Beroepen.nl » Goed voorbereid op sollicitatiegesprek
Beroepen Blog

Goed voorbereid op sollicitatiegesprek

Goed voorbereid op sollicitatiegesprek

Het sollicitatiegesprek is vaak een doorslaggevende factor of jij jouw droombaan bemachtigt. In dit blog geef lees je daarom verscheidene tips waarmee jij een voorsprong kan krijgen op de andere kandidaten.

TIP 1: Doe research

Voordat je op sollicitatiegesprek gaat is het verstandig om de achtergrond van het bedrijf te verkennen. In het gesprek is voornamelijk de werkgever aan het woord. Wanneer jij antwoord geeft en meepraat alsof jij meer weet van het bedrijf laat jij aan de werkgever zien dat jij erg geïnteresseerd bent in de baan. Dit kan doorslaggevend zijn voor de eindbeslissing, het bedrijf wil immers de meest enthousiaste werknemers.

TIP 2: Uitstraling is erg belangrijk

Hoe je je kleed moet afhangen van waar je een sollicitatiegesprek hebt. Voor een supermarkt hoef je geen net pak te dragen, waar dit wel verstandig is bij een kantoorbaan. Vaak is een blouse met nette spijkerbroek ook voldoende. Voor de kledingkeuze is vooral ervaring met sollicitatiegesprekken belangrijk, maar door op internet te neuzen kun je al een redelijke overweging maken.

Naast de kleding is je houding ook essentieel voor een sollicitatiegesprek. Probeer aandachtig mee te luisteren en laat dit zien. Maak gebruik van non-verbale communicatie om je aandacht aan de werkgever duidelijk te maken. En als je de eerste tip gevolgd hebt, kun je goed meepraten over het bedrijf zodat er nooit stiltes vallen.

TIP 3: Kom op tijd!

Als je gaat solliciteren, kom voor een sollicitatiegesprek nooit, maar dan ook nooit te laat. Dit is een rode vlag voor werkgevers, je hebt gelijk hun vertrouwen deels geschaad. Mocht het echter toch gebeuren door bijvoorbeeld file of een ongeluk, stuur even een berichtje naar het bedrijf. Laat ze weten dat je later bent en vertel de reden. Werkgevers kunnen hierin heel streng zijn en op basis daarvan je weigeren aan te nemen. Het zou zonde zijn om daardoor het sollicitatiegesprek in duigen te laten vallen.

TIP 4: Laat geen stiltes vallen

Sollicitatiegesprekken komen veel met elkaar overeen. Zo gaat het vaak over je opleiding of vorige werkgever. Door te bedenken welke onderwerpen er misschien besproken gaan worden, kun je jezelf voorbereiden zodat er geen stiltes vallen. Probeer antwoorden niet thuis te repeteren, het moet geen toneelstukje worden. Geef zo eerlijk en spontaan mogelijk antwoord, het sollicitatiegesprek is geen toets. De werkgever wil weten wie jij bent, er is geen reden om antwoorden in je hoofd te stampen.

TIP 5: Maak een verzorgd CV

Voordat je op sollicitatiegesprek gaat, moet je eerst worden uitgenodigd. Jij bent waarschijnlijk niet de enige die geïnteresseerd is in de functie. Het is daarom erg belangrijk om een goed verzorgde CV op te sturen naar de werkgever. Jouw cv is de eerste indruk die het bedrijf van jou krijgt. Houd het CV regelmatig up-to-date door je profielfoto jaarlijks te veranderen (de foto kan natuurlijk niet afwijken van hoe je er in het echt uitziet) en vergeet niet andere competenties en vaardigheden regelmatig te veranderen. Ook kan het zijn dat je van tevoren een sollicitatiebrief moet aanleveren, pas deze aan op het bedrijf waarbij je gaat solliciteren.

Op internet staan tientallen websites die kunnen helpen bij het opstellen van een CV. Een voorbeeld hiervan is www.cvmaker.nl.

Heb je vragen over Goed voorbereid op sollicitatiegesprek?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Goed voorbereid op sollicitatiegesprek', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren