Beroepen.nl » Makelaar » Opleiding Makelaar

Opleiding Makelaar

makelaar

Het beroep van makelaar is geen beschermd beroep meer. Toch wil dit niet zeggen dat iedereen het vak van makelaar zomaar kan uitoefenen. Je wordt pas echt serieus genomen als je een gecertificeerd makelaar bent. Hiervoor moet je ingeschreven staan in een register voor makelaars. En tot zo’n register word je alleen toegelaten als je een gerichte makelaarsopleiding hebt gevolgd.

Makelaar met officieel erkende SVMNIVO-diploma!

laudiusMakelaar is en blijft een ontzettend veelzijdig beroep. Een makelaar moet zowel commercieel als juridisch en bouwkundig goed onderlegd zijn. Haal nu het officieel erkende SVMNIVO-diploma!

 • v.a. € 629,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Lesgeld terug als je niet slaagt!
 • Bekijk nu!

Wil je professioneel makelaar worden? Dan heb je de keuze uit diverse opleidingen. Je kunt onder meer kiezen voor een hbo-opleiding, een mbo-opleiding of een thuisstudie. Het is zelfs mogelijk om de opleiding makelaar in de avonduren of in het weekend te volgen. Dankzij dit brede aanbod vind je dus altijd wel een studie die bij jouw situatie past.

Voor wie is de opleiding?

Wil je graag makelaar worden? Dan zal je hier een opleiding of cursus voor moeten volgen. De opleiding tot makelaar/taxateur is er voor iedereen die werkzaam wil zijn in de vastgoedwereld.

Als je een makelaarsopleiding wilt volgen, is het van belang dat je over bepaalde karaktereigenschappen beschikt. Zo is het een vereiste dat je genoeg sociale en commerciële vaardigheden hebt. Je vindt het leuk om met mensen te praten en dingen te verkopen. Bovendien is het belangrijk dat je makkelijk contacten legt, goed kunt luisteren naar kopers of verkopers, empathisch vermogen hebt en dat je potentiële kopers enthousiast kunt maken voor een huis.

Een opleiding of cursus tot makelaar is geschikt voor iedereen die door wilt studeren of zich verder wilt ontplooien. Je kunt een hbo-opleiding tot makelaar/taxateur volgen als je een diploma bezit op mbo-4 niveau of als je een havo- of vwo-diploma hebt. Verder is het ook mogelijk om een kortere cursus tot makelaar te volgen. Vaak is een vooropleiding dan geen vereiste.

De opleiding of cursus tot makelaar

Je hebt de keuze uit een hbo-opleiding van drie tot vier jaar of een verkorte opleiding van een paar maanden. Waar je voor kiest, hangt weer af van je vooropleiding, je werkervaring, je leeftijd en je vakkennis. Heb je net een havo, vwo- of mbo-4 diploma behaald en wil je nog verder studeren? Dan raden wij je aan om te kiezen voor de hbo-opleiding Vastgoed en Makelaardij. Deze opleiding is te volgen op diverse hogescholen en opleidingsinstituten. Je kunt de studie ook thuis online volgen of in de avonduren. Nadat je bent afgestudeerd ben je in het bezit van de titel Bachelor of Business Administration. Met deze titel is het mogelijk om je aan te sluiten bij een register voor makelaars.

Heb je al wat werkervaring opgedaan? En beschik je over voldoende vakkennis? Dan is cursus met een kortere studieduur een betere optie. Hiermee doe je in een aantal weken voldoende kennis op om het beroep van makelaar te kunnen uitoefenen. Een cursus tot makelaar wordt gegeven op hbo-niveau en mbo-niveau. Voor sommige cursussen is een vooropleiding een vereiste, zoals vwo, havo of mbo niveau-4.

Als je het diploma tot makelaar hebt behaald, kun je aan het werk als zelfstandig makelaar of aan de slag bij een makelaarskantoor, een woningcorporatie, een vastgoedbedrijf of een overheidsinstelling. Wel is het vaak een vereiste dat je staat ingeschreven bij een register voor makelaars en een branchevereniging. Met een inschrijving bij een register kun je aantonen dat je deskundig en onafhankelijk bent.

