Beroepen.nl » Groot tekort aan mensen in de bouwsector!
Beroepen Blog

Groot tekort aan mensen in de bouwsector!

tekort mensen bouwsector

Zoals er in 2018 al een flink tekort was aan werkenden in de bouw, is de verwachting dat het dit jaar alleen maar blijft groeien. Zo werd er vorig jaar nog een kwart van de ondernemers belemmerd in hun werkzaamheden door een tekort aan personeel. In de bouw was dat echter bijna 40 procent en dat is niet wenselijk voor de bouwgerelateerde bedrijven. De historie leert ons dat er in 2016 nog minder dan 5 procent een tekort aan personeel had, wat aangeeft dat er een enorme stijging in het tekort is ontstaan.

Door dit tekort aan mensen in de bouwsector, worden veel bouwactiviteiten niet voltooid. Verwacht wordt dat er tijdens de 10 jaren aan crisis waar de bouw in heeft verkeerd, enorm veel mensen zijn uitgestroomd naar andere beroepen en banen. En blijkbaar zitten zij daar tot op heden goed, want er komen maar weinig terug.

Een tweede factor in dit tekort is uiteraard de vraag naar bouwbedrijven en bouwproductie. Tijdens de crisisjaren was de vraag hiernaar ontzettend gedaald, maar nu stijgt dit weer enorm.

Hoe kun jij hier op inspringen? Ben jij momenteel bezig met de opleiding bouwkunde, of zit je er aan te denken? Ga dan vooral door en zorg dat je zo snel mogelijk jouw diploma binnen hebt. Er zijn namelijk tal van banen voor het oprapen, wat niet alleen betekent dat je hoogstwaarschijnlijk snel werk kunt vinden. Maar ook dat er genoeg mogelijkheden (moeten) zijn om je te kunnen opwerken. Tot slot is het overschot aan vacatures in de bouw natuurlijk een prachtige kans om werk in jouw omgeving te vinden, dat je daadwerkelijk leuk vindt en ook nog eens goed betaald.

De beroepen waar veel vraag naar is momenteel zijn: Metselaars, voegers, stukadoors, installateurs, machinisten en monteurs. Daarnaast liggen ook de volgende banen momenteel voor het oprapen: elektriciens, installatiemonteurs, bouwkundig tekenaars en ingenieurs, schilders, asbestverwijderaars en dakdekkers.

Er wordt verwacht dat er in de periode 2019 tot 2023 rond de 116.000 nieuwe arbeidskrachten nodig zijn in de bouw.
Dus ook in de komende jaren zijn er nog voldoende openstaande vacatures, doe er je voordeel mee!

Heb je vragen over Groot tekort aan mensen in de bouwsector!?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Groot tekort aan mensen in de bouwsector!', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren