Beroepen.nl » Leraar / Lerares » Lerarenopleiding

Lerarenopleiding

leraar

Iedereen in Nederland krijgt er mee te maken; leraren! Het begint al met meesters en juffrouwen op de basisschool, waarna je naar het middelbaar onderwijs mag gaan. Daar vind je ze, de leraren en leraressen die jou helpen bij het verkrijgen en leren van informatie. Niet iedereen kan goed met leraren, terwijl het een erg nobel beroep is. Wil jij ook mensen informeren en onderwijzen? Dan ben jij geschikt als leraar of lerares. Voordat je echter les gaat geven, dien je wel een lerarenopleiding gevolgd te hebben, meer informatie daarover vind je op deze pagina!

Welke opleiding moet je volgen om leraar te worden

Dus jij wil graag voor de klas staan en je wilt leraar worden? Dan dien je hiervoor een lerarenopleiding te volgen. Echter is er niet één specifieke lerarenopleiding beschikbaar tegenwoordig. Er is namelijk ook niet één type leraar.

Wat voor opleiding je dient te volgen om leraar te worden, hangt af op wat voor school je les wil gaan geven. Zo kun je kiezen voor de basisschool, waarbij je kinderen tot een jaar of 12 les gaat geven. Indien dit jouw keuze is, zul je de PABO moeten gaan volgen. De PABO staat voor Pedagogische Academie Basis Onderwijs.

Wil je les gaan geven als vakspecialist op de middelbare school, dan zul je de Lerarenopleiding gaan volgen. Op deze pagina vind je meer informatie over de Lerarenopleiding.

Als jij les wil gaan geven als vakspecialist op mbo, hbo of wo-niveau, dan zul je voor de lerarenopleiding kiezen. Je kunt hierin de keuze maken of je gaat voor een algemene lerarenopleiding of een vakspecifieke lerarenopleiding zoals; lerarenopleiding wiskunde, lerarenopleiding Nederlands, lerarenopleiding geschiedenis.

Het niveau van de lerarenopleiding

Het is belangrijk om te weten welk niveau je wil gaan lesgeven, zodat je ook de juiste opleiding hiervoor volgt. Zoals hierboven al vermeld werd kun je kiezen uit verschillende niveaus; mbo, hbo of wo-niveau.

Om toegelaten te worden op een bepaalde opleiding naar keuze, zul je moeten beschikken over een Havo of VWO diploma, of het mbo niveau 4. Mocht je niet in bezit hiervan zijn, kun je ook nog een toelatingsonderzoek laten uitvoeren, om te kijken of je alsnog kan worden toegelaten. Tot slot kan een school of opleiding ook een aanvullend profiel verwachten, dit kun je het beste bij de instelling naar keuze navragen.

Wat is de inhoud van de opleiding

De inhoud van de lerarenopleiding is afhankelijk van het type opleiding dat je kiest. Daarnaast is ook het niveau van belang voor de inhoud. Alvorens je voor een bepaalde opleiding kiest, kijk eerst goed of dit aansluit bij de baan van jouw keuze. Er kan nogal een verschil zijn in hetgeen er verwacht wordt van een leraar op verschillende scholen of instellingen.

Wil je graag een lerarenopleiding volgen? Kies dan voor een kwalitatieve opleiding die in lijn staat met jouw ideale baan als leraar!

Veelgestelde Vragen

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen die bij ons binnenkomen.

Welke opleiding moet ik volgen om leraar te worden?

Om leraar te worden, dien je een lerarenopleiding te volgen. Echter zijn er veel verschillende mogelijkheden. Hierboven lees je alle opties voor de opleiding tot leraar!

Kan ik ook een cursus of thuisstudie volgen om leraar te worden?

Jazeker, er zijn verschillende mogelijkheden, gericht op hetgeen waarin jij wil gaan lesgeven. Bekijk ons complete overzicht!

Wat kan ik verwachten qua inhoud van de lerarenopleiding?

De inhoud van de lerarenopleiding is afhankelijk van het type opleiding dat je kiest. Daarnaast is ook het niveau van belang voor de inhoud.

Is de PABO een goede keuze om les te gaan geven?

Wanneer je op de basisschool kinderen tot een jaar of 12 les gaat geven, is de PABO de juiste keuze!

Vragen of opmerkingen

Is er nog informatie dat je mist op deze pagina, laat het ons weten. Ook als je vragen hebt, kun je die gerust stellen in de reacties onderaan deze pagina. Wij doen onze uiterste best om zo spoedig mogelijk te reageren!

Heb je vragen over Lerarenopleiding?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Lerarenopleiding', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren


  • Ik ben Nederlandse, maar heb ik Duitsland het gymnasium gedaan. Kan ik mij aanmelden voor biologie en Engels?