Beroepen.nl » Leraar / Lerares

Leraar / Lerares

leraar
Wie aan de slag wil als leraar maakt een goede keuze, niet alleen met betrekking tot het salaris maar zeker ook met de kans op werk. Er is al jarenlang een tekort aan leraren, zowel in het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs.

Als leraar kun je alle kanten op. Je staat voor de klas in het basisonderwijs of speciaal onderwijs. Daarnaast kun jij je specialiseren op het geven van een bepaald vak in het voortgezet of middelbaar onderwijs. Je taken bestaan niet alleen uit lesgeven maar ook het coachen van de individuele leerling. Daarnaast voer je administratieve taken uit en onderhoud je contact met de ouders of verzorgers van het kind. Er zijn 3 verschillende niveaus met betrekking tot de lerarenopleiding.

Beschik jij over goed leiderschap en werk je resultaatgericht? Vind je het bovendien leuk om jongeren iets te leren en kun je goed samenwerken, dan is het beroep leraar zeker iets voor jou.

De werkdag van een leraar

Niets zo afwisselend als het beroep leraar. Je werkt met veel verschillende leerlingen met ieder een eigen achtergrond. De werkdag begint met een onderonsje met andere docenten. Bij binnenkomst van de leerlingen zorg je dat je in de klas staat. Op sommige scholen is een onderwijsassistent werkzaam, deze helpt met het klaarzetten van de materialen.

Gedurende de schooldag ben je bezig met lesgeven in Nederlands, rekenen of wiskunde, lichamelijke opvoeding, aardrijkskunde en andere vakken. Wie op het voortgezet of middelbaar onderwijs werkt, is gespecialiseerd in één of soms meerdere vakken. In dit geval blijf je in dezelfde klas en wisselen de leerlingen.

Tijdens de pauzes eet je samen met de andere docenten en onderwijsassistenten. In de korte pauzes drink je een kop koffie, werk je nog wat bij of houd je, wanneer je werkzaam bent in het basisonderwijs, toezicht op de speelplaats.

Bij een tussenuur bereid je de lessen voor de volgende dag voor, of je kijkt huiswerk na. Afhankelijk van de school is er wekelijks tot maandelijks een lerarenvergadering. Na schooltijd ben je ook bezig met het opruimen van materialen, bijhouden van de administratie of het voeren van oudergesprekken.

Er wordt vaak gedacht dat het beroep leraar veel vrije dagen betekent. Het klopt dat leerlingen meer vakanties hebben dan volwassenen. Als leraar maak je langere dagen om deze uren op te vangen. Tijdens vakanties ben je bezig met het nakijken van huiswerk of toetsen, maar ook met het voorbereiden van lessen.

Waar je werkt

Bij het kiezen van de lerarenopleiding is het belangrijk om eerst te bedenken waar je wilt werken. Naast het basisonderwijs, voor kinderen van 4 tot 12 jaar, kun je ook werkzaam zijn in het speciaal onderwijs. Het speciaal basisonderwijs is bedoeld voor kinderen die extra hulp nodig hebben met leren of opvoeding.

Binnen het basisonderwijs vallen ook de vrije school, Brede School, dalton onderwijs, Jenaplan of Montessorionderwijs. Dit zijn scholen met een andere onderwijsmethode of visie op onderwijs.

Het voortgezet onderwijs is bedoeld voor leerlingen van 11 tot en met 18 jaar. Hierbij ben je werkzaam op het vmbo, havo, vwo of praktijkonderwijs.

Je kunt er ook voor kiezen om les te geven op een mbo, hbo of wo-school. Hierbij geef je les aan jongvolwassenen of volwassenen. Nederland telt meer dan 6500 basisscholen en meer dan 600 scholen voor voortgezet onderwijs. Er is hierdoor altijd wel een vacature bij jou in de buurt.

Opleiding leraar, verschillende niveaus

Om als leraar in het basisonderwijs te mogen werken heb je een afgeronde hbo-opleiding Pabo nodig. Deze voltijdopleiding duurt 4 jaar, waarbij je in het derde jaar kiest voor een specialisatie. Je hebt de keuze uit werken met kinderen van 4 tot 8 jaar of kinderen van 8 tot 12 jaar.

