Beroepen.nl » Kindercoach

Kindercoach

kindercoach

Een kindercoach is een persoon die kinderen, en in sommige gevallen jongvolwassenen, begeleidt bij allerhande gedrags- of leerproblemen. Als kindercoach integreer je in het leven van een kind en zijn of haar ouders of voogden, om met behulp van jouw kennis en kunde deze kinderen te helpen stabiliteit in hun leven te krijgen en een aanspreekpunt te worden.

Het beroep van kindercoach is divers, omdat de problemen waar kinderen mee kampen uiteenlopend kunnen zijn. Over het algemeen worden deze onderverdeeld in gedrags- en leerproblemen. Bij deze eerste kun je denken aan agressief en boos gedrag, of juist teruggetrokken en bang gedrag. Bij leerproblemen kun je denken aan kinderen die zoveel spanning in hun leven of lichaam voelen en op die manier zich niet goed kunnen concentreren op school, of tijdens andere bezigheden. Afhankelijk van jouw interesses, en wellicht vooropleiding, kun je besluiten in welke richting jij jouw diensten als kindercoach aanbiedt.

Taken van een kindercoach

Kortgezegd ondersteun jij een gezin in een verandering in hun leven; in meerdere mate het kind zelf en in mindere mate de ouders. Als kindercoach zorg je ervoor dat je de ouders jouw kunde aanbiedt en hen leert om te gaan met de gedragsproblemen van hun kind. Met het kind zelf ga je juist in gesprek en bied je hem een luisterend oor. Je interesseert je in hem of haar, en wilt in kaart brengen met welke problemen het kind kampt en wilt met die informatie een behandelplan opstellen, dat je vervolgens bespreekt met de ouders.

Logisch is, dat het behandelplan afhangt van de conditie van het kind. Niet ieder kind heeft dezelfde problemen en heeft deze in dezelfde mate. Afhankelijk van de aard van de situatie besluit je jouw werktijd in te vullen, de juiste aanpak te hanteren en de juiste manier van benadering naar het kind toe te kiezen. Verder analyseer je ook de manier waarop de ouders omgaan met het gedrag dat het kind vertoont. Met jouw kennis beoordeel je of dit op de goede manier gebeurt en geef je hen tips om de volgende keer anders om te gaan met het gedrag. Dit observeren kun je doen tijdens de werkdag bij het kind en de ouders thuis, of op school, waar je in de klas plaatsneemt en het gedrag observeert en in gesprek gaat met de leerkracht.

Als kindercoach zul je kinderen treffen met uiteenlopende problemen. Zo kunnen er kinderen bij zitten die hoogsensitief zijn en hierdoor terughoudend gedrag vertonen, moeilijk zichzelf uit durven te spreken en snel moe en prikkelbaar zijn. Ook kun je kinderen treffen die juist heel druk zijn waarbij de ouders daar niet goed mee om kunnen gaan. Dit kunnen bijvoorbeeld kinderen zijn met ADHD of ADD. En verder kun je kinderen tegenkomen die juist een goede omgang met hun ouders hebben en oppervlakkig gezien weinig problemen hebben, maar onder de oppervlakte zich moeilijk kunnen concentreren op school. Je stelt je op als luisterend oor voor hen, en probeert op die manier een begeleider te zijn.

Instanties en werkgevers

Kindercoach is dus een zeer variërend beroep, en afhankelijk van welke interesses jij hebt, kun je kiezen op welke manier jij werkzaam gaat worden. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij een publieke organisatie, zoals een stichting, die als dienst ouders begeleidt middels een kindercoach.

Dezelfde werkzaamheden zou je kunnen verrichten op bijvoorbeeld een school in het speciaal onderwijs, of op een reguliere school en dan in de vorm van vertrouwenspersoon of gedragscoach.

Daarnaast kun je uiteraard aan de slag gaan bij een commerciële organisatie die kindercoaches aanbiedt aan ouders. Je zult daar uiteraard dezelfde werkzaamheden verrichten als in elke andere organisatie. Bij deze organisaties zul je dikwijls ook samenwerken met andere beroepen uit jouw vakgebied, bijvoorbeeld kinderpsychologen.

Opleiding of cursus tot kindercoach

Er zijn in Nederland meerdere locaties waar je een cursus of opleiding kindercoach kunt volgen. Deze zijn vaak aangesloten bij vakverenigingen, waarmee je dus een erkend diploma kunt behalen. Dat is jouw entreebewijs voor een nieuwe carrière als kindercoach.

Kindercoach *aanrader

Kinderen hebben steeds vaker het idee dat ze zichzelf niet kunnen zijn of niet voldoen aan de eisen die anderen aan hen stellen. Ze kruipen hierdoor in een schulp. Haal deze kinderen uit hun schulp! Als erkend kindercoach kun je in deze situaties een helpende hand bieden. In deze cursus leer je hoe je het zelfvertrouwen van kinderen vergroot en kinderen kunt helpen bij het ontdekken van hun talenten!

 • v.a. 439,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Verder is het ook heel goed mogelijk dat je vanuit je huidige opleiding een aanvullende cursus doet als kindercoach. Ben jij dus bijvoorbeeld al een bevoegd psycholoog? Dan kun je, als je jezelf graag wilt specialiseren in kinderen, een aanvullende cursus doen, om op die manier jouw werkveld te verbreden.

Salaris van een kindercoach

Het salaris van een kindercoach kan variëren. Dit hangt bijvoorbeeld af van de werkgever, jouw werkervaring en het veld waarin je werkt. Als jij jezelf bijvoorbeeld specialiseert in kinderen met PDD-NOS of andere soorten autisme, dan kan dat een ander salarisbeeld geven dan bijvoorbeeld iemand die een algemeen kindercoach is en juist interesse heeft in een groter aanbod aan gedragsproblemen.

Ga je bijvoorbeeld werken voor een commerciële organisatie? Dan zul je afhankelijk zijn van de werkgever. Deze zal bepalen, uiteraard in overeenstemming met jou, hoeveel uur je zult gaan werken, en op welke manier. De hoeveelheid aanvullende cursussen en aanvullende opleidingen die je gedaan hebt, hebben ook zeker invloed op jouw salaris.

Is kindercoach iets voor mij?

Het beroep van kindercoach is vrij uiteenlopend. Je hebt dus vrijheid in het kiezen van jouw werkveld. Op die manier kun je gedragsproblemen aanpakken waarmee jij jezelf verbonden voelt en een goed gevoel bij hebt. Logischerwijs kun je op die manier ervoor zorgen dat je een baan creëert die bij jou past. Het is dus belangrijk om bij jezelf na te gaan welke kinderen, met ieder hun eigen problemen, je wilt begeleiden. Heb jij bijvoorbeeld compassie met kinderen met autisme? Dan kun je jezelf daarin verdiepen en specialiseren, om op die manier jouw werkzaamheden naar jouw hand te zetten.

Je zult gaan integreren in het persoonlijk leven van een kind, en zijn ouders, en om die reden is het ook belangrijk om bij jezelf na te gaan of je daar iets voor voelt, wetende dat je voor wellicht een lange tijd een belangrijk onderdeel gaat zijn van het leven van meerdere mensen. En hierbij zal de manier waarop jij werkt, zorgen voor resultaten en de manier waarop een kind in het leven staat. Logischerwijs zal zulk werk dus veel voldoening geven en zal het rust kunnen brengen in het leven van zowel het kind als de ouders. Een kindercoach is dus een waardevolle aanvulling in hun leven.

Vacatures voor kindercoach

Zoals gezegd kun je als kindercoach bij verschillende instanties aan de slag gaan. En binnen zowel publieke organisaties, zoals stichtingen en gemeenten, als commerciële bedrijven, zul je zien dat er volop groeimogelijkheden zijn en dat je kansen aangeboden krijgt om jezelf te specialiseren in een specifiek gedrags- of leerprobleem. Aan jou is het dus de keuze om jezelf te begeven in het commerciële of het publieke circuit, maar bij beide zul je dezelfde werkzaamheden gaan verrichten.

Spreekt de gedachte jou aan om als steunpilaar te gaan dienen in een gezin en als vertrouwenspersoon op te gaan treden voor een kind met problemen? En weet jij om te gaan met uiteenlopende gedrags- of leerstoornissen? Dan kan het waardevolle beroep van kindercoach zeker iets voor jou zijn. Bekijk in dat geval zeker de vacatures.

Kindercoach *aanrader

Kinderen hebben steeds vaker het idee dat ze zichzelf niet kunnen zijn of niet voldoen aan de eisen die anderen aan hen stellen. Ze kruipen hierdoor in een schulp. Haal deze kinderen uit hun schulp! Als erkend kindercoach kun je in deze situaties een helpende hand bieden. In deze cursus leer je hoe je het zelfvertrouwen van kinderen vergroot en kinderen kunt helpen bij het ontdekken van hun talenten!

 • v.a. 439,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Heb je vragen over Kindercoach?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Kindercoach', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren


 • Ik wil graag een cursus kindercoaching doen, maar ik wil geen eigen bedrijf. Ik wil graag kijken wat er in zo’n vacature staat, maar ik kan nergens vacatures vinden. Weet u war ik die kan vinden, gewoon om eens te kijken waar /wie er vacatures plaatst en wt er zoal in staan…

  Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

  Met vriendelijke groeten, Annemieke Janssen

 • Hallo,
  Ik zoek een baan als Kindercoach. In februari rond ik mijn Opleiding Kindercoach af.
  Ik ben al leerkracht en heb 19 jaar in het Speciaal Onderwijs gewerkt (Zeer Moeilijk Lerenden) . Ik heb veel ervaring met mensen met een verstandelijke beperking, autisme en Gilles de la Tourette.
  Ook was ik vrijwillig Lotgenoten Coördinator.
  Met vriendelijke groet,
  Rebecca Carper

 • Hi, ik ben opzoek naar een baan als kindercoach. Ik zou dit graag willen doen binnen een schoolorganisatie. Kunne jullie mij hierbij helpen? Ik woon in regio Utrecht. Ik hoor graag van jullie.

 • Ik zou graag als Kinder- en gedragcoach aan de slag gaan binnen een kinderopvangorganisatie. Bestaat dit al ergens in de regio Utrecht en zijn daar vacatures voor?

 • hoi
  ik ben nieuwsgierig naar de opleidingen Kindercoach welke u HBO niveau aanbied ? wat zijn de eisen m.b.t. vooropleiding ( ik heb nu een MBO-3 diploma.) en bieden jullie ook deeltijd opleidingen aan ? en wat is de duur van deze opleidingen en wat zijn de kosten?

 • Ik ben bijna 50 jaar .Heeft get nog niet om zo’n studie te doen,?
  Heb wel altijd al intresse in het gedrag van kinderen gehad

 • Goede middag,
  Ik ben afgestudeerd als kindercoach. Ik ben heel benieuwd of er vacatures in Amersfoort voor kindercoaches is.

  • Hallo Noleen,

   Ik zag je vraag op de site staan.
   Ben benieuwd of je inmiddels werk gevonden hebt.
   Ik ben er aan het denken zelf ook deze opleiding te gaan volgen.

   Groetjes Pauline van Tegelen

  • Goede middag,

   Ik start 30 sept. met de opleiding.
   Vond jij het een leuke opleiding om te doen en waren moeilijke dingen waarje tegen aan liep ?
   Ik ga de opleiding bij Scheidegger doen.

   Graag hoor ik van je.

   Mvr,

   Marissa