliging en bijvoorbeeld de persoonsbeveiliging opleiding. Waar volg je deze opleiding? Hoe lang duurt een dergelijke opleiding? Onderstaand vind je het antwoord op dergelijke vragen. Mocht je eigen vraag hiermee nog niet beantwoord zijn, dan kun je deze stellen in de reacties onder het artikel.

Plaats een reactie