Heb je een vwo-diploma, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een verkorte lerarenopleiding van 3 jaar. Met een hbo-opleiding of universitaire opleiding is het zelfs mogelijk als zij-instromer de opleiding in 2 jaar af te ronden.

De leraar in het voortgezet onderwijs heeft een eerstegraads en tweedegraads bevoegdheid. Met een tweedegraads bevoegdheid mag de leraar lesgeven aan het vmbo, praktijkonderwijs en onderbouw van havo en vwo. Met een eerstegraads onderwijsbevoegdheid mag de leraar lesgeven aan de bovenbouw van het havo en vwo. Om deze bevoegdheid te behalen volg je de hbo-lerarenopleiding voortgezet onderwijs of kopopleiding HBO Bachelor. De eerstegraads bevoegdheid is te behalen op de HBO Master lerarenopleiding aan een hogeschool of universiteit.

Thuis studeren is mogelijk. Kies uit de hbo-bachelor lerarenopleiding basisonderwijs of talen zoals Nederlands of Engels. Tijdens deze thuisstudie word je opgeleid tot een vakbekwame leraar. Naast studeren loop je stage op een geschikte school. Er wordt aandacht besteed aan onderwijskunde, ICT-vaardigheden, taal, rekenen en andere vakken.

Voor de opleiding betaal je collegegeld, dit bedraagt ongeveer 2006 euro. Voldoe je niet aan bepaalde criteria, dan betaal je mogelijk meer. Volg je een thuisstudie, dan ben je gemiddeld €8500 voor de hele studie kwijt. Je betaalt in ieder geval nooit langer dan 4 jaar collegegeld.

Betaalt de werkgever, dan geldt er een aantrekkelijke fiscale regeling. Bekijk ook of je recht hebt op studiefinanciering. Is dit niet het geval, informeer dan naar een levenlanglerenkrediet.

Hoeveel verdient een leraar?

Uit onderzoek blijkt dat leraren veel meer verdienen dan gedacht. Een pas afgestudeerde leraar die werkzaam is in het basisonderwijs heeft een startsalaris van €2436 bruto per maand. Dit loopt op tot maximaal €3482 per jaar. Leraren in het voortgezet onderwijs kunnen rekenen op een iets hoger salaris.

Het maximumsalaris bedraagt gemiddeld €4464. De werkgever kan afspraken maken met betrekking tot het loon, hierbij wordt gekeken naar leeftijd, opleiding en werkervaring.

Wil je aan de slag als zzp’er, dan word je gevraagd als gastdocent of invaller. Hierbij hanteer je een uurtarief van €35 tot €50.

Past het beroep leraar bij mij?

De opleiding tot leraar duurt maximaal 4 jaar, daarna ga je aan de slag als docent op een van de verschillende scholen. Naast het geven van les ben je ook de coach en vertrouwenspersoon: het beroep leraar is zeer veelzijdig.

Je bent resultaatgericht en zet de puntjes op de i. Je hebt niet alleen goed leiderschap maar kunt ook uitstekend luisteren. Denk jij in kansen en weet jij het beste uit ieder kind te halen, dan heb jij de competities om aan de slag te gaan als leraar.

Vacatures leraar of docent

Er is meer vraag dan aanbod van leraren, je komt de leukste vacatures online tegen. Vacature leraar basisonderwijs of docent vakopleiding, je vindt snel een geschikte vacature. Bekijk het aanbod op onze website sla deze op bij je favorieten. Staat er niet tussen wat je zoekt, kom gerust op een later moment nog eens terug. Ons aanbod vacatures leraren wisselt regelmatig.

Loop ook eens binnen bij het arbeidsbureau of uitzendbureau, dit kan je kansen op een geschikte vacature vergroten.

[kkstarratings]

Heb je vragen over Leraar / Lerares?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Leraar / Lerares', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren