Beroepen.nl » Administratief Medewerker » Verschillende niveaus van administratief medewerker

Verschillende niveaus van administratief medewerker

administratief medewerker

Heeft iemand met een gelijkwaardig beroep dezelfde taken? Dit is in beginsel wel zo, toch kan hetzelfde beroep verschillende niveaus hebben. Dit zien we bijvoorbeeld bij de administratief medewerker, waarbij er onderscheid wordt gemaakt tussen het niveau 2 tot en met 4 en de administratieve medewerker A t/m F. Na het lezen van dit artikel weet je het verschil tussen deze niveaus, dit helpt je bij het maken van een keuze met betrekking tot opleiding of vacature.

Mbo niveau 2, 3 of 4

Kijk je naar opleidingen administratief medewerker, dan vind je deze op niveau 2,3 of 4. Binnen het middelbaar beroepsonderwijs zijn er in totaal 4 niveaus. Niveau 1 is de entree opleiding en geschikt voor jongeren die niet over een diploma van een vooropleiding beschikken. Op dit niveau is een opleiding administratief medewerker niet mogelijk.

Niveau 2 is de basisberoepsopleiding. Hiervoor is de basisberoepsgerichte leerweg als vooropleiding vereist. De basisberoepsopleiding duurt 1 tot maximaal 2 jaar. Op dit niveau zijn verschillende opleidingen tot administratief medewerker te volgen. Na het voltooien van deze opleiding kan de student aan het werk op een administratieve afdeling.

Niveau 3 is de vakopleiding en duurt 2 tot maximaal 3 jaar. Als vooropleiding wordt vmbo of havo gevraagd. Na het afronden van de opleiding administratief medewerker op niveau 3 is de leerling in staat om zelfstandig administratieve taken uit te voeren.

Wie volledig zelfstandig wil werken of door wil studeren, kiest voor de middenkaderopleiding oftewel niveau 4. Deze opleiding duurt 3 jaar, in sommige gevallen maximaal 4 jaar. Ook voor deze opleiding wordt een vooropleiding op vmbo of havo niveau gevraagd.

Doorstromen naar een hoger niveau binnen het mbo-onderwijs is altijd mogelijk. Hierbij is het niet nodig om van voren af aan te beginnen, bij doorstromen krijg je vrijstelling voor de eerste periode.

Functieniveau administratief medewerker

Onder de administratief medewerkers wordt een functieniveau of werkniveau gehanteerd. Dit wordt onderverdeeld in administratief medewerker F tot en met A en secretaresse B of A. De administratief medewerker F heeft het hoogste werkniveau en kan naast zelfstandig werken ook beslissingen maken. De administratief medewerker A voert licht administratieve taken uit en werkt onder begeleiding.

In administratief medewerker vacatures wordt vaak gevraagd naar een administratief medewerker B of C. Hiervoor is een afgeronde vmbo- of mbo-opleiding en enige ervaring vereist. De grenzen tussen deze verschillende niveaus zijn niet altijd even duidelijk.

Wat is belangrijker?

Wie aan de slag wil als administratief medewerker kan het beste kiezen voor een mbo-opleiding niveau 2 of 3. Hiermee ga je aan de slag als administratief medewerker, waarbij je komt te werken op verschillende afdelingen bij een groot tot middelgroot bedrijf. Wil je doorstuderen, dan is een mbo-opleiding niveau 4 aan te raden. Na het voltooien van deze opleiding stroom je door naar een passende hbo-opleiding.

Bij het zoeken naar een vacature is het niet nodig te kijken naar administratief medewerker B, C of anders. Het is heel belangrijk om te voldoen aan de functie eisen waaronder opleiding en ervaring.

Bepaalde skills zijn onmisbaar. Dit zijn een klantgerichte houding, goede communicatieve vaardigheden en nauwkeurig kunnen werken. Er kan eventueel gevraagd worden naar beheersing van de Engelse, Duitse of Franse taal. Bij internationale bedrijven worden soms ook andere talen gevraagd, die je in woord en/ of schrift beheerst.

Het salaris van de administratief medewerker

Het is vrij gebruikelijk dat een laagopgeleide administratief medewerker minder verdient dan iemand met een hbo werk- en denkniveau. Gemiddeld bedraagt het salaris van de administratief medewerker bij een 38-urige werkweek tussen de €2600 en €3100 bruto per maand. Iemand met een stevige mbo- of hbo-opleiding verdient tot wel €3500 bruto per maand.

Heb je vragen over Verschillende niveaus van administratief medewerker?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Verschillende niveaus van administratief medewerker', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren