Help mensen hun leven weer op te pakken na een ongeluk of een ernstige blessure, door als fysiotherapeut aan de slag te gaan. Ook senioren hebben baat bij de hulp van een fysiotherapeut, als het hen steeds meer moeite kost om soepel te blijven bewegen. Welke oefeningen zijn geschikt voor het verhelpen van hun klachten? Wat vormt de bron van deze klachten? Na het volgen van een fysiotherapeut opleiding kun je cliënten hier een antwoord op geven. In dit artikel lees je meer over de manier waarop je een fysiotherapeut kunt worden. Welke opleiding heb je hiervoor nodig? Is het mogelijk om via het mbo fysiotherapeut te worden?  

Hoe kun je fysiotherapeut worden? 

Een fysiotherapeut worden kan op verschillende manieren. De fysiotherapeut opleiding wordt aangeboden op het hbo. Dit betekent dat je voldoende hebt aan een afgeronde mbo opleiding op niveau 4, of een havo diploma. Naast de mogelijkheid om je opleiding Fysiotherapie aan een hogeschool te volgen, kun je ook kiezen voor een thuisstudie. Er zijn verschillende partijen die deze mogelijkheid aanbieden. Kijk eens naar de opties bij instanties als NCOI en Avans. 

Hier kun je de opleiding vaak ook in deeltijd volgen. Een deeltijdopleiding Fysiotherapie is interessant wanneer je naast de opleiding wilt blijven werken. Houd er rekening mee dat de opleiding tot fysiotherapeut als relatief zwaar wordt beschouwd door studenten. Je dient hier voldoende tijd in te steken om de opleiding succesvol af te ronden.  

Fysiotherapie aan het mbo 

Zoals reeds beschreven werd, kun je met een afgeronde mbo opleiding op niveau 4 aan een hbo opleiding Fysiotherapie beginnen. Het is hierbij belangrijk om voor een mbo opleiding te kiezen, welke gerelateerd is aan het werk van een fysiotherapeut. Denk bijvoorbeeld aan een opleiding in de richting van kwetsuren aan gewrichten en spieren. Een voorbeeld van zo’n mbo opleiding Fysiotherapie is bijvoorbeeld Sport en Bewegen (niveau 4). Het geeft je een goede basis om aan een vervolgopleiding te kunnen beginnen! Naast de opleiding Sport en Bewegen kan ook de opleiding Verpleegkunde op het mbo interessant zijn. Om op het mbo te kunnen beginnen, dien je een vmbo diploma te behalen.  

Hbo opleiding Fysiotherapie 

De meeste mensen die fysiotherapeut willen worden beginnen hun opleiding op het hbo. De hbo Fysiotherapie opleiding wordt in verschillende Nederlandse steden aangeboden. Zo vind je altijd een opleiding bij jou in de buurt! Tijdens de opleiding leer je alles over de werking van spieren en gewrichten, de kwetsuren die je kunt herkennen op röntgenfoto’s en de wijze waarop je deze zou moeten behandelen. Je kunt een hbo opleiding Fysiotherapie volgen op het moment dat je een havo diploma behaald hebt, of een mbo opleiding op niveau 4 hebt afgerond. 

De hbo opleiding Fysiotherapie duurt over het algemeen vier jaar, wanneer je deze in voltijd volgt. Tijdens je studie loop je regelmatig stage bij ervaren fysiotherapeuten, om in de praktijk te leren hoe blessures behandeld kunnen worden.  

Fysiotherapie aan de universiteit 

Heb je een hbo propedeuse of een vwo diploma op zak? In dat geval kun je de opleiding wo Fysiotherapie volgen. Op de universiteit wordt dieper ingegaan op de werking van spieren en gewrichten. De aandacht die aan het praktijkgedeelte besteed wordt is bij deze opleiding beperkter dan bij de hbo opleiding Fysiotherapie. De opleiding Fysiotherapie op de universiteit volgen kan in verschillende steden. Onder meer in Utrecht en Maastricht wordt deze opleiding aangeboden. In plaats van de opleiding Fysiotherapie, kan ook de opleiding Fysiotherapiewetenschap interessant zijn.  

Fysiotherapie opleiding voor dieren en/of sport 

Naast een algemene fysiotherapeut opleiding, zou je ook een opleiding met een specifieke richting kunnen overwegen. Denk bijvoorbeeld aan een opleiding Dierfysiotherapie, waarbij specifiek wordt ingegaan op de behandeling van blessures bij dieren. Onder meer paarden krijgen regelmatig te maken met blessures, wanneer zij gebruikt worden voor wedstrijden. Wanneer je een grote interesse hebt in sporten, dan kan ook iets in de richting van een sportfysiotherapie opleiding interessant zijn. Deze opleiding is, zoals je wellicht al verwachtte, specifiek gericht op de behandeling van sportblessures. Je hoeft je hierbij overigens niet te specialiseren in blessures binnen een specifieke sport.  

Vervolgopleiding of master na Fysiotherapie

Nadat je een hbo opleiding fysiotherapie hebt behaald, kun je een postbachelor volgen. Het is een vervolgopleiding, waarmee je jezelf verder verdiept in de aspecten die bij het werk van een fysiotherapeut komen kijken. Overigens is dit niet verplicht! Na het afronden van de fysiotherapeut opleiding mag je direct aan de slag. Naast een postbachelor kun je ook een master fysiotherapie volgen. Onder meer Fysiotherapiewetenschap is een voorbeeld van een master die wordt aangeboden na het behalen van je hbo of wo diploma.  

Veelgestelde vragen over Fysiotherapie

Regelmatig worden er vragen gesteld over Fysiotherapie studeren en de route die je moet volgen om een fysiotherapeut te worden. Onderstaand vind je het antwoord op de vragen die het meest gesteld worden. Staat het antwoord op je eigen vraag hier nog niet bij? In dat geval kun je deze in de reacties onder het artikel stellen.

Plaats een reactie