Beroepen.nl » Hypotheekadviseur

Hypotheekadviseur

hypotheekadviseur

De hypotheekadviseur voorziet zijn cliënten van hypotheekadvies, vaak voor de aankoop van een woning of het oversluiten van de huidige hypotheek. Wet- en regelgeving speelt een belangrijke rol bij het geven van hypotheekadvies. Ben jij graag op de hoogte van financiering concepten, voel jij je verantwoordelijk voor de zorgplicht richting je cliënt en werk je gemakkelijk samen met diverse banken, dan lijkt het beroep hypotheekadviseur goed bij jou te passen.

Het verstrekken van een hypotheek is door de overheid steeds meer aan banden gelegd. Wet- en regelgeving beschermt de consument tegen financiële problemen. Hierdoor heb je een duidelijke zorgplicht richting je cliënt, deze tekent voor het feit dat je hem of haar goed geïnformeerd hebt. Je komt in contact met iedereen die bezig is met de aankoop van een woning Of al een koopwoning bezit. Daarnaast sta je in nauw contact met diverse hypotheekverstrekkers of banken, waar de hypotheek wordt afgesloten.

Je werkt als onafhankelijke hypotheekadviseur, waarbij je geen provisie ontvangt van een andere bank. Je geeft de cliënt een transparant en betrouwbaar advies. De hypotheekadviseur heeft zijn eigen kantoor of werkt bij een assurantiekantoor, makelaar of bank.

De werkdag van een hypotheekadviseur

Vaak begint de dag met het uitwerken van de adviezen die de vorige dag zijn uitgebracht. Lopende dossiers moeten gecontroleerd worden. Daar waar dat nodig is, wordt informatie aangevuld. Overdag ontvang je verschillende cliënten en beantwoord hun vragen met betrekking tot het afsluiten van een hypotheek. Ook verschaf je alle informatie die nodig is om tot een goede keuze te komen.

Tijdens een eerste oriënterend gesprek maak je een berekening en toont de cliënt hoeveel hij kan lenen en tegen welke rente. Je controleert meegenomen documenten en maakt een eventuele 2e afspraak, het eigenlijke hypotheekadviesgesprek. Het is belangrijk om vooraf de hypotheekaanvraag te toetsen, zodat je zeker weet dat de cliënt een hypotheek kan krijgen. Soms is hier meer overleg voor nodig, in andere gevallen is de zaak snel bekeken.

Bij een vervolgafspraak ga je dieper in op het afsluiten of oversluiten van de hypotheek. Je neemt contact op met de bank of hypotheekverstrekker en zet de aanvraag in gang.

Je bent niet alleen bezig met het voeren van adviesgesprek. De overige werkzaamheden bestaan uit het beoordelen van de kredietwaardigheid van de cliënt, vergelijken van huidige rentestanden en het bespreken van de offerte. Je geeft bankgarantie en draagt zorg voor een eventuele verzekering. Heeft de cliënt een BKR-notering, dan onderhandel je met de bank hierover.

Aan het einde van het dag loop je de dossiers na en bergt deze volgens de juiste methode op. Het dossierbeheer wordt gedurende 10 jaar bijgehouden.

Mogelijk ga je in de avonduren nog langs bij een cliënt, voor een adviesgesprek of het ondertekenen van papieren. Hoe dit is geregeld hangt af van het bedrijf waarbij je werkzaam bent.

Opleiding tot hypotheekadviseur

Om het beroep van hypotheekadviseur uit te oefenen, is een diploma nodig. De 4-jarige hbo-opleiding financieel service management sluit hier goed op aan. Tijdens deze opleiding leer je alles over de financiële wereld en financiële producten. Je maakt een inschatting van de risico’s bij het afsluiten van een hypotheek, maar ook bij beleggingen.

Om deze opleiding te volgen is het nodig te beschikken over een vooropleiding op mbo-niveau. Een goede vooropleiding is de mbo-opleiding oversluiten en vermogensoverdracht, waarbij je alles leert over de financiële voor- en nadelen voor cliënten. Ook het fiscale gedeelte komt hierbij uitgebreid aan bod. Daarnaast zijn er diverse andere mbo-opleidingen die de weg zetten naar de hbo-opleiding.

Er zijn diverse cursussen beschikbaar, geschikt voor financieel adviseurs en aansluitend bij het diploma adviseur hypothecair krediet. Om te beginnen de cursus WFT Basis. De cursus WTF hypothecair krediet behandelt het hypotheekadvies en de juridische en fiscale aspecten hiervan. De verschillende wft cursussen zijn geschikt voor de hypotheekadviseur met ervaring, maar ook voor de startende hypotheekadviseur. Als hypotheekadviseur ben je in het bezit te zijn van Wet Financieel Toezicht basis, hypothecaire en vermogen. Vanaf 1 januari 2017 zijn deze WFT certificaten verplicht voor alle hypotheekadviseurs.

Om in aanmerking te komen voor de titel erkend hypotheekadviseur is het nodig om het hbo-diploma te behalen en minimaal 1 jaar aantoonbare werkervaring. De hypotheekadviseur volgt hiervoor eerst een driedaagse opleiding integraal adviseren en legt een examen af. De stichting Erkend Hypotheekadviseur heeft een beroepscode opgesteld, waarin gedragsregels staan die een aangesloten hypotheekadviseur moet volgen.

Financieel Adviseur *aanrader

In deze zeer complete thuisstudie word je opgeleid tot een Allround Financieel Adviseur. Met de kennis uit deze erkende opleiding ben je in staat om een gedegen financieel advies uit te brengen aan particuliere klanten. Je weet risico’s in te schatten en kunt elke financiële situatie vertalen naar een perfecte mix van financiële producten.

 • v.a. 989,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Geen inschrijfgeld (elders 30 euro)
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

WFT Hypothecair Krediet *aanrader

De erkende cursus WFT Hypothecair Krediet van Laudius bereidt jou uitstekend voor op het officiële examen. Gedurende de thuisstudie maak je kennis met hypotheken en registergoederen, je verdiept je in de wet- en regelgeving rondom hypotheken en je bekijkt de belastingregels voor het kopen of verkopen van een woning. Na afronding ben jij in staat hypotheekaanvragers te adviseren!

 • v.a. 179,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Geen inschrijfgeld (elders 30 euro)
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

WFT Adviseur Basis

Deze opleiding is verplicht voor nagenoeg iedereen die werkzaam is in de financiële branche.

Past het beroep hypotheekadviseur bij mij?

De AFM regels zijn versterkt, waardoor een hypotheekadviseur aan steeds meer eisen moet voldoen. Zonder gedegen opleiding is het niet toegestaan om klantcontact te hebben. Bezit jij voldoende geduld en doorzettingsvermogen, dan volg je de geschikte opleidingen en cursussen. Je hebt mensenkennis in huis en kunt goed financiële inschattingen maken. Je werkt onafhankelijk van andere banken en hanteert een eerlijke werkmethode.

Het beroep hypotheekadviseur is uitdagend en biedt voldoende afwisseling. Het geeft voldoening om te zien dat mensen hun droomwoning kunnen kopen. Je geniet veel vrijheid en onafhankelijkheid, vaak kun je zelf je werktijden bepalen. Je maakt soms lange dagen, het is belangrijk om hier rekening mee te houden.

De beginnende hypotheekadviseur verdient gemiddeld €2000 tot €2200 bruto per maand. Afhankelijk van de leeftijd, kennis en ervaring kan dit oplopen tot wel €5000 per maand. De zelfstandige bepaalt zijn eigen uurtarief waarbij rekening wordt gehouden met bepaalde kosten.

Vacatures hypotheekadviseur

Er is een groeiende vraag naar hypotheekadviseurs. Heb je de juiste opleiding gevolgd, dan maak je goede kansen op de arbeidsmarkt. Het is belangrijk dat je over voldoende ervaring beschikt, opgedaan tijdens stage of eerder werkzaamheden. In veel vacatures wordt gevraagd naar een erkend hypotheekadviseur. Door hieraan te voldoen maak je nog sneller kans op een passende baan.

Vacatures hypotheekadviseur zijn te vinden via het internet. Bekijk de website en maak een vergelijking uit het aanbod. Ook is het mogelijk om je in te laten schrijven bij het arbeidsbureau of uitzendbureau, vaak vind je via deze weg ook een geschikte vacature.

Veelgestelde Vragen

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen omtrent het beroep of de opleiding tot Hypotheekadviseur.

Welke opleiding kan ik het beste volgen om hypotheekadviseur te worden?

Om in aanmerking te komen voor de titel erkend hypotheekadviseur is het nodig om het hbo-diploma te behalen en minimaal 1 jaar aantoonbare werkervaring.

Welke WFT cursus zou ik moeten volgen als hypotheekadviseur?

Om te beginnen de WFT Basis cursus en daarnaast WTF hypothecair krediet.

Zijn WFT certificaten verplicht voor hypotheekadviseurs?

Ja, sinds 1 januari 2017 zijn deze WFT certificaten verplicht voor alle hypotheekadviseurs.

Wat verdient een hypotheekadviseur gemiddeld aan salaris?

De beginnende hypotheekadviseur verdient gemiddeld €2000 tot €2200 bruto per maand. Afhankelijk van de leeftijd, kennis en ervaring kan dit oplopen tot wel €5000 per maand.

Financieel Adviseur *aanrader

In deze zeer complete thuisstudie word je opgeleid tot een Allround Financieel Adviseur. Met de kennis uit deze erkende opleiding ben je in staat om een gedegen financieel advies uit te brengen aan particuliere klanten. Je weet risico’s in te schatten en kunt elke financiële situatie vertalen naar een perfecte mix van financiële producten.

 • v.a. 989,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Geen inschrijfgeld (elders 30 euro)
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Opleiding Hypotheekadviseur volgen?

Waar kun je de opleiding tot hypotheekadviseur volgen? Kijk bij de volgende aanbieders:

 1. Laudius – WFT Hypothecair Krediet (v.a. 179,- )
 2. Laudius – Financieel Adviseur (v.a. 989,- )
 3. NHA – WFT Adviseur Basis (v.a. € 636,50 p/m)

Heb je vragen over Hypotheekadviseur?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Hypotheekadviseur', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren


 • Kun je als hypotheekadviseur voor klanten bemiddelen met de bank voor een hypotheek of moet je daarvoor erkend adviseur zijn?

 • Hallo,

  Ik heb een afgeronde (diplomajaar 2008) voltijd HBO opleiding met als studierichting bedrijfseconomie. Ik heb een werkervaring van 10 jaar als financial controller/accounting manager in het bedrijfsleven. Ik wil nu een erkend hypotheek adviseur worden.

  Mijn vraag is welke opleiding zou ik moeten doen om mezelf om te scholen tot hypotheek adviseur?

 • Goedemorgen,

  Mijn naam is Arwin Schreuders en ben 50 jaar oud. Ik heb een hoger hotel management gestudeerd (HBO) en dat diploma gehaald. Daarnaast heb ik 20 jaar lang in de commercie gewerkt als accountmanager, sales manager, en key accounts manager. In deze periode heb ik mijn diploma’s Nima a en B behaald.

  Mijn vraag is welke opleiding zou ik moeten doen om mezelf om te scholen tot hypotheek adviseur?

  Ik hoor het graag.

  Met vriendelijke groet en dank,

  Arwin Schreuders

 • Heeft u misschien een goede advies omtrent een cursus of opleiding voor hypotheekadviseur die ik naast mijn huidige full-time baan zou kunnen volgen?

 • Beste,

  Heeft u misschien een goede advies omtrent een cursus of opleiding die ik naast mijn huidige full-time baan zou kunnen volgen? Ik zou heel graag een combinatie van online en klassikaal les willen volgen.

  Ik ben heel benieuwd naar uw reactie,
  Michael Harvey