Beroepen die met muziek te maken hebben

Gepubliceerd door op

Bij beroepen die met muziek te maken hebben denk je direct aan een artiest, solist of componist. Toch zijn er nog veel meer beroepen binnen de muziekwereld. Sommige beroepen rol je vanzelf in, voor anderen is een goede opleiding vereist. We zetten de meest voorkomende muzikale beroepen op een rij.

Artiest of muzikant

De benaming artiest is erg breed, vaak wordt in de volksmond een zanger of vocalist bedoeld. Ook muzikanten, dansers of musical acteurs zijn artiesten. De muzikant bespeelt een instrument. Een zanger of muzikant kan werkzaam zijn als solist, maar ook in een koor of band. Iemand die zijn eigen nummers schrijft en ten uitvoer brengt heet een singer-songwriter. Bekende artiesten worden veel ingehuurd. Ze treden vaak op bij de grotere evenementen, feesten en partijen. Voor een zanger of muzikant zijn zanglessen of muzieklessen onmisbaar. Deze opleiding wordt gevolgd via een muziekschool, privé muziekleraar of een online cursus of opleiding.

Muziekprogrammeur

De muziekprogrammeur is verantwoordelijk voor het programma van concerten of muziekoptredens. Hierbij bekijkt de muziekprogrammeur of het concert of optreden bij de locatie past. Daarnaast is het belangrijk om een begroting op te stellen en de juiste artiesten binnen te halen. De muziekprogrammeur heeft een opleiding muziekwetenschap, muziekmanagement of cultuur en media gevolgd, vaak aan het conservatorium.

Muziekleraar

Als muziekleraar is het belangrijk dat deze muzikaal is aangelegd. De muziekleraar of muziekdocent kan noten lezen en weet als geen ander hoe een instrument te bespelen. Hij of zij bespeelt al enkele jaren een instrument en beschikt over leidinggevende capaciteiten. De muziekleraar is werkzaam bij een muziekschool of geeft privéles. Als officiële docent/leraar werk je in het reguliere onderwijs. Opleidingen als muziekleraar zijn op mbo- of hbo-niveau te volgen. Het conservatorium richt zich volledig op opleidingen tot professionele musicus of muziekdocent.

Dirigent

Als dirigent leid je een koor of orkest. Dit kan een kerkkoor zijn, een fanfare of een groot orkest. De dirigent is zeer muzikaal aangelegd. Daarnaast volgt deze de basiscursus koordirectie, gevolgd met de meerjarige opleiding dirigent.

Muziekinstrumentenmaker en reparateur

De muziekinstrumentenmaker ontwerpt of produceert diverse muziekinstrumenten. De muziekinstrumentenmaker kan tevens worden ingezet voor het repareren van instrumenten. Ook is het mogelijk om alleen als muziekinstrumenten reparateur werkzaam te zijn. De studierichting muziekinstrumentenbouw op mbo-niveau is geschikt voor het uitvoeren van dit beroep. Daarnaast is er een Nederlandse Vereniging voor Muziekinstrumentenmakers. Een nauw verwant beroep is de pianotechnicus. Deze stemt de piano of vleugel van particulieren, muziekscholen of muziekcentra. Ook is de pianotechnicus in staat om onderhoud en reparatiewerkzaamheden uit te voeren.

Diskjockey en producer

Sommige dj’s zijn tevens producer. Toch kan deze ook alleen als diskjockey werkzaam zijn, waarbij hij of zij draait op feesten, evenementen of andere gelegenheden. Er zijn diverse opleidingen die het juiste cursusmateriaal aanbieden. Dit kan aan een officiële muziekschool met dj en producer opleidingen, maar ook via een online dj-cursus.

Muziekjournalist en muziekrecensent

De muziekjournalist is altijd op zoek naar het laatste nieuws uit de muziekwereld. Dit nieuws wordt gedeeld via de krant, het tijdschrift of de website waar de journalist werkzaam is. De muziekrecensent schrijft recensies over alles wat met muziek te maken heeft. Ook deze recensies worden met de rest van de wereld gedeeld. Hij of zij is werkzaam bij een bedrijf of gaat als freelancer aan de slag. Voor dit beroep wordt een cursus of de journalistieke opleiding gevolgd. Dit kan online of via een school.

Muziekwetenschap

Bij de muziekwetenschap draait het allemaal om de geschiedenis van de muziek. Ook de cultuur en de sociologische achtergrond van muziek staat centraal. Met een opleiding tot muziekwetenschapper wordt er opgeleid tot wetenschappelijk onderzoeker naar de effecten van muziek. Deze Bacheloropleiding muziekwetenschap is te volgen aan het conservatorium of via een deeltijdopleiding.

Muziektherapeut

Een muziektherapeut wordt ook wel een vaktherapeut genoemd. Middels muziek behandel de muziektherapeut psychiatrische of psychosociale problemen bij cliënten. Hij of zij is creatief en volgt de hbo-opleiding creatieve therapie. Daarnaast is de opleiding psychomotorische therapie vereist. Een andere mogelijkheid is het volgen van een hbo-opleiding in de zorg om verder te specialiseren tot muziektherapeut.

Overige muzikale beroepen

De choreograaf werkt zelfstandig en bedenkt een dans voor dansers of danseressen. De dansers of dansgroep brengt dit ten uitvoer. De choreograaf volgt een opleiding aan een dansschool.

De geluidstechnicus werkt in een concertgebouw of bij evenementen, installeert apparatuur en zorgt ervoor dat het geluidssysteem goed werkt. Deze volgt een opleiding geluidstechniek via een school en krijgt hierbij muziekleer, geluidsleer, opnametechniek en nog veel meer.

Auteur
Met veel plezier doe ik research en schrijf ik artikelen omtrent beroeps- en werkgerelateerde onderwerpen. Heb je een leuk onderwerp voor mij of wil je meer van mij komen te weten, bekijk mijn profiel voor al mijn publicaties.

Doe mee met het gesprek! Er zijn al 1 reacties op: “Beroepen die met muziek te maken hebben”

Plaats een reactie