Beroepen.nl » Coach » Coaching Opleiding

Coaching Opleiding

coach

Ook al is het beroep van coach geen beschermd beroep, toch betekent het niet dat iedereen dit beroep kan uitoefenen. Om een goede, professionele coach te worden, is het belangrijk dat je hier een opleiding of cursus voor volgt. Tijdens een opleiding tot coach leer je tal van vaardigheden en aspecten, zodat je het beroep van coach professioneel kunt uitoefenen.

Als coach begeleid je mensen om zaken in hun leven positief te veranderen. Deze zaken kunnen te maken hebben met iemands levensstijl, gezondheid, werk of financiële situatie. Je biedt iemand een persoonlijke ondersteuning en begeleiding, zodat hij of zij bepaalde doelen behaalt in zijn of haar leven.

Aangezien er verschillende soorten coaches bestaan, zijn er gerichte opleidingen te volgen. Zo kun je een opleiding tot life coach, budgetcoach, kindercoach of datingcoach volgen.

Welke opleiding kun je volgen om coach te worden?

Als je een erkend coach wilt worden, kun je hier een gerichte opleiding voor volgen. Na afronding van de opleiding krijg je een erkend diploma als coach. De opleiding die je kunt volgen, is weer afhankelijk van de richting die je kiest. Zo volg je voor het beroep van life coach of datingcoach weer een andere opleiding dan voor het beroep van kindercoach of budgetcoach.

Allround Coach *aanrader

Levensvragen, stress- of burnoutklachten of geldvraagstukken. Veel mensen hebben ermee te maken. Onze complete cursus tot allround coach geeft inzicht in al deze gebieden. Want: weet je even niet meer wat je wilt in je leven, lukt het niet om een nieuwe baan te vinden of blijven de rekeningen maar opstapelen en heb je geen idee, hoe je uit deze situaties komt, een allround coach helpt je verder.

 • v.a. 899,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Geen inschrijfgeld (elders 30 euro)
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Coachend begeleiden startbekwaam

COACHEND BEGELEIDEN STARTBEKWAAM

Dagelijks voer je gesprekken met collega’s, ouders en externen. Met jouw vakkennis en expertise begeleid, ondersteun en adviseer je hen. De gesprekstechnieken die je hierbij inzet, zijn waardevol en bepalend voor het verloop en het resultaat van het gesprek. Toch wil je méér uit deze (coachings)gesprekken halen, een laag dieper gaan, zodat datgene wat besproken moet worden, ook daadwerkelijk aan bod komt. Deze training is inhoudelijk gelijk aan de training Communicatie voor professionals. De training biedt de mogelijkheid door te stromen naar de verdiepingstraining Coachend begeleiden vakbekwaam.

Onze opleiding Coachend begeleiden startbekwaam is officieel geregistreerd bij Registerleraar.nl. Dat betekent dat je de opleiding kunt gebruiken voor uw registratie in het lerarenregister.

DOELGROEP

Deze training is bedoeld voor alle professionals.

WERKVORM

Tijdens de interactieve bijeenkomsten wisselen theorie en praktijk elkaar af. Voortdurend wordt de link gelegd met jouw eigen praktijksituatie. Er wordt veel geoefend met (eigen) casussen. Ook zal gewerkt worden met een trainingsacteur.

RESULTAAT

Na deze training beheers je de fundamentele communicatievaardigheden die ten grondslag liggen aan het coachend begeleiden. Je leert regie te krijgen en te behouden, zodat de (coachings)gesprekken die je voert effectiever zullen verlopen.

Onze opleiding Coachend begeleiden startbekwaam is officieel geregistreerd bij Registerleraar.nl. Dat betekent dat je de opleiding kunt gebruiken voor uw registratie in het lerarenregister.

Coachend begeleiden vakbekwaam

COACHEND BEGELEIDEN VAKBEKWAAM

Wanneer van u gevraagd wordt om collega’s te begeleiden of te coachen vraagt dat van u de nodige vaardigheden. Belangrijk hierbij is dat u zelf niet de oplossingen aandraagt, maar coachtechnieken inzet die de ander helpen inzicht te krijgen in de situatie, verantwoordelijkheid te nemen en zelf naar een oplossing te zoeken.

DOELGROEP

Deze training is bedoeld voor professionals die in het verleden een (aantoonbare) relevante vooropleiding hebben gevolgd, bijvoorbeeld Coachend begeleiden startbekwaam of Communicatie voor professionals van Avans?

WERKVORM

Tijdens de interactieve bijeenkomsten wisselen theorie en praktijk elkaar af. Voortdurend wordt de link gelegd met uw eigen praktijksituatie. Er wordt veel geoefend met (eigen) casussen. Ook zal gewerkt worden met een trainingsacteur.

RESULTAAT

Na deze training bent u in staat om individuen en groepen op een coachende en resultaatgerichte manier te begeleiden met behulp van verschillende coachtechnieken. Hiermee ontstaat bewustwording en wordt inzicht verkregen bij degene(n) die u coacht zodat zelf verantwoordelijkheid genomen wordt voor het oplossen van de hulpvraag.

Coachen en begeleiden in het onderwijs

Opleiding – Coachen en begeleiden in het onderwijs

(specialisten en coördinatoren)

Dagelijks voer je gesprekken met collega’s, ouders en externen. Met jouw vakkennis en expertise begeleid, ondersteun en adviseer je hen. De gesprekstechnieken die je hierbij inzet, zijn waardevol en bepalend voor het verloop en het resultaat van het gesprek. Toch wil je méér uit deze (coachings)gesprekken halen, een laag dieper gaan, zodat datgene wat besproken moet worden, ook daadwerkelijk aan bod komt. De module biedt de mogelijkheid door te stromen naar de verdiepingsmodule Teamcoaching.

Doelgroep

De module coachen en begeleiden is bedoeld voor alle professionals.

Werkvorm

Avans+ werkt met ervaren docenten, die naast hun werkzaamheden voor Avans+ vaak zelf ook werkzaam zijn binnen het onderwijs in diverse functies. De opleiding is, naast relevante literatuur en theoretische achtergrond, vooral praktisch ingericht.

Leerteams
Naast de nieuwe kennis en begeleiding die je ontvangt vanuit de opleidingsdocent(en) is het leren van en met elkaar en de toepassing binnen de eigen organisatie een belangrijk uitgangspunt binnen de opleiding. Je werkt hiervoor in kleinere leerteams die elkaar voorzien van feedback en die samen regelmatig hun bevindingen presenteren tijdens de opleidingsbijeenkomsten. Binnen de leerteams vindt ook intervisie plaats.

Casuïstiek vanuit uw eigen praktijk
Voor de contactbijeenkomsten bestudeer je zelfstandig de leerstof. Je formuleert leervragen voor deze bijeenkomsten en deelt je ervaringen en inzichten met de docent en de andere deelnemers. Je praktijkervaring en de koppeling met de theorie vormt de basis voor de discussie en interactie met elkaar. Op niveau kun je met docenten en mededeelnemers sparren over ontwikkelingen binnen je organisatie.

Action Learning
Een belangrijk werkvorm die hierbij wordt gebruikt is die van ‘Action learning’. Een vorm van leren waarbij een groep deelnemers van en met elkaar leert door het bespreken van urgente en belangrijke problemen. Hierbij hoort ook het ondernemen van acties, het zoeken naar nieuwe paden, risico’s nemen en experimenteren. Oftewel leren door doen en ervaren, gecombineerd met systematische reflectie gekoppeld aan de eigen prestaties op de werkvloer.

Social learning
Naast de contactbijeenkomsten vindt een deel van het leren ook plaats in onze digitale leeromgeving Curatr voor ‘social learning’. Hiermee sluiten we aan bij de wensen van de lerende in de 21e eeuw. Je voert de regie over je eigen ontwikkeltraject waarbij je 24/7 kunt leren waar, wanneer en met wie je dat wilt.

Resultaat

Na afronding ben je in staat om:

 • Regie te voeren over professionele begeleidingsgesprekken middels fundamentele communicatievaardigheden.
 • Collega’s te begeleiden in hun uitvoerende onderwijstaken op basis van kennis, inzicht en vaardigheid.
 • De veranderingsbereidheid te vergroten middels interventies.
 • Collega’s te ondersteunen bij hun professionele vakdidactische ontwikkeling.
 • Feedback te organiseren en voortdurend kritisch te reflecteren op het eigen handelen (kernwaarden, drijfveren en opvattingen, wie ben ik?)
 • Proactief vorm te geven aan de eigen ontwikkeling om voortdurend een optimale bijdrage aan de organisatiedoelstellingen te realiseren.

Professioneel coachen

Tijdens de praktijkgerichte deeltijdcursus Professioneel coachen van de LOI doe je alle kennis en vaardigheden op die je nodig hebt om cliënten succesvol te coachen, zowel offline als online.

HBO Leiderschap en coaching

Het korte HBO-programma Leiderschap en coaching van LOI Hogeschool (deeltijd) gaat in op het motiveren van teams en het leidinggeven aan projectteams. Een aanrader voor iedereen die leiding geeft of dit gaat doen. Waardevolle toevoeging op je cv.

Eigen coachingsbureau starten

Na de cursus Eigen coachingsbureau starten heb je alle kennis opgedaan om een eigen coachingsbureau te runnen en als bekwame coach te functioneren. Je kunt een coachingsplan opstellen, individuen én groepen coachen en een ondernemingsplan schrijven.

Effectief coachen en communiceren met NLP (klassikaal/virtual classrooms)

De LOI-cursus Effectief coachen en communiceren met NLP (deeltijd) leert je NLP-technieken effectief toepassen. Je leert o.a. over (non)-verbale communicatie, doelen stellen, emoties en gedrag, de kracht van vragen stellen en strategieën.

Basisvaardigheden coaching (klassikaal/virtual classrooms)

Met deze deeltijdcursus van de LOI doe je alle vaardigheden en technieken op die je als beginnend coach nodig hebt. Ideaal voor professionals die raakvlakken hebben met coaching of een overstap willen maken naar het coachingsvak.

Basisvaardigheden coaching

Met deze deeltijdcursus van de LOI doe je alle vaardigheden en technieken op die je als beginnend coach nodig hebt. Ideaal voor professionals die raakvlakken hebben met coaching of een overstap willen maken naar het coachingsvak.

Zelfstandig coach

Deze sterk praktijkgerichte deeltijdcursus van de LOI leert je alles over coachen én het ondernemerschap. Inclusief lesmateriaal, begeleiding en praktijkdag.

Opleiding tot life coach

Veel mensen die life coach willen worden, kiezen voor een thuisstudie. De opleiding tot life coach duurt negen maanden tot een jaar. Tijdens de opleiding leer je om mensen doelgericht te begeleiden en te ondersteunen, zodat ze hun doel behalen.

Opleiding tot budgetcoach

Lijkt het je wat om mensen te helpen inzicht te geven in hun financiële situatie? En ze te begeleiden bij het oplossen van hun financiële problemen? Wellicht lijkt het jou dan leuk om budgetcoach te worden. Dan kun je hiervoor een cursus of opleiding tot budgetcoach volgen. Deze opleiding duurt zo’n twaalf maanden.

Opleiding tot kindercoach

Als je een pedagogische achtergrond hebt en graag als kindercoach aan het werk wilt, dan kun je hier een thuisstudie voor volgen. De opleiding tot kindercoach kindercoach duurt negen tot twaalf maanden en kun je in je eigen tempo volgen.

Opleiding tot datingcoach

Als jij een goede kijk hebt op relaties en liefde én snel ziet welke mensen goed bij elkaar passen, dan kun hier een opleiding tot dating coach voor volgen. Na afloop van de opleiding kan jij vrijgezellen helpen in hun zoektocht naar de liefde. De opleiding tot datingcoach duurt negen maanden.

Voor wie is de opleiding tot coach?

Wil je graag coach worden? Dan kun je hier een gerichte coaching opleiding voor volgen. Een opleiding tot coach is er voor iedereen die mensen wil helpen en een eigen coachingspraktijk wil starten.

Als je een opleiding tot coach wilt volgen, is het belangrijk dat je over bepaalde eigenschappen beschikt. Zo is het van belang dat je voldoende empathisch vermogen hebt. Dit houdt in dat je je goed in anderen kunt verplaatsen, goed kunt luisteren en andere mensen wil helpen bij het oplossen van hun problemen.

Welk niveau heeft de opleiding tot coach?

De opleiding tot coach is een korte opleiding van ongeveer een jaar. Het niveau van de opleiding is vergelijkbaar met mbo-niveau. Voor deze opleiding hoef je geen specifieke vooropleiding te hebben gevolgd. Wel is het belangrijk dat je een bepaalde levenservaring hebt en wat werkervaring hebt opgedaan. Het is dan makkelijker om je in de opdrachten in te leven.

Thuisstudie

Het voordeel van een opleiding tot coach is dat het bijna altijd om een thuisstudie gaat. Je kunt de opleiding dan ook goed combineren met je dagelijkse activiteiten, zoals je werk en je hobby’s. Je volgt de opleiding in een eigen tempo en studeert wanneer jou dat uitkomt. Dit kan dus ’s avonds, maar ook vroeg in de ochtend zijn.

Wat is de inhoud van een opleiding tot coach?

De inhoud van de gecertificeerde coaching opleiding hangt weer af van de richting die je kiest. Zo is de inhoud van een opleiding tot kinder-of budgetcoach weer anders dan de inhoud van een cursus tot datingcoach of life coach. Ook al verschillen de opleidingen van elkaar, toch zijn er aantal punten die met elkaar overeenkomen. Zo komen bij alle opleidingen de volgende zaken aan bod, zoals

 • Psychologie
 • Gesprekstechnieken
 • Coachen algemeen
 • Gedragsverandering
 • Ondernemen

Waar kan je werken na afronding van de opleiding tot coach?

Nadat je de coachingsopleiding of cursus coaching hebt afgerond kun je voor jezelf beginnen, maar je kunt ook bij een commercieel bedrijf of een overheidsorganisatie gaan werken.

Eigen coachingspraktijk

Bij de meeste opleidingen tot coach krijg je ook lessen in ondernemen. Tijdens deze lessen leer je alles over het starten van een eigen coachingspraktijk. Aan het einde van de opleiding ben je een professioneel coach met een ondernemersdiploma. Je kunt dan als zelfstandige aan de slag en een eigen coachingspraktijk starten. Je kunt deze praktijk thuis opzetten, maar ook in een gehuurde kantoorruimte.

Nadat je een aantal jaren werkervaring als coach hebt opgedaan, kun je je specialiseren, zodat je verder doorgroeit. Als gespecialiseerd coach kun je (freelance) aan het werk bij een groot bedrijf waar je werknemers persoonlijk coacht of coaching geeft aan meerdere werknemers of een hele bedrijfsafdeling.

In loondienst werken

Het is ook mogelijk om in loondienst te gaan werken voor een commercieel bedrijf of een overheidsorganisatie. Als je een opleiding tot life coach hebt gevolgd, kun je bijvoorbeeld aan het werk bij een bedrijf om werknemers te ondersteunen. Met een afgeronde opleiding tot budgetcoach kun je aan de slag bij een gemeentelijke instelling. Wanneer je een opleiding tot kindercoach hebt gevolgd, kun je bij een scholengemeenschap of een kinderdagverblijf aan het werk.

Op zoek naar meer informatie over vacatures?

Zoek je meer informatie over vacatures of het werk als coach? Neem dan eens een kijkje op de onderstaande pagina’s:

Veelgestelde vragen

✅ Waarom wil iemand coach worden?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand coach wil worden. Zo kan het zijn dat men graag mensen wil helpen en hiervoor kiest voor een agile coach opleiding of cursus!

✅ Heb je een opleiding nodig om coach te worden?

Nee, het beroep coach is geen beschermd beroep. Echter wordt het wel aanraden om een opleiding of cursus te volgen, zodat je volleerd aan de slag kunt als coach.

✅ Wat is de beste opleiding tot coach?

Er zijn verschillende opleiding mogelijk om coach te worden. Hierboven vind je ons overzicht. De beste opleiding hangt echter af van jouw eigen wensen en keuzes. Dit verschilt per persoon.

✅ Is er ook een allround opleiding of cursus tot coach?

Voor de mensen die graag aan hun eigen vaardigheden willen werken als coach, is de opleiding Allround Coach die hierboven getoond wordt een echte aanrader!

Lijkt het je wat om coach te worden?

Lijkt het je wat om coach te worden? En wil je graag een opleiding coach volgen? Kies dan voor een erkende opleiding op maat, zoals een opleiding tot coach bij Laudius. Hier kun je verschillende opleidingen volgen, zoals een opleiding tot life coach, budgetcoach, kindercoach of datingcoach.

Heb je vragen over Coaching Opleiding?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Coaching Opleiding', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren