Beroepen.nl » Coach » Coach worden

Coach worden

coach

Net als de meeste beroepen in Nederland is het beroep van coach niet beschermd. In tegenstelling tot een beroep als psycholoog of maatschappelijk werker hoef je er geen lange opleiding van vier of zelfs zes jaar voor te volgen. Om deze reden is het beroep van coach vrij toegankelijk. Maar hoe word je coach? Je leest het het hier!

De meeste mensen die coach willen worden, besluiten dit pas op latere leeftijd. Als ze al een bepaalde levenservaring hebben en flink wat werkervaring hebben opgedaan. Ze willen graag mensen helpen. Vaak komt iemand op het idee om zelf coach te worden, nadat hij of zij zelf goed is begeleid door een coach.

Welke opleiding/cursus moet je volgen om coach te worden?

Om coach te worden, hoef je geen speciale hbo- of mbo-opleiding of cursus te volgen. Echter, als je een erkend coach wilt worden, is het wel raadzaam om een gerichte opleiding of cursus te volgen. Je krijgt dan een erkend diploma en wordt serieuzer genomen.

Allround Coach *aanrader

Levensvragen, stress- of burnoutklachten of geldvraagstukken. Veel mensen hebben ermee te maken. Onze complete cursus tot allround coach geeft inzicht in al deze gebieden. Want: weet je even niet meer wat je wilt in je leven, lukt het niet om een nieuwe baan te vinden of blijven de rekeningen maar opstapelen en heb je geen idee, hoe je uit deze situaties komt, een allround coach helpt je verder.

 • v.a. 899,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Geen inschrijfgeld (elders 30 euro)
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Teamcoach *aanrader

Er kan zoveel gebeuren als je een groep mensen bij elkaar zet. Samen komen ze misschien wel tot de meest geweldige ideeën, maar het kan ook zijn dat er conflicten ontstaan en de prestaties van de groep achteruit gaan. Dat is niet wat je wil! In deze opleiding leer je hoe je als teamcoach teams optimaal kunt coachen waardoor de prestaties van het team zullen verbeteren. Onze opleiding Teamcoach is volledig afgestemd op het officiële Beroepsprofiel van de ST!R (beroepsregister voor Teamcoaches) en biedt je de juiste kennis, vaardigheden én houding om als professioneel Teamcoach aan de slag te gaan.

 • v.a. 579,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Geen inschrijfgeld (elders 30 euro)
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Mental Coach *aanrader

Sporters, muzikanten, managers en werknemers: ze willen allemaal presteren en het beste uit zichzelf halen. Dit kan een enorme druk met zich meebrengen wat kan resulteren in spanning en slechtere prestaties. Dit laat zien dat niet alleen fysieke, maar ook mentale factoren enorm belangrijk zijn. Met de opleiding Mental coach leer jij hoe je mensen met behulp van de juiste mentale instelling kunt begeleiden naar topprestaties!

 • v.a. 579,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Geen inschrijfgeld (elders 30 euro)
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Coaching

Volg de opleiding Coaching en stimuleer anderen hun talenten optimaal te benutten!

Coachen

Allround Coach

Mensen helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling? Word Allround Coach

Thuisstudie

Wil je coach worden? Dan kun je hier een thuisstudie voor volgen. Deze studie valt goed te combineren met je werk. Hierbij volg je een opleiding van een aantal maanden tot een jaar. Je studeert in je eigen tempo en wanneer jij dat wilt. Voor een cursus tot coach heb je meestal geen vooropleiding nodig. Wel is het raadzaam dat je al wat ervaring hebt. Voor elke richting is er een opleiding te volgen. Zo kun je een cursus of opleiding volgen tot life coach, budgetcoach of kindercoach.

Life coach worden

Een thuisstudie tot life coach duurt negen tot twaalf maanden. Tijdens de opleiding life coach leer je hoe je mensen doelgericht coacht. Je krijgt lessen waarbij je meer leert over gedragsveranderingen, actief luisteren, mensen motiveren en begeleiden. Na de opleiding krijg je een diploma.

Budgetcoach worden

Om budgetcoach te worden kun je een online budgetcoach opleiding, deze duurt negen maanden tot een jaar. Hierbij leer je hoe je de financiën van je klanten in kaart brengt. Na de opleiding krijg je een diploma en kan je aan het werk.

Kindercoach worden

Tijdens de thuisstudie of kindercoach opleiding leer je meer over gedragsproblemen, hoe deze ontstaan en hoe ouders of opvoeders ermee om kunnen gaan. De studie tot kindercoach duurt negen tot twaalf maanden.

Aangezien de meeste coaches werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer, wordt er tijdens de cursussen ook aandacht besteed aan ondernemen en het starten van een eigen bedrijf. Naast bovenstaande coaches, zijn er natuurlijk veel meer type coach opleidingen zoals bijvoorbeeld de paardencoach opleiding.

Aanmelden voor een opleiding tot coach

Als je een opleiding tot coach wilt volgen, kun je je hier altijd voor aanmelden. Na je aanmelding kun je direct starten met de studie.

Natuurlijk kun je een cursus tot coach ook volgen als je alle bevoegdheden al hebt behaald tijdens een andere opleiding. Je kunt de cursus dan zien als een aanvulling op je kennis. De nieuw opgedane kennis vormt dan een waardevolle aanvulling op je cv. Een cursus coach is een goede manier om jezelf te specialiseren in een ander werkveld of om een carrièreswitch te maken.

Na de opleiding

Na de opleiding tot coach kun je direct aan de slag als zelfstandig ondernemer. Je kunt je eigen coachingspraktijk starten. Als je dit wilt doen, moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Soms is een ondernemersplan een vereiste.

Je kunt er echter ook voor kiezen om in loondienst te gaan werken bij een overheidsorganisatie of een commercieel bedrijf.

Wat zijn de taken van een coach?

De taken van een coach zijn zeer divers. Zo ontvangt een coach de ene dag cliënten, de andere dag belt of mailt deze instanties of bedrijven voor een cliënt of gaat zelf op bezoek bij cliënten. Aangezien geen enkele cliënt hetzelfde is, heeft een coach dan ook diverse taken, zoals:

 • Het voeren van intakegesprekken
 • Het voorbereiden van coachingsgesprekken
 • Het voeren van coachingsgesprekken
 • Het maken van actieplannen
 • Het contacteren van instanties, overheden en bedrijven voor een cliënt, zoals het UWV, de gemeente, de werkgever van een cliënt, een arts, school, enz.
 • Het beantwoorden en versturen van e-mails
 • Het uitvoeren van de administratie

Verder zijn er ook gerichte taken die weer afhankelijk zijn van de richting waarin een coach werkzaam is. Zo voert een kindercoach weer net iets andere taken uit dan een budgetcoach of een life coach.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor een coach?

Er zijn veel coaches, waardoor er sprake is van een grote concurrentie. Maar als je een goede cursus of opleiding hebt gevolgd, is het vaak geen probleem om werk of opdrachten te krijgen. Als coach kun je ook nog doorgroeien in je vak. Zo is het een optie om je verder te specialiseren binnen je vakgebied.

Als gespecialiseerd coach krijg je vaak grotere opdrachten of vacatures aangeboden. Hierbij kun je denken aan een opdracht of baan bij een groot, commercieel bedrijf. Hier kun je mensen dan persoonlijk coachen of coaching geven aan een hele afdeling van een bedrijf.

Vacatures coach

Ben je op zoek naar meer informatie over vacatures? Neem dan eens een kijkje op de onderstaande pagina’s:

Als coach kun je zelfstandig werken, maar ook in loondienst bij een bedrijf. Als budgetcoach kun je bijvoorbeeld voor een gemeente werken. Als je life coach bent, kun je aan de slag bij een bedrijf om personeel te ondersteunen en als kindercoach kun je aan het werk bij een scholengemeenschap of een keten van kinderdagverblijven. Je bent dan in loondienst en werkt volgens de arbeidsvoorwaarden van de werkgever

Praktijkervaring opdoen

Als coach is het belangrijk dat je genoeg ervaring en zelfvertrouwen hebt. Dit straal je namelijk uit naar je cliënten. Een onervaren coach met weinig zelfvertrouwen wordt niet serieus genomen. Het is dus raadzaam om eerst wat praktijkervaring op te doen. Loop bijvoorbeeld een paar dagen mee met een collega coach of bied jezelf aan als vrijwillige coach bij een vrijwilligersorganisatie. Door praktijkervaring op te doen, groeit je zelfvertrouwen en leer je nog meer. Iets dat je goed kunt toepassen in je werk.

✅ Hoe word ik een goede coach?

Een goede coach dient te beschikken over een aantal kwaliteiten. Deze kwaliteiten kun je leren door een goede cursus of opleiding in coaching te volgen. Bekijk hierboven voor de beste opties hierin!

✅ Kun je coach worden zonder opleiding?

Het beroep coach is geen beschermd beroep, dus eenieder kan coach worden zonder opleiding. Echter is het wel aan te raden om een gedegen opleiding of cursus te volgen, zodat je hier meer kennis over het coach zijn opdoet.

✅ Waarom wil iemand coach worden?

Er zijn vele redenen mogelijk waarom iemand coach wil worden. Het overgrote deel hiervan wil mensen helpen en inspireren om op een bepaald vlak beter te worden. Heb jij dat ook, kijk dan eens bij de opleidingen en cursussen voor coach!

✅ Ik wil coach worden, welke opleiding is er nodig?

Er is geen specifieke opleiding nodig om coach te worden. Wel kunnen wij je een opleiding/cursus aanraden. Deze vind je hierboven in ons overzicht!

Wil je graag coach worden?

Wil je graag coach worden? En spreekt het je aan om mensen te helpen, te ondersteunen en te begeleiden? Kies dan voor een erkende opleiding op maat, zoals de Alllround Coach van Laudius hieronder.

Allround Coach *aanrader

Levensvragen, stress- of burnoutklachten of geldvraagstukken. Veel mensen hebben ermee te maken. Onze complete cursus tot allround coach geeft inzicht in al deze gebieden. Want: weet je even niet meer wat je wilt in je leven, lukt het niet om een nieuwe baan te vinden of blijven de rekeningen maar opstapelen en heb je geen idee, hoe je uit deze situaties komt, een allround coach helpt je verder.

 • v.a. 899,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Geen inschrijfgeld (elders 30 euro)
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Meer over Coach

Over het beroep coach
Opleiding Coach
Coach worden

Coaching Opleiding volgen?

Waar kun je de opleiding of cursus tot coach volgen? Kijk bij de volgende aanbieders:

 1. Laudius – Teamcoach (v.a. 579,- )
 2. Laudius – Mental Coach (v.a. 579,- )
 3. Laudius – Allround Coach (v.a. 899,- )
 4. Civas – Coaching (v.a. 445,- )
 5. NTI – Coachen (v.a. € 457,20 )
 6. NHA – Allround Coach (v.a. 1861,- p/m)

Heb je vragen over Coach worden?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Coach worden', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren


 • Hallo
  Ik ben eigenlijk al jaren een luisterend oor voor de mensen in mijn omgeving die zich in allerlei situaties bevinden, het gaat min makkelijk af er word dan ook regelmatig gezegd dat ik hier iets mee moet doen.
  Ik ben echt een praktijkmens en heb dan ook altijd moeite met theoretische dingetjes.
  Ik zie dat er allemaal digitale cursussen/opleidingen zijn ,mijn vraag is of ik ook ergens naar toe zou kunnen voor leerondersteuning of begeleiding.