Beroepen.nl » Steeds meer werkgevers gebruiken Facebook als vacaturesite
Beroepen Blog

Steeds meer werkgevers gebruiken Facebook als vacaturesite

facebook vacaturesite

Ben je op zoek naar een baan? Dan ben je waarschijnlijk al actief op diverse vacaturesites. Toch is het handig om ook eens goed rond te kijken op Facebook. Voor veel Nederlandse werkgevers is dit namelijk een populair platform geworden om vacatures te plaatsen. Dit is gebleken uit een onderzoek van UWV onder ruim 6700 Nederlandse bedrijven.

In het onderzoek gaf 82 procent van de ondervraagde werkgevers aan dat het Facebook gebruikt om nieuwe vacatures op te plaatsen. Op de tweede plek staat LinkedIn. Zo’n 60 procent van de ondervraagde bedrijven maakt hier gebruik van. Twitter en Instagram zijn minder populair.

Welk platform een werkgever gebruikt, hangt ook weer af van het type vacature. Zo doen functies met een vmbo- en mbo-niveau het beter op Facebook, terwijl vacatures met een hbo- of wo-niveau weer beter scoren op LinkedIn.

Werkgevers benaderen kandidaten online

Op dit moment is er in veel sectoren vraag naar personeel. Echter, voor veel bedrijven is het lastig om goed opgeleide werknemers te vinden. Om deze reden benaderen steeds meer werkgevers zelf actief kandidaten. Dit doen ze bijvoorbeeld via een platform als Facebook of LinkedIn.

Jezelf online presenteren

Aangezien de meeste werkgevers hun vacatures ook op social media plaatsen of hier kandidaten benaderen, is het van belang dat je jezelf goed presenteert online.
Negen van de tien keer maak je jouw eerste indruk op social media. De meeste bedrijven en recruiters selecteren potentiële kandidaten op basis van hun online presentatie. Met een professionele presentatie verzamel je al flink wat pluspunten bij een potentiële werkgever en ben je andere sollicitanten voor. Alleen hoe doe je dat?

Zorg voor een sterke presentatie online

Zorg er ervoor dat je online een sterke presentatie van jezelf geeft. Dit kan je bijvoorbeeld doen door foto’s van je werk of interessante activiteiten te laten zien of je vakkennis te delen.

Verwijder gênante foto’s

Waarschijnlijk hoeven we je niet te vertellen dat je met een gênante foto waarop je alleen te zien bent in een bikini of zwembroek of in een nachtclub staat, geen goede indruk maakt. Verwijder dit soort foto’s of zet ze op privé. Natuurlijk hoef je niet alles over je privéleven achter te houden voor een werkgever. Enthousiaste, mooie foto’s, pagina’s die je leuk vindt of interessante artikelen die je hebt gedeeld, kun je wel gewoon openbaar houden. Hiermee krijgt een bedrijf al een indruk van jou en je interesses en dit kan wellicht positief uitpakken.

Maak gebruik van het juiste platform

Maak gebruik van social mediasites of websites die het beste bij jouw werk passen. Ben je bijvoorbeeld tekstschrijver of journalist? Houd volgers dan op de hoogte met dagelijkse updates op Facebook en Twitter. Heb je een beroep waarbij je dingen creëert of mooier maakt, zoals meubelmaker, schilder of timmerman? Maak dan foto’s van je creaties en plaats ze op Instagram en Facebook. Of maak een originele video een deel deze op YouTube of IGTV.

Gebruik altijd je eigen naam online

Gebruik altijd je eigen naam als je online iets deelt waarvan je wilt dat een potentiële werkgever of recruiter het ziet. Door je eigen voor- en achternaam en eventueel je woonplaats of functietitel te gebruiken, onthoudt een werkgever je veel makkelijker.

Presenteer jezelf op meerdere platforms

Presenteer jezelf op meerdere platforms, zodat je sneller opvalt bij een werkgever. Verwijs op Instagram of Twitter bijvoorbeeld naar je Facebook- of LinkedIn-profiel.

Reageer vriendelijk op reacties

Als je online berichten deelt, is de kans groot dat andere volgers hierop reageren. Wanneer een volger het niet eens is met jouw gedeelde bericht, is het een advies om netjes te reageren. Geef de ander bijvoorbeeld gelijk of bedank hem of haar voor het inzicht. Blijf in ieder geval altijd vriendelijk. Hiermee maak je namelijk een professionele indruk op een werkgever.

Speciale vacaturesites

Naast sociale mediaplatforms en een eigen website, maken de meeste bedrijven ook gebruik van speciale vacaturesites om hun vacatureteksten op te plaatsen. Beroepen.nl is hier een goed voorbeeld van. Bedrijven kunnen hier een vacaturetekst plaatsen op beroepsniveau. Vele vacaturepagina’s op Beroepen.nl staan hoog in de zoekresultaten van Google. Dit betekent dus dat een vacature nog beter opvalt en goed onder de aandacht komt. Als je op zoek bent naar een vacature of als je een vacaturetekst wilt plaatsen, is het een aanrader om eens een kijkje te nemen om de
onderstaande gerichte pagina’s;

Op deze bovenstaande vacaturepagina’s vind je niet alleen interessante vacatures, maar ook veel handige sollicitatietips.

Heb je vragen over Steeds meer werkgevers gebruiken Facebook als vacaturesite?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Steeds meer werkgevers gebruiken Facebook als vacaturesite', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren