[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]
Solliciteren
Een sollicitatie? Bereid je goed voor!
Ben je op zoek naar een uitdagende baan, die aansluit bij je interesses, je opleiding en je werkervaring? Er zijn op internet honderden, zo niet duizenden beschikbare banen te vinden voor werkzoekenden. Banen lopen uiteen van administratieve beroepen, tot een beroep als krantenloper en callcentermedewerker. Door het sterk toegenomen aantal online vacatures, is het steeds makkelijker geworden om te solliciteren voor een baan. Waar je vroeger naar een uitzendbureau ging voor een sollicitatie, of in de krant zocht naar geschikte vacatures, doe je beide tegenwoordig online.
Op onze website vind je een groot aantal uitdagende vacatures voor uiteenlopende beroepen in verschillende regio’s binnen Nederland. Dit maakt de kans erg groot dat je een geschikte vacature vindt bij je achtergrond. Wanneer je een leuke vacature gevonden denkt te hebben, kun je een online sollicitatie indienen.
Online solliciteren voor een geschikte baan
Een online sollicitatie is vaak nog geen zekerheid op een baan, verre van! Veel organisaties zien een online sollicitaties als een eerste selectie van mogelijke kandidaten voor een beschikbare baan binnen de organisatie. Op basis van deze selectie worden een aantal kandidaten uitgenodigd voor een vervolggesprek in een vestiging van de organisatie. Vanaf dat moment maak je pas echt kans om aangenomen te worden voor de beschikbare baan.
Niet alleen heeft het internet ervoor gezorgd dat er meer banen worden aangeboden op internet, ook is het aantal sollicitanten per vacature toegenomen. Voor een baan in de Randstad solliciteren bijvoorbeeld niet alleen mensen die uit de Randstad komen, maar ook mensen uit Almere, Eindhoven, enzovoorts. Met het openbaar vervoer of per auto kun je immers een heel eind komen, zeker als er in de Randstad wel banen voor je te vinden zijn. Dit heeft de concurrentie voor werkzoekenden aanzienlijk vergroot.
Het kan soms behoorlijk lastig zijn om een geschikt beroep of een geschikte vacature te vinden. Bij de ene vacature worden er niet genoeg uren aangeboden, terwijl je jezelf bij een andere vacature niet volledig herkent in de omschrijving van een geschikte medewerker. Gelukkig worden er dagelijks tientallen nieuwe vacatures toegevoegd aan de vacaturewebsites, waardoor de kans groot is dat je na een aantal dagen een geschikte baan voorbij ziet komen.
Een motivatiebrief en CV opsturen voor een sollicitatie
Bij online sollicitaties dien je vaak een motivatiebrief en je CV op te sturen naar de organisatie die de vacature aanbiedt. In de motivatiebrief beschrijf je wie je bent, wat je achtergrond is en waarom juist jij geschikt bent voor de beschikbare baan. Lees vooraf goed de omschrijving van een vacature door. Hierin staat vaak heel nauwkeurig beschreven wat een organisatie van een motivatiebrief verwacht. In sommige gevallen dien je in je motivatiebrief bijvoorbeeld ook aan te geven wat je beschikbaarheid is. Het is zonde als je niet op sollicitatie mag komen doordat je dergelijke aspecten vergeten bent.
Zorg ervoor dat je motivatiebrief geen spellings- of taalfouten bevat en dat deze “to the point” geschreven is. Dat wil zeggen dat de motivatiebrief een recruiter van een organisatie direct moet enthousiasmeren. Geen uitgebreide uitweidingen, maar een kort en duidelijk verhaal over waarom jij geschikt bent! Het is sterk aan te raden om je motivatiebrief vooraf door een familielid of vriend(in) te laten lezen. Vaak kunnen zij je tips geven of spellings- en taalfouten uit de tekst halen, die je zelf niet had gezien.
Ook de vormgeving van je CV speelt een belangrijke rol bij een sollicitatie. Niet alleen wil een organisatie weten wat je achtergrond is, ook willen organisaties graag de zekerheid hebben dat je netjes kunt werken. Bij welk beroep komt netjes werken immers niet van pas? Door je CV strak en duidelijk vorm te geven laat je blijken dat dit voor jou geldt.
Tip: zoek op internet naar templates voor een CV! Er zijn verschillende websites waarop je gratis voorbeelden van strak vormgegeven CV’s kunt vinden. Door hier eenmalig aandacht aan te besteden, kun je een lange tijd vooruit. Zie voorbeeld sollicitatiebrief!
Stuur een open sollicitatie voor verschillende functies
Naast de mogelijkheid om heel doelgericht te solliciteren voor een bepaalde functie binnen een organisatie, kun je ook een open sollicitatie opsturen. Heb je bijvoorbeeld al een beeld van organisaties die je aanspreken? Of heb je kennissen die bij leuke organisaties werkzaam zijn, waarvan de functies passen bij je achtergrond? Stel een motivatiebrief op waarin je aangeeft wat je vaardigheden zijn en wat voor type functie je zoekt. Door je interesses breed te houden, is de kans groter dat de organisatie een leuke functie beschikbaar voor je heeft.
Ook bij een open sollicitatie voor de functies van een specifieke organisatie is het belangrijk om een mooi vormgegeven CV mee te sturen. Vind je het lastig om te bepalen welke details je wel of juist niet in je CV moet vermelden? Op internet vind je verschillende websites waarop uitgelegd wordt hoe je een goed CV samenstelt. Lang niet alle bijbaantjes van vroeger hoef je op je CV te vermelden voor een sollicitatie.
Een uitnodiging voor een sollicitatie op locatie
Nadat je een online sollicitatie hebt ingestuurd is het afwachten of je een reactie van een organisatie krijgt. Als een organisatie interesse in je heeft zullen ze je uitnodigen voor een sollicitatie op locatie. Dit betekent dat je een serieuze kans maak om de baan waarop je gesolliciteerd hebt te krijgen. Let er wel op dat een sollicitatie op locatie nog geen garantie voor de functie is, er kunnen namelijk meer kandidaten zijn.
Om een direct een goede eerste indruk achter te laten op je mogelijke werkgever, is het belangrijk om je goed op een sollicitatie voor te bereiden. Bekijk de website van de organisatie bijvoorbeeld eens en bedenk voor jezelf welke boodschap je op de organisatie over wilt brengen. Wat zijn je belangrijkste vaardigheden? Welke ervaring heb je uit vorige baantjes meegenomen? Enzovoorts. Zorg er wel voor dat de informatie die je met een organisatie deelt tijdens een sollicitatie, relevant is voor de functie die je wilt bekleden.
Tip: let tijdens een sollicitatiegesprek extra goed op je kledingstijl! Pas je kledingstijl het liefst zo goed mogelijk aan bij het type organisatie waar je gaat solliciteren.[/vc_column_text][vc_column_text][kkstarratings][/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″ enable_sticky=”true” sticky_offset=”60″][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]
Inhoudsopgave
ik zou ook wel graag een opleiding en een baan beginnen ook wat inkomen verdienen.