Beroepen.nl » Loodgieter

Loodgieter

loodgieter

Een loodgieter is onmisbaar bij de aanbouw, verbouw en het onderhoud van de woning. Als loodgieter ben je verantwoordelijk voor het monteren, installeren en repareren van leidingsinstallaties en water- en afvoersystemen. Ook het installeren en onderhouden van cv-ketels, vloerverwarmingssystemen en airco’s behoort tot je takenpakket. Je werkzaamheden gaan veel verder dan het repareren van een lekkende kraan: als loodgieter ben je het eerste aanwezig bij problemen met de verschillende installaties en systemen binnenshuis. Durf jij die verantwoording te dragen en vind je het leuk om elke dag weer ergens anders te werken, dan is het beroep loodgieter jou op het lijf geschreven.

Als loodgieter ben je werkzaam bij een loodgietersbedrijf of installatiebedrijf, of je start je eigen bedrijf. Soms werk je enkele dagen achter elkaar aan hetzelfde project, andere keren heb je een klus van nog geen halfuur. Je werkt alleen of samen met een collega, soms voer je overleg met bijvoorbeeld een aannemer.

Zo ziet de werkdag van een loodgieter eruit

Voordat de werkdag begint weet jij al op welke locaties je aanwezig moet zijn. Het kan voorkomen dat je tussendoor een spoedklus binnen krijgt, sommige situaties kunnen niet wachten. Ben je in dienst van een loodgietersbedrijf, dan haal je de materialen bij het bedrijf op, daarna rij je door naar de werklocatie. Bij de klant luister je naar diens wensen en schat je de situatie goed in. Je bekijkt welke materialen en apparatuur je nodig hebt en zet alles klaar.

De loodgieter zorgt ervoor dat alles nauwkeurig wordt gemonteerd. Er mogen geen lekkages ontstaan, ongeacht hoe groot of klein de klus is. Bij reparatiewerkzaamheden zoek je naar de oorzaak en lost dit op. Ontstane schade repareren je zorgvuldig. Het is belangrijk om al je werkzaamheden grondig te controleren, zodat er later geen nieuwe problemen ontstaan. Na het opruimen van het materiaal en apparatuur handel je de opdracht met de klant af. Vervolgens rijd je naar de volgende werklocatie.

Aan het einde van de werkdag ga je langs de zaak om de werkbus terug te brengen of administratie af te handelen. Ben je zelfstandige, dan maak je thuis de facturen op, vult klantgegevens aan en bekijkt de opdrachten voor de volgende werkdag.

Opleiding tot loodgieter

Voor het beroep loodgieter is veel kennis en ervaring van leidingsinstallaties, verwarmingssystemen en water- en afvoersystemen nodig. De opleiding installatietechniek op mbo-niveau sluit het best aan bij het beroep loodgieter. Tijdens de loodgieter opleiding leer je alles over het monteren en aanleggen van waterleidingen en rioleringen. Ook zaken als verwarmingsinstallaties en sanitair komen aan bod. Je leert welke techniek je toepast en hoe je problemen oplost. In deze moderne tijd behandelt de opleiding ook airconditioningsystemen en klimaatsystemen, zowel met betrekking tot het installeren als het onderhoud hiervan. Veel van deze systemen zijn via een computer uit te lezen, daarom behandelt de opleiding ook het werken met computers en de bijbehorende computerprogramma’s.

Onder de vaktechnische vaardigheden vallen het omgaan met opdrachtgevers, aannemers en leidinggevenden. Je leert hoe je adequaat reageert op klachten en hoe je deze tot tevredenheid afhandelt.

Voor de mbo-opleiding servicetechnicus installatietechniek op niveau 4 is een vooropleiding servicemonteur installatietechniek op niveau 2 nodig. Ook een andere gelijkwaardige opleiding wordt geaccepteerd. De mbo-opleiding tot allround loodgieter duurt 3 tot 4 jaar. Tijdens de opleiding werk je vier dagen per week en ga je één dag per week naar school. Er zijn ook opleidingen die hiervan afwijken.

Het is mogelijk om na het afronden van de mbo-opleiding door te stromen naar de hbo-opleiding werktuigbouwkunde.

Naast de officiële mbo-opleiding worden er diverse cursussen installatietechniek aangeboden. Het gaat hier om de introductiecursus installatietechniek of de basiscursus installatietechniek. Daarnaast is er een korte cursus loodgieter, waarbij deelnemers na afloop een getuigschrift ontvangen.

De kosten voor een opleiding varieert van €400 voor een korte cursus tot ruim €3000 voor een basiscursus installatietechniek. Bij het volgen van een voltijd mbo-opleiding bedraagt het lesgeld ruim €1100. Voor een deeltijd mbo-opleiding bedraagt het lesgeld ruim €575. Dit geldt voor niveau 3 en 4. Is de opleiding bedoeld voor het huidige of toekomstige beroep, dan mogen deze kosten als bedrijfskosten worden opgevoerd. Ben je werkzaam bij een installatiebedrijf, dan profiteert de werkgever mogelijk van een aantrekkelijke regeling.

De installatietechniek verandert snel. De ervaren loodgieter volgt daarom regelmatig een nascholingscursus of bijscholingscursus. Ook deze kosten mogen opgevoerd worden als bedrijfskosten.

Start Je Eigen Bouwbedrijf *aanrader

Binnen de bouwsector is altijd werk te vinden. Heb jij een passie voor een of meerdere vakgebieden binnen de bouw en droom je ervan om je eigen onderneming te starten? Met de cursus Start je eigen bouwbedrijf leer je stap voor stap hoe je je eigen onderneming vorm kunt geven. Zo ga je straks zelfverzekerd van start en bouw je een succesvol bedrijf op!

 • v.a. 249,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Start Je Eigen Klussenbedrijf *aanrader

Ben jij handig en doe je graag allerlei klusjes? Maak van jouw handigheid je beroep en start je eigen klusbedrijf met de cursus van Laudius. Met deze thuisstudie leer je alles wat je nodig hebt om een succesvolle onderneming te starten in de klussenbranche. Zo kun jij je concentreren op je klussen en weet je zeker dat met je bedrijf alles in orde is.

 • v.a. 199,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Past het beroep loodgieter bij mij?

Als loodgieter ben je in staat zeer nauwkeurig te werken. Je bezit een grote dosis geduld en bent gemotiveerd om mee te denken bij problemen. Je kan zowel vanaf een werktekening als naar eigen inzicht werken. Over het algemeen werk je overdag, bij een storing kun je ook ’s avonds of ’s nachts worden opgeroepen.

De beginnende loodgieter krijgt een salaris van €1800 tot €2600 bruto per maand. Wij veel ervaring en kennis kan het brutoloon oplopen tot ruim €3500 per maand. Als zelfstandige bepaal je het uurloon of de projectkosten, het is hierbij belangrijk om alle bijkomende kosten mee te nemen. De zelfstandige loodgieters of installatiemonteurs rekenen gemiddeld €40 per uur exclusief btw.

Vacatures loodgieter

De Nederlandse bevolking groeit, hierdoor zijn er steeds meer nieuwe woningen nodig. Al deze woningen moeten voorzien worden van cv-installatie, waterleidingen, afvoersystemen en andere installaties. Met een aantrekkende arbeidsmarkt is er steeds meer vraag naar ervaren loodgieters. Hierbij wordt gelet op kennis, ervaring en genoten opleiding. De loodgieter met een gedegen opleiding maakt goede kansen op de arbeidsmarkt.

Vacatures zijn vindbaar bij het uitzendbureau, arbeidsbureau of via diverse websites. Daarnaast zoeken installatiebedrijven actief via de krant of social media. Wil je zelfstandig loodgieter worden, dan is het belangrijk om voldoende praktijkervaring te hebben. Je werkervaring doe je op via een stage of door eerst aan de slag te gaan bij een loodgietersbedrijf of installatiebedrijf.

Heb je vragen over Loodgieter?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Loodgieter', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren


 • goedemiddag,

  Ik heb een vraag wat betreft een deeltijd studie tot loodgieter/installatietechniek die ik het liefst vanuit huis kan volgen. ik begrijp dat je uiteindelijk ook praktijk moet gaan doen om het vak goed te leren. Op dit moment lukt mij dat niet met mijn huidige baan. Toch wil ik graag de studie naast mijn huidige werk doen omdat ik daar zeker een aantal uur per dag de tijd voor heb en ik mij dus klaar wil stomen zodat ik na mijn huidige baan meteen aan de slag kan als loodgieter. ik heb wat research gedaan maar het blijft lastig om iets goeds te vinden wat gelijk staat aan een niveau 4 opleiding installatietechniek.
  Hierbij hoop ik dat jullie mij misschien verder kunnen helpen?

 • Hallo goede dag, ik heb spw niveau 3 gedaan daarna ben ik de transport in gegaan en mij lijkt het heel leuk om de opleiding loodgieter te gaan doen alleen mijn vraag is is het een moeilijke opleiding en is mijn mbo niveau 3 spw voldoende om aan doe opleiding te starten.