Beroepen.nl » Makelaar

Makelaar

makelaar-taken

Ben je geïnteresseerd in de woningmarkt en vind je het leuk om mensen te helpen bij het vinden van een geschikte woning? Wellicht past het beroep makelaar dan goed bij je! Als makelaar vervul je de rol van een tussenpersoon. Hierbij bemiddel je tussen een koper en verkoper, of tussen een huurder en verhuurder. Sommige makelaarskantoren richten zich ook op zakelijke panden. Hierbij gaat het in veel gevallen om twee grote organisaties die het bedrijfspand huren en verhuren. Het kan voorkomen dat er in een bedrijfspand meerdere bedrijven actief zijn, die ieder een bepaald aantal vierkante meters nodig hebben. Als makelaar probeer je het beschikbare oppervlak in dit geval zo goed mogelijk in te delen, om aan de wensen van iedere betrokken partij te kunnen voldoen.

Een succesvolle makelaar beschikt over verschillende competenties. Een goed contact met de verschillende partijen is bij de verkoop of verhuur van woningen en bedrijfspanden essentieel. Je dient duidelijk in kaart te brengen wat de voordelen van een woning of bedrijfspand zijn, waar de mogelijkheden liggen om veranderingen aan te brengen, wat er mogelijk is in de prijs voor een woning of bedrijfspand, enzovoorts. Voor een verkoper probeer je de woning voor een zo hoog mogelijke prijs te verkopen, terwijl je een koper helpt bij het vinden van een zo geschikt mogelijke woning bij een vooraf vastgesteld budget. Dit maakt het werk van een makelaar heel divers en afwisselend!

Makelaar worden: welke opleiding volgen?

Sinds 2001 is het beroep makelaar niet langer een wettelijk beschermd beroep. Sinds dit moment is het dus voor iedereen mogelijk om zichzelf een makelaar of taxateur te noemen, zonder dat hij of zij hier een opleiding voor gevolgd heeft. Wil je makelaar worden om bij een makelaarskantoor aan de slag te kunnen gaan is het echter wel sterk aan te raden om een opleiding te volgen. Er is een HBO-studie die goed aansluit bij het beroep makelaar, namelijk: Vastgoed en Makelaardij, of Managementeconomie en Recht.

Om de kwaliteit van de makelaardij hoog te houden zijn er verschillende beroepsverenigingen die bepaalde certificeringsregelingen aanbieden. Per certificeringsregeling moet aan bepaalde opleidingseisen zijn voldaan door een makelaar. Des te meer certificaten je hebt, des te groter de kans op een baan logischerwijs ook is. Een consument zal sneller voor een makelaar met deze certificaten kiezen, dan een makelaar zonder de certificaten. Ook gelden er vaak eisen voor een permanente educatie, waarbij je dus na het afronden van je opleiding zorgt voor het opdoen van verdere kennis op het gebied van de makelaardij.

Een van de bekendste organisaties die vecht voor een hoge kwaliteit van de Nederlandse makelaardij, is de Stichting Certificering VBO Makelaars. Het is niet zomaar mogelijk om je bij deze stichting aan te sluiten. Zo dien je te voldoen aan verschillende eisen die betrekking hebben tot je vaardigheden, kennis, beroepshouding en inzicht in de makelaardij. Je moet verschillende examens succesvol afleggen om je aan te kunnen sluiten bij deze stichting.

Makelaar *aanrader

Makelaar is en blijft een ontzettend veelzijdig beroep. Een makelaar moet zowel commercieel als juridisch en bouwkundig goed onderlegd zijn. Een eerste vereiste om als makelaar aan de slag te kunnen gaan is echter de juiste vakkennis. Met deze opleiding leg je een goede theoretische basis en kun je je verder specialiseren tot Register-Makelaar. Een opleiding met enorm veel mogelijkheden!

  • v.a. 699,-
  • Thuisstudie
  • Laudius
  • Geen inschrijfgeld (elders 30 euro)
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

De werkdag van een makelaar

Een makelaar is tijdens een werkdag voornamelijk op een kantoor actief en zal gedurende de werkdag mogelijk een of twee woningen bezichtigen. Dit kan alleen, maar bijvoorbeeld ook met potentiële kopers of huurders. Als makelaar probeer je de woning zo goed mogelijk in kaart te brengen voor de advertentie, die nieuwe kopers of huurders aan moet trekken. Zo kun je een schets van de woningindeling (laten) maken, de woning op een interessante en uitnodigende manier beschrijven, enzovoorts. Ook foto’s en filmpjes kunnen de kans op de verhuur of verkoop van een woning aanzienlijk vergroten in veel gevallen.

Wanneer een geïnteresseerde koper of huurder zich gemeld heeft bij het makelaarskantoor zal je als makelaar proberen meer te weten te komen over de wensen van de klant. Mogelijk zijn ook andere woningen uit het portfolio van een makelaarskantoor interessant voor de klant. Het is erg belangrijk om deze woningen mee te nemen, om zo tot een goede vergelijking tussen woningen te kunnen komen. Een klant hoeft niet altijd bij voorbaat al een voorkeur voor een bepaalde woning te hebben. Woningzoekenden kunnen bijvoorbeeld ook eens naar de algemene mogelijkheden bij je makelaarskantoor informeren.

Als een woningzoekende een geschikte woning gevonden heeft, zorgt een makelaar voor het in orde maken van de papieren. Dit gaat om de contracten en (ver)koopafspraken, die gemaakt worden bij de overname of huur van een woning. De overdracht van de woning bij een verkoop wordt gedaan door een notaris en niet door de makelaar zelf. Een makelaar heeft ook niet de bevoegdheid om deze taak op zich te nemen. Nadat alle zaken omtrent de verkoop van een woning geregeld zijn krijg je als makelaar vak een zogenaamde courtage van de verkoper van een woning. Een courtage is een vooraf afgesproken percentage, vaak 1-2%, van de uiteindelijke verkoopprijs van de woning.

Past het beroep makelaar bij mij?

Voor het beroep makelaar zijn een aantal competenties van erg groot belang. Denk bijvoorbeeld aan een klantgerichte manier van werken, de mogelijkheid om goed samen te kunnen werken met anderen, de capaciteiten om te onderhandelen met verschillende partijen, enzovoorts. Je moet het leuk vinden om het hoogst haalbare bedrag uit een woning te halen, zonder dat een mogelijke koper vroegtijdig afhaakt in de aankoop van een nieuwe woning. Anderzijds probeer je het portfolio van je makelaarskantoor op te vullen met zo waardevol mogelijke woningen. Des te waardevoller een woning immers is, des te hoger is ook de courtage die je hiervoor krijgt bij de verkoop van een woning.

Om het beroep makelaar succesvol te kunnen beoefenen moet je daarbij vloeiend Nederlands spreken en schrijven. Je dient immers belangrijke contracten in goed Nederlands op te kunnen stellen.

Vacatures makelaars

In de meeste gevallen gaat een makelaar na het afronden van zijn of haar studie aan de slag bij een bestaand makelaarskantoor. Het aantal beschikbare vacatures voor makelaars is sterk afhankelijk van de staat van de woningmarkt. Wanneer de woningmarkt aantrekt zal ook de vraag naar afgestudeerde makelaars groeien. In een tijd met een stilstaande woningmarkt is die vraag veel minder groot. Naast de mogelijkheid om bij een bestaand makelaarskantoor te gaan werken, kun je ook een eigen (franchise) makelaarskantoor opstarten.

Heb je vragen over Makelaar?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Makelaar', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren