Beroepen.nl » Fysiotherapeut

Fysiotherapeut

fysiotherapeut
Vind je het leuk om met mensen te werken en ben je geïnteresseerd in de werking van het menselijk lichaam? Wellicht is het beroep fysiotherapeut dan echt iets voor jou! Als fysiotherapeut help je mensen met klachten aan het bewegingsstelsel. Dergelijke klachten kunnen te maken hebben met de houding, beweging, gewrichten, ademhaling, motoriek, spieren, of het evenwicht van mensen. Door de brede inzetbaarheid van fysiotherapeuten is dit beroep heel afwisselend en uitdagend! Je krijgt immers dagelijks met andere patiënten te maken, die ieder een eigen behandelplan nodig hebben. Om nieuwe klachten te voorkomen is het essentieel dat klachten op de juiste wijze worden aangepakt. Tijdens je opleiding tot fysiotherapeut leer je meer over de werking van ons lichaam en behandelmogelijkheden om pijntjes tegen te gaan.

Als fysiotherapeut ben je dagelijks bezig met het onderzoeken van patiënten en het opstellen van passende behandelplannen. Dit betekent dat sociale vaardigheden erg belangrijk zijn! Je moet het leuk vinden om te achterhalen met welke klachten patiënten te maken hebben, alvorens je een plan opstelt. Het is niet altijd even gemakkelijk om een diagnose te stellen, omdat niet iedere patiënt even duidelijk zal vertellen met welke pijntjes hij of zij kampt. Door meer te vragen over de klachten van een patiënt kunt je de precieze bron achterhalen. Hierbij is het belangrijk dat iedere patiënt los wordt onderzocht en een eigen behandelplan krijgt.

De werkdag van een fysiotherapeut

Tijdens de werkdag van een fysiotherapeut krijgt een fysiotherapeut verschillende patiënten over de vloer, die ieder met een bepaald probleem kampen. Als fysiotherapeut probeer je te achterhalen wat de oorzaak van deze problemen is en hoe je de problemen het beste aan kunt pakken. Medicijnen hebben in dit stadium enkel nog zin om de pijn te verlichten, maar niet om de oorzaak van de pijn aan te pakken. Dit kan wel door gebruik te maken van massagetherapie, oefentherapie of bewegingstherapie, elektrotherapie of fysische therapie. Het is van de klachten van een patiënt afhankelijk, welk type therapie het meest geschikt is om de bron van de pijn aan te pakken.

In veel gevallen wordt naast het vaststellen van de bron van de pijn ook direct gewerkt aan het verhelpen van de pijn, door oefeningen met patiënten uit te voeren. Hierbij kan onder meer gebruik gemaakt worden van fitnessapparatuur, klimrekken en ballen. In veel gevallen kunnen patiënten oefeningen zelf thuis uitvoeren. Dit geldt echter niet altijd! Zeker bij ouderen zal een fysiotherapeut vaak op locatie helpen bij het uitvoeren van oefeningen om pijn te verhelpen.

Het uiteindelijke doel van een fysiotherapeut is het verbeteren van het functioneren van het lichaam van een patiënt, het verminderen van de pijn, het bieden van ontspanning aan het lichaam, het bereiken van een verbetering in de bloedcirculatie, of het verbeteren van de lichaamshouding van een patiënt. Zeker mensen die tijdens hun werkdagen veel op kantoor zitten, kunnen door de jaren heen te maken krijgen met klachten als gevolg van een verkeerde houding. Een fysiotherapeut helpt de patiënt in dit geval bij het aannemen van een betere houding om nieuwe klachten te voorkomen.

Doordat een fysiotherapeut gedurende zijn of haar werkdagen met tal van verschillende types patiënten te maken krijgt, blijft het werk uitdagend. Iedere patiënt moet op een eigen manier worden behandeld, waardoor het essentieel is om voldoende tijd te besteden aan het achterhalen van de bron van de pijn bij een patiënt.

Fysiotherapeut worden: welke opleiding volgen?

Voordat je het beroep fysiotherapeut mag beoefenen zal je een opleiding in deze richting af moeten ronden. Op verschillende Nederlandse hogescholen wordt de opleiding Fysiotherapie aangeboden, waarmee je opgeleid wordt tot fysiotherapeut. De gehele opleiding duurt vier jaar, waarna je eventueel nog een verdiepende masteropleiding zo kunnen volgen. Het wordt doorgaans sterk aangeraden om nog een masteropleiding te volgen, om je baankansen te vergroten. Des te meer kennis je hebt, des te aantrekkelijker je immers ook voor organisaties zal zijn.

Om als fysiotherapeut aan de slag te mogen gaan dien je over een BIG-registratie te beschikken. Dit is noodzakelijk omdat het beroep fysiotherapeut een wettelijk beschermd beroep is. Het is dus niet voor iedereen mogelijk om dit beroep te beoefenen.

Ook wanneer je al aan het werk bent als fysiotherapeut is het belangrijk om af en toe een cursus te volgen en op de hoogte te blijven van het laatste nieuws over dit beroep. Zo zullen er voortdurend nieuwe behandelmethodes worden aangeboden, verschijnen er nieuwe onderzoeken naar de oorzaken van een bepaalde pijn in ons lichaam, enzovoorts. Het is essentieel dat je hiervan op de hoogte bent!

Past het beroep fysiotherapeut bij mij?

Om het beroep fysiotherapeut succesvol te kunnen beoefenen is het erg belangrijk dat je sociaal vaardig bent, dat je voldoende geduld op kunt brengen tijdens gesprekken met patiënten en dat je gemotiveerd bent om problemen op te lossen. Daarbij moet je natuurlijk een grote interesse hebben voor anatomie en fysiotherapie, omdat je hier een vierjarige opleiding voor volgt. Houd er rekening mee dat je tijdens de opleiding veel kennis opdoet over de verschillende spieren en weefsels in het menselijk lichaam. Niet iedereen vindt dit even interessant, waardoor het soms lastig is om voldoende motivatie voor de studie op te brengen.

Vacatures voor een fysiotherapeut

Het beroep fysiotherapeut is blijvend noodzakelijk, omdat er immers altijd diagnoses moeten worden gesteld en behandelplannen moeten worden gemaakt. Helaas is het aantal fysiotherapeuten minstens zo groot als de vraag ernaar, waardoor het soms lastig kan zijn om aan een baan te komen. Op internet vind je verschillende websites waarop vacatures voor fysiotherapeuten worden aangeboden.

Veel mensen die de opleiding fysiotherapie gevolgd hebben gaan aan de slag in gezondheidscentra, gehandicaptenzorgen, een verpleeghuis, ziekenhuizen, revalidatiecentra, enzovoorts. Het is ook mogelijk om een eigen praktijk te beginnen! Houd er rekening mee dat het zeker in de eerste jaren van je eigen praktijk behoorlijk lastig kan zijn om aan voldoende patiënten te komen om de praktijk draaiende te houden. Veel fysiotherapeuten kiezen er dan ook voor om eerst ervaring op te doen bij een grotere organisatie en vervolgens over te stappen naar een eigen praktijk.

Heb je vragen over Fysiotherapeut?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Fysiotherapeut', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren


  • Wanneer iemamd een studie sportinstructeur heeft afgerond, is dit dan een basis voor de opleiding fysiotherapeut? Of is er een specifieke opleiding bewegingsleer?