Beroepen.nl » Wft – Wet Financieel Toezicht » Wft Inkomen & Pensioen

Wft Inkomen & Pensioen

wet op financieel toezicht

In Nederland is het niet zonder meer mogelijk om te werken voor een financiële instelling, als een bank of bijvoorbeeld verzekeraar. Op deze manier probeert de overheid haar burgers en financiële instellingen te behoeden voor fraude en grove financiële fouten. Om bij een dergelijke instelling te mogen werken en financiële adviezen te mogen geven, dien je de zogenaamde Wft-opleiding te volgen. Deze opleiding bestaat voor de meeste mensen uit Wft Basis en een daaropvolgende specialisatie. Twee voorbeelden van deze specialisaties zijn Wft Inkomen en Wft Pensioen. 

Op deze pagina lees je meer over deze opleidingen. Wat mag je verwachten, wanneer je de opleiding Wft Inkomen volgt? Voor wie is het behalen van een Wft Pensioen diploma interessant? 

Wat is Wft Inkomen?

Zoals reeds beschreven is Wft Inkomen een van de specialisaties, welke je kunt volgen na het afronden van de Wft Basis opleiding. Zonder Wft Basis is het niet mogelijk om aan een specialisatie te starten. Je kunt deze opleiding middels klassikale lessen volgen, of door middel van thuisstudie. Dat laatste is voornamelijk interessant, wanneer je de opleiding wilt volgen naast je bestaande werk. 

De kosten voor de Wft Inkomen opleiding lopen vaak op naar een paar honderd euro, inclusief het examen voor deze opleiding. Je kunt bij je werkgever informeren of de kosten voor deze opleiding vergoed worden. 

Wat is de inhoud van Wft Inkomen? 

Een werknemer die arbeidsongeschikt of werkloos raakt, wens financieel advies over de mogelijkheden om zijn verloren inkomen te compenseren. Voor werkgevers is dergelijk advies wenselijk, wanneer een medewerker lange tijd met ziekteverzuim gaat. Na het behalen van je Wft Inkomen certificaat ben je in staat om beide partijen van advies te voorzien. Welke rechten en plichten hebben werkgevers en werknemers in de reeds beschreven situaties? 

Niet alleen leg je de focus op grotere organisaties met meerdere werknemers. Je verdiept je ook in de inkomensrisico’s die zelfstandig ondernemers lopen. Bij vragen kan jij ze adviseren over de wijze waarop ze hun inkomen zo goed mogelijk kunnen verzekeren. 

Wat is Wft Pensioen? 

Net als Wft Inkomen is ook Wft Pensioen een specialisatie, die kan volgen op de Wft Basis opleiding. Wft Pensioen is echter niet gericht op het verzekeren van het inkomen van een klant, maar juist specifiek op de wijze waarop iemand zijn of haar pensioen financieel het beste vorm kan geven. Waar je na het volgen van de opleiding Wft Inkomen te maken krijgt met zowel particulieren (werknemers) als zakelijke partijen (werkgevers), ligt de focus bij Wft Pensioen voornamelijk op de particulieren. 

Ook voor deze Wft opleiding geldt dat je deze vanuit huis kunt volgen via een online thuisstudie, of via klassikale lessen. 

Wat is de inhoud van Wft Pensioen? 

Tijdens de opleiding Wft Pensioen leer je meer over het creëren van een klantprofiel. Welke wensen heeft een klant voor zijn of haar pensioen? Welke financiële middelen zijn benodigd om in deze wensen te kunnen voorzien? Op basis van het geschetste klantprofiel werk je vervolgens naar een samenstelling van financiële producten, welke je samenvat in een passend advies richting de klant. Zo help jij de klant zich financieel voor te bereiden op het pensioen. 

Leuk aan de Wft Pensioen opleiding, is dat je met tal van verschillende producten en soorten klanten te maken krijgt. De ene klant wil al op zeer jonge leeftijd nadenken over zijn of haar pensioen. Anderen zoeken naar financiële mogelijkheden om over een paar jaar met vervroegd pensioen te gaan. Het maakt dat geen casus hetzelfde zal zijn.

Veelgestelde vragen over Wft Inkomen & Pensioen 

Bezoekers stellen regelmatig vragen over de Wft Inkomen opleiding en het behalen van een Wft Pensioen certificaat. Op de vragen die het meest gesteld worden, hebben we het antwoord alvast uitgewerkt. Je vindt deze antwoorden hieronder. Mocht je zelf nog een vragen hebben over het Wft Inkomen certificaat of de Wft Pensioen opleiding, dan kun je deze in de reacties onderaan de pagina achterlaten. 

Wat betekent Wft Inkomen?

De Wft Inkomen opleiding is een specialisatie, welke je kunt volgen na het behalen van je Wft Basis certificaat. Je richt je hierbij op het verzekeren van het inkomen van particulieren.

Wat is in het kort de inhoud van Wft Inkomen?

Wft Inkomen is gericht op het verzekeren van het inkomen van particulieren bij arbeidsongeschiktheid, ziekteverzuim en bijvoorbeeld werkloosheid. Ook geef je bedrijven advies over wat te doen in deze situaties.

Wat kost het behalen van Wft Inkomen?

Het behalen van het Wft Inkomen certificaat kost over het algemeen een paar honderd euro. In sommige gevallen worden de kosten voor de Wft Inkomen opleiding vergoed vanuit de werkgever.

Wat betekent Wft Pensioen?

Wft Pensioen is gericht op het uitbrengen van advies aan particulieren over de wijze waarop verschillende pensioenproducten met elkaar gecombineerd kunnen worden.

Wat kost het behalen van Wft Pensioen?

Het behalen van Wft Pensioen kost een paar honderd euro, inclusief het behalen van het Wft Pensioen certificaat. Het loont om de kosten voor te leggen aan je werkgever, vaak bekostigt deze de opleiding.

Heb je vragen over Wft Inkomen & Pensioen?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Wft Inkomen & Pensioen', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren