Beroepen.nl » Dakdekker

Dakdekker

dakwerker
Als dakdekker werk je altijd in de buitenlucht. Ben jij niet bang om op hoogte te werken en ga je verantwoord om met machines en gereedschap, dan biedt het beroep dakdekker jou veel uitdaging. Je komt op veel verschillende plaatsen en ziet de wereld vanuit een ander perspectief. Jij zorgt ervoor dat woningen en gebouwen waterdicht zijn.

Je werkt als zelfstandige of bij een dakdekkersbedrijf. Je hebt verstand van verschillende soorten dakbedekkingen waaronder bitumen, dakpannen, kunststof of riet. Het is zelfs mogelijk om je te specialiseren in een bepaalde dakbedekking. Een plat dak of schuin dak, het maakt jou allemaal niet uit, je werkzaamheden gaan gewoon door.

De werkdag van een dakdekker

Afhankelijk van het seizoen begin je soms al vroeg, zodat je niet in de brandende zon staat te werken. Ook regen speelt een rol, niemand wil een natte woning en het werken met materialen wordt lastiger bij regenachtig weer. Werk je bij een dakdekkersbedrijf, dan voer je ’s morgens eerst overleg uit. Vaak werk je in een team van 2 dakdekkers, soms zit hier een Junior dakdekker bij. Afhankelijk van het project gaat ook een elektricien mee.

Bij de klant bespreek je nog eens de werkzaamheden, zodat alles duidelijk is. Je begint met het verwijderen van de oude dakbedekking en het plaatsen van nieuwe dakbedekking. Ook kan het zijn dat je op een nieuwbouwproject werkt. In dit geval zorg je voor de juiste constructie. Bij het plaatsen van zonnepanelen werk je samen met de elektricien. Als dakdekker is het belangrijk om het werk zo snel mogelijk op te leveren, liefst binnen een dag.

Na het opleveren van het werk bespreek je alles nog eens met de klant door. Of je nu als zelfstandige werkt of voor een bedrijf, de klant ondertekent voor het opgeleverde werk. De werkzaamheden worden later in de boekhouding verwerkt. Als zelfstandige ben je verantwoordelijk voor de administratieve afhandeling en het versturen van de factuur.

Opleiding tot dakdekker

De opleiding tot dakdekker is te volgen op mbo-niveau 2,3 of 4. Als vooropleiding wordt een vmbo-diploma gevraagd of een eerder gevolgde dakdekkers opleiding. Wie niveau 2 volgt, wordt opgeleid tot primair dakdekker. Niveau 3 leidt op tot allround dakdekker. Het is mogelijk om daarna door te stromen tot niveau 4, die opleidt tot voortgezette dakdekker. Daarnaast is er de mogelijk om voor mbo-niveau 1 te kiezen, hierbij volg je een opleiding tot assistent dakdekker. Niveau 1 is alleen toegankelijk voor leerlingen die niet kunnen voldoen aan de instroomeisen voor niveau 2.

Tijdens de opleiding leer je alles over het beroep dakdekker. Je zult merken dat er verschillende opleidingen zijn waaronder dakdekker bitumen en kunststof, dakdekker pannen en leien of dakdekker metaal. Ook voor dakdekker riet is er een aparte opleiding. De basis is voor alle opleidingen hetzelfde, de specialisatie geeft andere lesstof.

Je krijgt te maken met verschillende materialen die het dak waterdicht maken. Bij een plat dak is het belangrijk dat de dakbedekking één geheel vormt en waterdicht is. Bij een schuin dak krijg je te maken met overlappende dakbedekking, waarvan dakpannen het bekendste voorbeeld zijn. Je leert niet alleen hoe je een dakbedekking aanbrengt, maar ook het werken vanaf een tekening en het aansluiten van afvoeren. De moderne dakdekker legt ook zonnepanelen aan.

