Beroepen in de sportwereld

Gepubliceerd door op

Ben je een sporter, dan heb je vrijwel altijd een heel team om je heen staan. Dit team is er om je te trainen, te begeleiden, je helpen te focussen, te beschermen tegen blessures, om je op te lappen en ga zo maar verder. Maar welke mensen zijn dit dan allemaal en welke beroepen voeren zij precies uit? In dit artikel lees je de verschillende beroepen in de sportwereld en wat hun functies precies zijn.

Chiropractor 

Misschien is dit niet het eerste beroep die in je opkwam, maar het is wel een erg belangrijk beroep. Een chiropractor probeert namelijk jouw lichamelijke klachten te verhelpen met manuele technieken. Het belangrijkste instrument van een chiropractor is dan ook de handen. 

Fysiotherapeut 

Ook een fysiotherapeut zit vrijwel altijd in je team. Bij dit paramedische beroep behandel je mensen met klachten over hun houding, gewrichten en beweging. Maar ook je ademhaling, zwellingen, je motoriek, evenwicht en je spieren kunnen behandeld worden. Bij sporters is er echter vaak sprake van een sportfysiotherapeut, die specifiek gericht is op het behandelen en voorkomen van sportletsel. Voordat je aan de slag kunt gaan, dien je eerst de opleiding fysiotherapie te hebben afgerond.

Instructeur 

Er zijn bij veel verschillende sporten instructeurs aanwezig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een fitness, sport, aerobics of zweminstructeur. Als instructeur is het jouw taak instructies te geven bij sport- en spelactiviteiten. Vaak werk je hierbij met cursisten of kinderen, al dan niet binnen een vereniging of instelling. 

Voetbaltrainer 

Als voetbaltrainer train en coach je één of meerdere teams. Dit kan op vrijwillige basis gedaan worden als jeugdtrainer bij amateurverenigingen maar ook betaald als hoofdtrainer. Je bent hierbij verantwoordelijk voor jouw team waar je wekelijks mee traint als voorbereiding op een wedstrijd. Maar je zorgt er ook voor dat de spelers als individu beter presteren.

Tennisleraar 

Een tennisleraar leert de leerlingen hoe zij moeten tennissen. Daarnaast leert hij ook hoe ze de bal moeten aanspelen, de slagen gedaan moeten worden en geeft hij uitleg over de verschillende tactieken en technieken. Ook kan het zijn dat hij lesgeeft over het materiaal of assisteert hij bij het uitvoeren van activiteiten.  Het lesgeven kan op prestatie- en recreatief niveau en de lessen kunnen gegeven worden in groepsverband of privé. 

Scheidsrechter 

Een scheidsrechter is de persoon die een bepaalde sportwedstrijd nauwlettend in de gaten houdt. Hij moet ervoor zorgen dat alle spelregels worden nageleefd. Uiteraard moet een scheidsrechter op de hoogte zijn van alle spelregels die gelden bij de betreffende sport. 

Spelersmakelaar 

Een spelersmakelaar vind je bij veel verschillende sporten. De bekendste sport is voetbal, maar je vindt dit beroep ook bij wielrennen, hockey en basketbal. Het werk van een sportmakelaar is een arbeidsovereenkomst tot stand proberen te brengen tussen een sporter en een sportclub. Hij kan zowel ingehuurd worden door een sportclub, als door een sporter zelf. 

Zaakwaarnemer 

Een zaakwaarnemer zorgt bij transfers en arbeidsovereenkomsten voor het belang van een sportclub of een individuele speler. Wat zijn precieze werkzaamheden zijn, hangt af van de club waarvoor hij werkt en wat het belang is van de club of de speler. 

Chef de Mission 

De Chef de Mission heeft de leiding over het gehele team van een land op de Olympische Spelen. Hij heeft dus allerlei sporters uit verschillende sporten onder zijn hoede en het is zijn taak ervoor te zorgen dat al deze sporters uit hetzelfde land zich voelen als één team.

Coach

Natuurlijk kun je binnen de sport ook werkzaam worden als coach. Zo zijn er mensen die coach zijn bij de amateursport, maar uiteraard ook op professioneel gebied. Wil jij ook coach worden, kijk dan naar de verschillende opleidingen tot coach.

Tips of vragen?

Weet jij nog meer beroepen binnen de sportwereld? Of heb je wellicht vragen over enkele beroepen? Laat hieronder jouw reactie achter, zodat wij en anderen hier op kunnen reageren!

Auteur
Met veel plezier doe ik research en schrijf ik artikelen omtrent beroeps- en werkgerelateerde onderwerpen. Heb je een leuk onderwerp voor mij of wil je meer van mij komen te weten, bekijk mijn profiel voor al mijn publicaties.

Doe mee met het gesprek! Er zijn al 1 reacties op: “Beroepen in de sportwereld”

  1. Ik moet een profielkeuze maken, maar weet niet welke en wil iets met of in de sport en eigen bedrijf met iets van sport of iets met huizen vastgoed?

    Beantwoorden

Plaats een reactie