Beroepen.nl » Makelaar » Makelaar worden

Makelaar worden

makelaar

Net als veel beroepen in Nederland, is het beroep van makelaar niet beschermd. Iedereen mag zich dus zo noemen. Maar net als bij de meeste beroepen betekent het niet dat je vaardig of deskundig bent als je jezelf makelaar noemt. Als je een goede makelaar wilt worden, is het van belang dat je de juiste opleiding of cursus volgt, waarbij je voldoende vakkennis en ervaring opdoet.

Makelaar Taxateur O.Z.

laudiusMakelaar is en blijft een ontzettend veelzijdig beroep. Een makelaar moet zowel commercieel als juridisch en bouwkundig goed onderlegd zijn. Haal nu het officieel erkende SVMNIVO-diploma!

 • v.a. € 1398,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Lesgeld terug als je niet slaagt!
 • Bekijk nu!

Wat is het verschil tussen een makelaar en een taxateur?

De beroepen makelaar en taxateur worden vaak in één adem genoemd. Dit komt, omdat makelaars en taxateurs vaak dezelfde opleiding hebben gevolgd. De meeste makelaars zijn dus niet alleen makelaar, maar ook taxateur. Toch hebben deze twee verschillende taken.

Een makelaar begeleidt de koper of de verkoper van een woning, bedrijfspand of grond. Hij is dus partijdig en onderhandelt in naam van zijn opdrachtgever. Een taxateur is onpartijdig en geeft een deskundig oordeel over de waarde van een woning of bedrijfspand. Bovendien is taxateur een beschermd beroep, dit in tegenstelling tot een makelaar.

Iemand die een woning wilt kopen of verkopen neemt een makelaar in de arm om zijn belangen te behartigen. Voor het verkrijgen van een hypotheek is het vaak verplicht om een taxatierapport aan de hypotheekverstrekker te laten zien. Het rapport moet zijn opgemaakt door een erkend taxateur. Ook al zijn de meeste makelaars ook taxateur, toch mag een makelaar niet voor dezelfde klant optreden als taxateur. Dit mag niet, omdat de makelaar partijdig is. De taxatie moet dan ook worden uitgevoerd door een onafhankelijke makelaar/taxateur.

Erkend taxateur

Een erkend taxateur moet ingeschreven staan bij het taxatieregister NRVT. Dit is de verkorte naam van Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs. Deze stichting registreert vastgoedtaxateurs op persoonlijke titel en richt zich op het waarborgen van de vakbekwaamheid van de taxateurs. Een registratie bij de NRVT is persoonsgebonden en toont aan dat een taxateur deskundig en vakbekwaam is.

Taken van de makelaar

Een makelaar kan de ene dag werken als aankoopmakelaar en de andere dag weer als verkoopmakelaar. Hij heeft dan ook diverse taken, zoals:

 • Het in kaart brengen van de woonwensen van klanten
 • Het zoeken en selecteren van woningen
 • Het regelen en begeleiden van bezichtigingen
 • Het voorbereiden en presenteren van verkoopvoorstellen
 • Het voorbereiden van documenten, zoals verkoopaktes en verkoopovereenkomsten
 • Het voeren van onderhandelingen met de koper of verkoper
 • Het coördineren van de aan- of verkoop van onroerend goed
 • Begeleiden bij notariële zaken

Hoe kan ik makelaar worden?

Sinds 2001 hoef je geen diploma meer te hebben om het beroep van makelaar uit te oefenen. Het is namelijk geen beschermd beroep meer en iedereen mag zich dus uitgeven als makelaar. Echter, als je serieus genomen wilt worden, moet je je inschrijven in een register van gecertificeerde makelaars. Je wordt alleen tot een van de registers toegelaten als je de juiste makelaarsopleiding hebt gevolgd. Je hebt hierbij de keuze uit een vierjarige of versnelde hbo-opleiding, een beroepsopleiding of een erkende thuisstudie.

De hbo-opleiding tot makelaar

De hbo-opleiding tot makelaar is op verschillende hogescholen en opleidingsinstituten te volgen. Voor het volgen van de hbo-opleiding is het vereiste dat je in het bezit bent van een vwo-diploma, een havodiploma of een of mbo-diploma op niveau 4. Als je niet over het juiste diploma beschikt en 21 jaar of ouder bent, kun je een examen doen. Aan de hand van de uitslag wordt bepaald of je het juiste niveau hebt om de opleiding te volgen.

Bij een hbo-opleiding aan een hogeschool ga je de eerste twee jaar naar school. De laatste twee jaar bestaat uit een stage en lesdagen. Na het behalen van de hbo-opleiding mag je jezelf Bachelor of Business Administration noemen. Met deze titel is het mogelijk om als makelaar te gaan werken. Je kunt dan als zelfstandige aan de slag, maar je kunt ook gaan werken bij een overheidsorganisatie of een makelaarskantoor.

Beroepsopleiding of thuisstudie tot makelaar

Wil je geen vierjarige hbo-opleiding volgen? Dan is het mogelijk om een verkorte hbo-opleiding, beroepsopleiding of thuisstudie te volgen. Hierbij word je in een aantal maanden opgeleid tot makelaar-taxateur of assistent-makelaar. De studieduur varieert van een half jaar tot drie jaar.

De taken van een makelaar zijn heel divers waardoor het aanbod aan opleidingen en cursussen zeer breed is. Tijdens een opleiding of cursus tot makelaar doe je niet alleen kennis op over bouwkunde, maar ook over publieke regelgeving en privaatrechtelijke regels. Daarnaast leer je ook veel over alle commerciële en financiële aspecten van het vak van makelaar. Je krijgt onder meer lessen in verkooptechnieken, bedrijfseconomie en fiscaliteit.

Na de opleiding

Nadat je de opleiding tot makelaar hebt afgerond, mag je jezelf aanmelden bij een van de twee landelijke registers voor makelaars: De Stichting VastgoedCert of de Stichting Certificering voor VBO-makelaars. Als gecertificeerd makelaar kun je aantonen dat je deskundig, onafhankelijk en betrouwbaar bent. Met een certificering heb je meer bevoegdheden. Je mag dan taxaties uitvoeren voor hypotheekbanken en voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Wat verdient een makelaar?

Het gemiddelde salaris van een makelaar ligt tussen de 2450 en 4000 euro per maand. Het exacte salaris is weer afhankelijk van je opleiding, je werkervaring en het aantal opdrachtgevers. Een assistent-makelaar verdient maandelijks tussen de 1800 en 2500 euro. Een zelfstandig makelaar hanteert tarieven die liggen tussen de 55 en 65 euro per uur.

Vacatures voor makelaar

Als je een studie tot makelaar hebt gevolgd en bent geregistreerd als gecertificeerd makelaar kun je aan de slag bij een makelaarskantoor, een gemeente, woningstichting of projectontwikkelaar. Je kunt ook als zelfstandige werken en een eigen makelaarskantoor starten. Hiervoor dien je je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Kijk hier voor de vacatures van makelaar.

Aanmelden voor een opleiding of cursus

Een opleiding tot makelaar is op diverse momenten te volgen. Je kunt je hier altijd voor aanmelden. De startdata liggen weer verspreid over het jaar. De hbo-opleidingen op een hogeschool beginnen meestal in september. De beroepsopleidingen starten twee of drie keer per jaar. Voor een thuisstudie kun je je op elk moment aanmelden. Na je aanmelding kun je direct met de studie aan de slag.

Bij het aanmelden van een hbo-opleiding of een beroepsopleiding tot makelaar wordt vaak gevraagd naar je vooropleiding. Wanneer je hier niet aan voldoet, is het raadzaam om eerst een geschikte vooropleiding te volgen. Als je een thuisstudie of een cursus tot makelaar of gespecialiseerd makelaar wilt volgen, heb je hier vaak geen vooropleiding voor nodig. Soms wordt er wel geadviseerd om eerst wat werkervaring op te doen, maar dit is dus geen vereiste.

Makelaar Taxateur O.Z.

laudiusMakelaar is en blijft een ontzettend veelzijdig beroep. Een makelaar moet zowel commercieel als juridisch en bouwkundig goed onderlegd zijn. Haal nu het officieel erkende SVMNIVO-diploma!

 • v.a. € 1398,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Lesgeld terug als je niet slaagt!
 • Bekijk nu!
Makelaar worden
9.1/10 - 36 stem[men]

Heb je vragen over Makelaar worden?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Makelaar worden', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren