Er is een duidelijk verschil tussen het beroep paraveterinair en dierenartsassistent. De dierenartsassistent is niet bevoegd tot het verrichten van bepaalde handelingen bij dieren. De paraveterinair mag dit wel, van het toedienen van injecties tot het verlenen van medische assistentie. Hiervoor volg je een opleiding paraveterinair, waarmee je de juiste bevoegdheden krijgt. Let erop dat bij vacatures paraveterinair specifiek om de deze opleiding wordt gevraagd. Zonder afgeronde opleiding is het niet mogelijk om te solliciteren op de vacature.

Voor wie is de opleiding?

De opleiding paraveterinair is geschikt voor de dierenartsassistent zonder paraveterinaire erkenning. Ook is de opleiding aan te raden voor iedereen die paraveterinair dierenartsassistent wil worden, maar hier niet voor geschoold is. Heb je affiniteit met verschillende dieren en beschik je minimaal over een vooropleiding op vmbo-niveau, dan kun jij je inschrijven voor de opleiding paraveterinair.

Heb jij affiniteit met dieren en beschik je over een grote dosis geduld, dan is de opleiding paraveterinair zeker iets voor jou.

Opleiding of cursus paraveterinair

De opleiding paraveterinair op mbo-niveau duurt 4 jaar. Tijdens deze opleiding leer je alles over eerste hulp bij dieren, medische ingrepen, diergeneesmiddelen en het geven van voorlichting. De opleiding bestaat niet alleen uit theorie maar ook uit praktijk. Hierbij loop je stage bij een dierenkliniek of gemengde praktijk.

Duurt de vierjarige opleiding je te lang, kies dan voor een cursus met een studieduur van 1 tot 2 jaar. Deze korte mbo-cursus, aangeboden door Roc Nederland, is erkend door het ministerie van OCW.

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een cursus paraveterinair dierenartsassistente, deze bestaat uit 20 tot 30 cursusdagen en minimaal 700 uur stage. Alle opleidingen worden afgesloten met een examen, eventueel aangevuld met stageopdrachten en een stageverslag.

Inhoud van de opleiding

Tijdens de opleiding leer je alles over verschillende diersoorten. De dierenartsassistent paraveterinair voert eenvoudige medische behandelingen uit en assisteert de dierenarts tijdens een operatie. Dit leer je allemaal tijdens de opleiding, van het toedienen tot een verdoving tot het verzorgen van wonden. Natuurlijk behandelt de lesstof veel meer waaronder huisvesting van dieren, het werken volgens wetten en voorschriften en beheren van receptie en apotheek. Als paraveterinair ben je het visitekaartje van de dierenkliniek. Daarom leer je alles over communiceren en het geven van instructies. Administratieve werkzaamheden behoren ook tot je takenpakket, net als radiologie en laboratoriumwerkzaamheden.

Kosten van de opleiding

De opleiding paraveterinair is een investering, maar wel een waar je ook echt iets aan hebt. Voor de eenjarige tot tweejarige opleiding betaal je gemiddeld tussen de €4600 en €5500.

Kies je liever voor een opleiding of cursus thuisstudie? In dit geval ben je gemiddeld €3000 tot €3500 kwijt. Volg je de opleiding voor je huidige of toekomstige beroep, kijk dan zeker naar het fiscaal voordeel waar je recht op hebt.

Na het volgen van de opleiding

Na het afronden van de mbo-opleiding paraveterinair kun je kiezen voor de vervolgopleiding veterinair praktijkmanager op hbo-niveau, of je kiest een andere passende vervolgopleiding op hbo-niveau.

Wil je liever direct aan de slag, dan kun je solliciteren op een vacature paraveterinair bij een dierenkliniek, gemengde praktijk of praktijk voor landbouwdieren. Waar je ook voor kiest, met de opleiding paraveterinair gaat er een nieuwe wereld voor je open.

Plaats een reactie