Beroepen.nl » Coach

Coach

coaching

Een coach is een persoon die mensen begeleidt om iets in hun leven in positieve zin te veranderen. Dit kan te maken hebben met iemand zijn levensstijl, werk, gezondheid of financiële situatie.

Wat doet een coach?

Een coach ondersteunt een persoon of een groep zodat er bepaalde doelen gehaald worden. Hij stuurt iemand aan zonder dat hij de baas speelt. Dankzij de persoonlijke begeleiding van de coach krijgt iemand meer inzicht en dit zorgt weer tot meer plezier of succes. Er zijn verschillende soorten coaches, zoals een life coach, budgetcoach, paardencoach en kindercoach.

Life coach

Een life coach ondersteunt mensen bij het vormgeven van hun persoonlijke, zakelijke of sociale leven. Als life coach ben je iemands aanspreekpunt en soms treed je ook als begeleider op. Je biedt een luisterend oor aan iemand en geeft hem of haar advies over werk, geld of relaties.

Budgetcoach

Als budgetcoach help je mensen die in de financiële problemen zijn geraakt of geen overzicht hebben in hun financiën. Je zorgt dat er weer een balans komt in de inkomsten en uitgaven, zodat je cliënt met een schone lei kan beginnen.

Kindercoach

Een kindercoach begeleidt kinderen bij veelvoorkomende gedrags- en leerproblemen. Met behulp van jouw kennis en kunde help je een kind om weer stabiliteit in het leven te krijgen. Als kindercoach vorm je een ondersteunende factor in het leven van een kind en zijn of haar ouders of voogden.

Hoe ziet een werkdag van een coach eruit?

De werkdag van een coach speelt zich voornamelijk op kantoor af. Je ontvangt hier klanten, luistert naar hen en geeft ze advies. Op sommige dagen ga je zelf op pad om klanten te bezoeken. Als je voor een bedrijf of coachingspraktijk werkt, heb je een of meerdere keren per week een bespreking met andere coaches, werknemers of je leidinggevende.

Naast het ondersteunen en adviseren van klanten onderhoud je contact met instanties of bedrijven waar de klant bekend bij is. Als budgetcoach bel je bijvoorbeeld naar incassobureaus of deurwaarders om een betalingsregeling te treffen. Als life coach heb je weer contact met andere instanties, zoals het UWV of het RIAGG. Een kindercoach onderhoudt weer contact met instanties als Jeugdzorg of de Kinderbescherming.

Past het beroep coach bij mij?

Voor het beroep coach is het van belang dat je over bepaalde competenties beschikt. Zo is het belangrijk dat je goed kunt luisteren en resultaatgericht weet te werken, zodat de doelstellingen bereikt kunnen worden. Verder dien je een objectieve blik te hebben. Als coach denk je niet in termen van goed of slecht. Het gaat om de cliënt. Een goede coach zal niet zeggen ‘Dat moet je niet doen’. Hij of zij zal juist gerichte vragen stellen aan de cliënt, zoals ‘Wat vind jij ervan?’ of ‘Hoe vind je zelf dat het gaat?’ Aangezien je tijdens je werk gesprekken voert met verschillende soorten mensen, moet je over goede communicatieve vaardigheden beschikken.

Waar is een coach werkzaam?

Het werk als coach is zeer divers. Het hangt van je interesses en je kennis af op welke manier jij je beroep vorm geeft. Zo kun je als zelfstandige met een eigen kantoor aan de slag. Cliënten, publieke organisaties en bedrijven kunnen dan contact met je opnemen voor een coachingstraject.

Als coach kun je ook (freelance) werken bij een overheidsorganisatie en een non-profit organisatie. Zo kun je bijvoorbeeld mensen begeleiden die te maken hebben met psychische of financiële problemen.

Je kunt ook aan het werk bij een commerciële organisatie. Dit kan bijvoorbeeld een praktijk zijn van meerdere coaches. Verder kun je ook in dienst zijn als vertrouwenspersoon bij een groot, commercieel bedrijf.

Welke opleiding heeft een coach gevolgd?

Wil je coach worden? Dan is de opleiding tot coach die je hiervoor moet volgen weer afhankelijk van de richting die je kiest. Voor het beroep van life coach volg je weer een andere opleiding dan voor het beroep van budgetcoach.

De meeste mensen die coach willen worden, kiezen voor een thuisstudie in combinatie met een aantal klassikale colleges. Zo biedt het NHA cursussen aan tot life coach, budgetcoach en kindercoach. Je rondt de cursus af met een examen en krijgt een diploma dat erkend is door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de vakbonden.

Wat verdient een coach?

Als coach werk je meestal als zelfstandig ondernemer. Je bepaalt dus zelf je werktijden en je arbeidsvoorwaarden. Het salaris is weer afhankelijk van het aantal cliënten en de richting waarin je werkzaam bent. De meeste coaches werken tegen een afgesproken bedrag. Ervaren, betere coaches hanteren vaak een hoog tarief. Een life coach die mensen in het bedrijfsleven begeleidt kan een uurtarief hanteren van honderd euro.

Wanneer je net als coach begint, is het verstandig om dit naast een bestaande parttime baan te doen. Zo kun je bijvoorbeeld twee dagen als coach werken. Zodra het goed gaat en je meer cliënten hebt, kun je besluiten om meer dagen per week of fulltime als coach te gaan werken.

Zorg voor voldoende vrije tijd

Veel coaches gaan helemaal op in hun werk. Zorg er echter wel voor dat je voldoende vrije tijd hebt en genoeg tot ontspanning komt. Als je dit niet doet, loop je het risico om minder gefocusseerd te zijn in je werk. Iets dat juist weer een heel belangrijke eigenschap is voor het werk als coach.

Andere functietitels voor het beroep van coach

Als je op zoek bent naar meer informatie over het beroep van coach, kom je vaak meerdere functietitels tegen. Zo wordt een coach ook wel een begeleider, ondersteuner, buddy, hulpverlener of vertrouwenspersoon genoemd. Het beroep van life coach wordt ook vaak personal coach genoemd. Een budgetcoach heet ook wel een budgetbeheerder.

Vacatures coach

Wil je graag aan de slag als coach? Neem dan eens een kijkje op de onderstaande, gerichte pagina’s:

Gerelateerde beroepen

Wil je mensen helpen, maar spreekt het beroep van coach je toch niet helemaal aan? Dan zijn deze beroepen misschien iets voor jou:

Lijkt het je wat om als coach te werken, maar wil je er toch wat meer over weten? Heb je eventueel nog vragen? Plaats ze hieronder!

Allround Coach *aanrader

laudiusComplete 3 in 1 opleiding: life-, stress- en burnout-, budgetcoaching. Wil jij een goede coach worden, volg dan deze opleiding!

  • v.a. € 799,-
  • Thuisstudie
  • Laudius
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!
  • Bekijk nu!
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Heb je vragen over Coach?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Coach', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren