Beroepen.nl » Groot tekort aan leraren, problemen bij vervanging!
Beroepen Blog

Groot tekort aan leraren, problemen bij vervanging!

leraren tekort

Er is een peiling geweest rond de 1400 schoolinstellingen met betrekking tot het vervangen van zieke leraren. Wat blijkt nu, er is een groot tekort aan leraren en de directeuren van deze onderwijsinstellingen hebben niet voldoende vervangende leerkrachten achter de hand!

Al een geruime tijd is er een tekort aan leerkrachten en dat blijkt alleen maar erger te worden. Zo was er in de afgelopen twee weken een tekort aan vervangers voor een totaal aan 12.660 leerlingen, meldt nu.nl. De AVS (Algemene Vereniging Schoolleiders) geeft aan dat deze situatie ‘niet houdbaar’ is en roept op tot actie. Met deze actie wil het AVS stoppen met het zoeken naar korte termijn oplossingen en werken aan het lerarentekort in het onderwijs. Zo roept AVS leden in het primair onderwijs op om de komende tijd geen vervangende leerkrachten te zoeken, wanneer er zieke teamleden afmelden.

Openstaande vacatures leerkrachten

Het aantal vacatures voor leraren en leerkrachten neemt al een flinke tijd toe. Het percentage van openstaande vacatures daarmee ook. Zo was rond de 20 procent van de vacatures in het vorige schooljaar nog niet gevuld. Het schooljaar 2016/2017 was dat nog slechts 13 procent, wat aangeeft dat er een stijging is van 7 procent aan openstaande vacatures die niet gevuld worden. In totaal solliciteerden minder dan vijf mensen op 70 procent van de openstaande vacatures, ten opzichte van 43 procent het schooljaar ervoor.

Waar ligt nu precies het probleem?

Vooral de leeftijd van de leraren op de basisscholen ligt relatief gezien te hoog. Zo is meer dan 25 procent 55 jaar of ouder en dus duurt het niet lang meer voordat deze met pensioen gaan.

Ook is het imago van een leerkracht in de afgelopen jaren flink veranderd. Dit merk je vooral als je de reacties leest op relevante mediaberichten. Men verklaard de leraren voor gek, dat ze voor het loon dat ze krijgen voor de klas gaan staan. Het salaris is op zichzelf niet het probleem, maar wel de taken die de leerkrachten hiervoor moeten uitvoeren. Tot slot zijn ook de leerlingen een stuk brutaler dan de jaren ervoor.

Daarnaast is het aantal studenten dat de pabo-opleiding hebben afgerond afgelopen jaren, ook flink gedaald. De hoop ligt bij het stijgende aantal studenten dat momenteel dat pabo-opleiding of lerarenopleiding volgt, zodat er weer een complete generatie aan nieuwe leerkrachten zal komen. Ben jij of wil jij de pabo gaan volgen, of wellicht de lerarenopleiding? Dan heb je een grote kans dat er voldoende werk zal zijn, uiteraard is dat locatieafhankelijk. Maar het biedt wel een mooi uitzicht, als je nu al met de studie bezig bent.

Heb jij nog adviezen voor de scholen, of wellicht vragen over dit nieuwsartikel, laat het ons weten in de reacties!

Heb je vragen over Groot tekort aan leraren, problemen bij vervanging!?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Groot tekort aan leraren, problemen bij vervanging!', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren