Wil jij werken als coach? Lees eerst dit artikel!

Gepubliceerd door op

Vind je het leuk om anderen te helpen? Wil je bijdragen aan de gezondheid van anderen, hun financiële situatie, of bijvoorbeeld de opvoeding van kinderen? Wellicht is werken als coach in dat geval iets wat bij je past! Het beroep van een coach komt in verschillende vormen voor. Start je als een lifestylecoach, een budgetcoach, een kindercoach of bijvoorbeeld als een coach met paarden? Op deze pagina vind je meer informatie over de verschillende rollen, die je als coach op je kunt nemen, indien je coach wil worden.  

Doel van het werken als coach 

Als coach help je anderen hun leven op een positieve wijze te veranderen. Iemand kan in financiële nood zijn geraakt, waarbij je samen zoekt naar mogelijkheden om het tij te keren. Adviseer bijvoorbeeld over de manier waarop vaste lasten verlaagd kunnen worden, of waarop iemand aan een baan kan komen. Niet alleen in financiële nood kan de hulp van een coach wenselijk zijn. Je kunt jezelf ook inzetten om gezinnen te helpen bij de opvoeding van hun kinderen, of bij het nastreven van een gezondere levensstijl.  

Opleiding om als coach te werken 

Voor het werken als coach heb je geen opleiding nodig. In de basis mag iedereen aan de slag als lifestyle coach, budgetcoach, kindercoach of bijvoorbeeld als coach met paarden. Overigens helpt een coach met paarden niet bij de opvoeding van het dier. Het dier wordt juist ingezet, om mensen hun leven op de rit te laten krijgen. Onder meer voor mensen met een handicap of bijvoorbeeld autisme kan coaching met paarden goed werken.  

Tal van verschillende soorten coaches 

Coaches zijn in tal van verschillende soorten actief. Eerder beschreven we al de budgetcoach, de lifestyle coach, de kindercoach en een coach die werkt met paarden. Je zou ook kunnen denken aan werken als een loopbaancoach, die vaak gericht is op het vinden van een geschikte baan bij jouw competenties of het ontwikkelen hiervan. Ook een bedrijfscoach wordt regelmatig ingezet. Een bedrijfscoach kan hulp bieden bij het verbeteren van de sfeer op de werkvloer, of om individuen te helpen bij hun aanpassing aan een specifieke rol binnen de organisatie. Een derde aanvulling op de eerder genoemde coaches is de life coach. Onderstaand zoomen we verder in op de verschillende coaches en hun werkzaamheden.  

Lifestyle coach 

Een lifestyle coach zoekt samen met cliënten naar mogelijkheden om hun levenswijze aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan mogelijkheden om meer te sporten, gezonder en vooral gevarieerd te eten, enzovoorts. Ook het los kunnen laten van stress is een belangrijk onderdeel van het werk van een lifestylecoach. Het helpt mensen bij het voorkomen van bijvoorbeeld een burn-out. Zo kun je cliënten van doelgerichte oefeningen voorzien, die het gevoel van stress verminderen. Denk aan de toepassing van yoga of meditatie.   

Life coach 

Waar een lifestyle coach zich voornamelijk richt op het verbeteren van iemand levensstijl, houdt een life coach zich bezig met zijn of haar sociale contacten. Het kan gaan om iemands contacten in een zakelijke omgeving, maar ook in iemands persoonlijke leven. Help mensen in hun relatie, of bijvoorbeeld in hun zoektocht naar een partner. Mogelijk vindt een cliënt het lastig om contact te maken met collega’s. Een luisterend oor kan voor hem of haar bijzonder fijn zijn. Als life coach speel je hierin een belangrijke rol.  

Budgetcoach 

Werken als budgetcoach betekent dat de focus ligt op het verbeteren van de financiële situatie van cliënten. Je brengt iemands financiële situatie in kaart, om op basis daarvan naar opties te zoeken om bijvoorbeeld vaste lasten terug te dringen. Mogelijk heeft iemand een onnodig groot aantal verzekeringen afgesloten, of is al jaren niet omgekeken naar de energietarieven. Door de financiën inzichtelijk te maken en iemand te helpen bij het bijhouden hiervan, kan een cliënt zijn of haar financiële situatie verbeteren. Ook kun je samen kijken naar mogelijkheden om het inkomen van een cliënt te verhogen.  

Kindercoach 

Vind je het leuk om met kinderen te werken? Wellicht is werken als een kindercoach in dat geval wat voor jou! Een kindercoach helpt kinderen bij het beheersen van veel voorkomende gedrags- en leerproblemen. Niet alleen een kind wordt hierbij ondersteund. Ook ouders krijgen advies van een kindercoach. Ouders bieden immers de veilige basis die een kind nodig heeft om een gedragsprobleem de baas te worden.  

Loopbaancoach 

Eerder las je al dat een budgetcoach hulp kan bieden bij het vinden van een baan. De hulp die je als loopbaancoach biedt gaat verder. Kijk samen met een cliënt naar de doelen die hij of zij heeft. Ook brengen jullie de competenties van een cliënt in kaart. Een combinatie van beide aspecten helpt de cliënt zijn of haar loopbaan uit te stippelen. Als coach adviseer je in de stappen die gezet moeten worden om het einddoel te bereiken. 

Bedrijfscoach 

De bedrijfscoach richt zich voornamelijk op de werkvloer. Als coach help je individuen beter mee te draaien in de organisatie, door hen hun plekje te laten vinden tussen nieuwe collega’s. De bedrijfscoach kijkt hierbij voornamelijk naar het sociale aspect en in mindere mate naar de competenties waarover een individu beschikt. Ook kun je als bedrijfscoach gevraagd worden om je bijdrage te leveren aan het verbeteren van de algehele sfeer op de werkvloer. Dit is bijvoorbeeld interessant voorafgaand of net na een reorganisatie. 

Coaching met paarden 

Werken als coach betekent dat je voortdurend op zoek bent naar handvatten om cliënten te kunnen helpen. Een van deze handvatten kan coaching met paarden zijn. Zeker voor cliënten die het lastig vinden om contact te leggen met anderen, bijvoorbeeld door autisme, is coaching met paarden een oplossing. Op veel zorgboerderijen kiest men tegenwoordig voor deze vorm van coaching.

Heb jij nog vragen of suggesties?

Heb jij nog leuke vragen of misschien enkele suggesties voor verschillende coaching beroepen? Laat ze hieronder in de reacties achter!

Auteur
Met veel plezier doe ik research en schrijf ik artikelen omtrent beroeps- en werkgerelateerde onderwerpen. Heb je een leuk onderwerp voor mij of wil je meer van mij komen te weten, bekijk mijn profiel voor al mijn publicaties.

Plaats een reactie