Opleiding Steward(ess)

stewardess

Werk jij servicegericht, beschik je over goede communicatievaardigheden en vind je het leuk om de wereld te verkennen, dan is de opleiding stewardess/steward precies datgene wat jij zoekt. De selectieprocedure voor de opleiding en het werk zelf is streng, daarom is het belangrijk dat je goed voorbereid bent om stewardess te worden. Bij dit werk hoort de juiste opleiding, zodat je over alle nodige kennis en vaardigheden beschikt.

Voor wie is de opleiding stewardess?

Het beroep stewardess is voor velen een droombaan. Bij dit beroep kom je er niet altijd even makkelijk tussen, je zal je hier maximaal voor in moeten zetten. De opleiding is dan ook geschikt voor doorzetters en mensen die weten wat ze willen. Je volgt een internationaal erkende opleiding stewardess of kiest voor een van de andere opleidingen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om na het doorlopen van de sollicitatieprocedure een interne opleiding te volgen.

Om aan de slag te gaan als stewardess moet je minimaal 18 of 21 jaar oud zijn, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij. Deze 1 tot 2-jarige opleiding is dan ook geschikt voor iedereen die binnen de luchtvaartmaatschappij werkzaam willen zijn.

IATA opleidingscentrum

Volg een opleiding tot stewardess en studeer vanaf Schiphol. Het IATA opleidingscentrum heeft de meest professionele leslocatie met theorie- en praktijklokalen op Schiphol Airport. Ook beschikt het opleidingscentrum over een eigen vliegtuigcabine. Het opleidingscentrum biedt verschillende opleidingen waaronder de opleiding tot stewardess/steward, luchtvaartdienstverlener, reisleider en hostess. Hierbij is er de mogelijkheid tot het volgen van een dagopleiding of avondopleiding. Deze opleidingen worden erkend door de 281 aangesloten luchtvaartmaatschappijen.

Voor de opleiding stewardess is een minimale vooropleiding van havo, mbo-3 of mbo-4 vereist. De opleiding behandelt alle procedures voor, tijdens en na de vlucht. Er wordt dieper ingegaan op het verlenen van service aan passagiers, omgaan met verschillende type passagiers en vervoer van gevaarlijke goederen. Ook medische incidenten, serveren van maaltijden en sales komen uitgebreid aan bod.

Het praktijkgedeelte wordt in een echt vliegtuig geoefend. Hierdoor wordt je maximaal voorbereid op het beroep stewardess.

De opleiding bestaat uit topografie, communicatie en presentatie, rollenspel, luchtvaartdienstverlening en nog veel meer. Aanmelden voor de opleiding kan alleen na een verplicht selectiegesprek.

Deze opleiding duurt 6 maanden en bestaat uit één dag per week les. De overige dagen van de week kun je werken en studeren.

Avondopleiding stewardess

Liever een avondopleiding volgen? Ook dit is mogelijk bij het IATA opleidingscentrum. De avondopleiding kent dezelfde toelatingseisen en lesstof. De studie duurt 9 maanden, eenmaal per week volg je in de avond les.

Overige opleidingen stewardess

Je kunt ook kiezen voor een van de andere opleidingsinstituten. Zo is er de mbo-opleiding stewardess-hostess van TIO. De toelatingseisen voor deze opleiding zijn een mavo,- vmbo- of mbo 2 diploma. Ook een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 wordt toegelaten. Afhankelijk van de vooropleiding is het mogelijk deze opleiding in 1 jaar af te ronden. Van te voren wordt een gesprek ingepland om te kijken of deelname aan het fast track programma mogelijk is.

Ook het ROC heeft een opleiding tot stewardess-luchtvaartdienstverlener. Het betreft hier een driejarige opleiding op niveau 4. Net als bij de andere opleidingen worden eisen gesteld aan de lichaamslengte en de sterkte van bril of lenzen.

Examen en diploma

Elke opleiding wordt afgesloten met een examen. Het IATA diploma wordt door alle luchtvaartmaatschappijen erkend. Met een diploma van een ander opleidingsinstituut is het ook mogelijk om aan de slag te gaan bij een willekeurige luchtvaartmaatschappij.
Kosten van de opleiding

Een opleiding tot stewardess is niet goedkoop. De kosten van de IATA-opleiding bedragen €3999 inclusief inschrijfgeld, studiemateriaal en examenkosten. Meerdere keren per jaar start er een nieuwe opleiding.

In sommige gevallen betaalt de werkgever de opleiding. Betaal je de opleiding zelf? Wanneer de opleiding stewardess bedoeld is voor het huidige of toekomstige beroep, dan kun je gebruik maken van extra fiscaal voordeel. Vraag de belastingadviseur naar de mogelijkheden.
De kosten voor de TIO opleiding bedraagt €18000 inclusief eenmalig inschrijfgeld. Voor het tweede studiejaar biedt het opleidingsinstituut een doorstroom korting. Voor studenten zonder studiefinanciering is het mogelijk een lening af te sluiten, hiermee kan het collegegeld worden betaald.

De kosten voor de ROC vakopleiding bestaan uit verplicht lesgeld en leermiddelen waaronder boeken en een uniform. In het tweede leerjaar komt hier nog een EHBO-certificaat bij.

Zodra je de opleiding binnen hebt, kun je gaan kijken naar gerelateerde steward(ess) vacatures!

Meer over Stewardess

Over het beroep stewardess
Opleiding of cursus stewardess
Vacatures stewardess

Opleiding Steward(ess) Volgen?

Waar kun je de opleiding tot steward(ess) volgen?
Kijk bij de volgende aanbieders:

Doe mee met het gesprek! Er zijn al 14 reacties op: “Opleiding Steward(ess)”

 1. Goede middag, Felissety Cabenda hier ik heb een vraagje ik vertrek morgen richting Nederland naar de stad Roermond en ik wil graag de opleiding of studie voor stewardess volgen. Is er misschien een mogelijkheid dat ik toch wel een opleiding zou kunnen volgen.

  Beantwoorden
 2. Ik heb 4 jaar en Nederlands gewond.ik heb geen diploma van mij is land. Ik wil dit opleiding doen….ik wil weten hoe kan ik aanmelden?!

  Beantwoorden
 3. Ik zit op de mulo school en mijn droom is om stewardess te worden ik hoop dat ik havo diploma haalt en enen vraag. Die opleiding kosten wordt ht bedekt met een adviseur?als je je diploma hebt gehaald?

  Beantwoorden
 4. Hoi, ik volg een studie aan de universiteit in Business Administration en wil graag ernaast stewardess worden. Betaal ik dan even veel voor de avondopleiding als ik al collegegeld betaal voor de universiteit?

  Beantwoorden
 5. zijn er mogelijk heden voor studenten uit andere landen die dit opleiding in uw institeut willen volgen? zo ja hoe gaan jullie dan om met de financiele zaken en wat is het process om in aanmerking te komen?

  Beantwoorden
 6. Hallo, ik zou graag de opleiding voor stewardes willen volgen.
  Is het mogelijk om een gesprek aan te vragen bij jullie?
  Groetjes
  Charlotte Prummel

  Beantwoorden
 7. Hi Alice,

  Ik heb op dit moment mijn Niveau 3 Toerisme afgerond.
  Ik wil graag op kort termijn stewardess worden.
  Is voor mij dan alleen de basisopleiding voldoende om te solliciteren? (ze vragen namelijk om niveau 4)

  Beantwoorden
 8. Hi ,

  Ik heb MBO niveau 3 afgerond (toerisme) en wil graag stewardess worden op kort termijn.
  Is de basisopleiding op zich dan voldoende om mee te solliciteren uiteindelijk? (ze vragen naar niveau 4 namelijk)

  Beantwoorden
  • Beste Alice,

   Dit heeft onder andere te maken met de vooropleiding en haar huidige opleiding. Wellicht handig om dit te bespreken bij de huidige opleiding, om te kijken wat de verschillen precies zijn en wat hierin de beste keuze is.

Plaats een reactie