Beroepen.nl » Meer jongeren kiezen voor een opleiding tot makelaar
Beroepen Blog

Meer jongeren kiezen voor een opleiding tot makelaar

Keuze makelaarsopleiding

Steeds meer jongeren melden zich aan voor een opleiding in makelaardij en vastgoed. Zo is het aantal eerstejaars studenten aan de Hogeschool Rotterdam en Saxion Enschede sinds jaren weer toegenomen. Ook zie je een flinke toename van makelaars in Alkmaar en omgeving.

In het schooljaar 2015/2016 had de Hogeschool Rotterdam 125 eerstejaars, in 2016/2017 waren het er 284 en dit schooljaar zijn het er zelfs nog meer. Aan het Saxion in Enschede is het aantal studenten verdubbeld van 60 naar 120 studenten. De hogeschool heeft zelfs als extra docenten aangenomen.

Belangstelling is enorm

Toen de vastgoedmarkt op zijn gat lag, kozen weinig jongeren voor een opleiding makelaardij en vastgoed. De opleiding bungelde toen ergens onderaan. Sinds de markt weer is aangetrokken, is de belangstelling enorm. Dit is niet alleen fijn voor eerstejaarsstudenten, maar ook voor de ouderejaars. Zij profiteren enorm van de groei in de markt. Het is voor hen vaak geen enkel probleem om een baan als makelaar te vinden. Wat zijn de redenen om een opleiding tot makelaar te volgen? En wat kun je ermee?

Reden 1: Extreem hoge baanverwachting

Als afgestudeerd makelaar hoef je je geen zorgen te maken over het vinden van een baan. Op dit moment is de baanverwachting in het vakgebied makelaardij erg hoog. Wanneer je bent afgestudeerd, kun je vrijwel direct makelaar worden bij een makelaarskantoor. Vaak kun je zelfs al voor je afstuderen aan de slag.

Reden 2: Toekomstpotenties

De vastgoedmarkt is altijd in ontwikkeling. Ook in de toekomst biedt deze markt je dus heel wat mogelijkheden. Er zijn namelijk altijd mensen die hun huis willen verkopen en mensen die een huis willen kopen. Als je op zoek bent naar een baan met toekomst, is het dus een goede optie om makelaar te worden.

Reden 3: Een afwisselende baan

Het beroep van makelaar is erg gevarieerd. De ene dag zit je op kantoor en ga je op zoek naar woningen voor klanten, de andere dag begeleid je een bezichtiging en weer een dag later voer je onderhandelingen met de koper of verkoper. Kortom; een zeer afwisselende baan dus.

Reden 4: Tal van doorgroeimogelijkheden

Als erkend makelaar heb je verschillende doorgroeimogelijkheden. Zo kun je cursussen blijven om je te specialiseren op bepaalde gebieden, zoals bedrijfsmatig vastgoed, onroerende zaken of agrarisch vastgoed. Bovendien kun je ook nog verder studeren om erkend taxateur te worden.

Reden 5: Je bouwt een groot netwerk op

De vastgoedsector is een bruisende sector die nog iedere dag groeit en op zoek is naar talent. Een groot voordeel van een baan als makelaar is dat je veel contacten legt en onderhoud. Iets dat ook weer goed is voor jouw carrière. Je bouwt een flink netwerk op en dit biedt ook weer toekomstperspectieven. En daarnaast zijn de primaire en de secundaire voorwaarden in de vastgoedsector vaak goed geregeld.

Reden 6: Een aantrekkelijk inkomen

Wanneer je makelaar bent, heb je een aantrekkelijk inkomen. Het inkomen is weer afhankelijk van verschillende factoren, zoals je ervaring en de functie die je uitvoert. Zo kan het zijn dat je assistent-makelaar, kandidaat-makelaar of register-makelaar/taxateur bent. Als assistent-makelaar ondersteun je de register-makelaar. Meestal is er aan bepaalde prestaties, zoals een geslaagde verkoop, een bonus gekoppeld.

Veel jongeren kiezen voor de hbo-opleiding makelaardij en vastgoed, omdat ze denken dat ze er veel geld mee kunnen verdienen. Echter, als dit alleen je motivatie is, kun je beter een andere opleiding of cursus volgen. Als je makelaar wilt worden, moet je namelijk ook over bepaalde eigenschappen beschikken. Zo is het belangrijk dat je het leuk vindt om samen te werken, sociaal en klantgericht bent en prestatiegericht kunt werken. Bovendien moet je hart hebben voor het vak.

Tijdens een hbo-opleiding leer je van alles over taxeren, financieren, beleggen en risicoanalyses. Het is een financieel-economische opleiding waarmee je niet alleen makelaar kan worden, maar ook belegger, vastgoedbeheerder of projectontwikkelaar. Je wordt dus breed opgeleid en moet van cijfers houden. Wanneer je dat echt niet ziet zitten, is het slim om een korte cursus te volgen waarmee je enkel makelaar kunt worden.

Opleiding of cursus?

Lijkt het jou wel wat om makelaar te worden? Dan kun je hier een cursus of opleiding tot makelaar voor volgen. Zo kun je kiezen voor een hbo-opleiding tot makelaar en taxateur, maar ook voor een thuisstudie op hbo- of mbo-niveau. Het voordeel van een thuisstudie is, dat je deze kunt combineren met je andere activiteiten, zoals je fulltime of parttime baan.

Makelaar worden?

Wil je graag makelaar worden? En heb je vragen over de opleiding of cursus? Of wil je iets weten over een ander beroep of een andere opleiding? Stel je vragen dan hieronder. Wij geven je zo snel mogelijk antwoord.

Heb je vragen over Meer jongeren kiezen voor een opleiding tot makelaar?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Meer jongeren kiezen voor een opleiding tot makelaar', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren