Beroepen.nl » Boekhouder » Opleiding Boekhouden

Opleiding Boekhouden

boekhouder

Heb jij affiniteit met financiën? En ben jij graag bezig met de boekhouding van een bedrijf of persoon en wil je graag aan de slag gaan als boekhouder? Lees dan zeker verder over de opleiding boekhouden. In deze opleiding leer je de vaardigheden die je nodig hebt om het vak uit te kunnen oefenen. Desondanks dat het vak van boekhouder algemeen en onbeschermd is, is het toch aangeraden om een opleiding boekhouden te volgen. Niet alleen omdat je daarmee professioneel overkomt, maar ook omdat werkgevers altijd vragen om diploma’s en certificaten.

In feite onderhoud je als boekhouder de administratie en financiële situatie van een bedrijf of persoon. Dit is een brede term en houdt onder andere in: het doen van de belastingaangifte, het controleren van betalingen en het communiceren met andere financiële personen, zoals accountants en notarissen. Het is een veelzijdig beroep en kent vele specialismen en richtingen. Er valt dus voldoende te leren en als je eenmaal de basisopleiding boekhouder afgerond hebt, zullen er zich talloze deuren openen en je kansen aangeboden worden.

Basiskennis Boekhouden (BKB) *aanrader

Boekhouden saai? Ook de boekhouding is onderhevig aan veranderingen. Met de cursus Basiskennis Boekhouden (BKB) word je stap voor stap met duidelijke voorbeelden en in begrijpelijke taal wegwijs gemaakt in de wereld van het boekhouden. Journaalposten, kolommenbalansen, voorraadboeken, eigen vermogen. Voor je het weet heb je de financiële situatie volledig inzichtelijk.

 • v.a. 79,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Geen inschrijfgeld (elders 30 euro)
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) *aanrader

In deze erkende boekhoudcursus voor het officiële Associatie diploma doe je alle kennis op die een moderne boekhouder in zijn bagage moet hebben. Je leert niet alleen de principes van bedrijfsadministratie, kostencalculatie en financiering maar bent na afronding van deze cursus PDB ook in staat om belangrijke financiële rapportages op te stellen voor kleine en middelgrote bedrijven.

 • v.a. 249,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Geen inschrijfgeld (elders 30 euro)
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Basiskennis boekhouden (BKB®)

Praktijkdiploma boekhouden (PDB®)

Basiskennis Boekhouden (BKB)

Leer kneepjes van het boekhoudvak. Leer jouw eigen administratie op orde te brengen en te houden.

Praktijkdiploma Boekhouden (PDB)

Je wilt administratief medewerker worden? De cursus PDB is uitermate geschikt.

Boekhouden (Basis)

Werk je graag met cijfers en lijkt de financiële wereld je wel wat? Dan is onze basisopleiding Boekhouden iets voor jou! Facturen opmaken, salarissen uitbetalen, fiscale regelingen treffen: wat doet een boekhouder eigenlijk niet? Een goede boekhouding is essentieel voor elke onderneming.

Werkzaamheden van een boekhouder

Zoals gezegd regelt de boekhouder de financiële administratie van een bedrijf of persoon. Dit doet deze door bijvoorbeeld balansen op te stellen, facturen te verwerken, betalingen te verrichten en controle te houden op de uitgiften van de cliënt of werknemers. Het is een financieel beroep dat voor een groot gedeelte bestaat uit het toepassen van de financiële handelingen die je geleerd krijgt op de opleiding boekhouder. Samenvattend houdt dit in: belastingaangifte doen en balansen opmaken. Afhankelijk van jouw precieze takenpakket zal je ervoor moeten kiezen welke methode van balansen je hanteert en op welke manier je werkzaam zult gaan.

Voor wie is de opleiding boekhouden?

Een opleiding boekhouden is eigenlijk een algemene term, omdat er meerdere opleidingen bestaan in deze branche. En elke van deze opleidingen heeft zijn eigen specialisme, niveau en specificaties. Afhankelijk van dit niveau en de onderwijsinstelling zullen er wellicht ingangseisen zijn. In die gevallen heb je bijvoorbeeld voorkennis of vooropleidingen nodig. In de meeste gevallen heb je bij een mbo-studie geen vooropleidingen nodig. Anderzijds geldt bij hbo-opleidingen boekhouding dat er wel vooropleidingen nodig zijn. Dit zijn bijvoorbeeld een havo diploma of een mbo-diploma.

Mbo- of hbo-niveau?

Er zijn meerdere keuzes te maken als het gaat om opleidingen boekhouding. En elke onderwijsinstelling biedt deze opleidingen op een andere manier aan.

Binnen de branche van boekhouding zijn er meerdere wegen te nemen, en voor elke zijweg is er wel een opleiding te vinden. Voorbeelden hiervan zijn: Financieel Assistent, Zelfstandig Ondernemer of Basiskennis Calculatie. Bij deze laatste gaat het vooral om het rekenwerk binnen de werkzaamheden, terwijl een andere opleiding (Basiskennis Boekhouden) juist algemener is en meer ingaat op de werkwijze in het algemeen en de manier van boekhouden.

Wat het niveau betreft zijn er zowel studies te vinden op mbo-niveau als op hbo-niveau. Deze studies verschillen in de zin van inhoud en toelatingseisen. Hbo-studies zijn vaak langer en anders opgebouwd dan mbo-studies, en bij deze hbo-studies geldt vaak ook een ingangseis, terwijl er vrijwel nooit ingangseisen gelden bij de mbo-studies.

Enkele voorbeelden van mbo-studies zijn: Mbo Debiteuren & Crediteurenbeheer, Mbo Bedrijfsadministrateur niveau 4, Mbo Boekhoudkundig Medewerker. Op hbo-niveau zijn onder andere de volgende studies te vinden: Hbo Leergang Financiële Administratie, Hbo Bedrijfsadministrateur en Hbo Bachelor Bedrijfsadministratie.

Theorie en praktijk

Het beroep van boekhouder is vooral theoretisch, dat wil zeggen dat er veel theoretische kennis komt kijken bij het uitvoeren van de werkzaamheden. De opleiding is dus grotendeels gericht op het vergaren van theoretische kennis. Deze haal je uit de lesboeken die je krijgt of koopt en doe je op tijdens hoorcolleges die gegeven worden door de instructeurs en leraren.

Er zit uiteraard ook een praktische kant aan het werk. Je moet namelijk allerlei praktische handelingen verrichten, zoals het invoeren van gegevens, overleggen met verschillende personen, belastingaangifte doen en balansen opmaken. Het vergt daarom praktische kennis betreffende de middelen die je daarvoor gebruikt, bijvoorbeeld Word, Excel en het platform van de Belastingdienst. Bovendien zal je ook leren hoe je balansen opmaakt en dit makkelijk kunt doen met software of handmatig.

In sommige opleidingen zit ook een optie om tijdens de opleiding zelf al te gaan werken in de vorm van een stage. Hierbij doe je ten eerste ervaring op voor je studie en is dat ten tweede een goede aanvulling op je cv. Bovendien kun je tijdens dit werk al connecties maken of zal je in sommige gevallen al direct een baan aangeboden krijgen als je je diploma haalt.

Na afronding van de studie

Bij vrijwel elke studie zal je aan het einde een examen moeten afleggen. Als je een thuisstudie doet moet je daarvoor naar de locatie van de onderwijsinstelling gaan om schriftelijk dit examen af te leggen. Als je de studie gewoon in een klas doet, dan zal je op dezelfde locatie dit examen maken.

Als je het examen voldoende afrondt, dan krijg je het diploma en zal je de basis- en vakkennis in huis hebben betreffende boekhouding. Als je in deze fase zit kun je meerdere dingen doen. Ten eerste kun je je gaan oriënteren op een baan als boekhouder in de door jouw gekozen richting. Hiervoor kun je de vacatures boekhouding raadplegen. Doordat het werk als boekhouder veelzijdig is, zullen ook op veel verschillende plekken deze mensen gezocht worden. De kans is dus groot dat in jouw directe omgeving er gezocht wordt naar boekhouders.

Mocht je graag als zelfstandige aan de slag gaan, dan kan dat ook. In dat geval kun je als freelance boekhouder werkzaam gaan. Je kunt dan bijvoorbeeld besluiten om particulieren als klant te nemen en hun financiële administratie bij te houden, of dit juist te doen bij bijvoorbeeld sportverenigingen of stichtingen.

Het voordeel van het werk van een boekhouder is dat de diensten die deze uitvoert overal nodig zijn, en dus niet alleen binnen grote bedrijven, maar ook binnen kleine bedrijfjes en particulieren. Je kunt dus op een veelzijdige manier aan de slag gaan. En doordat je de vrijheid hebt om zelf je klanten uit te kiezen zal je altijd binnen je eigen interesses en vakgebied aan de slag kunnen.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen omtrent de opleiding boekhouden!

Op welk niveau kan ik de opleiding boekhouden volgen?

Er zijn meerdere keuzes te maken als het gaat om opleidingen boekhouding. En elke onderwijsinstelling biedt deze opleidingen op een andere manier aan en op zowel hbo- als mbo-niveau. Kijk bij ons overzicht voor alle mogelijkheden.

Wat kan ik na afronding van de studie boekhouding?

Na het behalen van je diploma kun je ervoor kiezen om aan de slag te gaan als boekhouder, zowel als ZZP’er of als boekhouder bij een bedrijf!

Zijn er ook thuisstudies voor boekhouden?

Jazeker, er zijn verschillende thuisstudies mogelijk. Bekijk ons complete overzicht voor alle mogelijkheden!

Wat leer ik in de praktijk uitvoering van de opleiding?

Er zit uiteraard ook een praktische kant aan het werk. Je moet namelijk allerlei praktische handelingen verrichten, zoals het invoeren van gegevens, overleggen met verschillende personen, belastingaangifte doen en balansen opmaken. Het vergt daarom praktische kennis betreffende de middelen die je daarvoor gebruikt, bijvoorbeeld Word, Excel en het platform van de Belastingdienst.

Basiskennis Boekhouden (BKB) *aanrader

Boekhouden saai? Ook de boekhouding is onderhevig aan veranderingen. Met de cursus Basiskennis Boekhouden (BKB) word je stap voor stap met duidelijke voorbeelden en in begrijpelijke taal wegwijs gemaakt in de wereld van het boekhouden. Journaalposten, kolommenbalansen, voorraadboeken, eigen vermogen. Voor je het weet heb je de financiële situatie volledig inzichtelijk.

 • v.a. 79,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Geen inschrijfgeld (elders 30 euro)
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Heb je vragen over Opleiding Boekhouden?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Opleiding Boekhouden', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren


 • Goedemiddag,
  mijn man is een zzp’er en is bezig met het uitbreiden van zijn werk, natuurlijk zijn we verbonden aan een boekhouder die we ook elke maand regelmatig moeten betalen.. ik wil graag de boekhouding doen van onze eigen zaken,welke opleiding past het beste?
  Met vriendelijke groeten
  Gul