Voorbeeld Sollicitatiebrief

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Voorbeeld Sollicitatiebrief

Bij het vinden van een baan is een sollicitatiebrief ontzettend belangrijk. Hiermee filtert de werkgever de belangrijkste cv’s en serieuze kandidaten. Bovendien kan de werkgever de communicatieve vaardigheden testen. De sollicitatiebrief moet zich onderscheiden van andere sollicitatiebrieven. Met een gratis voorbeeld met betrekking tot de motivatie en sollicitatie wordt het onderscheid gemaakt.

Sollicitatiebrief, de motivatie

De motivatie vormt een belangrijk onderdeel van de sollicitatiebrief. Hierbij geeft de sollicitant aan waarom hij of zij juist bij deze organisatie werkzaam wil zijn. Ook moet de sollicitant laten zien dat hij binnen de functie past. De gerichte motivatiebrief is bedoeld als reactie op een vacature. Met de open motivatiebrief wordt het bedrijf overtuigd van iemands kwaliteiten en ambities. In het laatste geval hoeft er niet per se een vacature open te staan.

Een motivatie begint altijd met het vermelden van de sterkste punten. Hierbij wordt er vooral gekeken naar de toekomst en hoe deze sterke kanten kunnen worden ingezet. Overdrijf dit niet en kom niet arrogant over. Toon veel interesse en verwerk een nieuwsfeit of weetje over het bedrijf. Ga niet te diep in op details, deze komen later tijdens een gesprek aan bod. Het is belangrijk om de motivatie in een eigen en persoonlijke stijl te schrijven. Kopieer geen compleet voorbeeld van het internet, werkgevers ontvangen hier veel van. Dit soort motivatiebrieven worden direct aan de kant geschoven.

Sollicitatiebrief en de sollicitatie

Het lijkt veel op elkaar, toch betekent het niet hetzelfde. De sollicitatiebrief is de eerste eenzijdige kennismaking. Niet altijd reageren werkgevers op sollicitatiebrieven. Ook weet de sollicitant niet welk gevoel de werkgever hierbij krijgt. Pas wanneer de werkgever aan de hand van de sollicitatiebrief overtuigd is, volgt de eigenlijke sollicitatie. Deze vindt plaats door middel van een gesprek. De meeste gesprekken vinden op locatie plaats. In een aantal gevallen verloopt de sollicitatie via Skype of videobellen, en zelfs via de e-mail. Het gaat hierbij om beroepen die van huis uit worden uitgevoerd.

Gratis voorbeeld sollicitatiebrief

Op het internet zijn voldoende gratis voorbeelden van sollicitatiebrieven te vinden. Het nadeel is dat deze veelvuldig gebruikt worden. Werkgevers ontvangen ontzettend veel identieke sollicitatiebrieven. Dit soort standaardbrieven worden amper gelezen. De werkgever vindt het belangrijk dat de sollicitant uniek, creatief en ondernemend is. Dit kan alleen door het opstellen van een persoonlijke en eigentijdse sollicitatiebrief.

Toch willen we een gratis voorbeeld van een sollicitatiebrief geven. Om te voorkomen dat deze letterlijk wordt overgenomen, helpen we met de opbouw van de brief.

Begin de sollicitatiebrief met een inleiding. Hierin staat beschreven hoe je bij de vacature bent uitgekomen. Vermijd eerste zinnen als “naar aanleiding van uw advertentie”. Dit is zeer standaard, wees hier dan ook onderscheidend in. Schijf altijd in de stijl en sfeer van het bedrijf.

Laat direct zien wat je kwaliteiten zijn en waarom dit goed aansluit bij de functie. Kom hierbij niet over als een betweter maar wees eerlijk en oprecht. Dit wordt door werkgevers goed gewaardeerd. In de tweede alinea verwijs je naar je kennis en ervaring en uiteraard naar je cv. Een cv voeg je altijd apart bij.

Een sollicitatiebrief eindigt met een nette afsluiting. Hierin vermeld je dat je tijdens een persoonlijk gesprek de sollicitatiebrief nader kan toelichten. Toon je enthousiasme. Maak vooral geen gebruik van woorden als “hoogachtend” of “in afwachting van uw antwoord”. Gebruik een vlotte taal en zinnen als “met vriendelijke groet” en “ik kijk uit naar uw antwoord”.

Overige clichés die vermeden moeten worden zijn overdreven of realistisch taalgebruik. De zin “ik heb een passie voor” is een goed voorbeeld van overdreven maar ook vaag taalgebruik. Vermijd ook worden als keileuk, megagoed of supercool. Mooie taal voor jongeren, ongeschikt voor een sollicitatiebrief.[/vc_column_text][vc_column_text][kkstarratings][/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″ enable_sticky=”true” sticky_offset=”60″][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

Doe mee met het gesprek! Er zijn al 1 reacties op: “Voorbeeld Sollicitatiebrief”

Plaats een reactie