Beroepen.nl » Life Coach

Life Coach

life coach

Spreekt de gedachte van mensen helpen jou aan? Dan kun je dat in de ruimste zin van het woord doen als life coach. Als life coach zul je namelijk optreden als iemands persoonlijk aanspreekpunt en in sommige gevallen als begeleider. Je zult een vertrouwenspersoon van iemand worden en zult een band aangaan met iemand die graag een luisterend oor wil, kampt met (financiële) problemen of graag advies krijgt, of aangeleerd krijgt om op een andere manier naar het leven te kijken.

Je zult als life coach dus als het ware een rots in de branding worden voor iemand. Je zult altijd beschikbaar voor hem zijn en hem persoonlijk advies geven, of gesprekken met hem aangaan om je vinger te leggen op de problemen en samen tot een oplossing te komen. En deze problemen kunnen erg uiteenlopen. Zo kun je mensen gaan helpen die een prima leven hebben, maar af en toe een luisterend oor nodig hebben, of zul je mensen treffen die juist ernstige problemen hebben, bijvoorbeeld door perfectionistisch gedrag, of juist angstig, agressief of terughoudend gedrag. Al deze gedragingen kunnen invloed hebben op het succes op de werkvloer of de sociale interactie met andere mensen. Als life coach speel je hierop in en word jij een persoonlijk adviseur.

Werkzaamheden van een life coach

Het beroep van life coach is heel divers. Je kunt mensen, met allerlei soorten problemen gaan helpen. Ieder mens is uniek en heeft dus zijn unieke problemen. Zo kun je mensen treffen die niet weten om te gaan met bijvoorbeeld het gedrag van hun partner, of dat ze niet goed voor zichzelf durven op te komen en over zichzelf heen laten lopen op de werkvloer. Je kunt er voor hen zijn en advies geven en jouw kunde inzetten om ze een handvat te geven en manieren aan te bieden om om te gaan met deze situaties.

Ook kun je bijvoorbeeld mensen treffen die in financiële problemen zitten en daar al een budgetcoach of schuldhulpverlener voor hebben, maar die toch hun emoties willen uiten bij iemand anders. In dat soort gevallen kun jij als life coach inspringen. In dat geval kun je optreden als een onafhankelijke persoon en kun je hen een luisterend oor geven, en dat is iets wat vaak al oplucht en tot nieuwe inzichten leidt.

Samengevat zul je dus als life coach optreden als persoonlijk adviseur en vertrouwenspersoon van een cliënt. Je kunt van alles tegenkomen en probeert met de kennis die je hebt opgedaan uit je studie en cursussen hen op de beste manier te helpen. Met een theoretisch kader kun je de cliënten een manier geven om om te gaan met vervelende situaties in hun leven.

Werkgevers en instanties

Het werk als life coach is divers en daarom zijn er verschillende werkgevers en instanties in het spel die life coaches uitzenden. Bij publieke organisaties kun je bijvoorbeeld mensen gaan begeleiden die psychische stoornissen hebben, en daarvoor in behandeling zijn, maar daarnaast ook de behoefte hebben aan een persoonlijke band met een iemand anders dan de therapeut. Ditzelfde geldt voor bijvoorbeeld mensen die om moeten gaan met gedragsstoornissen van familie- of gezinsleden en graag een onafhankelijke persoon in hun leven hebben om hun gedachtes mee uit te wisselen.

Ook kun je gaan werken bij commerciële organisaties. Dit kunnen bijvoorbeeld praktijken zijn van een personal coach, die andere mensen uit hetzelfde werkveld in dienst neemt. Verder kun je uiteraard gaan werken als vertrouwenspersoon in grote organisaties. Deze functie als vertrouwenspersoon komt terug in vele branches in het bedrijfsleven en om die reden zul je in allerlei soorten beroepenvelden aan de slag kunnen.

Opleiding tot life coach

De opleiding tot life coach wordt aangeboden door verschillende onderwijsinstituten, verspreid over heel Nederland. Bij het NHA kun je deze cursus bijvoorbeeld volgen, en bij afronding daarvan krijg je een diploma dat erkend is door vakbonden en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Uiteraard kun je deze cursus ook doen als je al bevoegdheden hebt behaald middels een andere opleiding. Deze cursus is dan een aanvulling op de kennis die je al hebt en kan daarom een waardevolle aanvulling zijn op je cv. Het kan een goede manier zijn om jezelf te specialiseren in een ander werkveld of juist een carrièreswitch te maken.

Salaris van een life coach

Zoals bij veel beroepen is geen eenduidig salaris te geven van een life coach. Dit bedrag wordt voornamelijk bepaald door het werkveld waarin je actief bent, met wat voor soort mensen je een interactie gaat hebben en wie jouw werkgever is. Ook speelt jouw ervaring en spelen jouw vooropleidingen een rol in de bepaling van de hoogte ervan. En afhankelijk van binnen wat voor soort organisatie je gaat werken, zal jouw salaris bepaald worden. Bij onafhankelijke praktijken zal een tarief gelden en dat zal leiden tot jouw salaris. Maar in vast dienstverband binnen een publieke organisatie zal zo’n tarief in andere vorm gelden en zal er meer vastigheid zijn in het salaris.

Past het bij mij?

Als jij houdt van sociale interactie met mensen in een breed spectrum, dan is life coach zeker iets voor jou. Dit beroep biedt jou namelijk veel vrijheid. Zo kun je zelf vaak kiezen welke mensen je gaat begeleiden en kies je voor de mensen waarmee je een connectie hebt. En wetende dat mensen allerlei soorten problemen kunnen hebben, kun je jouw carrière naar jouw hand zetten. Ben jij bijvoorbeeld geïnteresseerd in voeding? Dan kun je iemand begeleiden bij het afvalproces. Of wil je je juist inzetten voor mensen die in een huwelijkscrisis zitten? Dan kun je hen stimuleren om op de juiste manier in dialoog te gaan met elkaar.

Anderzijds kun je ook gevallen tegenkomen waarbij je ouders ondersteunt in de nasleep van een vervelende situatie, een waarbij bijvoorbeeld een kind persoonlijke begeleiding nodig heeft en in die gevallen kun je de ouders een luisterend oor bieden en hen advies geven. Dit geven van advies kan ook in situaties waarbij bijvoorbeeld iemand op zoek is naar een nieuwe baan en niet goed weet hoe hij of zij zichzelf moet verkopen, en door die onzekerheid tijdens sollicitatiegesprekken niet goed uit de verf komt.

Vacatures voor life coach

Spreekt deze sociale interactie jou aan? Dan is het werk als life coach zeker iets voor jou. Realiseer je dat je zelf veel invloed hebt op jouw werkzaamheden. En gezien dat meerdere soorten werkgevers life coaches aannemen, zul je kunnen kiezen tussen hen. Afhankelijk van de soort mensen die je wilt gaan begeleiden, kun je dus beslissen te gaan werken voor een publieke organisatie of voor een commerciële instelling. Bekijk zeker de lijst met vacatures.

Heb je vragen over Life Coach?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Life Coach', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren


 • Goedendag
  Ik heb een Life Coach-certificaat van een academicus in Groot-Brittannië. Kan ik hier in Nederland mee werken?

 • Ik zou graag willen weten of er vrijstellingen zijn te behalen omdat ik al behoorlijk wat opleidingen heb gedaan

  • Beste Ina,

   Dit is veelal afhankelijk bij de partij waar jij de opleiding wil gaan volgen. Leg het voor bij deze partij(en) om te kijken wat er eventueel mogelijk is qua vrijstellingen.

   Mocht je hier meer informatie over ontvangen, horen wij dat hier natuurlijk graag, zodat ook toekomstige bezoekers met dezelfde vraag een passend antwoord krijgen!