Elektricien

Opleidingsniveau:

Vanaf Mbo

Salarisindicatie:

€ 1500 - 3500

Arbeidsmarkt:

Onbekend

In het kort ...

Een elektricien is een vakman die zich bezighoudt met de installatie, onderhoud, reparatie en controle van elektrische installaties en systemen.

Welke benaming gebruik jij voor een elektricien? Want ook voor dit beroep zijn er verschillende bewoordingen en gerelateerde beroepen te vinden. Hier vind je ons overzicht: elektromonteur, installatiemonteur, stroomtechnicus.

De elektricien houdt zich bezig met elektrische installaties. Je draagt een grote verantwoordelijkheid: de stroom moet veilig het gebouw binnen. Je legt niet alleen de infrastructuur aan, ook verzorg je het onderhoud hiervan. Het is belangrijk dat je nauwkeurig kan werken. Je bent niet bang om zelf beslissingen te nemen en bent in staat om problemen op te lossen.

Als elektricien werk je bij een bedrijf of als zelfstandige. Je werkt vaak samen met een aannemer of bedrijf in de installatietechniek. De werkzaamheden vinden plaats in zowel de nieuwbouw als in en rondom oude gebouwen. Werken met oude bedrading vraagt kennis, ervaring en inzicht. Je werk is elke dag weer anders en je komt op verschillende plaatsen, dat maakt het beroep elektricien juist zo veelzijdig en uitdagend.

De werkdag van een elektricien

De elektricien maakt soms lange dagen. Afhankelijk van het project begin je op tijd. Je begint met het voorbereiden van de klussen door het verzamelen van de juiste materialen. Vervolgens bespreek je de klus of de klussen met de aannemer, je werkgever of de projectleider. Ben je zelfstandige, dan loop je de zaken met de opdrachtgever door. Dit hoeft natuurlijk niet elke dag: als ervaren elektricien weet jij wat er van jou verwacht wordt. Op de werkplek voer je de werkzaamheden uit. Wanneer alles is aangelegd, loop je het werk nog eens na en bekijkt of alles naar behoren werkt. Is het project volledig opgeleverd, dan zorg je voor de afhandeling hiervan.

Je bent niet alleen verantwoordelijk voor het aanleggen van nieuwe infrastructuur maar ook voor het vervangen van oude bekabeling. Om onderhoudswerkzaamheden uit te voeren weet je hoe de huidige bekabeling loopt. Bij een nieuwbouwproject kun je een bouwtekening lezen en bepalen waar de bedrading moet komen. Je denkt mee over de plaatsing van stopcontacten en lichtschakelaars. Soms werk je een uurtje op de ene locatie, terwijl je op de andere locatie wel eens meer dan een week bezig bent.

Kort samengevat bestaan de werkzaamheden uit de aanleg van elektrische systemen of het doortrekken van bestaande systemen. Ook aanleg en onderhoud van complete bedrijfsinstallaties behoort tot je takenpakket.

Opleiding tot elektricien

De elektricien volgt een technische opleiding op mbo-niveau. De opleiding elektrotechniek sluit hier goed op aan. Er zijn verschillende mbo-opleidingen te volgen. Op mbo-niveau 2 is er de opleiding monteur service- en onderhoud installaties en systemen. Ook de monteur elektrotechnische installaties is op niveau 2 te volgen. Voor deze opleidingen is een vooropleiding op minimaal vmbo kbl vereist.

Op mbo-niveau 3 sluit de opleiding eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek goed aan op het beroep elektricien. Je kunt ook kiezen voor eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit. Stroom je door naar niveau 4, dan is er de opleiding technicus service en onderhoud elektrotechniek, technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen of een van de andere technische opleidingen.

De hbo-bacheloropleiding elektrotechniek duurt 3 jaar en kan verlengd worden tot maximaal 6 jaar. Afhankelijk van de gekozen opleiding worden de volgende zaken behandeld:

Analoge techniek, digitale techniek communicatietechniek en regeltechniek. Daarnaast komen vakken als industriële automatisering en technische bedrijfskunde aan bod. Ook leer je alles over hogere energietechniek en embedded systems. Deze vakken heb je nodig om het beroep elektricien uit te oefenen. Iedere opleiding behandelt veel theorie en wordt afgesloten met een praktijkprogramma. De opleiding tot elektricien is te volgen als voltijdse opleiding of een combinatie van werken en leren. Bij een voltijdse opleiding volg je een stage.

De elektrotechniek verandert snel. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Een aanvullende opleiding geeft nieuwe inzichten, vergroot het vakgebied of geeft de mogelijkheid om hogerop te komen.

Salaris van een elektricien

Wat betreft het salaris van een elektricien, dit kan sterk variëren afhankelijk van factoren zoals locatie, ervaring, specialisatie, en of je voor een bedrijf werkt of zelfstandig bent.

  • Minimumsalaris: Een beginnende elektricien kan een salaris verwachten dat begint bij ongeveer €1.500 tot €2.500 bruto per maand.
  • Maximaal salaris: Met meer ervaring, specialisatie in bepaalde gebieden, of als zelfstandig ondernemer, kan het salaris oplopen. Ervaren elektriciens kunnen een salaris van €3.000 tot €4.500 bruto per maand of meer verdienen, afhankelijk van de complexiteit van hun werk en hun reputatie.

Deze cijfers zijn richtlijnen en kunnen variëren op basis van de specifieke arbeidsmarkt en andere factoren.

Past het beroep elektricien bij mij?

Er is veel vraag naar technisch personeel. Vacatures binnen de techniek worden niet zo snel vervuld. Volg je een opleiding elektricien, dan heb je goede kansen op de arbeidsmarkt. Daarnaast is het ook een uitdagend beroep, met elke dag weer ander werk. Bovendien kom je veel in contact met verschillende mensen en werk je op wisselende locaties.

Als elektricien ben je werkzaam bij een aannemersbedrijf, klusbedrijf of installatiebedrijf. Het salaris bedraagt tussen de €1500 en €3000 bruto per maand. Ga je aan de slag als zzp’er, dan bedraagt je tarief gemiddeld €35 per uur exclusief btw. Als zelfstandige bepaal je zelf je tarief, dat wel in verhouding moet staan met je geleverde werk, je ervaring en kwaliteit.

Verschillende elektricien persoonstypen

DISC-type

Wil jij graag weten of je wel het juiste DISC-type bent voor het beroep elektricien? Houd er rekening mee dat sommige van deze aspecten, zoals Enneagram type, DISC kleur en MBTI type, subjectief en niet specifiek voor elk beroep zijn.

Groen (Stabiliteit - S):

Kenmerken: Geduldig, betrouwbaar, praktisch, behulpzaam.

Geschikt voor beroepen die stabiliteit, consistentie en een zorgzame houding vereisen. Bijvoorbeeld: verpleegkundige, administratief medewerker, klantenservice, maatschappelijk werker, HR-medewerker.

Blauw (Conformisme - C):

Kenmerken: Nauwkeurig, analytisch, systematisch, diplomatiek.

Geschikt voor beroepen waarin aandacht voor detail, nauwkeurigheid en analytisch denken belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: accountant, ingenieur, programmeur, wetenschapper, data-analist.

Het is belangrijk om op te merken dat hoewel bepaalde DISC-kleuren kunnen corresponderen met kenmerken die nuttig zijn in bepaalde beroepen, individuen met een verscheidenheid aan DISC-typen succesvol kunnen zijn in allerlei soorten werk. DISC is meer een hulpmiddel voor zelfbewustzijn en teamdynamiek, en minder een strikte richtlijn voor beroepskeuze.

Weet je niet zeker wat voor DISC-type jij bent, doe dan een DISC persoonlijkheidstest!

Enneagram Type

Of wil jij juist graag weten of je wel het ideale Enneagram-type bent voor het beroep elektricien?

Type 6 - De Loyalist:

Kenmerken: Betrouwbaar, hardwerkend, veiligheidsbewust.

Geschikt voor beroepen die stabiliteit en betrouwbaarheid vereisen. Bijvoorbeeld: systeembeheerder, HR-manager, politieagent, administratief medewerker.

Type 9 - De Bemiddelaar:

Kenmerken: Vredelievend, receptief, ondersteunend.

Geschikt voor beroepen waarin harmonie, diplomatie en het verenigen van verschillende standpunten belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: counselor, HR-medewerker, onderwijzer, maatschappelijk werker.

Hoewel bepaalde Enneagramtypes goed passen bij sommige banen of beroepen, kan iedereen met elk Enneagramtype in veel verschillende beroepen succes hebben. Het Enneagram helpt vooral bij zelfkennis en kan je daarbij helpen bij kiezen van een baan.

Weet je niet zeker wat voor Enneagram-type jij bent, doe dan een Enneagram test!

MBTI Type

Ook als je wil weten of jij wel het MBTI-type bent voor het beroep elektricien vind je hier!

ISTP (Virtuoos):

Kenmerken: Experimenteel, praktisch, nieuwsgierig.

Geschikt voor techniek, forensisch onderzoek, data-analyse.

ESTP (Ondernemer):

Kenmerken: Energiek, slim, perceptief.

Geschikt voor marketing, sport, ondernemerschap.

Het is belangrijk om te onthouden dat MBTI-persoonlijkheidstypen algemene richtlijnen zijn en dat individuen van elk type succesvol kunnen zijn in een breed scala aan beroepen. Persoonlijke interesses, vaardigheden en andere factoren spelen ook een grote rol bij het kiezen van een carrière.

Weet je niet zeker wat voor MBTI-type jij bent, doe dan een MBTI test!

Vaardigheden van een elektricien

Om succesvol te zijn als elektricien, heb je een aantal specifieke competenties en vaardigheden nodig:

  1. Technische en mechanische vaardigheden: Kennis van elektrische systemen, bedrading, en de veiligheidsnormen die van toepassing zijn in het vakgebied.
  2. Probleemoplossend vermogen: Het vermogen om elektrische problemen te diagnosticeren en effectieve oplossingen te vinden.
  3. Nauwkeurigheid en aandacht voor detail: Elektrisch werk vereist precisie om te zorgen voor veilige en effectieve installaties en reparaties.
  4. Fysieke behendigheid en kracht: Elektriciens moeten vaak zware apparatuur hanteren en werken in fysiek veeleisende omstandigheden.
  5. Veiligheidsbewustzijn: Een grondige kennis van en naleving van veiligheidsprotocollen is essentieel.
  6. Goede communicatievaardigheden: Zowel voor het communiceren met klanten en teamleden als voor het begrijpen en volgen van instructies.

Vacatures elektricien

De vraag naar elektriciens blijft groeien. Vacatures voor dit beroep blijven langer openstaan dan bij andere beroepen. Deze vacatures vind je op het internet, in de krant, bij het arbeidsbureau of uitzendbureau. In veel gevallen heb je uitzicht op een vaste aanstelling.

Ook als zelfstandige maak je goede kansen. Om ervaring op te doen is het goed om eerst bij een bedrijf te werken. Zo breng je de geleerde lesstof in praktijk. Let goed op de arbeidsvoorwaarden, hierin staat soms dat je binnen een bepaald gebied niet als zelfstandige aan de slag mag gaan. Ook is het soms niet toegestaan om bij een vergelijkbaar bedrijf te gaan werken. Dit heet het concurrentiebeding en moet altijd schriftelijk worden vastgelegd.

Diploma’s zijn erg belangrijk. Solliciteer je naar een baan als elektricien, zorg dan dat je in het bezit bent van de juiste papieren. Zo kun je niet alleen aantonen dat je geschikt bent als elektricien, maar ook veilig kunt werken.

Veelgestelde vragen

Om elektricien te worden, is meestal een vakopleiding of een MBO-opleiding in de elektrotechniek vereist. Veel elektriciens beginnen hun carrière met een leerlingplaats of een stage, waar ze praktijkervaring opdoen onder begeleiding van ervaren professionals.

Belangrijke eigenschappen omvatten nauwkeurigheid, aandacht voor detail, probleemoplossend vermogen, goede communicatievaardigheden, en een sterk veiligheidsbewustzijn. Fysieke behendigheid en handvaardigheid zijn ook belangrijk, aangezien het werk vaak fysiek en technisch is.

Het werk van een elektricien kan risico’s met zich meebrengen, zoals werken met hoogspanning of op hoogte. Veiligheidstraining en strikte naleving van veiligheidsprotocollen zijn daarom essentieel om het risico op ongevallen en verwondingen te minimaliseren.

Elektriciens hebben diverse carrièremogelijkheden. Ze kunnen zich specialiseren in bepaalde gebieden zoals industriële elektrische systemen, residentiële installaties, of hernieuwbare energie. Er zijn ook kansen om door te groeien tot supervisor, projectmanager, of zelfstandig ondernemer. Voortdurende professionele ontwikkeling en het bijhouden van technologische veranderingen in het vakgebied zijn belangrijk voor de carrièreontwikkeling.

Plaats een reactie