Beroepen.nl » Apotheker

Apotheker

apotheker

Een apotheker is veel meer dan de ouderwetse pillendraaier. Voel jij je verantwoordelijk voor cliënten en kom je graag in contact met verschillende soorten mensen, dan is het beroep apotheker misschien iets voor jou. Je ontwikkelt medicijnen en controleert de werking ervan. Veel medicijnen worden in de apotheek zelf gemaakt. Het is belangrijk dat je hier zorgvuldig mee om kan gaan. Je controleert recepten die door de huisarts zijn voorgeschreven. Je zorgt voor de juiste uitgifte van deze medicijnen. Uiteraard voorzie je de cliënt van advies en ben je in staat problemen op te lossen en klachten af te handelen.

Je staat in nauw contact met de huisarts. Zo kan het voorkomen dat er problemen met medicatie optreden. Samen met de huisarts bespreek je of andere medicatie mogelijk is. Ook maak je afspraken met andere zorgverleners.

De apotheker is werkzaam en in een dorp- of stadsapotheek. Daarnaast kan je als apotheker in het ziekenhuis werken. Je kunt er ook voor kiezen je verder te specialiseren en binnen de farmaceutische industrie te werken.

De werkdag van een apotheker

Ben je werkzaam bij een apotheek, dan begint je dag met het overleggen met artsen en assistenten. Je beantwoordt telefoontjes met vragen over medicijnen. Achter de balie geef je patiënten uitleg over het gebruik van medicijnen. Tussendoor werk je aan de samenstelling van medicijnen, waarbij je zeer nauwkeurig werkt. Je controleert de medicijnen voor dat ze worden uitgedeeld.

Als apotheker ben je verantwoordelijk voor de inkoop en de opslag van medicijnen en materialen. Ook valt het financieel beheer onder jouw verantwoording. Afhankelijk van het aanwezige personeel heb je een leidinggevende positie. De apotheker vervult verschillende taken en is overal inzetbaar.

Veel apotheken zijn ook in de nachtelijke uren geopend. Je draait regelmatig een nachtdienst die je afwisselt met andere collega’s. De apotheker heeft geen 9 tot 5 mentaliteit, dat kan niet wanneer je in de zorg werkt.

Ben je als apotheker werkzaam in de geneesmiddelenindustrie, dan houd je je bezig met onderzoek en analyse van nieuwe en bestaande medicijnen. Je bereidt nieuwe geneesmiddelen en registreert deze. Omdat geen medicijn hetzelfde is, zal elke dag weer anders zijn.

Opleiding tot apotheker

Om het beroep apotheker uit te oefenen volg je een universitaire opleiding tot basisapotheker. Van hieruit kun je kiezen voor de specialisatie openbaar apotheker.

De opleiding farmacie is volledig gericht op het geneesmiddel en het effect hiervan, toedienen en het herkennen van ziekteverschijnselen. Deze universitaire bacheloropleiding duurt 3 jaar. Hiervoor heb je een vwo-diploma nodig. Het is belangrijk dat je het instroomprofiel natuur en techniek, natuur en gezondheid, cultuur en maatschappij of economie en maatschappij hebt gevolgd. Je krijgt verschillende farmaceutische vakken waarin je alles leert over geneesmiddelen en de werking hiervan. Ook volg je natuurwetenschappen en geneesmiddelenonderzoek.

Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar een vervolgopleiding. De 3-jarige masteropleiding farmacie rondt de apothekersopleiding af. Deze opleiding verdiept zich in de exacte werking van medicijnen. Daarnaast leer je leiding geven en het voeren van een farmaceutische bedrijfsvoering. Om apotheker te worden studeer je in totaal 6 jaar. Deze opleidingen zijn alleen voltijds mogelijk. Na de masteropleiding farmacie kun je kiezen voor de vervolgopleiding assistent in opleiding. Ook kun je kiezen voor een tweejarige vervolgopleiding tot openbaar apotheker.

Als apotheker blijf je altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen de geneesmiddelenindustrie. Hiervoor zijn diverse nascholingscursussen beschikbaar.

Cursus medische gassen voor ziekenhuisapothekers

Hoogenkamp Consultancy, Advies en Training | Klassikaal | 495.0 | Max. deelnemers: 10 | Tijdsduur: 8.0 Logo van Hoogenkamp Consultancy, Advies en Training
Doordat medische gassen als een geneesmiddel zijn geclassificeerd, bent u als apotheker binnen uw ziekenhuis verantwoordelijk voor de kwaliteit en beschikbaarheid van medische gassen voor de patiënten. U dient er voor te z…

Lees meer

Ayurveda

Laudius | 369.0 | Tijdsduur: 8.0 Logo van Laudius
Ben je een natuurgeneeskundig therapeut of werk je in de gezondheidszorg, bijvoorbeeld als een verpleegkundige, voedingsadviseur of apotheker? Dan is de opleiding Ayurveda iets voor jou. Je leert hoe je met Ayurveda de gez…

Lees meer

Online Klassikale WMO GCP Verdiepingstraining Apothekers november 2023

GCP Central B.V. | Klassikaal | 299.0 | Max. deelnemers: 24 | Tijdsduur: 6.0 Logo van GCP Central B.V.
Deze training gaat dieper in op de relevante onderdelen uit de WMO en GCP wet- en regelgeving voor de apotheek en koppelt deze aan praktijksituaties. Deze training is een verdiepingstraining en is van toepassing op apothek…

Lees meer

Past het beroep apotheker bij mij?

Als apotheker of apothekersassistent(e) beschik je over een grote dosis geduld en nauwkeurigheid. Daarnaast ben je gemotiveerd om cliënten te helpen en mee te denken bij problemen. De totale studieduur van 6 jaar kan zwaar zijn, het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Uiteraard doe je alle kennis op die nodig is om een goede apotheker te worden. Het salaris van een apotheker bedraagt tussen de €3200 tot €4300 bruto. In sommige gevallen kan dit oplopen tot meer dan €7000 bruto per maand.

Vacatures apotheker

Dankzij de vergrijzing en de groeiende bevolking is er steeds meer vraag naar zorgverleners. Hierdoor blijft ook de vraag naar apothekers bestaan. Wie een opleiding tot apotheker volgt heeft zeer goede kansen op de arbeidsmarkt.

Je gaat aan de slag als zelfstandige apotheker. Daarnaast zijn er vacatures in loondienst bij de openbare apotheek, de farmaceutische industrie, de zorgverzekeraar of de overheid. Ook vind je vacatures bij de ziekenhuisapotheek, het gezondheidscentrum of het klinisch laboratorium. Wil je zelfstandige apotheker worden, dan is het verstandig om eerst werkervaring op te doen bij een bestaande apotheek. Hiermee doe je veel praktijkervaring op. Passende apotheker vacatures vind je op het internet, de krant of via het UWV.

Heb je vragen over Apotheker?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Apotheker', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren