Amanuensis

Opleidingsniveau:

Vanaf

Salarisindicatie:

Arbeidsmarkt:

In het kort ...

Welke benaming gebruik jij voor een amanuensis? Want ook voor dit beroep zijn er verschillende bewoordingen en gerelateerde beroepen te vinden. Hier vind je ons overzicht: amanuensis.

Lijkt het je leuk om met kinderen te werken en heb je interesse in een natuurkundig, scheikundig of biologisch beroep? Wellicht pas het beroep amanuensis dan echt bij jou! Bij het beroep amanuensis werk je als een assistent op natuurkundig, biologisch of scheikundig gebied binnen een school of laboratorium. Het is vanzelfsprekend mogelijk om je op meerdere gebieden te richten, waardoor je zowel tijdens scheikunde-, als natuurkundelessen kunt helpen op een school. Vaak gaat het hierbij om middelbare scholen, of lessen die op mbo-, hbo- of universitair niveau gegeven worden.

Wanneer het werken met kinderen je minder ligt, dan kunt je kiezen voor een baan in een laboratorium. Ook binnen het laboratorium zal je als amanuensis een ondersteunende rol hebben. Doordat je als amanuensis op verschillende gebieden kunt worden ingezet, is dit beroep zeer divers en afwisselend. Op het ene moment help je bij een natuurkundige proef, terwijl je een jaar later als assistent in een laboratorium kan werken om onderzoekers te helpen bij het uitvoeren van uiteenlopende onderzoeken. Het beroep amanuensis is niet iets wat in de afgelopen jaren ontstaan is. Al tijdens de Romeinse Tijd kende men het beroep amanuensis, al had dit destijds meer de vorm van een secretaris of klerk. Ook binnen de muziek wordt de term amanuensis regelmatig gebruikt. In dit geval voor een schrijver die annotaties maakt van datgene wat een hoofdcomponist voordraagt.

De werkdag van een amanuensis

Als je het beroep amanuensis beoefent op een middelbare school ben je gedurende de dag bezig met het voorbereiden van kleine proefjes voor scheikunde-, natuurkunde- of biologielessen. Het verschilt per school of er voor ieder losstaand gebied een aparte amanuensis ingezet wordt, of dat een amanuensis proeven voor alle drie de gebieden op zich neemt. Een amanuensis die op een middelbare school actief is noemen we ook wel een technisch onderwijsassistent (afkorting: toa). Het kan zijn dat een amanuensis de proef ook daadwerkelijk voor een klas moet uitvoeren, of dat een toa enkel de voorbereidingen voor de proef treft. Denk aan het klaarzetten van de proefopstelling, het inkopen van de juiste materialen voor proefjes, enzovoorts.

Tijdens de biologie-, scheikunde- of natuurkundelessen op een middelbare school kan een technisch onderwijsassistent de leerlingen helpen als zij zelf proefjes uit moeten voeren voor het vak. Ook in dit geval zet de amanuensis de opstelling voor de proef vaak vooraf klaar, zodat leerlingen direct aan de slag kunnen bij het begin van de les. Het is belangrijk dat proefjes op de juiste wijze worden klaargezet, om ervoor te zorgen dat de proefjes op de goede manier worden uitgevoerd. Een amanuensis kan wel informatie over de bij een proef betrokken stoffen geven, maar zal zelf nooit lesgeven aan middelbare scholieren. Hiervoor dien je een opleiding scheikunde, biologie of natuurkunde te hebben voltooid.

Een technisch onderwijsassistent is overigens niet alleen actief op middelbare scholen. Ook kan een toa zich richten op de proeven die bij hbo- en wo-opleidingen worden uitgevoerd door studenten. De taken van een amanuensis zijn in dit geval hetzelfde! Na afloop van een proef dient de toa de gebruikte instrumenten schoon te maken en weer op een veilige manier op te bergen. Zeker bij gevaarlijke stoffen is het belangrijk om hier heel zorgvuldig mee om te gaan. Een amanuensis draagt deze verantwoordelijkheid met zich mee.

Opleiding tot amanuensis volgen

Om aan de slag te mogen gaan als amanuensis dien je in veel gevallen een opleiding afgerond te hebben. Er worden zowel op mbo-, als op hbo- en wo-niveau opleidingen aangeboden voor een amanuensis. Het is echter onwaarschijnlijk dat iemand met een wo-opleiding als amanuensis aan de slag gaat. Vaak kiest iemand met een wo-achtergrond sneller voor een baan als docent biologie, natuurkunde of scheikunde op een middelbare school. Niet alleen is een dergelijke baan beter betaald, ook is de vraag naar docenten vaak groter dan de vraag naar een amanuensis. Dit vergroot je baankansen! Wel komt het voor dat studenten die momenteel nog bezig zijn met een opleiding tot scheikundige of bioloog als bijbaan het werk van een amanuensis op zich nemen. Op het moment dat zij hun opleiding hebben afgerond stoppen zij met hun werkzaamheden.

Op het mbo worden opleidingen als analist (richting: technisch onderwijsassistent) en biologische of medische laboratoriumtechniek aangeboden. Een dergelijke opleiding is voldoende om als toa aan de slag te kunnen gaan. Nadat je een mbo-opleiding afgerond hebt kun je ervoor kiezen om je kennis verder uit te breiden door een hbo-opleiding te volgen. Niet alleen ben je met een hbo-opleiding breder inzetbaar, ook nemen je baankansen met een hbo-opleiding verder toe. Doordat het aantal vacatures voor een amanuensis beperkt is, wordt vaak aangeraden om na een afgeronde mbo-opleiding een tweede opleiding te volgen.

Vacatures voor een amanuensis

Een amanuensis is over het algemeen actief binnen het voortgezet onderwijs, een laboratorium of een universitaire onderwijsinstelling. De kans dat er vacatures voor een universitaire onderwijsinstellingen worden aangeboden voor een amanuensis met een mbo- of hbo-diploma is echter zeer gering. Universitaire instellingen kiezen er vaak voor om studenten te vragen voor het uitvoeren van het werk van een amanuensis. Een student is vaak al bekend met het wel en wee binnen een universiteit, is goedkoper en kan na een paar jaar vervangen worden door een nieuwe student. Zo komt een universitaire instelling niet aan vaste contracten vast te zitten.

Binnen het voortgezet onderwijs en laboratoria is de vraag naar technische onderwijsassistenten vaak groter. Houd er echter rekening mee dat het aanbod aan vacatures ook bij dergelijke organisaties beperkt is. Een toa binnen het voortgezet onderwijs blijft vaak jarenlang actief, totdat de amanuensis met pensioen gaat. De doorloop is hierdoor zeer beperkt! Daarbij neemt ook het aantal scholen nauwelijks toe, waardoor de vraag naar een amanuensis niet snel zal groeien. Juist om deze reden is het raadzaam om je breed te oriënteren. Kijk hierbij niet alleen naar mogelijkheden om als amanuensis in een laboratorium aan het werk te gaan, maar kijk ook of je een opleiding kunt volgen voor andere taken binnen een laboratorium.

Meer weten over Amanuensis?

Heb je nog vragen, tips of opmerkingen? Laat ze hieronder achter!

Plaats een reactie