Opleiding Bouwkunde

bouwkunde

Werk jij graag met je handen en heb je geen twee linker handen? En lijkt het jou mooi om daadwerkelijk dingen te creëren? Dan is wellicht de opleiding bouwkunde wel iets voor jou. Je komt de toepassing van bouwkunde overal om je heen tegen, denk maar eens aan de vele gebouwen om je heen als voorbeeld! Met een diploma in bouwkunde kun je veel kanten op, lees snel verder over de opleidingen en de vervolgmogelijkheden!

Voor wie is de opleiding bouwkunde

De opleiding bouwkunde is voor mensen die graag hun ruimtelijk inzicht nog beter gaan gebruiken of leren te ontwikkelen. Zo zul je binnen de opleiding voornamelijk aan de slag gaan met het ontwerpen en bouwen van locaties waar men zich prettig voelt en/of een bepaald doel behaald moet worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een duurzame woning of de renovatie van een bedrijvenpand. Lijkt het jou leuk om anders naar gebouwen en woonwijken te kijken? Hoe zit de constructie in elkaar en waar heeft men op gelet met betrekking tot de vormgeving? Als je daarnaast ook nog goed kunt rekenen en interesse hebt in technische vakken, dan is de opleiding Bouwkunde voor jou bedoelt!

Bouwkunde op elk niveau!

Het leuke van de opleiding bouwkunde en eventueel WO Bouwkunde en Civiele Techniek, is dat je de opleiding vanaf het mbo niveau al kunt volgen. Daarnaast zijn er naast de mbo Bouwkunde ook nog de hbo Bouwkunde en WO Bouwkunde en Civiele Techniek (bachelor) beschikbaar. Ben jij dus die praktisch ingestelde student die graag verder wil in de bouw en wellicht zelfs nog flink wil doorsturen? Dan is bouwkunde de juiste keuze voor jou!

Wat is de inhoud van de opleiding

Omdat je met bouwkunde verschillende niveaus op kunt, hebben we de inhoud van de opleidingen op rij gezet, zodat je weet wat voor jou nu of in de toekomst het meest toepasselijk is.

MBO Bouwkunde

De opleiding mbo Bouwkunde duurt 4 jaar en is voornamelijk gericht op de praktijk. Zo zul je in het eerste jaar gelijk al aan verschillende projecten mogen werken. Het niveau qua uitvoeringen wordt ieder jaar wat lastiger, zodat je hier steeds beter in zult worden. Enkele vakken die je zult krijgen zijn: Sterkte berekenen, constructieleer, bouwfysica, materialen en gereedschappen, maquettebouw, algemene bouwkunde. Daarnaast krijg je ook enkele algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen. Tot slot leer je werken met enkele pakketten die veelal gebruikt worden in de bouw, waaronder bijvoorbeeld AutoCAD.

HBO Bouwkunde

Bij de opleiding hbo Bouwkunde moet je, net als bij de mbo opleiding, uitgaan van 4 studiejaren. Waarbij je het eerste jaar de focus zult leggen op het bouwproces. Waar wordt er mee gebouwd en waarom wordt het op een bepaalde manier gebouwd. Na anderhalf jaar zul je een keuze maken uit verschillende profielen, waar je dieper op in gaat. Je kunt daarin de keuze maken uit profiel Bouw en uitvoering, Bouw en techniek, Bouw en innovatie en Bouw en ontwerp. Elk profiel heeft zijn eigen onderwijsprogramma, waarin ook een stage bij zit in het derde jaar. Tot slot zul je in je laatste studiejaar een minor volgen en zul je aan de slag moeten met een afstudeerproject. Je kunt hierna kiezen om door te studeren of gelijk aan de slag te gaan!

WO Bouwkunde en Civiele Techniek

Tot slot hebben we nog de wo opleidingen WO Bouwkunde en Civiele Techniek. Bij deze opleidingen zul je niet alleen bezig gaan met de technische kant, maar ook de creatieve kant van de bouwkunde. Binnen beide opleidingen werken ze met een drietal hoofdonderwerpen. Dat zijn de onderwerpen verkeer/transport, bouw en water. Zo zul je het e.e.a. leren over bouwfysica, vastgoedbeheer, bouwtechniek, stedenbouw en uiteraard architectuur. Je zult veel bezig zijn met wiskunde en natuurkunde, dus hopelijk heb je daar interesse in! Uiteindelijk sluit je de opleiding af met een ontwerpopdracht en een eindopdracht.

Let wel; de inhoud per opleiding kan verschillen, afhankelijk van de school of instelling waarbij je deze opleiding volgt.

Waar kun je aan de slag, na de opleiding

Zodra jij jouw opleiding hebt afgerond, wil je natuurlijk ergens aan de slag kunnen om geld te verdienen en carrière te maken. Afhankelijk van de studie (en evt minor/bachelor) die je hebt gevolgd, kun je kijken naar verschillende beroepen en functies. Enkele bouwkundige functies zijn bijv. architect, bouwfysicus, vastgoedmakelaar of stedenbouwkundige. Je kunt daarnaast aan de slag bij verschillende partijen waaronder bouwondernemingen, projectontwikkelaars, onderzoeksinstituten, onderwijsinstellingen (bijv. als leraar), woningcorporaties en ontwerpbureaus. Tot slot kun je ook nog kiezen om voor jezelf te gaan werken onder je eigen ontwerpbureau of zzp’er in de bouw. Al met al zijn er voldoende mogelijkheden om na jouw opleiding Bouwkunde een leuke en interessante baan te vinden!

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen omtrent de bouwkunde opleidingen!

Jazeker, er zijn verschillende opties voor thuisstudies bouwkunde. Bekijk hierboven ons complete overzicht van aanbieders en mogelijkheden!

De opleiding mbo Bouwkunde duurt 4 jaar en is voornamelijk gericht op de praktijk. Bij de opleiding hbo Bouwkunde moet je, net als bij de mbo opleiding, uitgaan van 4 studiejaren. Waarbij je het eerste jaar de focus zult leggen op het bouwproces.

De opleiding tot bouwkunde kan op zowel mbo als hbo niveau gevolgd worden. Kijk hierboven voor het complete overzicht van mogelijkheden!

Afhankelijk van de studie (en evt minor/bachelor) die je hebt gevolgd, kun je kijken naar verschillende beroepen en functies. Enkele bouwkundige functies zijn bijv. architect, bouwfysicus, vastgoedmakelaar of stedenbouwkundige. Je kunt daarnaast aan de slag bij verschillende partijen waaronder bouwondernemingen, projectontwikkelaars, onderzoeksinstituten, onderwijsinstellingen (bijv. als leraar), woningcorporaties en ontwerpbureaus.

Vragen of opmerkingen? Doe mee in het gesprek!

Wij hopen dat wij jou voldoende hebben geïnformeerd. Mocht je echter nog vragen hebben of misschien toevoeging/opmerkingen over deze pagina? Laat het dan achter in de reacties onderaan. Wij zullen onze uiterste best doen om zo spoedig mogelijk te reageren!

Plaats een reactie