Beroepen.nl » Meer banen voor mbo’ers
Beroepen Blog

Meer banen voor mbo’ers

meer banen voor mboers

Jongeren met een mbo-opleiding hebben een grote kans dat ze een baan vinden. Dit is onlangs gebleken uit de Basiscijfers Jeugd van het UWV. Veel bedrijven willen stagiairs zo snel mogelijk aannemen, zodat de openstaande vacatures worden vervuld.

Vanaf januari tot en met juni 2018 ontstonden er zo’n 278.000 mbo-vacatures. Als je dit vergelijkt met dezelfde periode in 2017, is het aantal vacatures dit jaar gestegen met acht procent. Er zijn vooral veel mensen nodig in de bouw en de zorg.

Hybride opleidingen

Er zijn ruim 486.000 mbo-studenten. Om de banen op te vullen, zijn deze studenten erg gewild als stagiair. Vanwege het personeelstekort zijn er meer ‘hybride opleidingen’. Hierbij werken bedrijven en scholen samen. Zo bieden bedrijven een volledige opleiding op de werkvloer aan.

Vergelijkbaar met een bbl-opleiding

Een ‘hybride opleiding’ is vergelijkbaar met een bbl-opleiding. BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dit is een opleiding die bestaat uit een combinatie van werken en leren. Meestal ga je dan één dag per week naar school en werk je de rest van de week bij je leerbedrijf.

MBO’ers zijn ook studenten

Het mbo is op dit moment van imago aan het veranderen. Net als hbo’ers of wo’ers zijn mbo’ers ook studenten. Om deze reden is GroenLinks met het idee gekomen om afgestudeerde mbo’ers ook een titel te geven, zoals ‘Skilled’(Sk.), ‘Craftsman’ (Crf) of ‘Expert’(Exp). Dit idee is uiteindelijk afgeketst en niet doorgevoerd.

Snel aan de slag?

Wil jij direct aan de slag na het volgen van een mbo-opleiding? Dan zijn dit de beroepen waarmee jij snel een baan vindt:

  • Verpleegkundige
  • Loodgieter
  • Dakdekker
  • Apothekersassistent
  • Timmerman

Verpleegkundige

Wil jij graag in de zorg werken? Dan is het beroep van verpleegkundige een aanrader. Je kunt hiervoor de mbo-opleiding Verpleegkundige niveau 4 volgen. Deze opleiding duurt vier jaar en wordt in de bol- en bbl- variant aangeboden. Als verpleegkundige bied je verpleegkundige zorg aan patiënten. Hiertoe behoren onder meer verpleegtechnische handelingen, persoonlijke verzorging en begeleidende taken. Als verpleegkundige kun je aan het werk in een ziekenhuis, een verzorgingstehuis, een woonvorm voor verstandelijk of lichamelijk gehandicapten, een thuiszorginstelling of een instelling voor geestelijke gezondheidszorg.

Loodgieter

Als loodgieter heb je een waardevol beroep en werk je elke dag weer ergens anders. Je bent nodig bij de aanbouw, verbouw en het onderhoud van een woning. Je hebt zeer afwisselende werkzaamheden die veel verder gaan dan het repareren van een lekkende kraan. Je bent onder meer verantwoordelijk voor het monteren, installeren en repareren van leidingsinstallaties en water- en afvoersystemen. Verder behoren het installeren en onderhouden van cv-ketels, vloerverwarmingssystemen en airco’s ook tot je takenpakket. Lijkt het jou wat om loodgieter te worden? Dan kun je hier een mbo-opleiding voor volgen, zoals de opleiding servicetechnicus installatietechniek op niveau 4.

Dakdekker

Als dakdekker heb je een zeer afwisselende baan. Je bent elke dag weer op een andere werkplek. Hier leg je dakpannen of leien aan op hellende daken en gevels van bestaande of nieuwe woningen. Daarnaast voer je ook onderhoud uit aan bestaande daken en repareer of sloop je dakbedekkingen. Bij het vak van dakdekker komt het aan op maatvoering. Jij zorgt ervoor dat de dakpannen of leien precies op het dak passen. Echt maatwerk dus. Lijkt het beroep van dakdekker jou wel wat? Dan kun je hier een mbo-opleiding voor volgen op niveau 2, 3 of 4.

Apothekersassistent(e)

Vind je het leuk om mensen te adviseren en te informeren over hun gezondheid? Dan past het beroep apothekersassistent(e) goed bij jou. Je zorgt ervoor dat een klant goed en vakkundig geholpen wordt. Zo help je mensen door ze medicijnen te geven en ze voor te lichten over het correct gebruik daarvan. Je werkt samen met de apotheker, je collega-assistenten, apotheekhulpen en bezorgers van geneesmiddelen. Als apothekersassistent(e) werk je in een openbare apotheek, een apotheek in het ziekenhuis of een apotheek in een zorginstelling. Als je apothekersassistent(e) wil worden, kun je hiervoor de mbo-opleiding Apothekersassistent(e) niveau 4 voor volgen. Deze opleiding duurt drie jaar.

Tandartsassistent(e)

De tandartsassistent(e) is onmisbaar in de tandartsenpraktijk. Je bereidt behandelingen voor, ondersteunt de tandarts tijdens behandelingen en je voert administratieve taken uit. Verder voer je een aantal behandelingen ook zelf uit, maak je röntgenfoto’s en houd je de ruimtes schoon. Een zeer afwisselende baan dus! Als tandartsassistent(e) kun je aan slag in een groepspraktijk, een kleinere tandartsenpraktijk, een tandheelkundig centrum, een orthodontiepraktijk of in het ziekenhuis op de afdeling tandheelkunde of mond- en kaakchirurgie. Kun jij goed zelfstandig werken, ben je klantgericht en beschik je over een flinke dosis inlevingsvermogen? Dan is het beroep van tandartsassistent(e) misschien wel wat voor jou. Met een mbo-opleiding Tandartsassistent op niveau 4 kun jij aan de slag als gediplomeerd tandartsassistent.

Zoals je leest, heb je als mbo’er veel kans op een goede baan. Er zijn tal van interessante en leuke banen op mbo-niveau. Wat lijkt jou een leuk of interessant beroep en waarom? Reageer hieronder!

Meer banen voor mbo’ers
9.1/10 - 39 stem[men]

Heb je vragen over Meer banen voor mbo’ers?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Meer banen voor mbo’ers', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren