Beroepen.nl » Elektricien

Elektricien

elektricien

De elektricien houdt zich bezig met elektrische installaties. Je draagt een grote verantwoordelijkheid: de stroom moet veilig het gebouw binnen. Je legt niet alleen de infrastructuur aan, ook verzorg je het onderhoud hiervan. Het is belangrijk dat je nauwkeurig kan werken. Je bent niet bang om zelf beslissingen te nemen en bent in staat om problemen op te lossen.

Als elektricien werk je bij een bedrijf of als zelfstandige. Je werkt vaak samen met een aannemer of bedrijf in de installatietechniek. De werkzaamheden vinden plaats in zowel de nieuwbouw als in en rondom oude gebouwen. Werken met oude bedrading vraagt kennis, ervaring en inzicht. Je werk is elke dag weer anders en je komt op verschillende plaatsen, dat maakt het beroep elektricien juist zo veelzijdig en uitdagend.

De werkdag van een elektricien

De elektricien maakt soms lange dagen. Afhankelijk van het project begin je op tijd. Je begint met het voorbereiden van de klussen door het verzamelen van de juiste materialen. Vervolgens bespreek je de klus of de klussen met de aannemer, je werkgever of de projectleider. Ben je zelfstandige, dan loop je de zaken met de opdrachtgever door. Dit hoeft natuurlijk niet elke dag: als ervaren elektricien weet jij wat er van jou verwacht wordt. Op de werkplek voer je de werkzaamheden uit. Wanneer alles is aangelegd, loop je het werk nog eens na en bekijkt of alles naar behoren werkt. Is het project volledig opgeleverd, dan zorg je voor de afhandeling hiervan.

Je bent niet alleen verantwoordelijk voor het aanleggen van nieuwe infrastructuur maar ook voor het vervangen van oude bekabeling. Om onderhoudswerkzaamheden uit te voeren weet je hoe de huidige bekabeling loopt. Bij een nieuwbouwproject kun je een bouwtekening lezen en bepalen waar de bedrading moet komen. Je denkt mee over de plaatsing van stopcontacten en lichtschakelaars. Soms werk je een uurtje op de ene locatie, terwijl je op de andere locatie wel eens meer dan een week bezig bent.

Kort samengevat bestaan de werkzaamheden uit de aanleg van elektrische systemen of het doortrekken van bestaande systemen. Ook aanleg en onderhoud van complete bedrijfsinstallaties behoort tot je takenpakket.

Opleiding tot elektricien

De elektricien volgt een technische opleiding op mbo-niveau. De opleiding elektrotechniek sluit hier goed op aan. Er zijn verschillende mbo-opleidingen te volgen. Op mbo-niveau 2 is er de opleiding monteur service- en onderhoud installaties en systemen. Ook de monteur elektrotechnische installaties is op niveau 2 te volgen. Voor deze opleidingen is een vooropleiding op minimaal vmbo kbl vereist.

Op mbo-niveau 3 sluit de opleiding eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek goed aan op het beroep elektricien. Je kunt ook kiezen voor eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit. Stroom je door naar niveau 4, dan is er de opleiding technicus service en onderhoud elektrotechniek, technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen of een van de andere technische opleidingen.

De hbo-bacheloropleiding elektrotechniek duurt 3 jaar en kan verlengd worden tot maximaal 6 jaar. Afhankelijk van de gekozen opleiding worden de volgende zaken behandeld:

Analoge techniek, digitale techniek communicatietechniek en regeltechniek. Daarnaast komen vakken als industriële automatisering en technische bedrijfskunde aan bod. Ook leer je alles over hogere energietechniek en embedded systems. Deze vakken heb je nodig om het beroep elektricien uit te oefenen. Iedere opleiding behandelt veel theorie en wordt afgesloten met een praktijkprogramma. De opleiding tot elektricien is te volgen als voltijdse opleiding of een combinatie van werken en leren. Bij een voltijdse opleiding volg je een stage.

De elektrotechniek verandert snel. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Een aanvullende opleiding geeft nieuwe inzichten, vergroot het vakgebied of geeft de mogelijkheid om hogerop te komen.

Past het beroep elektricien bij mij?

Er is veel vraag naar technisch personeel. Vacatures binnen de techniek worden niet zo snel vervuld. Volg je een opleiding elektricien, dan heb je goede kansen op de arbeidsmarkt. Daarnaast is het ook een uitdagend beroep, met elke dag weer ander werk. Bovendien kom je veel in contact met verschillende mensen en werk je op wisselende locaties.

Als elektricien ben je werkzaam bij een aannemersbedrijf, klusbedrijf of installatiebedrijf. Het salaris bedraagt tussen de €1500 en €3000 bruto per maand. Ga je aan de slag als zzp’er, dan bedraagt je tarief gemiddeld €35 per uur exclusief btw. Als zelfstandige bepaal je zelf je tarief, dat wel in verhouding moet staan met je geleverde werk, je ervaring en kwaliteit.

Vacatures elektricien

De vraag naar elektriciens blijft groeien. Vacatures voor dit beroep blijven langer openstaan dan bij andere beroepen. Deze vacatures vind je op het internet, in de krant, bij het arbeidsbureau of uitzendbureau. In veel gevallen heb je uitzicht op een vaste aanstelling.

Ook als zelfstandige maak je goede kansen. Om ervaring op te doen is het goed om eerst bij een bedrijf te werken. Zo breng je de geleerde lesstof in praktijk. Let goed op de arbeidsvoorwaarden, hierin staat soms dat je binnen een bepaald gebied niet als zelfstandige aan de slag mag gaan. Ook is het soms niet toegestaan om bij een vergelijkbaar bedrijf te gaan werken. Dit heet het concurrentiebeding en moet altijd schriftelijk worden vastgelegd.

Diploma’s zijn erg belangrijk. Solliciteer je naar een baan als elektricien, zorg dan dat je in het bezit bent van de juiste papieren. Zo kun je niet alleen aantonen dat je geschikt bent als elektricien, maar ook veilig kunt werken.

Heb je vragen over Elektricien?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Elektricien', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren


 • Beste
  Mijn leeftijd is 57jr.
  Ik heb vmbo elektrotechniek behaald in 1981.
  In 1982 heb ik elektronica techniek behaald.
  In 1983 heb ik onder houd elektronische vliegtuig systemen F16 behaald.
  Zit al langere tijd in de bijstand.
  Zou ik evt in aan merking kunnen komen, gezien mijn leeftijd.

 • Holle

  Hallo ik wil bij weet hoelang duurt en hoeveel kostprijs voor de opleiding elektrische monteur, mag alsjeblieft kan links of die tijd de prijs stuur naar mij omdat ik weet dat leren?

 • Beste lezer,
  Mijn vraag is of ik in de avond uren opleiding tot elektricien kan volgen.
  Mijn woonplaats is Best Nr Brabant.
  Mijn huidig werk heeft kleine raakvlak ik heb een opleiding gevolgd voor het
  Controleren van noodverlichting maar ik wil meer.

 • Is het mogelijk om dezelfde diploma’s of soort gelijke certificaten te behalebln. Ik heb een vrouw en kind op Komst. Kan het me helaas niet permitteren niet te werken en 24,/7 OP school te zitten en daarnaast niet te werke en een goed salaris binnen te kunnen halen. Ik heb geen haast maar hoop zo snel mogelijk zo veel kennis op te doe

  Groetjes Raman Ramkalup