Veel opleidingen tot dakdekker bestaan uit theorie en praktijk, waarbij je 1 dag in de week theorie volgt. Dit noemen we ook wel werken en leren of een bbl-opleiding. Ben je bij een dakdekkersbedrijf werkzaam, dan wordt deze opleiding vaak vergoed. Let altijd goed op de voorwaarden die de werkgever hieraan stelt.

Voor een basisberoepsopleiding op niveau 1 of 2 bedraagt het cursusgeld rond de €250, voor niveau 3 en 4 is dat € 575. Voor een voltijdse opleiding bedraagt het cursusgeld of collegegeld rond de €1140.

Ook al ben je ervaren dakdekker, je bent nooit te oud om te leren. Er zijn diverse bijscholingscursussen. Deze cursussen zijn zeer geschikt wanneer je met andere materialen wilt gaan werken. Werk je als zelfstandige, dan is de bijscholingscursus aftrekbaar.

Past het beroep dakdekker bij mij?

Heb jij geen last van hoogtevrees en weet jij van aanpakken, dan is het beroep dakdekker zeker iets voor jou. Je beschikt over een goede lichamelijke conditie en hebt er geen moeite mee om in de buitenlucht te werken. Je hebt affiniteit met techniek en kan problemen snel opsporen en oplossen. Ook kun je goed samenwerken met andere dakdekkers, zodat jullie een project goed op kunnen leveren. Uiteraard heb je de juiste opleiding gevolgd en bezit je over een grote dosis doorzettingsvermogen.

Het salaris van de dakdekker kan wisselen, afhankelijk van je niveau. Gemiddeld verdien je tussen de €1300 en €1900 bruto per maand. Dit kan oplopen, afhankelijk van het aantal gewerkte uren, je niveau en ervaring. De zelfstandige bepaalt zelf zijn uurtarief, variërend van €25 tot meer dan €50 bruto per uur. Het is belangrijk om alle gemaakte kosten mee te tellen, en niet alleen de gewerkte uren.

Vacatures dakdekker

Steeds minder jongeren volgen een technisch beroep. Dakdekkers hebben altijd voldoende werk; alle daken van Nederland hebben onderhoud nodig. Steeds meer daken worden voorzien van isolatie, wat ook weer voor extra werk zorgt. Als zelfstandige is het soms lastig om alleen te werken, omdat een klus sneller en beter gaat wanneer je met minimaal 2 personen bent. Je kunt als zzp’er met iemand samenwerken, maar ook een vof of bv opstarten.

Wil je aan de slag bij een dakdekkersbedrijf, dan staan er genoeg vacatures open. Deze vacatures zijn door heel Nederland te vinden, zowel bij het arbeidsbureau als uitzendbureau. Geschikte vacatures vind je op het internet of in de krant, stap ook zeker binnen bij het eerder genoemde arbeidsbureau of uitzendbureau. Dit vergroot je kans op passend werk.

Let ook op de vraag naar een rijbewijs. In veel gevallen bestuur je een werkbus om op de werklocatie te komen. Je hebt minimaal rijbewijs B nodig en bent bereid een werkbus te besturen. In veel gevallen werk je fulltime met een tijdelijk of vast contract. Als parttimer is er minder werk te vinden.

[kkstarratings]

Heb je vragen over Dakdekker?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Dakdekker', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren


 • Hallo, ik woon in Emmeloord. Waar zou ik een opleiding tot dakbedekker kunnen volgen!
  Ik ben 17 jaar en wil heel graag dakdekker worden
  Mvg Yoran

 • Hoi Danielle,

  Omdat er een tekort is aan dakdekkers zou je direct contact kunnen opnemen met een bedrijf en vragen of ze uw zoon intern willen opleiden.

  Groet,

  Kees Verkuijlen

 • Waar vind ik een opleiding tot dakdekker/ pannendekker voor mijn zoon van 16 jaar.
  Overal vind je beschrijvingen van de opleiding maar locatie waar deze opleiding wordt gegeven onbekend.
  Is er überhaupt een opleiding die daadwerkelijk gegeven wordt?

  Met vriendelijke groet,
  Danielle