Inhoud van de opleiding makelaar

Afhankelijk van de aanbieder bestaat een opleiding uit vijf tot zeven modules. Tijdens de opleiding leer je alles over de vastgoedwereld en het kopen en verkopen van onroerend goed. De taken van een makelaar zijn heel divers waardoor de opleidingen zeer breed zijn. Je doet bijvoorbeeld niet alleen kennis op over bouwkunde, maar ook over publieke regelgeving en privaatrechtelijke regels. Daarnaast leer je ook veel over alle commerciële en financiële aspecten van het vak van makelaar. Je krijgt onder meer lessen in verkooptechnieken, bedrijfseconomie en fiscaliteit.

Een professionele en goede opleiding of cursus richt zich altijd op de kwaliteitseisen die de makelaarsregisters stellen.

Tijdens een opleiding of cursus komen in ieder geval de volgende onderwerpen aan bod:

  • Publiekrecht
  • Bouwkunde
  • Vastgoedeconomie
  • Financiën
  • Privaatrecht
  • Taxaties
  • Fiscaliteiten
  • Consumentengedrag
  • Marketing

Een hbo- of mbo-opleiding of een cursus bestaat doorgaans uit veel theorie, afgewisseld met meerdere praktijkdagen. Als je een cursus of thuisstudie volgt, is het vaak mogelijk om een online webcollege te volgen. Dit betekent dat je de les gewoon thuis kunt volgen. Je sluit de opleiding of cursus af met een afstudeeropdracht of examen. Het kan ook dat je een certificaat van deelname krijgt uitgereikt.

Na afloop van de opleiding

Als je de opleiding makelaar met succes afrondt, kan je je aanmelden bij een register voor makelaars, zoals de Stichting VastgoedCert of de Stichting Certificering voor VBO-Makelaars. Met een registratie word je pas echt serieus genomen als makelaar. Je kunt dan laten zien dat je over de juiste vakkennis beschikt en een betrouwbaar makelaar bent. Bovendien heb je met een registratie meer bevoegdheden. Je mag dan ook onroerend goed taxeren voor de Nationale Hypotheek Garantie en voor diverse hypotheekbanken.

Als je eenmaal een geregistreerd makelaar bent, betekent dat niet dat je dit voor de rest van je leven bent. Je kunt deze titel alleen behouden door jaarlijks je vakkennis bij te spijkeren door scholing.

Kosten van de opleiding

Voor een cursus of thuisstudie tot makelaar betaal je minder dan een opleiding aan een hogeschool. Zo is het al mogelijk om een korte thuisstudie tot makelaar te volgen vanaf ongeveer €1000. Kies je voor een cursus tot assistent-makelaar dan betaal je gemiddeld €700.

Het is ook een optie om te kiezen voor een versnelde hbo-opleiding tot makelaar. Het totaalbedrag voor deze studie ligt tussen de €6000 en €7000. Je kunt deze opleiding thuis volgen. Bij de meeste opleidingen of cursussen is het mogelijk om het lesgeld in een keer of per maand te betalen.

Fiscaal voordeel

Is de opleiding of cursus gericht op je huidige of je toekomstige werk? Dan zijn de kosten vaak aftrekbaar bij de jaarlijkse aangifte van de inkomstenbelasting. Op deze manier vallen de studiekosten veel lager uit. Als je werkgever de opleiding betaalt, kan hij profiteren van een fiscaal voordeel.

Makelaar met officieel erkende SVMNIVO-diploma!

laudiusMakelaar is en blijft een ontzettend veelzijdig beroep. Een makelaar moet zowel commercieel als juridisch en bouwkundig goed onderlegd zijn. Haal nu het officieel erkende SVMNIVO-diploma!

 • v.a. € 629,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Lesgeld terug als je niet slaagt!
 • Bekijk nu!

Opleiding Makelaar Volgen?

Waar kun je de opleiding tot makelaar volgen?
Kijk bij de volgende aanbieders:

1. Laudius – Makelaar (v.a. € 629,-)
1. Laudius – Assistent Makelaar (v.a. € 409,-)

Heb je vragen over Opleiding Makelaar?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Opleiding Makelaar', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren